„Dacă mă trecea clasa doamna învățătoare… era bine, nu!? Eu sunt Claudiu, nu Blocnotes”. Ce spunea golgheterul anchetat acum în Mexic în ultimul interviu acordat pentru ProSport

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Unii sportivi de top au o înclinație fascinantă spre auto-distrugere. Idol în Ghencea, subiect de bancuri, atacant oportunist, ținta glumițelor de cartier de pe diverse stadioane, golgheter al Stelei, protagonist al unei faze antologice din Primera Division, campion falit după o carieră la un înalt nivel și invitat la televiziuni pentru a despica în patru lupta cu fosta soție, Claudiu Răducanu (38 de ani) și-a încercat norocul în ultimii ani la formații obscure din diferite ligi inferioare. Pentru a câștiga o pâine mai albă, pentru a-și găsi o doză de liniște și pentru a-și mai dezlipi de pe frunte eticheta „Blocnotes”, una care deseori îl punea pe Armin, fiul său, în situații stânjenitoare.

Omul căuta doar să iasă din încâlcitul labirint al unei vieți pe care și-a complicat-o singur. N-a avut niciodată pretenția că e un tip bine mobilat la mansardă, doar a gestionat cum nu se putea mai prost o carieră de sportiv care, de nenumărate ori, le poate asigura fostelor crampoane de clasă, o pensie liniștită în șoșonii încălziți la gura sobei. Viața lui Claudiu amestecată cu știrea care a venit azi ca o lovitură de ciocan poate primi, dintr-o preluare simplă, titluri precum „Ce trăznăi a mai făcut Bloc-notes” sau „Mexicanul și cardurile”, dar incidentul pus în capul întregii povești a fostului atacant e cel mai bine reflectată prin titlul „Drama lui Claudiu”.

Alături de știrea rece pompată azi de toate canalele media, ProSport vă oferă un interviu realizat de jurnalistul Iulian Vâlvoiu, în urmă cu trei ani, la Barcelona, pentru a putea pune informațiile într-un context mai larg. Veți descoperi toate ideile care i se ciocneau prin minte fostului golgheter al campionatului României.


ȘTIREA DE AZI Claudiu Răducanu a fost reținut la Cancun și deferit justiției pentru dare de mită, Ministerul Public mexican anchetându-l totodată pentru folosire de carduri false, informeză publicația proceso.com.mx.

Vineri, doi bărbați de origine română, Gheorghe Claudiu Papară, de 25 ani, și Claudiu Răducanu, de 38 de ani, au fost reținuți la centrul comercial Plaza Las Americas, a precizat sursa citată.

După arestarea lor, procurorii au început ancheta în cazul celor doi pentru fals, uz de fals și dare de mită. Asupra lor s-a găsit un card de credit al băncii HSBC și alte 60 de carduri posibil false. Potrivit anchetatorilor, ei au retras de la ATM-uri sume de până la 5.000 de pesos (aproximativ 300 de euro).


OMUL CLAUDIU RĂ‚DUCANU, ÎNTR-UN INTERVIU REALIZAT ÎN 2011 DE  IULIAN VÂLVOIU

Aflat în plin scandal cu fosta soție, Claudiu Răducanu a avut puterea să discute despre ceea ce l-a făcut celebru: fotbalul. Și a ținut să demonteze folclorul ce l-a însoțit mai mereu în carieră. Cu mențiunea că discuția de mai jos a avut loc acum aproape o lună, cu ocazia meciului Barcelona – Șahtior (5-1), cele scrise rămân parte dintr-o poveste de viață ce ne-ar putea servi ca lecție pentru fiecare dintre noi. La 34 de ani, Claudiu Răducanu e în continuare un personaj pentru fotbalul nostru. Evident, nu neapărat pozitiv, nu neapărat ca un model de urmat, dar personaj. Cel puțin până la întâlnirea de la Barcelona, asta era și părerea reporterului. Citind tot timpul despre „isprăvile” lui Claudiu, zis și „Blocnotes”, așteptările erau pe undeva pe la mijloc, între curiozitate și perplexitate sau, mai degrabă, stare de expectativă. Concluzia?

Rezultatul? Ca un meci întors în minutul 90 după 0-3 la pauză. Pentru Claudiu, normal. Cei câțiva pași făcuți împreună pe Rambla, locul cel mai agitat de pe pământ, cum îi place lui să-l numească, a fost un interval de timp suficient pentru alungarea prejudecăților. Senzația e mai degrabă de compasiune pentru un om care s-a dedicat la maximum meseriei care i-a plăcut, fotbalul, dar care a primit o palmă grea de la viață. Și peste care poate ar fi putut trece mai ușor dacă ar fi citit mai mult. Contracte, cărți, procure etc. Tremurul ușor al bărbiei trădează trăirea interioară atunci când vorbește despre Alice, soția pe care o acuză că i-a furat toți banii câștigați în carieră. În rest… mai bine să-i dăm cuvântul.

Care mai e viața lui Claudiu Răducanu?
Aceeași care a fost mereu… dacă te referi la viața profesională. Adică, în fotbal, lucrul care mi-a plăcut cel mai mult întotdeauna.

Unde mai joci?
La Gava, o echipă dintr-un orășel de lângă Barcelona. La 34 de ani e greu să mai prinzi loc la o echipă cu pretenții, dar nu mă plâng. Încerc să-mi refac viața, iar orice ban câștigat din fotbal e bine-venit. În plus, antrenez și o grupă de copii de la școala lui Stoicikov.

Cum ai ajuns tocmai la el?
M-a văzut la un eveniment, m-a recunoscut și m-a luat direct: „Ce mai faci?!”. Când am văzut că știe română, a căzut lumea pe mine… Am vorbit și am bătut palma să lucrez la el la școală. E bine ca bani…

De la echipa de club cât câștigi?
Păi… cam 3.000 de euro pe lună. Eu zic că nu e rău. În curând termin contractul cu ei și sper să prind o echipă prin Indonezia.

De ce tocmai acolo?
Păi trebuie să mai strâng și eu ceva bănuți înainte să mă las, nu?! Mai ales după ceea ce am pățit…

Explică în câteva cuvinte scandalul cu soția, te rog.
E simplu: eu am muncit pentru banii ăia, aproape două milioane de euro, am alergat, am jucat fotbal, dar ea se bucură de ei…

Cum așa?
Simplu, m-a păcălit. Mi-a folosit semnătura, mi-a falsificat-o și tot așa. Dar Dumnezeu nu doarme, iar eu am încredere în justiția din România.

„Dacă mă trecea doamna clasa, înseamnă că era bine, nu?!”

Care e cel mai mare regret al vieții tale?
Faptul că am avut încredere în familie! Și că nu-l pot avea alături pe băiatul meu, Armin.

Ți-a moștenit talentul?
N-am apucat să-l văd pe teren, dar știu că s-a înscris la Școala de Fotbal „Gică Popescu”. Când am discutat ultima oară cu el, i-am spus că trebuie să se țină și de școală, dar și de fotbal. Așa e cel mai bine.

Apropo de școală. Hai să discutăm direct și despre porecla ta, „Blocnotes”. De unde a apărut?
Habar n-am, îți dau cuvântul meu de onoare. Au fost răutăți ale unora, sunt sigur. Cum să nu știu eu ce e un blocnotes? Sau canicula!?!

Dar cu notele la școală cum stăteai?
(se gândește un pic) Păi… dacă mă trecea clasa doamna învățătoare, era bine, nu?! Să știi că eu sunt Claudiu, nu „Blocnotes!” (râde)

Și totuși, de unde au apărut zvonurile cu „isprăvile” tale?
Ți-am spus, nu știu… Și nici nu vreau să mă gândesc. Eu oricum eram mai emotiv în fața camerelor de filmat, poate de aici… N-aveam cum să fac ce se zice despre mine, pentru că eu m-am descurcat în viață de mic, de puști… Dar vreau să precizez ceva: în niciun caz nu cred că toate astea mi se trag de la foștii mei colegi de la Steaua. Eram un grup mult prea unit atunci.

„Cîrțu voia de mult la Steaua!”

Ce îți mai aduci aminte de perioada din Ghencea?
Oooo, vremuri frumoase, ce să mai… Nea Piți, un om deosebit, el m-a adus la Steaua. Am tot sperat să preia o echipă de afară ulterior, să mai lucrez cu dânsul, dar n-a fost să fie. Foștii colegi, senzaționali, atmosfera de pe stadion…

Gigi Becali?
Nea Gigi era altfel pe vremea aia… Nu prea se băga el la echipă, peste antrenor…

Știi că în Ghencea e antrenor Sorin Cîrțu acum?
Da, am citit pe net! Nea Sorin m-a antrenat la Extensiv, e un tehnician foarte bun. A fost o întreagă poveste cu transferul meu la Steaua…

Adică?
Păi, nu mai știu cu ce îl supărasem eu atunci, cred că întârziasem la antrenament, iar el s-a supărat foc pe mine. S-a jurat pe fetele lui că nu mă mai lasă la Steaua. Eu, încremenisem… Ulterior și-a călcat pe inimă și m-a lăsat. Acum a ajuns să antreneze el în Ghencea, știu că și-o dorea foarte mult de-atunci. A fost un mare admirator al Stelei întotdeauna.

Fotografii: Iulian Vâlvoiu

78 de goluri în 17 ani de carieră!

Începându-și cariera la Electroputere, în 1994, „Blocnotes” a cunoscut culmile gloriei în perioada în care a îmbrăcat tricoul roș-albastru, înscriind pentru Steaua 65 de goluri (din totalul de 78) în 117 partide, în toate competițiile. De altfel, formația din Ghencea reprezintă singurul reper important din cariera atacantului, perioada în care a îmbrăcat tricoul lui Espanyol Barcelona fiind prea scurtă. Iar acum, la 35 de ani, „Blocnotes” se pregătește de a treisprezecea echipă din carieră, dacă le punem la socoteală și pe amatoarele Poble Sec și Gava, din diviziile inferioare din Spania. Formație la care se va consemna și retragerea din prim-plan a unuia dintre cele mai amuzante figuri din fotbalul românesc.


Legat de problema cu fosta mea soție, nu mai spun decât că am încredere în justiție, care îmi va face dreptate
Claudiu Răducanu

Am văzut și eu ce s-a întâmplat în zonă, cu tsunamiul ăla, dar nu mi-e frică. Eu mă duc să joc fotbal
Claudiu Răducanu

Nu voi uita niciodată golul din meciul cu Liverpool, de pe vremea când jucam la Steaua
Claudiu Răducanu

La Arminia Bielefeld m-am simțit ca la Forban. Alergam acolo cât n-am făcut-o nici măcar cu nea Piți la Steaua
Claudiu Răducanu

Am văzut că a căzut aceeași peluză de la Villarreal, exact cum mi s-a întâmplat mie la primul gol pentru Espanyol. Ce-am simțit? Bine că n-am fost aproape de peluză atunci
Claudiu Răducanu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar acum răsuflă ușurat: 'A tăiat acea bucată de intestin'
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar acum răsuflă ușurat: 'A tăiat…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele