„Dacă mă trecea clasa doamna învățătoare… era bine, nu!? Eu sunt Claudiu, nu Blocnotes”. Ce spunea golgheterul anchetat acum în Mexic în ultimul interviu acordat pentru ProSport

Autor: Andru Nenciu Publicat: 28 Oct. 2014, 20:27 Actualizat: 28 Oct. 2014, 22:35 Special
„Dacă mă trecea clasa doamna învățătoare… era bine, nu!? Eu sunt Claudiu, nu Blocnotes”. Ce spunea golgheterul anchetat acum în Mexic în ultimul interviu acordat pentru ProSport

Unii sportivi de top au o înclinație fascinantă spre auto-distrugere. Idol în Ghencea, subiect de bancuri, atacant oportunist, ținta glumițelor de cartier de pe diverse stadioane, golgheter al Stelei, protagonist al unei faze antologice din Primera Division, campion falit după o carieră la un înalt nivel și invitat la televiziuni pentru a despica în patru lupta cu fosta soție, Claudiu Răducanu (38 de ani) și-a încercat norocul în ultimii ani la formații obscure din diferite ligi inferioare. Pentru a câștiga o pâine mai albă, pentru a-și găsi o doză de liniște și pentru a-și mai dezlipi de pe frunte eticheta „Blocnotes”, una care deseori îl punea pe Armin, fiul său, în situații stânjenitoare.

Omul căuta doar să iasă din încâlcitul labirint al unei vieți pe care și-a complicat-o singur. N-a avut niciodată pretenția că e un tip bine mobilat la mansardă, doar a gestionat cum nu se putea mai prost o carieră de sportiv care, de nenumărate ori, le poate asigura fostelor crampoane de clasă, o pensie liniștită în șoșonii încălziți la gura sobei. Viața lui Claudiu amestecată cu știrea care a venit azi ca o lovitură de ciocan poate primi, dintr-o preluare simplă, titluri precum „Ce trăznăi a mai făcut Bloc-notes” sau „Mexicanul și cardurile”, dar incidentul pus în capul întregii povești a fostului atacant e cel mai bine reflectată prin titlul „Drama lui Claudiu”.

Alături de știrea rece pompată azi de toate canalele media, ProSport vă oferă un interviu realizat de jurnalistul Iulian Vâlvoiu, în urmă cu trei ani, la Barcelona, pentru a putea pune informațiile într-un context mai larg. Veți descoperi toate ideile care i se ciocneau prin minte fostului golgheter al campionatului României.


ȘTIREA DE AZI Claudiu Răducanu a fost reținut la Cancun și deferit justiției pentru dare de mită, Ministerul Public mexican anchetându-l totodată pentru folosire de carduri false, informeză publicația proceso.com.mx.

Vineri, doi bărbați de origine română, Gheorghe Claudiu Papară, de 25 ani, și Claudiu Răducanu, de 38 de ani, au fost reținuți la centrul comercial Plaza Las Americas, a precizat sursa citată.

După arestarea lor, procurorii au început ancheta în cazul celor doi pentru fals, uz de fals și dare de mită. Asupra lor s-a găsit un card de credit al băncii HSBC și alte 60 de carduri posibil false. Potrivit anchetatorilor, ei au retras de la ATM-uri sume de până la 5.000 de pesos (aproximativ 300 de euro).


OMUL CLAUDIU RĂ‚DUCANU, ÎNTR-UN INTERVIU REALIZAT ÎN 2011 DE  IULIAN VÂLVOIU

Aflat în plin scandal cu fosta soție, Claudiu Răducanu a avut puterea să discute despre ceea ce l-a făcut celebru: fotbalul. Și a ținut să demonteze folclorul ce l-a însoțit mai mereu în carieră. Cu mențiunea că discuția de mai jos a avut loc acum aproape o lună, cu ocazia meciului Barcelona – Șahtior (5-1), cele scrise rămân parte dintr-o poveste de viață ce ne-ar putea servi ca lecție pentru fiecare dintre noi. La 34 de ani, Claudiu Răducanu e în continuare un personaj pentru fotbalul nostru. Evident, nu neapărat pozitiv, nu neapărat ca un model de urmat, dar personaj. Cel puțin până la întâlnirea de la Barcelona, asta era și părerea reporterului. Citind tot timpul despre „isprăvile” lui Claudiu, zis și „Blocnotes”, așteptările erau pe undeva pe la mijloc, între curiozitate și perplexitate sau, mai degrabă, stare de expectativă. Concluzia?

Rezultatul? Ca un meci întors în minutul 90 după 0-3 la pauză. Pentru Claudiu, normal. Cei câțiva pași făcuți împreună pe Rambla, locul cel mai agitat de pe pământ, cum îi place lui să-l numească, a fost un interval de timp suficient pentru alungarea prejudecăților. Senzația e mai degrabă de compasiune pentru un om care s-a dedicat la maximum meseriei care i-a plăcut, fotbalul, dar care a primit o palmă grea de la viață. Și peste care poate ar fi putut trece mai ușor dacă ar fi citit mai mult. Contracte, cărți, procure etc. Tremurul ușor al bărbiei trădează trăirea interioară atunci când vorbește despre Alice, soția pe care o acuză că i-a furat toți banii câștigați în carieră. În rest… mai bine să-i dăm cuvântul.

Care mai e viața lui Claudiu Răducanu?
Aceeași care a fost mereu… dacă te referi la viața profesională. Adică, în fotbal, lucrul care mi-a plăcut cel mai mult întotdeauna.

Unde mai joci?
La Gava, o echipă dintr-un orășel de lângă Barcelona. La 34 de ani e greu să mai prinzi loc la o echipă cu pretenții, dar nu mă plâng. Încerc să-mi refac viața, iar orice ban câștigat din fotbal e bine-venit. În plus, antrenez și o grupă de copii de la școala lui Stoicikov.

Cum ai ajuns tocmai la el?
M-a văzut la un eveniment, m-a recunoscut și m-a luat direct: „Ce mai faci?!”. Când am văzut că știe română, a căzut lumea pe mine… Am vorbit și am bătut palma să lucrez la el la școală. E bine ca bani…

De la echipa de club cât câștigi?
Păi… cam 3.000 de euro pe lună. Eu zic că nu e rău. În curând termin contractul cu ei și sper să prind o echipă prin Indonezia.

De ce tocmai acolo?
Păi trebuie să mai strâng și eu ceva bănuți înainte să mă las, nu?! Mai ales după ceea ce am pățit…

Explică în câteva cuvinte scandalul cu soția, te rog.
E simplu: eu am muncit pentru banii ăia, aproape două milioane de euro, am alergat, am jucat fotbal, dar ea se bucură de ei…

Cum așa?
Simplu, m-a păcălit. Mi-a folosit semnătura, mi-a falsificat-o și tot așa. Dar Dumnezeu nu doarme, iar eu am încredere în justiția din România.

„Dacă mă trecea doamna clasa, înseamnă că era bine, nu?!”

Care e cel mai mare regret al vieții tale?
Faptul că am avut încredere în familie! Și că nu-l pot avea alături pe băiatul meu, Armin.

Ți-a moștenit talentul?
N-am apucat să-l văd pe teren, dar știu că s-a înscris la Școala de Fotbal „Gică Popescu”. Când am discutat ultima oară cu el, i-am spus că trebuie să se țină și de școală, dar și de fotbal. Așa e cel mai bine.

Apropo de școală. Hai să discutăm direct și despre porecla ta, „Blocnotes”. De unde a apărut?
Habar n-am, îți dau cuvântul meu de onoare. Au fost răutăți ale unora, sunt sigur. Cum să nu știu eu ce e un blocnotes? Sau canicula!?!

Dar cu notele la școală cum stăteai?
(se gândește un pic) Păi… dacă mă trecea clasa doamna învățătoare, era bine, nu?! Să știi că eu sunt Claudiu, nu „Blocnotes!” (râde)

Și totuși, de unde au apărut zvonurile cu „isprăvile” tale?
Ți-am spus, nu știu… Și nici nu vreau să mă gândesc. Eu oricum eram mai emotiv în fața camerelor de filmat, poate de aici… N-aveam cum să fac ce se zice despre mine, pentru că eu m-am descurcat în viață de mic, de puști… Dar vreau să precizez ceva: în niciun caz nu cred că toate astea mi se trag de la foștii mei colegi de la Steaua. Eram un grup mult prea unit atunci.

„Cîrțu voia de mult la Steaua!”

Ce îți mai aduci aminte de perioada din Ghencea?
Oooo, vremuri frumoase, ce să mai… Nea Piți, un om deosebit, el m-a adus la Steaua. Am tot sperat să preia o echipă de afară ulterior, să mai lucrez cu dânsul, dar n-a fost să fie. Foștii colegi, senzaționali, atmosfera de pe stadion…

Gigi Becali?
Nea Gigi era altfel pe vremea aia… Nu prea se băga el la echipă, peste antrenor…

Știi că în Ghencea e antrenor Sorin Cîrțu acum?
Da, am citit pe net! Nea Sorin m-a antrenat la Extensiv, e un tehnician foarte bun. A fost o întreagă poveste cu transferul meu la Steaua…

Adică?
Păi, nu mai știu cu ce îl supărasem eu atunci, cred că întârziasem la antrenament, iar el s-a supărat foc pe mine. S-a jurat pe fetele lui că nu mă mai lasă la Steaua. Eu, încremenisem… Ulterior și-a călcat pe inimă și m-a lăsat. Acum a ajuns să antreneze el în Ghencea, știu că și-o dorea foarte mult de-atunci. A fost un mare admirator al Stelei întotdeauna.

Fotografii: Iulian Vâlvoiu

78 de goluri în 17 ani de carieră!

Începându-și cariera la Electroputere, în 1994, „Blocnotes” a cunoscut culmile gloriei în perioada în care a îmbrăcat tricoul roș-albastru, înscriind pentru Steaua 65 de goluri (din totalul de 78) în 117 partide, în toate competițiile. De altfel, formația din Ghencea reprezintă singurul reper important din cariera atacantului, perioada în care a îmbrăcat tricoul lui Espanyol Barcelona fiind prea scurtă. Iar acum, la 35 de ani, „Blocnotes” se pregătește de a treisprezecea echipă din carieră, dacă le punem la socoteală și pe amatoarele Poble Sec și Gava, din diviziile inferioare din Spania. Formație la care se va consemna și retragerea din prim-plan a unuia dintre cele mai amuzante figuri din fotbalul românesc.


Legat de problema cu fosta mea soție, nu mai spun decât că am încredere în justiție, care îmi va face dreptate
Claudiu Răducanu

Am văzut și eu ce s-a întâmplat în zonă, cu tsunamiul ăla, dar nu mi-e frică. Eu mă duc să joc fotbal
Claudiu Răducanu

Nu voi uita niciodată golul din meciul cu Liverpool, de pe vremea când jucam la Steaua
Claudiu Răducanu

La Arminia Bielefeld m-am simțit ca la Forban. Alergam acolo cât n-am făcut-o nici măcar cu nea Piți la Steaua
Claudiu Răducanu

Am văzut că a căzut aceeași peluză de la Villarreal, exact cum mi s-a întâmplat mie la primul gol pentru Espanyol. Ce-am simțit? Bine că n-am fost aproape de peluză atunci
Claudiu Răducanu

Autor: Andru Nenciu Publicat: 28 Oct. 2014, 20:27 Actualizat: 28 Oct. 2014, 22:35 Special
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut un tânăr din Vaslui într-un bordel din București
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut un tânăr din Vaslui într-un bordel din București
Dominic Fritz şi noua revoluţie de Timişoara
Dominic Fritz şi noua revoluţie de Timişoara
Preşedintele unui echipe de fotbal a fost suspendat pe viaţă de FIFA. Acuzaţiile care i se aduc
Preşedintele unui echipe de fotbal a fost suspendat pe viaţă de FIFA. Acuzaţiile care i se aduc
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” Ce spune despre descoperirile facute in lot
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” ...
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat în corpul lui
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat în corpul lui
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Şomerul din Beiuş, care a candidat independent şi nu a promis nimic, a ajuns consilier local. A avut 10 afişe electorale în care a pozat în trening
Şomerul din Beiuş, care a candidat independent şi nu a promis nimic, a ajuns consilier local. A avut 10 afişe electorale ...
Florentin Pandele, reacție după eșecul Gabrielei Firea: „Îmi voi câștiga soția și mama copiilor. I s-au tăiat 30 cm din colon”
Florentin Pandele, reacție după eșecul Gabrielei Firea: „Îmi voi câștiga soția și mama copiilor. I s-au tăiat ...
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Gabriela Firea, în stare de ȘOC: Urmează Purgatoriul pentru mine
Gabriela Firea, în stare de ȘOC: Urmează Purgatoriul pentru mine
Gigi Becali, decizie fără precedent în România. Acum este clar, anunțul oficial
Gigi Becali, decizie fără precedent în România. Acum este clar, anunțul oficial
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi ...
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Cel mai CHEL Mercedes-Benz S-Class arată INCREDIBIL. Are jante de TABLĂ dar toți bogații și-l doresc
Cel mai CHEL Mercedes-Benz S-Class arată INCREDIBIL. Are jante de TABLĂ dar toți bogații și-l doresc
Moment rar: o confruntare violentă între un TIGRU şi un URS. Rezultatul luptei, neașteptat!
Moment rar: o confruntare violentă între un TIGRU şi un URS. Rezultatul luptei, neașteptat!
OMS anunţă teste rapide COVID-19 la 5 dolari pentru ţările cu venituri mici şi medii
OMS anunţă teste rapide COVID-19 la 5 dolari pentru ţările cu venituri mici şi medii
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Cum fac amor thailandezele. Metoda care șochează pur și simplu orice bărbat!
Cum fac amor thailandezele. Metoda care șochează pur și simplu orice bărbat!
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si a rupt tacerea
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si ...
Ce şanse ai să iei COVID dacă zbori cu avionul
Ce şanse ai să iei COVID dacă zbori cu avionul
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Mașina lui Nicușor Dan ne arată ce fel de șofer este în trafic: agresiv sau echilibrat? FOTO
Mașina lui Nicușor Dan ne arată ce fel de șofer este în trafic: agresiv sau echilibrat? FOTO
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat