Cum supravieţuim blocaţi în zăpadă? Un luptător MMA explică ce e de făcut

30 ian 2014 3436 afişări Special
Cum supravieţuim blocaţi în zăpadă? Un luptător MMA explică ce e de făcut 11 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/11987111/2/1.jpg

Starea de alertă istituită în România, în ultimele zile, din cauza zăpezii şi a viscolului a pus în gardă şi lumea sportului. Zeci de sportivi au rămas şi ei blocaţi pe drumuri, din pricina condiţiilor meteo.

Rezolvarea unei astfel de situaţii vine tot din lumea sportului. Florin Vancea este alpinist şi instructor de arte marţiale, dar şi expert în tehnici de supravieţuire, în condiţii extreme.

„Federaţia Internaţională de Bushcraft şi Supravieţuire îşi doreşte să-i adune sub o entitate legală pe cei care practică tehnicile de supravieţuire. O mare parte din viaţă mi-o dedic pregătind oamenii pentru situaţii în care ar avea nevoie de aplicarea cunoştinţelor de supravieţuire. Nu de puţine ori am fost întrebat dacă nu e ceva exagerat pentru că cei de la oraş nu vor fi niciodată expuşi situaţiilor extreme de supravieţuire. Întotdeauna zâmbesc când mi se adresează această întrebare”, spune Florin Vancea, preşedintele FIBS.

„Nu porniţi la drum fără apă, combustibil şi pături!”

Omul care a escaladat mai multe vârfuri muntoase din întreaga lume, ne învaţă cum să ne pregătim de un drum lung cu maşina, în actualele condiţii meteo.

“Zăpada este frumoasă doar pe pârtie şi pe brazi, dar este şi foarte periculoasă. Este o forţă a naturii cu care e bine să nu încerci să te măsori. Cei care pornesc la drum e neapărat nevoie să aibă apă suficientă, combustibil destul de mult în rezervor, lopată de zăpadă şi lanţuri. Pe lângă acestea, dacă au un sac de dormit să îl ţină tot timpul cu ei sau măcar nişte pături groase”, explică Vancea, care atrage atenţia să avem grijă şi la îmbrăcăminte: “Dacă sunt nevoiţi să iasă din maşină trebuie să aibă capul acoperit, mănuşi şi încălţăminte potrivită. Să aibă telefonul încărcat şi ceva mâncare cu ei”.

Ce facem dacă rămânem înzăpeziţi?

Florin Vancea simulează situaţia în care ar rămâne cu maşina blocat între nămeţi şi explică lucrurile esenţiale pe care ar trebui să le cunoască fiecare victimă. Acesta avertizează şi asupra gazelor de eşapament, care pot fi letale. „Trebuie să anunţăm în primul rând autorităţile, să ne păstrăm calmul, să nu stăm mult timp afară şi să avem grijă tot timpul să curăţăm în spatele maşinii zăpada, ca să nu ajungă să acopere eşapamentul. În acelaşi timp, trebuie să folosim lucrurile din maşină, chiar şi ziare, să ne acoperim”, sfătuieşte Vancea, care oferă şi câteva lecţii de orientare. “Dacă viscolul s-a oprit şi cunoaştem bine drumul, putem merge pe jos spre cea mai apropiată localitate. Dacă totul este acoperit de zăpadă, pentru a nu devia de la şosea, folosim ca repere stâlpii sau copacii de pe marginea drumului”.

„Nu dormiţi în maşină şi evitaţi hipotermia!“

În cazuri extreme, în care autorităţile nu pot interveni rapid pentru salvarea victimelor blocate în zăpadă, acestea ar trebui să-şi dozeze apa şi mâncarea şi în acelaşi timp să aibă în permanenţă grijă să-şi menţină temperatura corpului. Nici somnul nu este indicat în aceste situaţii. „Apa este foarte importantă, dar nu trebuie să fie rece pentru că accelerează răcirea corpului. Căldura din maşină se va pierde destul de repede, din cauză că este din tablă, iar aceasta nu este un bun izolator şi de aceea este recomandat să ne îmbrăcăm cu ce găsim în maşină. Sub nicio formă nu trebuie să dormim în maşină, cu motorul pornit. Capul trebuie să ne fie acoperit chiar şi cu o pungă de hârtie. Prin el pierdem foarte multă căldură. Raţia de mâncare trebuie de asemenea împărţită pe 2-3 zile. S-ar putea ca autorităţile să nu poată ajunge repede la noi. De obicei primele riscuri care apar sunt degerăturile şi hipotermia. În general, hipotermia odată istalată ucide în câteva ore“, avertizează Florin Vancea.

Practică sporturi de contact din 1990

Florin Vancea este instructor de arte marţiale şi a participat în mai multe gale, timp de 7 ani. „Din 1990 până în 1997 am participat la competiţii de Kumite pe care le-am terminat pe podium şi competiţii de All Style – Full Contact. După 1997 practic de plăcere acest sport şi antrenez numeroşi pasionaţi”, a povestit sportivul.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.