Cum şi unde poţi să devii Robin Hood de România

15 mai 2014 3154 afişări Special
Cum şi unde poţi să devii Robin Hood de România 28 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/12623469/1/arc-interior.jpg
  • Pasionaţii de arcuri şi săgeţi, dar şi cei care vor să scape de stresul unei zile de muncă, pot merge lângă Bucureşti, în Pădurea Băneasa, pentru a lua lecţii de tir cu arcul

Arcul cu săgeţi a fost, în copilăria multora, printre cele mai frumoase visuri în care personajul principal se transforma în Robin Hood. Mulţi s-au imaginat cutreierând pădurile şi ochind cu săgeata un duşman. Odată cu maturizarea, arcul cu săgeţi şi-a pierdut din farmec, însă această banală armă a fost cea care a influenţat cel mai puternic evoluţia umanităţii. În îndelungata istorie a omenirii, arcul a fost o armă indispensabilă supravieţuirii, iar necesitatea de a vâna ori a îndepărta un pericol sau de a trece prin războaie a purtat arcul spre un proces continuu de perfecţionare.

  • Prima competiţie de tir cu arcul a fost în anul 1583 şi au participat 3.000 de arcaşi.
  • Astăzi, la mii de ani distanţă de la prima folosire a sa (n.r: - originile se găsesc în Africa, unde s-au descoperit vârfuri de săgeţi de os de acum 60.000 de ani), arcul cu săgeţi face parte din competiţiile sportive, dar este şi dorinţa unora de a se visa din nou Robin Hood, atunci când ies de la serviciu.

„Niciodată nu puneţi arcul cu săgeata îndreptată spre alte părţi în afara ţintei“

Pentru ambele categorii există, din 2003, Aktiv Club. Un club ce creează centimetru cu centimetru, graţie şi peisajului (Pădurea Băneasa), senzaţia că poţi să porneşti de îndată o vânătoare ca pe vremea anticilor, ori, mai simplu, ce îţi permite să scapi de stresul unei zile obositoare de muncă.  Concret, aici poţi trage cu arcul, cu pistolul, poţi practica tenis şi aikido. Aktiv Club s-a deschis la iniţiativa lui Doru Danileţ, campion naţional la tir cu arcul şi preşedinte al Federaţiei Române de Arc Tradiţional şi Field: „Eu şi ceilalţi doi colegi cu care am demarat acest proiect suntem practicanţi de arte marţiale. Când am decis să deschidem acest club, ne-am dorit doar să promovăm sportul, de la aikido, până la sportul meu de suflet, tirul sportiv. După numeroase telefoane de mobilizare, ne-am pus de acord să dăm startul, am ales denumirea şi am început să investim. Iniţial am mers pe aikido, apoi am venit la tir sportiv, pe urmă la orientare sportivă, am încercat şi la tenis, dar atunci nu aveam instructor, între timp s-a rezolvat şi acest aspect, iar în 2004, m-am afiliat la Federaţia Română de Tir cu Arcul“.

Discuţia are loc chiar în timpul antrenamentului de după amiază, antrenament la care participă şi un grup de persoane cu dizabilităţi, abonate la acest sport graţie fundaţiei de care aparţin. „Uitaţi-vă ce bine pregătiţi sunt. Mă bucur să-i văd motivaţi şi dornici de a practica acest sport, dar mai ales că nu se simt diferiţi faţă de ceilalţi practicanţi“, continuă Danileţ nu înainte de a le reaminti care e condiţia primordială pentru a trage cu arcul: „Puneţi, vă rog, săgeata doar pe direcţia ţintei. Se trage doar în linie cu ceilalţi. Niciodată nu puneţi arcul cu săgeata îndreptată spre alte părţi. Ştiţi doar că e prima şi cea mai importantă măsură de siguranţă“.

Bancherii vin să se relaxeze

Clubul sportiv Aktiv numără, în prezent, în jur de 100 de abonaţi, majoritatea dornici de a scăpa de stresul unei zile de muncă. Pentru că a trage cu arcul, înseamnă să eliberezi energie din organism: „Clienţii mei sunt aproximativ 100. Nu vin toţi o dată, avem trei zile la sală, trei zile în pădure. Unii vin mai rar pentru că au joburi, dar când facem concursuri, vin mai mulţi şi doar participă la cursuri. Legitimaţi sunt în jur de 60 care merg la concursurile naţionale.

Abonamentul la Aktiv Club costă 160 de lei pentru adulţi şi 140 pentru elevi şi studenţi, iar în preţ intră 8 şedinţe a câte două ore.
Legat de relaxare, eliberarea fiecărei săgeţi este un motiv. Asta e prima fază pentru că după ce ajungi să vrei performanţă, nu mai e relaxare. Mereu ţi se pare că vrei să te baţi cu cineva, dar, de fapt, tu ai o problemă cu tine pentru că doar tu tragi în ţinta ta, iar scorul ţi-l faci doar tu, nu te întreci cu nimeni. Eu mereu le spun un lucru practicanţilor mei: în momentul în care ai posibilitatea să te relaxezi ca un yoghin, să ai anduranţa înotătorului de cursă lungă sau a alergătorului de maraton, precizia ta va fi perfectă. Dacă întruneşti aceste patru condiţii, eşti cel mai bun. Noi avem avantajul de a fi în acest loc minunat, iar cei care vin după o zi de muncă, de stat la calculator, sau stat cocoşaţi în maşină se relaxează numai văzând copacii şi verdeaţa din jur şi imediat îi şi obligăm să-şi îndrepte poziţia. Avem mulţi clienţi corporate, de exemplu bancheri care vin aici să se îndepărteze de munca lor, să se relaxeze total“, explică Danileţ.

Investiţia a pornit de la 1.000 de euro

Investiţia în timp într-un astfel de club a fost mare, iar primii bani care au fost redirecţionaţi de Doru Danileţ către tir cu arcul au însumat 1000 de euro, bani ce s-au dus pe panouri cu ţinte şi au provenit dintr-o sponsorizare: „Investiţia a fost foarte mare., dar nu vreau să o socotesc pentru că mă interesează doar performanţa. Panourile, de exemplu, costă 400 de euro, o bucată. Iar ca să particip la un concurs la COSR, în 2009, am avut nevoie de 15 astfel de bucăţi. Am vrut ca ele să fie calitative tocmai pentru a putea schimba cuburile atunci când îşi ating nivelul de uzură. Primii bani i-am investit în 2007, când am cumpărat panourile. Atunci am avut o sponsorizare de 1.000 de euro obţinută prin forţe proprii, nicidecum din partea Federaţiei“.

  • La Jocurile Olimpice din anul 1900 au participat primii sportivi la tir cu arcul.
  • La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au participat 128 sportivi - 64 bărbaţi şi 64 femei.

Deşi Aktiv Club este afiliat Federaţiei, n-a primit vreun sprijin din partea oficialilor, iar supărarea antrenorului de tir cu arcul este că sportul de masă nu este valorizat cum se cuvine de către cei care ar trebui să creadă că de aici porneşte performanţa: „Îmi place mult ceea ce fac, dar în timp am constatat că este un sport lăsat de izbelişte. Din păcate, Federaţia nu face nimic pentru promovarea sportului de masă decât să-şi încaseze contribuţia. Nu ne-a ajutat cu nimic până acum şi nu se realizează faptul că nu se poate vorbi de performanţă dacă nu acorzi atenţie sportului de masă. Eu am fost preşedinte al Federaţiei Române de Tir cu Arcul, în prezent sunt al Federaţiei de Arc Tradiţional şi Field. În 2009, când am fost ales, prima deplasare pe care am făcut-o a fost la un concurs la Belgrad, pentru studenţi, cu cinci arcaşi. Atunci am constatat că ei nici nu trăseseră primul arc şi deja erau învinşi. De ce? Pentru că am văzut lista de concurenţi, erau numai studenţi foarte pregătiţi, de talie mondială.

Arcul Compound este cel mai tehnic arc. Are o coardă plus încă două sau patru cabluri conectate la scripeţi. Braţele unui arc compus sunt rigide, iar cablurile oferă elasticitate  pentru a trage arcul. Avantajul lor este că au acurateţe şi viteză foarte mare.

Arcul Recurve este cel mai apropiat ca design de arcul tradiţional englez, de la care au plecat poveştile cu Robin Hood. Are mânere din lemn, iar când coarda este întinsă, vârfurile se curbează şi conferă mai multă putere şi viteză săgeţii.

Ceea ce la noi nu existau. Şi atunci am zis că nu se poate aşa, că trebuie să începem cu o masă mai mare de instructori şi de sportivi. După ce m-am luptat cam trei luni, am reuşit să fac acest lucru, iar în octombrie 2009, s-a făcut prima grupă de iniţiere pentru instructori. Un prim pas, dar foarte important pentru noi“, povesteşte proprietarul clubului.

Care-i procedeul şi cine poate practica acest sport

Procedeul de tragere nu e complicat. Întâi treci printr-o etapă de pregătire fizică, apoi de iniţiere. „Cei pe care îi vedeţi acum că trag cu un Compound, acum şase luni trăgeau cu arcul moale, cel Recurve. În funcţie de nivelul lor, le dau arcurile potrivite. Toţi ne dorim să tragem la 70 sau 90 de metri, dar ca să ajungi acolo sunt multe de învăţat. Începem de la cel mai uşor arc“, spune antrenorul de tir. Partea bună este că acest sport se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor: „La Aktiv Club pot veni şi copii. Fetele mele au tras de la patru ani. Ajută foarte mult la dezvoltare, mai ales la dezvoltarea instictului. Iar ca să tragi cu arcul ai nevoie de motricitate, de o legătură cu mâna dominantă. Este bine ca înainte de a trage cu arcul, să ai o experienţă anterioară, de exemplu cei care joacă darts, tenis, golf reuşesc mult mai bine să se descurce la început. Pasionaţii de golf apreciază mai bine distanţa, ceilalţi şi-au dezvoltat ochiul dominant cu mâna dominantă“, explică Danileţ.

O săgeată poate costa şi 30 de euro

Pentru cei care nu dispun de un arc, fie el Compound sau Recurve, există două posibilităţi: fie închiriază unul de la club, fie îşi achiziţionează prin intermediul magazinului pe care Danileţ l-a deschis:  „Compoundul costă între 400 şi 1.200 de euro. Cel de 400 e un kit, adică la un nivel mic pentru că are accesorii mai ieftine. Cel de 1.200 de euro are accesorii scumpe, adică aparatul de ochire de 600 de euro, stabilizatorul - 300 de euro, săgeţile 300 de euro, 12 săgeţi, suportul de săgeţi - 180 de euro, release-ul - 100 de euro. O săgeată poate costa şi 30 de euro. Poate părea scump, dar dacă ţi-ai luat tot ce îţi trebuie, nu îţi mai trebuie nimic. Magazinul l-am deschis în 2007 pentru că mereu aveam nevoie de accesorii. Noi punem la dispoziţia clientului arcul cu săgeţi gratuit. Sunt cluburi care o fac contra cost. Am mers pe ideea asta pentru că omul care vine aici nu ştie ce vrea, ce nivel de performanţă îşi va permite“.

  • Alte cluburi unde se poate practica tirul cu arcul: Citadel Archery Club (Bucureşti), ARES Archery (Bucureşti), Chelsea Club (Bucureşti), Clubul Român de Tir Sportiv (Călăraşi) Şoimii de Mureş (Tg Mureş)

Nu-mi place să socotesc banii pe care i-am investit. Important e să crească nivelul de pregătire şi de performanţă. Eu vreau doar să fiu cât mai aproape de nivelul concursurilor internaţionale. Am văzut cum e în străinătate şi vreau ca şi România să aibă un nivel ridicat
Doru Danileţ, proprietarul clubului Aktiv

CLICK AICI PENTRU A INTRA ÎN GALERIA FOTO ŞI A VIZUALIZA MAI MULTE IMAGINI

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.