Cum arăta primul ziar ProSport | 22 de ani în urmă: "DINAMO IA TOT!". Mesajele lui Hagi şi Ioaniţoaia, viaţa la ţară, misteriosul Radu Niculescu şi enigmaticul Gabi Popescu

2 iul 2019 3486 afişări Special
Cum arăta primul ziar ProSport | 22 de ani în urmă: "DINAMO IA TOT!". Mesajele lui Hagi şi Ioaniţoaia, viaţa la ţară, misteriosul Radu Niculescu şi enigmaticul Gabi Popescu
GALERIE (12 de imagini) VEZI GALERIA

"DINAMO IA TOT" a fost titlul cu care debuta ziarul ProSport în urmă cu 22 de ani pe piaţa presei scrise din România. Miercuri, 2 iulie 1997, apărea ziarul care, potrivit spuselor lui Gheorghe Hagi: "Va fi numărul 1". Conflictul dintre Dinamo şi Steaua a fost prezent chiar pe prima pagină a publicaţiei, iar protagoniştii au fost cei doi Daniel de la echipa Oţelul Galaţi: Florea şi Rednic, care au surprins lumea fotbalului prin mutarea imprevizibilă în Ştefan cel Mare. "Cum numai cu o zi în urmă cărţile păreau făcute pentru Steaua - convingere întărită şi de declaraţiile de dragoste ale celor doi jucători pentru clubul militar - mişcarea de ultim moment a şocat", a scris ProSport.

"ProSport porneşte astăzi la drum cu intenţia declarată de a deveni campionul presei sportive româneşti", a punctat Ovidiu Ioaniţoaia în primul său material scris, pe prima pagină a ziarului ProSport, care a concluzionat: "Fără vorbe mari, profesiunea noastră de credinţă va fi onestitatea, iar stăpînul nostru va fi cititorul".


Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României: "Pentru ProSport, mult succes din partea unui vechi fan al
sportului din teren şi din tribună
"

CLICK AICI PENTRU A VEDEA DECLARAŢIA EXCLUSIVĂ A LUI DANIEL FLOREA DESPRE DEBUTUL LUI LA DINAMO, 1997

Tot pe prima din cele 12 pagini ale ProSport-ului şi-a făcut loc şi Răducioiu, care, declarase pe 1 iulie 1997 pentru cotidianul spaniol "El Mundo Deportivo": "Camacho nu contează pentru mine". Fostul atacant era atunci jucătorul formaţiei Espanyol şi a vrut să "stingă" discuţiile legate de un eventual transfer în Giuleşti, la Rapid: "Nu se pune problema să mă întorc în România, mai ales la Rapid. Cu tot respectul pe care-l am pentru Lucescu (Mircea Lucescu), dacă m-aş întoarce acasă, aş veni numai la Dinamo".

"VIAŢA LA ŢARĂ"

Pagina a doua ne ia ochii printr-o altfel de poză şi un altfel de sport: "Munca poate fi şi izvor de întrecere sportivă, nu doar mijloc de asigurare a traiului zilnic. Recent, în localitatea elveţiană Flueli-Ranft s-a desfăşurat o cursă de transport al baloţilor de fîn, la care au luat startul fermieri din regiune. Tînărul din imagine aleargă cu o greutate de 40 de kilograme în spate!"

În josul paginii îl vedem pe Luis Suarez al zilelor noastre. "Derbedeul "IRON"": "Mike Tyson a sfidat toate regulile fair-play-ului şi a muşcat din urechea adversarului său".

"Uite Radu, nu e Radu"

Radu Niculescu (FC Naţional) era o enigmă pentru conducerea echipei. În vacanţa de vară, oamenii din staff-ul formaţiei din capitală nu ştiau dacă jucătorul revine sau nu la echipă. Niculescu a calmat însă apele: "Voi fi prezent la timp în Bucureşti pentru reluarea pregătirilor. Nu am primit nici o ofertă de la vreun alt club, deci îmi voi continua activitatea la FC Naţional". În 1998 a ajuns la Rapid, ca mai apoi să se întoarcă la Naţional până în 2000, când a fost transferat la Steaua Bucureşti. Şi-a încheiat cariera în 2004 la formaţia din China: Changchun Yatai Football Club.

Un alt fotbalist enigmatic era şi Gabi Popescu de la Universitatea Craiova, fusese dat dispărut. "Fugarul" se lăsa aşteptat la reunirea lotului pentru că voia să plece de la echipa din Oltenia: "Contractul meu cu Universitatea expiră în această vară. Hîrtiile se află la mine în buzunar şi pe ele scrie 1997 ca an de expirare al contractului".

"Drumul spre Champions League trece prin purgatoriu"

Campioana României, de atunci, era Steaua Bucureşti, ceea ce înseamna, ce înseamnă şi acum - câştigarea biletului spre cea mai importantă competiţie inter-cluburi europeană: Champions League. În cantonamentul de la Forban erau "exilaţi" roş-albaştrii: "Cînd alte echipe abia se reunesc, militarii au deja cîteva zeci de kilometri la bord. La Forban se transpiră, se mănîncă şi se doarme. Atît. Nu mai e timp de nimic altceva. Avem doar o săptămînă la dispoziţie, trebuie să folosim fiecare clipă, ne spune Mihai Stoichiţă. Fiecare dimineaţă este destinată muntelui. Sprinturi, crosuri, în pantă, în contrapantă. Pauzele sînt folosite pentru mişcări aerobice şi straching".

Nebunie, pasiune şi iubire pentru fotbal. Aşa se descriau printre munţi campionii României: "Denis Şerban face semn că îl doare stomacul. Lîngă el, vechiul său prieten, Cristi Munteanu, strînge din dinţi şi continuă. "Denis e mai firav, dar compensează prin talent", zice Stoichiţă. Puştii, adică Linkar, Stoica, Cozma, nu renunţă nici ei. Colegul lor de generaţie Cătălin Munteanu asudă şi el, dar la Bucureşti. Dă "bac"-ul. Marţi după-amiază e şi el la Forban. Braşovenii stau unul lângă altul. Strizu, Hrib, Nagy. Este şi Tibi Csik, lîngă ei. Lipseşte doar Militaru. Motivat. Tocmai şi-a scos o măsea. "Deşi făceam tratament, m-am hotărât să o scot. Mă durea groaznic. Şi acum n-am timp de dentist, Ce fac, ies de pe teren şi mă duc la stomatolog?". Cam aşa se gîndeşte la Steaua. Titlul de campioană e doar un obiectiv intermediar, Importantă e Liga".

Mihai Stoichiţă nu era numai antrenorul Stelei, ci şi omul care ajuta echipa şi în afara terenului de fotbal: "Maşina de serviciu la Forban este superba Toyota a lui Mihai Stoichiţă. Cu ea se rezolvă mai toate deplasările inopinate. Cristi Munteanu şi Leonard Strizu nu aveau poze de paşaport. Totul s-a rezolvat în câteva ore cu autoturismul de teren al antrenorului Stelei. Dimineaţa cei doi au fost la pozar, iar după-amiază s-au luat pozele şi s-au trimis cu trenul la Bucureşti. La prânz, Toyota lui Stoichiţă a fost pe post de maşină a Salvării, Lăcătuş ducându-l pe Militaru la dentist".

  • Gigi Neţoiu: "Omul învăluit în fum. A driblat Steaua în favoarea lui Dinamo". "Chiar dacă nu e impresar, Gheoghe Neţoiu a fost căutat în ultima vreme mai ceva decît celebrul Ioan Becali. tipul care i-a transferat la Dinamo pe Rednic şi Florea are 37 de ani, e oltean de origine, iar di vara lui '96 deţine 80 la sută din acţiunile clubului bucureştean Rocar", a scris ProSport. 
  • "LPF începe jocul. Preşedinţii vor decide" - "De astăzi într-o lună ia startul a 80-a ediţie a campionatului Diviziei Naţionale. Joi se va declanşa numărătoarea inversă. Aniversarea va fi organizată de un nou părinte: Liga Profesionistă de Fotbal. În vestul profesionist Liga este cea care organizează competiţia, iar România vrea să fie în pas cu moda occidentală. "Consider că acum Liga este puternică şi capabilă să ţină în mîini frîiele campionatului, iar pe 2 august cînd se va da startul va fi O.K.", spune Daniel Lăzărescu, secretarul general LPF".

"FC Barcelona va avea doar 12 antrenori"

Noua eră ProSport a coincis cu o nouă eră şi a echipei care urma să defileze în campionatul Spaniei, dar şi pe plan european: FC Barcelona. La formaţia catalană ajunsese tehnicianul olandez Louis Van Gaal, care a fost antrenorul Barcelonei două reprize: prima perioadă 1997-2000, iar următoarea: 2002-2003. Alături de gruparea blaugrana, Van Gaal a câştigat de două ori titlul de campion al Spaniei, o cupă a Regelui şi o Supercupă a Europei.

Tot pe pagina a 5-a brazilianul Ronaldo se revolta împotriva Barcelonei: "Ronaldo porneşte războiul". Atacantul brazilian voia cu orice preţ să plece din Spania în Italia: "A expediat un fax către FIFA,în care specifică, în mod clar, că îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie, pentru daune materiale şi prejudicii morale, atît clubul catalan, cît şi Federaţia spaniolă, dacă nu i se va aproba transferul la Internazionale Milano".

  • "Stelea a semnat ieri pentru Salamanca" - fostul portar devenind astfel al 6-lea jucător român care evolua în acea perioadă (1997) în Spania. Ceilalţi jucători români erau: Gheorghe Popescu (Barcelona), Răducioiu (Espanyol), Prodan (Atletico Madrid), Gâlcă (Mallorca) şi Craioveanu (Real Sociedad). 
  • "Juve caută închizător - Costel Gîlcă în aşteptare la Mallorca" - fostul mijlocaş nu a ajuns însă la Juventus, ci la o altă echipă din Spania, Espanyol, formaţie pe care a şi antrenat-o la 14 ani distanţă (a fost jucătorul lui Espanyol în perioada 1997 - 2001 şi antrenor în perioada 2015 - 2016).

"PRIMUL ABONAT"

"Personalităţile României de azi nu rămîn indiferente la apariţia cotidianului nostru"

  • Gheorghe Mureşan: "Voi fi primul abonat ProSport"
  • Gheorghe Hagi: "ProSport va fi numărul 1"
  • Emil Constantinescu: "Pentru ProSport, mult succes din partea unui vechi fan al sportului din teren şi din tribună"

Nume mari din presa scrisă au scris despre sport, doar în ProSport

Fănuş Neagu: "Rubrica mea se va ocupa de multe şi nemaipomenite şi năzdrăvane întîmplări numai de mine ştiute, văyute şi închipuite".

Ion Crăciunescu: "Rubrica pe care mi-o propune ProSport şi pe care o accept cu plăcere şi răspundere se va referi la arbitraj".

Cristian Gaţu: "Dedic această rubrică valorilor sportului românesc, tuturor practicanţilor şi iubitorilor de mişcare fizică şi sport şi, nu în ultimul rînd, ziaristului sportiv Petru Gaţu, de profesie om şi părinte".

Florin Călinescu: "Vom începe un lung campionat al părerilor fără virgule puncte semne de întrebare şi mirare fără nici o chestie de gramatică în general vom vorbi despre lumea cîteodată sportivă în care trăim lume înfiripată pe reguli morale distilate de-a lungul a mii de ani acum cocoşată de forţa banului deci a intereselor."

"ŞOC LA STEAUA"

- "Generalul Cornel Oţelea a fost înlocuit cu Cristian Gaţu, numit de ministrul Victor Babiuc, nimeni altul decît fostul său coleg de cabinet din guvernarea Roman. Un lucru pare clar: Steaua constituie un obiect al interesului Puterii, indiferent care este aceasta".

  • VOLEI - "ÎNFRÎNGERE - Turcia a învins România cu 3-1. A fost o partidă dramatică , disputată pe durata a două ore"

"ÎNTRECERE FĂRĂ FAVORIT"

De 22 de ani, pentru redacţia ProSport contează fiecare sport în parte. Pagina cu numărul nouă a fost deschisă cu Raliul României: "De vineri pînă duminică, echipajele din ţară şi străinătate se vor întrece într-o competiţie care a împlinit 22 de ani, la care va absenta însă ungurul Ranga, cîştigătorul ultimelor două ediţii"

Tenisul a avut loc în paginile ProSport-ului: "Irina, oprită de ploaie în primul ghem"

De la anul (2017) în care Simona Halep conduce detaşat în clasamentul sportivilor de tenis din România, ocupă locul 2 WTA, ne întoarcem în urmă cu 20 de ani când Irina Spîrlea, a douăsprezecea jucătoare a lumii (1997) o întâlnea pe croata Majoli (locul 5 WTA) la turneul de la Wimbledon. Cele două jucau în runda a parta a competiţiei, iar Majoli a învins-o pe Irina cu scorul de 6-7, 6-1, 9-7.

FORŢA FACE LEGEA

  • "Presa britanică o critică întruna pe Monica (Seleş) pentru diferite motive. Ea se gîndeşte la tatăl ei, care este bolnav de cancer" - Dacă în 2017 Ilie Năstase a avut ''meci greu" cu presa din Anglia, în 1997, la Wimbledon, Monica Seleş s-a "lovit de neînţelegeri" cu jurnaliştii britanici: "Ziariştii de aici sînt mereu obsedaţi de ceva. La început, au scris despre strigătele pe care le scoteam la fiecare lovitură. M-am simţit atît de prost atunci! Acum, ziarele sunt pline de fotografii care arată că am celulită, iar articolele pun accentul pe acest lucru mai mult decît pe tenisul jucat".
  • În 1997, la doar 16 ani, rusoaica Anna Kurnikova atrăgea toată atenţia prin frumuseţea şi prin talentul ei. "A reuşit o serie uimitoare de victorii, victimele sale au fost Chanda Rubin, Barbara Rittner şi Anke Huber", a scris ProSport.

Prima ediţie a cotidianului ProSport a închis tipografia cu o poză cu dublă semnificaţie, pe de o parte o reclamă la o marcă de ţigări cunoscută, pe de altă parte reprezenta începutul de drum al redacţiei ProSport: "Nu mi-e teamă de furtună, pentru că învăţ cum să stăpânesc barca".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.