CULISE | 10 motive pentru care Alin Petrache demisionează şi nu va mai candida la şefia COSR. Cauze ale evoluţiei României la Rio

29 aug 2016 10470 afişări Comentează şi tu Special
CULISE | 10 motive pentru care Alin Petrache demisionează şi nu va mai candida la şefia COSR. Cauze ale evoluţiei României la Rio 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15627350/2/nadia1.png

de Andru Nenciu

Preşedintele COSR, Alin Petrache (40 de ani), a anunţat azi, în şedinţa COSR, că demisionează din funcţie pentru neîndeplinirea obiectivului la Rio de Janeiro şi, totodată, că nu va mai candida la alegeri. Delegaţia României a obţinut cinci medalii în Brazilia şi va rămâne doar cu patru după ce halterofilul Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv, potrivit TVR, în timpul competiţiei sud-americane. ProSport vă dezvăluie 10 motive pentru care fostul căpitan al naţionalei de rugby îşi va depune demisia şi vă poată prin labirintul întortocheat de la COSR.

1. DEMNITATEA

Petrache a anunţat, în diverse forme, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Rio, că delegaţia României are ca obiectiv obţinerea a 6-8 medalii. Odată atinsă, ţinta l-ar fi pus la adăpostul criticilor, iar olimpicii ar fi menţinut acelaşi tempo din ultimii opt ani: opt medalii cucerite în Beijing şi nouă la Londra. Astfel sportul românesc s-ar fi menţinut pe o linie de plutire care ar fi liniştit şi apele din sediul COSR. Obţinerea a doar cinci clasări pe podium - patru fără bronzul lui Gabriel Sâncrăian - ar fi tulburat apele pe timp îndelungat.

Chiar dacă nu este unicul vinovat pentru dezastrul de la Rio şi nu i se poate pune doar lui în cârcă eşecul sud-american, exponentul sportului de golani jucat de gentlemeni şi-a dat demisia şi a arătat, în cele din urmă, dincolo de toate speculaţiile care se pot face, că are onoare. În sportul românesc din ultimii 10 ani, un singur preşedinte al unui for şi-a prezentat demisia imediat după un insucces: se întâmpla în martie 2008, când George Gaiţă, omul sub aripa căruia poloul a renăscut, şi-a dat demisia din fruntea FRP după ce naţionala ratase inexplicabil, la Oradea (eşec cu Canada în decisiv), calificarea la JO din Beijing.

2.ŢIRIAC ŞI-A LUAT MÂNĂ DE PE COSR. SĂGEŢI CHIAR ŞI SPRE MORARIU

Miliardarul Ion Ţiriac, omul care l-a susţinut pe Octavian Morariu în mandatele sale, a făcut pasul în spate în momentul în care actualul membru CIO îi încălzea scaunul lui Alin Petrache. Dintr-un tip extrem de vocal pe scena olimpismului, fostul tenismen avea să devină o prezenţă discretă. L-a susţinut pe Bellu la alegeri şi a fandat elegant, cu refrenul său obişnuit "nu am semănat nimic, nu avem ce culege", în momentele în care era chestionat pe tema Rio de Janeiro.

Interesant este faptul că, potrivit unor oameni care au asistat la şedinţele COSR, Petrache ar fi avut o serie de declaraţii subtile, cu bătaie lungă, şi spre vechea conducere, adică spre protectorul său, Morariu: "Eu am adus bani aici faţă de cei de dinaintea mea" sau "Nu ştiu cum s-au cheltuit înainte, dar noi avem grijă", ar fi spus Petrache.

3. ŞI-A PIERDUT ALIAŢII. SURPRIZĂ: CHIAR ŞI PE DOBRESCU!

Tip abil cu veleităţi de conducător, uns cu toate alifiile în mediul politic, secretarul general Ioan Dobrescu i-a asigurat un climat de linişte şi lui Octavian Morariu, dar şi lui Alin Petrache. Fost secretar de stat în MTS şi ex-preşedinte la forul de baschet, ploieşteanul a deţinut un rol cheie la alegerile în care Petrache i-a învins clar pe Elisabeta Lipă şi pe Octavian Bellu. Prin prieteniile legate în timp cu oameni de sport, pe teren sau la o chermeză cu perdele trase, Dobrescu a construit un zid puternic de alegători pentru Petrache, chiar şi din rândul celor care credeau în Bellu sau în Lipă. Imediat însă, Nea Puiu, cum îl alintă apropiaţii, a spus, cu o voce şoptită, într-un cerc restrâns, că se pensionează şi că-l lasă locul lui Boroi. Până la un moment dat varianta părea plauzibilă, iar Boroi - pion important la alegeri - ar fi primit răsplata... firească.

Lucrurile nu stau aşa însă. Povesteşte pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, un personaj important din şedinţele COSR. "Relaţia dintre Petrache şi Dobrescu nu este aşa cum se vede la televizor. Când Alin s-a văzut cu sacii-n căruţă, a vrut să controleze totul. Dacă Puiu conducea şedinţele Comitetului Executiv în mandatul lui Morariu, Petrache a trecut la timonă, iar Dobrescu s-a văzut trecut în linia a doua şi nu i-a picat bine. Chiar fără rost uneori se simţea. Asta se vedea şi în şedinţe. Dobrescu abia apuca să vorbească pe final, după ce Petrache prezida toată şedinţa. Dobrescu era învăţat să conducă el pe vremea lui Morariu, ceea ce nu s-a mai întâmplat şi în ultimul an", spune sursa ProSport. Şi, în timp, deteriorarea relaţiei cu sfătuitorul Dobrescu s-a reflectat în deciziile eronate pe care Petrache le-a luat, una dintre ele fiind adoptarea unei poziţii dure împotriva FR de Gimnastică, deşi CM de la Glasgow nu se încheiase!

"S-au certat chiar la Rio, a fost o acţiune la Casa României şi Dobrescu a refuzat să vină. Petrache i-ar fi reproşat lui Dobrescu că el şi Morariu l-ar fi băgat în rahat şi că i-au mototolit imaginea"

Sub protecţia anonimatului, pentru ProSport., un oficial din delegaţia României

4. EROARE. NU S-A IMPLICAT LA COMISIA TEHNICĂ A COSR, MOTORUL OLIMPISMULUI

Din postura în care se află, Petrache poate fi perceput, dintr-un anumit unghi, principal vinovat pentru evoluţia submediocră de la Rio. Puţină lume ştie însă că adevăratul motor al COSR îl reprezintă Comisia Tehnică. "Petrache nu s-a implicat şi nu a vrut să aducă lângă el oameni de valoare în Comisia Tehnică. Pentru progresul sportului fiecare federaţie ar trebui să aibă o Comisie Tehnică", spune o persoanalitate din sportul românesc. Care sunt rolurile Comisiei Tehnice?

 • Avizează loturile olimpice
 • Avizează componenţa lor
 • Avizează finanţarea loturilor olimpice

5. ECHIPAMENTUL

Înaintea debutului JO, Cătălin Tolontan de la Gazeta Sporturilor s-a întâlnit în Satul Olimpic din Rio de Janeiro cu mai mulţi componenţi ai delegaţiei tricolore şi a publicat un material centrat pe ideea că anumite piese din echipamentul olimpicilor sunt de o calitate îndoielnică. Mai mult, etichetele nu ar fi fost ştanţate cu logo-ul companiei Kappa, ci cu numele altei companii de haine, Sol's Europe, un posibil subcontractor al Kappa. Ziua News a scris că "achiziţionarea acestui echipament este o afacere foarte bănoasă regizată şi garantată de către actuala conducere a COSR, adică de preşedintele Alin Petrache, dar mai ales de secretarul general Ioan Dobrescu". În urmă cu patru ani, la JO de la Londra, olimpicii au purtat un echipament provenit de la Asics, iar intermediar, se spunea la acea vreme, că ar fi fost fostul preşedinte al forului de lângă Arcul de Triumf, Octavian Morariu.

ProSport a descoperit, potrivit Oficiului Registrului Comerţului, că  Pax Creative Sports SRL este continuatoarea firmei Optimal Activ Sports fondată în decembrie 2009 de Octavian Morariu, fost preşedinte al COSR - actual membru al Comitetului Internaţional Olimpic, dar şi de actualul secretar general Ioan Dobrescu, aflat în aceeaşi funcţie şi în mandatul lui Morariu, dar şi de când şefia COSR a fost preluată de Alin Petrache. În acţionariat, în afara celor doi, se mai aflau la acea dată Mihaela Knopf, Petru Octavian Alexandrescu, Ioana Smaranda Burloiu şi Narcisa Alexandrescu. A doua zi după ce fetele din echipa de spadă cucereau aurul la Rio, sediul COSR avea să fie percheziţionat de poliţişti.

"Echipamentul de prezentare era de... o singură purtare. Sau de două..."

Membru al lotului României, sub protecţia anonimatului, declaraţie pentru ProSport

6. PLAGIATUL

Preşedintele Comitetului Olimpic Român a fost acuzat de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie că ar fi plagiat în proporţie de “99%” două articole şi cartea “Sportul şi armata”, toate apărute în decurs de un an între 2012-2013.
În 2012, Alin Petrache publica în “Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare” articolul „Teoriile producerii oboselii”, plagiat integral din cartea „Refacere – recuperare: kinetoterapie în activitatea sportivă”. Petrache a procedat identic în cazul articolului „Tipul somatic şi antrenamentul”, apărut în acelaşi Buletin. Următorul episod de care este acuzat de Centrul Român pentru Jurnalism Român a avut loc în 2013, când Petrache a publicat volumul “Sportul şi armata”. Preşedintele Comitetului Olimpic Român s-ar fi “inspirat” din operele lui Tudor Vianu şi ale conferenţiarului universitar Viorel Ceascai.


Cum a terminat România în clasamentul pe medalii începând cu Montreal 1976

 • 1976 Montreal (27 medalii)       locul 9
 • 1980 Moscova (25 medalii)       locul 7
 • 1984 Los Angeles (53 medalii) locul 2
 • 1988 Seul (24 medalii)               locul 8
 • 1992 Barcelona (18 medalii)     locul 14
 • 1996 Atlanta (20 medalii)          locul 14
 • 2000 Sydney (26 medalii)          locul 11
 • 2004 Atena (19 medalii)             locul 14
 • 2008 Beijing (8 medalii)             locul 17
 • 2012 Londra (9 medalii)             locul 27
 • 2016 Rio (5 medalii)                    locul 47


7. INTRUZIUNEA POLITICULUI

În momentul în care a izbucnit scandalul legat de echipamentul olimpicilor de la Rio, fostul căpitan al naţionalei de rugby a plecat din Brazilia val-vârtej spre România. Varianta avansată de fostul jucător din campionatul Franţei - cel mai puternic din lume - s-a centrat pe ideea unor probleme de familie.

Sursele ProSport susţin însă că Petrache a venit de urgenţă în Bucureşti pentru a se consulta cu greii din PSD în privinţa viitorului său. "Cel mai bine e să te dai la o parte. Scandalul care a apărut îţi prejudiciază imaginea şi nu uita că tu eşti asociat cu noi", i-ar fi spus o voce puternică din PSD. Blocat în grămadă din cauza unei situaţii patentată de Morariu şi Dobrescu, Petrache trebuia să ia în cel mai scurt timp o decizie. Povesteşte pentru ProSport un apropiat de-al său. "Iniţial, când se afla la Rio, a spus că-şi depune mandatul, deci ar fi mai candidat. Azi însă (n.r. - ieri) a spus că demisionează şi nu va mai candida. Aşa că sigur i s-a transmis că mai bine o lasă moartă în păpuşoi".

8. RAMPĂ DE LANSARE SPRE POLITICĂ

Fiul celebrului Adrian Petrache a fost deputat PSD din 2012 până în momentul în care a câştigat alegerile COSR, mai 2014. Cu un plus la capitolul popularitate şi din ce în ce mai activ pe reţelele de socializare şi la diferite evenimente, fostul flanker de la Dinamo (1,93 m) pare, prin decizia pe care a făcut-o publică ieri, să-şi continue cariera politică şi să vizeze un loc pe listele PSD în Camera Deputaţilor sau la Senat. Sportul a demonstrat în timp că poate fi o bună rampă de lansare spre politică.

9. DOPAJUL ŞI MEDALIA PIERDUTĂ

Alin Petrache a condus olimpismul românesc în cea mai neagră perioadă din punct de vedere al cazurilor de dopaj. Nenumăraţi atleţi au fost prinşi cu capsa pusă, iar Federaţia de kaiac-canoe a fost interzisă timp de un an de la competiţii de forul mondial. "Probele prezentate au făcut dovada unui dopaj sistematic în echipa României, 11 sportivi furnizând probe pozitive în urma unui test în afara competiţiei în aprilie 2016'', se arata într-un comunicat pe site-ul forului mondial. Majoritatea cazurilor au fost legate de folosirea substanţei meldonium, după ce aceasta fost pusă pe lista interzisă de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA), pe 31 decembrie 2015. Mai mult de atât, Agenţiei Naţională Anti-Doping, organizaţia condusă de Graţiela Vâjîială, a arătat nenumărate hibe, iar din informaţiile ProSport Agenţia Mondială Anti-Doping şi-a trimis în luna iulie ofiţeri pentru a lua probe şi documente de la ANAD!

"Toleranţă 0 faţă de doping! Fiecare sportiv va fi testat de trei ori de ANAD înainte să plece la Rio!"

Ioan Dobrescu, pe parcusul anului, înainte de debutul JO

"Medaliatul cu bronz la haltere Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv la Rio de Janeiro"

Ştire difuzată de TVR în exclusivitate luni, 29 august

10. VÂRFUL DE SPADĂ

La sosirea pe Aeroportul Otopeni, Ana Maria Brânză Popescu, medaliată cu aur la Rio, alături de echipa feminină de spadă (Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu), a declanaşt un atac virulent la adresa oficialilor COSR. Potrivit DolceSport, bucureşteanca de la CSA Steaua, cunoscută drept o sportivă cu un discurs solid, mereu argumentat, a explicat în amănunt unde au greşit Alin Petrache, Ioan Dobrescu şi ceilalţi grei de la COSR. Reacţia dublei medaliate la JO (aur 2016, argint 2008) ar fi fost unul dintre vârfurile de spadă care i-ar fi înţepat orgoliul lui Petrache.

"Aş vrea să fac anumite precizări, ca toată lumea să înţeleagă. Legat de echipament, da, au fost probleme! Am fost acuzate că am dat măsuri mici... Nu, am dat măsurile pe care noi le purtam dintotdeauna la treninguri indiferent că am fost echipate de federaţie, COSR sau altcineva.

Pe lângă asta, stiţi foarte bine că după numai trei zile de concurs nu puteam să ridicăm ochii din pământ de ruşinea rezultatului de la individual. Oameni de la care mă aşteptam să fie în aceeaşi echipă cu mine şi să, nu neapărat pe umărul cărora să plâng, au fost primii care au dat cu pietre şi nu mi se pare normal. Am fost numiti aroganţi, ni s-a spus că am mers nepregătiţi la Jocurile Olimpice, că am mers să ne batem joc. Permiteţi-mi să nu cred aşa ceva, să spun că eu nu cred că unul dintre colegii mei poate să facă o asemenea aroganţă, cu ghilimelele de rigoare, să mearga nepregătiţi acolo şi să îşi bată joc de şansa pe care o au o dată la partru ani".

"Noi aveam o gluma intre noi ca sunterm imbracati de la ajutoare. Era o gluma cu un gust sarat, amar, pentru ca nu puteam sa ne amuzam de treaba asta. Pot sa va spun ca pana si echipa refugiatilor, 10 atleti sub steagul CIO, erau undeva langa noi, putin mai sus"

Ana Maria Brânză Popescu

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.