CULISE | 10 motive pentru care Alin Petrache demisionează și nu va mai candida la șefia COSR. Cauze ale evoluției României la Rio

Autor: Andru Nenciu Publicat: 29 Aug. 2016, 22:59 Actualizat: 30 Aug. 2016, 16:09 Special

de Andru Nenciu

Președintele COSR, Alin Petrache (40 de ani), a anunțat azi, în ședința COSR, că demisionează din funcție pentru neîndeplinirea obiectivului la Rio de Janeiro și, totodată, că nu va mai candida la alegeri. Delegația României a obținut cinci medalii în Brazilia și va rămâne doar cu patru după ce halterofilul Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv, potrivit TVR, în timpul competiției sud-americane. ProSport vă dezvăluie 10 motive pentru care fostul căpitan al naționalei de rugby își va depune demisia și vă poată prin labirintul întortocheat de la COSR.

1. DEMNITATEA

Petrache a anunțat, în diverse forme, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Rio, că delegația României are ca obiectiv obținerea a 6-8 medalii. Odată atinsă, ținta l-ar fi pus la adăpostul criticilor, iar olimpicii ar fi menținut același tempo din ultimii opt ani: opt medalii cucerite în Beijing și nouă la Londra. Astfel sportul românesc s-ar fi menținut pe o linie de plutire care ar fi liniștit și apele din sediul COSR. Obținerea a doar cinci clasări pe podium – patru fără bronzul lui Gabriel Sâncrăian – ar fi tulburat apele pe timp îndelungat.

Chiar dacă nu este unicul vinovat pentru dezastrul de la Rio și nu i se poate pune doar lui în cârcă eșecul sud-american, exponentul sportului de golani jucat de gentlemeni și-a dat demisia și a arătat, în cele din urmă, dincolo de toate speculațiile care se pot face, că are onoare. În sportul românesc din ultimii 10 ani, un singur președinte al unui for și-a prezentat demisia imediat după un insucces: se întâmpla în martie 2008, când George Gaiță, omul sub aripa căruia poloul a renăscut, și-a dat demisia din fruntea FRP după ce naționala ratase inexplicabil, la Oradea (eșec cu Canada în decisiv), calificarea la JO din Beijing.

2.ȚIRIAC ȘI-A LUAT MÂNĂ‚ DE PE COSR. SĂ‚GEȚI CHIAR ȘI SPRE MORARIU

Miliardarul Ion Țiriac, omul care l-a susținut pe Octavian Morariu în mandatele sale, a făcut pasul în spate în momentul în care actualul membru CIO îi încălzea scaunul lui Alin Petrache. Dintr-un tip extrem de vocal pe scena olimpismului, fostul tenismen avea să devină o prezență discretă. L-a susținut pe Bellu la alegeri și a fandat elegant, cu refrenul său obișnuit „nu am semănat nimic, nu avem ce culege”, în momentele în care era chestionat pe tema Rio de Janeiro.

Interesant este faptul că, potrivit unor oameni care au asistat la ședințele COSR, Petrache ar fi avut o serie de declarații subtile, cu bătaie lungă, și spre vechea conducere, adică spre protectorul său, Morariu: „Eu am adus bani aici față de cei de dinaintea mea” sau „Nu știu cum s-au cheltuit înainte, dar noi avem grijă”, ar fi spus Petrache.

3. ȘI-A PIERDUT ALIAȚII. SURPRIZĂ‚: CHIAR ȘI PE DOBRESCU!

Tip abil cu veleități de conducător, uns cu toate alifiile în mediul politic, secretarul general Ioan Dobrescu i-a asigurat un climat de liniște și lui Octavian Morariu, dar și lui Alin Petrache. Fost secretar de stat în MTS și ex-președinte la forul de baschet, ploieșteanul a deținut un rol cheie la alegerile în care Petrache i-a învins clar pe Elisabeta Lipă și pe Octavian Bellu. Prin prieteniile legate în timp cu oameni de sport, pe teren sau la o chermeză cu perdele trase, Dobrescu a construit un zid puternic de alegători pentru Petrache, chiar și din rândul celor care credeau în Bellu sau în Lipă. Imediat însă, Nea Puiu, cum îl alintă apropiații, a spus, cu o voce șoptită, într-un cerc restrâns, că se pensionează și că-l lasă locul lui Boroi. Până la un moment dat varianta părea plauzibilă, iar Boroi – pion important la alegeri – ar fi primit răsplata… firească.

Lucrurile nu stau așa însă. Povestește pentru ProSport, sub protecția anonimatului, un personaj important din ședințele COSR. „Relația dintre Petrache și Dobrescu nu este așa cum se vede la televizor. Când Alin s-a văzut cu sacii-n căruță, a vrut să controleze totul. Dacă Puiu conducea ședințele Comitetului Executiv în mandatul lui Morariu, Petrache a trecut la timonă, iar Dobrescu s-a văzut trecut în linia a doua și nu i-a picat bine. Chiar fără rost uneori se simțea. Asta se vedea și în ședințe. Dobrescu abia apuca să vorbească pe final, după ce Petrache prezida toată ședința. Dobrescu era învățat să conducă el pe vremea lui Morariu, ceea ce nu s-a mai întâmplat și în ultimul an”, spune sursa ProSport. Și, în timp, deteriorarea relației cu sfătuitorul Dobrescu s-a reflectat în deciziile eronate pe care Petrache le-a luat, una dintre ele fiind adoptarea unei poziții dure împotriva FR de Gimnastică, deși CM de la Glasgow nu se încheiase!

„S-au certat chiar la Rio, a fost o acțiune la Casa României și Dobrescu a refuzat să vină. Petrache i-ar fi reproșat lui Dobrescu că el și Morariu l-ar fi băgat în rahat și că i-au mototolit imaginea”

Sub protecția anonimatului, pentru ProSport., un oficial din delegația României

4. EROARE. NU S-A IMPLICAT LA COMISIA TEHNICĂ‚ A COSR, MOTORUL OLIMPISMULUI

Din postura în care se află, Petrache poate fi perceput, dintr-un anumit unghi, principal vinovat pentru evoluția submediocră de la Rio. Puțină lume știe însă că adevăratul motor al COSR îl reprezintă Comisia Tehnică. „Petrache nu s-a implicat și nu a vrut să aducă lângă el oameni de valoare în Comisia Tehnică. Pentru progresul sportului fiecare federație ar trebui să aibă o Comisie Tehnică”, spune o persoanalitate din sportul românesc. Care sunt rolurile Comisiei Tehnice?

 • Avizează loturile olimpice
 • Avizează componența lor
 • Avizează finanțarea loturilor olimpice

5. ECHIPAMENTUL

Înaintea debutului JO, Cătălin Tolontan de la Gazeta Sporturilor s-a întâlnit în Satul Olimpic din Rio de Janeiro cu mai mulți componenți ai delegației tricolore și a publicat un material centrat pe ideea că anumite piese din echipamentul olimpicilor sunt de o calitate îndoielnică. Mai mult, etichetele nu ar fi fost ștanțate cu logo-ul companiei Kappa, ci cu numele altei companii de haine, Sol’s Europe, un posibil subcontractor al Kappa. Ziua News a scris că „achiziționarea acestui echipament este o afacere foarte bănoasă regizată și garantată de către actuala conducere a COSR, adică de președintele Alin Petrache, dar mai ales de secretarul general Ioan Dobrescu”. În urmă cu patru ani, la JO de la Londra, olimpicii au purtat un echipament provenit de la Asics, iar intermediar, se spunea la acea vreme, că ar fi fost fostul președinte al forului de lângă Arcul de Triumf, Octavian Morariu.

ProSport a descoperit, potrivit Oficiului Registrului Comerțului, că  Pax Creative Sports SRL este continuatoarea firmei Optimal Activ Sports fondată în decembrie 2009 de Octavian Morariu, fost președinte al COSR – actual membru al Comitetului Internațional Olimpic, dar și de actualul secretar general Ioan Dobrescu, aflat în aceeași funcție și în mandatul lui Morariu, dar și de când șefia COSR a fost preluată de Alin Petrache. În acționariat, în afara celor doi, se mai aflau la acea dată Mihaela Knopf, Petru Octavian Alexandrescu, Ioana Smaranda Burloiu și Narcisa Alexandrescu. A doua zi după ce fetele din echipa de spadă cucereau aurul la Rio, sediul COSR avea să fie percheziționat de polițiști.

„Echipamentul de prezentare era de… o singură purtare. Sau de două…”

Membru al lotului României, sub protecția anonimatului, declarație pentru ProSport

6. PLAGIATUL

Președintele Comitetului Olimpic Român a fost acuzat de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație că ar fi plagiat în proporție de „99%” două articole și cartea „Sportul și armata”, toate apărute în decurs de un an între 2012-2013.
În 2012, Alin Petrache publica în „Buletinul Universității Naționale de Apărare” articolul „Teoriile producerii oboselii”, plagiat integral din cartea „Refacere – recuperare: kinetoterapie în activitatea sportivă”. Petrache a procedat identic în cazul articolului „Tipul somatic și antrenamentul”, apărut în același Buletin. Următorul episod de care este acuzat de Centrul Român pentru Jurnalism Român a avut loc în 2013, când Petrache a publicat volumul „Sportul și armata”. Președintele Comitetului Olimpic Român s-ar fi „inspirat” din operele lui Tudor Vianu și ale conferențiarului universitar Viorel Ceascai.


Cum a terminat România în clasamentul pe medalii începând cu Montreal 1976

 • 1976 Montreal (27 medalii)       locul 9
 • 1980 Moscova (25 medalii)       locul 7
 • 1984 Los Angeles (53 medalii) locul 2
 • 1988 Seul (24 medalii)               locul 8
 • 1992 Barcelona (18 medalii)     locul 14
 • 1996 Atlanta (20 medalii)          locul 14
 • 2000 Sydney (26 medalii)          locul 11
 • 2004 Atena (19 medalii)             locul 14
 • 2008 Beijing (8 medalii)             locul 17
 • 2012 Londra (9 medalii)             locul 27
 • 2016 Rio (5 medalii)                    locul 47


7. INTRUZIUNEA POLITICULUI

În momentul în care a izbucnit scandalul legat de echipamentul olimpicilor de la Rio, fostul căpitan al naționalei de rugby a plecat din Brazilia val-vârtej spre România. Varianta avansată de fostul jucător din campionatul Franței – cel mai puternic din lume – s-a centrat pe ideea unor probleme de familie.

Sursele ProSport susțin însă că Petrache a venit de urgență în București pentru a se consulta cu greii din PSD în privința viitorului său. „Cel mai bine e să te dai la o parte. Scandalul care a apărut îți prejudiciază imaginea și nu uita că tu ești asociat cu noi”, i-ar fi spus o voce puternică din PSD. Blocat în grămadă din cauza unei situații patentată de Morariu și Dobrescu, Petrache trebuia să ia în cel mai scurt timp o decizie. Povestește pentru ProSport un apropiat de-al său. „Inițial, când se afla la Rio, a spus că-și depune mandatul, deci ar fi mai candidat. Azi însă (n.r. – ieri) a spus că demisionează și nu va mai candida. Așa că sigur i s-a transmis că mai bine o lasă moartă în păpușoi”.

8. RAMPĂ‚ DE LANSARE SPRE POLITICĂ‚

Fiul celebrului Adrian Petrache a fost deputat PSD din 2012 până în momentul în care a câștigat alegerile COSR, mai 2014. Cu un plus la capitolul popularitate și din ce în ce mai activ pe rețelele de socializare și la diferite evenimente, fostul flanker de la Dinamo (1,93 m) pare, prin decizia pe care a făcut-o publică ieri, să-și continue cariera politică și să vizeze un loc pe listele PSD în Camera Deputaților sau la Senat. Sportul a demonstrat în timp că poate fi o bună rampă de lansare spre politică.

9. DOPAJUL ȘI MEDALIA PIERDUTĂ‚

Alin Petrache a condus olimpismul românesc în cea mai neagră perioadă din punct de vedere al cazurilor de dopaj. Nenumărați atleți au fost prinși cu capsa pusă, iar Federația de kaiac-canoe a fost interzisă timp de un an de la competiții de forul mondial. „Probele prezentate au făcut dovada unui dopaj sistematic în echipa României, 11 sportivi furnizând probe pozitive în urma unui test în afara competiției în aprilie 2016”, se arata într-un comunicat pe site-ul forului mondial. Majoritatea cazurilor au fost legate de folosirea substanței meldonium, după ce aceasta fost pusă pe lista interzisă de către Agenția Mondială Antidoping (AMA-WADA), pe 31 decembrie 2015. Mai mult de atât, Agenției Națională Anti-Doping, organizația condusă de Grațiela Vâjîială, a arătat nenumărate hibe, iar din informațiile ProSport Agenția Mondială Anti-Doping și-a trimis în luna iulie ofițeri pentru a lua probe și documente de la ANAD!

„Toleranță 0 față de doping! Fiecare sportiv va fi testat de trei ori de ANAD înainte să plece la Rio!”

Ioan Dobrescu, pe parcusul anului, înainte de debutul JO

„Medaliatul cu bronz la haltere Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv la Rio de Janeiro”

Știre difuzată de TVR în exclusivitate luni, 29 august

10. VÂRFUL DE SPADĂ‚

La sosirea pe Aeroportul Otopeni, Ana Maria Brânză Popescu, medaliată cu aur la Rio, alături de echipa feminină de spadă (Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu), a declanașt un atac virulent la adresa oficialilor COSR. Potrivit DolceSport, bucureșteanca de la CSA Steaua, cunoscută drept o sportivă cu un discurs solid, mereu argumentat, a explicat în amănunt unde au greșit Alin Petrache, Ioan Dobrescu și ceilalți grei de la COSR. Reacția dublei medaliate la JO (aur 2016, argint 2008) ar fi fost unul dintre vârfurile de spadă care i-ar fi înțepat orgoliul lui Petrache.

„Aș vrea să fac anumite precizări, ca toată lumea să înțeleagă. Legat de echipament, da, au fost probleme! Am fost acuzate că am dat măsuri mici… Nu, am dat măsurile pe care noi le purtam dintotdeauna la treninguri indiferent că am fost echipate de federație, COSR sau altcineva.

Pe lângă asta, stiți foarte bine că după numai trei zile de concurs nu puteam să ridicăm ochii din pământ de rușinea rezultatului de la individual. Oameni de la care mă așteptam să fie în aceeași echipă cu mine și să, nu neapărat pe umărul cărora să plâng, au fost primii care au dat cu pietre și nu mi se pare normal. Am fost numiti aroganți, ni s-a spus că am mers nepregătiți la Jocurile Olimpice, că am mers să ne batem joc. Permiteți-mi să nu cred așa ceva, să spun că eu nu cred că unul dintre colegii mei poate să facă o asemenea aroganță, cu ghilimelele de rigoare, să mearga nepregătiți acolo și să își bată joc de șansa pe care o au o dată la partru ani”.

„Noi aveam o gluma intre noi ca sunterm imbracati de la ajutoare. Era o gluma cu un gust sarat, amar, pentru ca nu puteam sa ne amuzam de treaba asta. Pot sa va spun ca pana si echipa refugiatilor, 10 atleti sub steagul CIO, erau undeva langa noi, putin mai sus”

Ana Maria Brânză Popescu

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 29 Aug. 2016, 22:59 Actualizat: 30 Aug. 2016, 16:09 Special
Pe aceeași temă
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Cazul scandalos al militarilor morţi în tragedia aviatică de la Bereşti. Deşi şi-au făcut datoria faţă de ţară, ministerul „a omis“ să le facă asigurări în caz de deces
Cazul scandalos al militarilor morţi în tragedia aviatică de la Bereşti. Deşi şi-au făcut datoria faţă de ţară, ...
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cea mai buna veste pe care o putea primi! Ce ii pregateste Rangers lui Ianis Hagi dupa meciul FANTASTIC din Europa League
Cea mai buna veste pe care o putea primi! Ce ii pregateste Rangers lui Ianis Hagi dupa meciul FANTASTIC din Europa League
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Dieta de antrenament a lui James LeBron
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
Înregistrarea apelului Andreei Antonescu la 112. Cântăreaţa susţine, însă, că e o neînţelegere
Înregistrarea apelului Andreei Antonescu la 112. Cântăreaţa susţine, însă, că e o neînţelegere
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
Moment teribil la Românii au Talent! Florin Călinescu, probleme de sănătate! Au chemat salvarea
Moment teribil la Românii au Talent! Florin Călinescu, probleme de sănătate! Au chemat salvarea
Este bomba zilei! Andra, anunțul momentului la PRO TV! În ce film va juca
Este bomba zilei! Andra, anunțul momentului la PRO TV! În ce film va juca
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
"Băga-mi.." Înjurături ca la ușa cortului azi, la Neatza. Dani Oțil a izbucnit
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă „Ea a fost dusă la o vilă privată"
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă „Ea a fost dusă ...
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii