Cristi Balaj, noul şef al Agentiei Antidoping. Graziela Vâjială a fost schimbată după ce WADA a retras acreditarea laboratorului antidoping de la Bucureşti pentru că fuseseră falsificate probe

18 ian 2019 2708 afişări Special
Cristi Balaj, noul şef al Agentiei Antidoping. Graziela Vâjială a fost schimbată după ce WADA a retras acreditarea laboratorului antidoping de la Bucureşti pentru că fuseseră falsificate probe

Fostul arbitru internaţional Cristi Balaj a fost numit oficial, joi, director al Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), în locul Grazielei Vâjială, care conducea instituţia din 2007. Această măsură, au declarat sursele ProSport, are directă legătură cu scandalul uriaş izbucnit în decembrie 2017, când s-a aflat că Agenţia Internaţională Antidoping (WADA) a suspendat acreditarea laboratorului de la Bucureşti. Ulterior, publicaţia germană Der Spiegel a pus mâna pe raportul confidenţial al WADA care arăta că oficiali de la Bucureşti falsificaseră probe. „În acest moment se încearcă o reabilitare a încrederii în ANAD şi laboratorul de la Bucureşti. Se speră ca, într-un anumit orizont de timp, laboratorul românesc să fie reacreditat de Agenţia Internaţională. Cu Graziela Vâjială în fruntea ANAD, aşa ceva nu mai era posibil“, au explicat sursele ProSport.

Laboratorul antidoping din România era acreditat de WADA din iulie 2009. La momentul suspendării acreditării, laboratorul de la Bucureşti era singurul din Europa de Est acreditat, după ce, de asemenea, laboratorul de la Moscova rămăsese fără autorizaţie după ce s-a descoperit fraudarea masivă a probelor de urină şi sânge.


Schimbarea Grazielei Vâjială, în funcţie din 2007, plutea în aer de câteva luni, susţin sursele ProSport. Cu Vâjială la şefia ANAD, România a pierdut în decembrie 2017 acreditarea pentru laboratorul antidoping din partea WADA după un scandal uriaş, ajuns şi în presa străină. Raportul WADA vorbeşte despre falsificarea probelor biologice luate de la sportivi

Situaţia este foarte gravă, deşi o perioadă s-a încercat minimalizarea importanţei pe care o are acest scandal. În decembrie 2017, când WADA a anunţat oficial că ridică acreditarea laboratorului antidoping de la Bucureşti, s-a aflat că, de fapt, încă din august 2016 forul internaţional ceruse ANAD să nu mai prelucreze probe în România! Ulterior, s-au dat asigurări, de către oficialii ANAD, că situaţia e temporară, că suspendarea „e valabilă pe doar 6 luni“ şi că urmează ca, în curând, să se lămurească „neînţelegerea“. Timpul a trecut şi suspendarea „provizorie“ s-a dovedit definitivă.
Schimbarea Grazielei Vâjială plutea în aer încă de astă-toamnă, afirmă sursele ProSport. Până la urmă, înlocuirea acesteia cu Cristian Balaj s-a produs pe 17 ianuarie 2019.

Acum preşedinte al AJF Maramureş şi consilier la Ministerul Tineretului şi Sportului, Cristian Balaj are avantajul că este din fenomenul sportiv şi apropiat de partidul de guvernământ fără să fie membru al acestuia – una din condiţiile pe care directorul ANAD trebuie să le îndeplinească este independenţa politică. Balaj este un opozant al regimului Burleanu la FRF şi, anul trecut, până la intrarea lui Lupescu în cursa pentru şefia federaţiei, fostul arbitru era tentat să-şi depună candidatura. Ulterior, a renunţat şi şi-a făcut public sprijinul pentru Lupescu.
În ultimele luni, Balaj a lucrat alături de Gică Popescu la proiectele de infrastructură sportivă – inclusiv stadioanele din Bucureşti pentru Euro 2020.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.