Corpul sportivului, tot mai degradat! Fotbaliştii din ziua de azi sunt mai firavi din punct de vedere fizic

27 ian 2012 324 afişări Special
Corpul sportivului, tot mai degradat! Fotbaliştii din ziua de azi sunt mai firavi din punct de vedere fizic Corpul sportivului, tot mai degradat! Fotbaliştii din ziua de azi sunt mai firavi din punct de vedere fizic

Gina Şerban susţine că fotbaliştii din ziua de azi sunt mai firavi din punct de vedere fizic. Cum cariera doamnei Şerban s-a împărţit între cele două epoci recente din istoria României, comunism şi post-revoluţie, aceasta a făcut şi o comparaţie între cele două ere, iar rezultatul e unul îngrijorător.

"Nu pot să îmi dau seama de ce, dar în ultimii ani au apărut tot felul de boli. Pe timpuri nu era aşa. O fi poluarea, stresul, nu ştiu. Am tot descoperit în ultimul timp nişte modificări. Într-o echipă, jumătate aveau suflu", spune doamna Gina, care mai constată un fenomen trist în România ultimilor ani: "Medicina sportivă a evoluat mult cât timp am lucrat în domeniu, numai că acum nu prea e interes pentru medicina sportivă. Înainte de Revoluţie se mai făcea ceva, acum... Nu se investeşte şi, din păcate, am senzaţia că e cam greu să se schimbe ceva".

Lipsa tragediilor, marea realizare

Doamna Şerban şi întreg colectivul policlinicii sportive din Craiova se pot mândri şi cu o activitate practic ireproşabilă de-a lungul timpului. Tragediile care au lovit şi sportul românesc nu i-au atins, din fericire, pe sportivii testaţi la policlinica din Bănie. Asta pentru că traseul investigaţiilor este unul strict. Asistenţii efectuează analizele împreună cu medicii, aceştia din urmă interpretează rezultatele, iar orice nelămurire presupune repetarea testelor sau trimiterea sportivilor pentru analize amănunţite.

Nu totul e însă perfect. Ca orice instituţie sanitară din România şi policlinica pentru sportivi din Bănie ar avea nevoie de aparatură suplimentară. "Ar trebui un ecograf la policlinică, pentru că acum, dacă se descoperă ceva, se trimit la ecografii, pentru că la policlinică nu e un ecograf", spune doamna Gina.

"Pe ăia care beau şi fumau îi vedeam imediat, după figură. Aveau pulsul mare, tensiunea la fel. Sportivii au foarte mult de suferit din cauza vieţii extra-sportive", Gina Şerban

"Înainte nu erau discoteci şi alte lucruri din astea. Poate şi societatea a schimbat sportul. Înainte de revoluţie, pe fotbalişti îi băga la facultate, acum sunt doar banii" Gina Şerban

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.