Continuă cursa pentru organizarea EURO 2028 şi CM 2030! Guvernele României, Serbiei, Bulgariei şi Greciei au căzut de acord. VIDEO | Documentul oficial a fost semnat

13 apr 2019 3816 afişări Special
Continuă cursa pentru organizarea EURO 2028 şi CM 2030! Guvernele României, Serbiei, Bulgariei şi Greciei au căzut de acord. VIDEO | Documentul oficial a fost semnat

Sâmbătă s-a semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernele Serbiei, României, Bulgariei şi Greciei pentru constituirea Comitetului iniţial de organizare, în vederea candidaturilor comune pentru organizarea Campionatului European din 2028 şi a Campionatului Mondial din 2030.

Reuniunea a avut loc la Salonic. Din delegaţia României a făcut parte şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, însă cel care a semnat documentul a fost Bogdan Matei, Ministrul Tineretului şi Sportului.

"Chiar dacă suntem la mijlocul perioadei în care ţara mea deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi avem un program foarte încărcat, România priveşte cu toată deschiderea acest proiect comun cvadrilateral şi arată toată cooperarea pentru avansarea acestuia. Proiectul de a avea o candidatură comună pentru o competiţie de o asemenea anvergură este extrem de solicitant şi dificil. Dar reprezentăm patru popoare ambiţioase şi patru ţări prietene care, am convingerea, dacă îşi unesc forţele pot duce la capăt o asemenea misiune.

Mă bucur că l-am avut lângă mine pe preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care a prezentat date şi cifre foarte interesante şi utile. Cu siguranţă, cel mai important pas este memorandumul de înţelegere semnat astăzi, prin care cele patru guverne au parafat primul acord scris pe acest proiect. Vă asigur de toată cooperarea din partea ţării mele şi îmi exprim speranţa că vom reuşi să formăm o echipă puternică şi capabilă să arate lumii că patru ţări mici din Balcani pot să fie la acelaşi nivel cu alte forţe ale sportului mondial şi la capitolul organizare, nu numai ca performanţe",
a declarat Bogdan Matei, în timp ce Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat că prima şedinţă a Comitetului va vea loc între 14 şi 15 iunie, la Bucureşti.

Comitet fără omul cu cea mai bună imagine

Cu două zile înaintea saemnării Acordului, Comitetul de Organizare a rămas fără Gică Popescu, fostul căpitan al Generaţiei de Aur şi consilierul onorific al Vioricăi Dăncilă. "Baciul", al cărui nume important pe plan mondial, ar fi ajutat proiectul, şi-a explicat decizia: "Ar fi trebuit, prima dată, să existe acest comitet (n.r. de organizare). Nu a fost niciodată înfiinţat oficial. Au fost doar câteva întâlniri la care am participat şi eu. Niciodată la aceste întâlniri n-au fost aceleaşi persoane. După ultima întâlnire am vorbit cu ministrul şi i-am spus că nu vreau să mai particip, pentru că vreau să mă ocup de Euro 2020, plus că am şi problemele mele personale.

Eu n-am mai vrut să particip la aceste întâlniri pentru că nu am timp. Pentru mine, cel mai important e turneul final Euro 2020. Nu a fost nicio discuţie concretă, au fost doar întâlniri... La ultima trebuia să se semneze un memorandum. Eu cred că, unindu-ne, cele patru ţări au capacitatea de a organiza. Este important că ne propunem aceste obiective importante, dar lucrurile sunt complicate. Trebuie să existe o anumite infrastructură care să fie împărţită între ţări. Dacă ne vom prezenta, vom avea concurenţi importanţi. Din ce cunosc, Spania şi Portugalia...",
a declarat Gică Popescu.


Aleksander Ceferin, mesaj dur pentru Dăncilă şi restul liderilor politici care aspiră la organizarea CM 2030

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, e sceptic cu privire la candidatura comună pe care ar putea să o depună România - Serbia - Grecia şi Bulgaria: "Unii politicieni lansează fel şi fel de ipoteze, fără să se gândească că în fotbal nu merge la fel ca în politică. Cineva trebuie să le spună liderilor politici că nu depinde numai de ei. Văd diferiţi politicieni care vorbesc despre o posibilă organizare a turneului final, dar ei nu se deranjează să discute cu federaţiile de fotbal", a spus recent Ceferin, citat de cotidianul catalan Sport.

Pentru turneul final din 2030 s-au înscris deja ţările Uruguay, Argentina şi Paraguay, care vor candida de asemenea la comun. În cursă ar mai putea intra, tot la comun, Algeria - Maroc - Tunisia, Coreea de Sud - Coreea de Nord - Japonia - China şi Anglia - Scoţia - Ţara Galilor - Irlanda de Nord - Irlanda.

Până la Cupa Mondială din 2030, România va fi una dintre ţările care vor găzdui meciuri la EURO 2020. Arena Naţională va găzdui patru partide, pe 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, naţionala României va juca cel puţin două meciuri la Bucureşti. Stadioanele stabilite pentru antrenamentele echipelor sunt Arcul de Triumf, Ghencea şi Giuleşti. După cum a anunţat Compania Naţională de Investiţii, proiectele sunt în graficul stabilit, există finanţarea, astfel încât termenul de dare în folosinţă a celor trei noi stadioane a fost fixat pentru 31 martie 2020.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.