Consiliul Concurenței anunță că „investigația se apropie de final” în cazul contractului pentru drepturile TV încheiat de Iorgulescu cu un off-shore din Malta. Au trecut 18 luni de la depunerea reclamației și opt zile de la căderea guvernului Ponta

Autor: Matei Udrea Publicat: 13 Nov. 2015, 13:00 Actualizat: 13 Nov. 2015, 13:14 Special

Consiliul Concurenței a confirmat oficial că anchetează conducătorii LPF care, în urmă cu un an și jumătate, au vândut fără licitație drepturile TV ale Ligii 1 pentru perioada 2014-2019. Informația a fost furnizată în exclusivitate de ProSport în urmă cu două zile, iar forul de control a confirmat-o la cererea reporterilor noștri, menționând că ancheta a fost declanșată în urma unei plângeri și e aproape finalizată.

În martie 2014, președintele Gino Iorgulescu a semnat, în numele LPF, un contract pe cinci ani pentru drepturile TV cu firma ISB Ltd., reprezentanta unui off-shore cu adresa în Malta. Cedarea drepturilor TV pentru Liga 1 s-a făcut fără licitație, deși suma în discuție era substanțială: 170 de milioane de euro (cu TVA).  

După acest episod, în luna mai 2014, compania RCS-RDS „a depus plângere la Consiliul Concurenței împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, întrucât vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislației concurenței” (poziția oficială a operatorului de cablu la vremea respectivă). Timp de un an și jumătate, până la începutul lunii noiembrie 2015, despre acest subiect nu s-a mai aflat absolut nimic.

La începutul acestei săptămâni, Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF, a scuturat însă praful de pe caz și a sugerat că, odată cu căderea lui Victor Ponta din fruntea guvernului (petrecută miercuri, 4 noiembrie), Consiliul Concurenței s-ar putea să-și amintească de contractul semnat de Iorgulescu cu off-shore-ul maltez.

ProSport a verificat și a obținut marți, prin surse demne de încredere, confirmarea că dosarul este în acest moment pe masa Consiliului Concurenței.

Legăturile dintre Iorgulescu și Ponta sunt multiple. Fostul lider PSD și premier a fost, în urmă cu un deceniu, membru în Consiliul de Administrație al echipei FC Național, unde președinte era Gino Iorgulescu. În acea perioadă s-au efectuat mai multe transferuri controversate de fotbaliști de la FC Național către alte cluburi.

În toamna lui 2013, înaintea algerilor pentru șefia LPF, Ponta și Liviu Dragnea au vizitat intempestiv restaurantul unde fuseseră strânși șefii de cluburi din Liga 1 și unde mai era prezent și Iorgulescu. A doua zi, Iorgulescu a câștigat postul de președinte în fața lui Dumitru Dragomir.

Consiliul Concurenței: „Investigația vizează comportamentul membrilor LPF”


În primăvara anului trecut, Iorgulescu semna cu reprezentanții unui off-shore un contract controversat prin care LPF ceda,
fără licitație, drepturile TV ale Ligii 1 pentru perioada 2014-2019

Consiliul Concurenței a remis joi ProSport un comunicat oficial în care menționează clar că LPF face obiectul unei anchete, că acest tip de investigație durează foarte mult timp, că n-au existat imixtiuni politice și că e de așteptat ca rezultatele să fie făcute publice la începutul anului viitor.

„(…) În anul 2014, Consiliul Concurenței a declanșat o nouă investigație asupra modului în care Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiției Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Investigația, ce a fost declanșată în urma unei plângeri, nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF. În momentul de față investigația este încă in desfășurare, apropiindu-se de final”, se menționează în adresa trimisă pe adresa ProSport de Consiliul Concurenței.

Reprezentanții instituției (Consiliul Concurenței este independent de guvernul României) afirmă că nu a existat nicio influență politică în această investigație și explică motivul pentru că are dosarul n-a fost finalizat cât timp a fost Victor Ponta la putere: „Procedurile naționale în domeniul concurenței sunt similare cu cele ale UE. Având în vedere că durata medie a unei investigații este de aproximativ 2 ani, estimăm că această investigație va fi finalizată în prima parte a anului viitor. (…) Menționăm că nu a existat nicio intervenție pe linie politică în legătură cu desfășurarea investigației. Consiliul Concurenței este o instituție autonomă independentă”.

Articolul 51 din Legea Concurenței prevede amendă de până la 10% din cifra de afaceri

„În cazul în care LPF va fi găsită vinovată, va fi sancționată conform prevederilor Legii Concurenței (nr. 21/1996)”, se menționează în corespondența Consiliului Concurenței cu ProSport.

Articolul 51 al Legii Concurenței, la care se face referire, prevede următoarele: „(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancțiunii următoarele fapte:

a) încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), ale art. 6 sau ale art. 12;

b) punerea în practică a unei operațiuni de concentrare economică cu încălcarea prevederilor art. 15 alin. (4) și (5);

c) începerea unei acțiuni de concentrare economică declarată incompatibilă cu prevederile prezentei legi printr-o decizie a Consiliului Concurenței, luată conform prevederilor art. 46 alin. (2) lit. a);

d) neîndeplinirea unei obligații sau a unei condiții impuse printr-o decizie luată în conformitate cu prevederile prezentei legi”.

Cazul investigat acum de Consiliul Concurenței pare să vizeze litera g) din aliniatul 1 al Articolului 5, care menționează: „Sunt interzise orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici ori asociațiile de agenți economici, orice decizii luate de asociațiile de agenți economici și orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care urmăresc eliminarea de pe piață a altor concurenți, limitarea sau împiedicarea accesului pe piață și a libertății exercitării concurenței de către alți agenți economici, precum și înțelegerile de a nu cumpăra de la sau de a nu vinde către anumiți agenți economici fără o justificare rezonabilă„.

De asemenea, la litera a) a Articolului 6 din Lega Concurenței se prevede: „Este interzisă folosirea în mod abuziv a unei poziții dominante deținute de către unul sau mai mulți agenți economici pe piața românească ori pe o parte substanțială a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurențiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activității economice ori prejudicierea consumatorilor. Asemenea practici abuzive pot consta, în special, în impunerea, în mod direct sau indirect, a prețurilor de vânzare sau de cumpărare, a tarifelor ori a altor clauze contractuale inechitabile și refuzul de a trata cu anumiți furnizori sau beneficiari”.

Articolul 12 e și mai succint: „Sunt interzise concentrările economice care, având ca efect crearea sau consolidarea unei poziții dominante, conduc sau ar putea conduce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia”.

Dragomir: „Am semnat cu mâna mea!”. Consiliul Concurenței: „Nu am încheiat niciun protocol cu LPF”

Dacă ancheta se va sfârși cu concluzia că șefii LPF sunt vinovați, atunci Consiliul Concurenței se va adresa Curții de Apel pentru a obține sancționarea celor în culpă. LPF ar avea o singură posibilitate de recurs, la Curtea de Casație și Justiție.

Două lucruri ar mai fi de notat în acest caz.

1) În timp ce Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF, garantează că a semnat cu mâna lui un acord cu Consiliul Concurenței, această instituție afirmă contrariul. „Chiar eu am semnat, în 2008, când a avut loc prima licitație, un protocol cu Consiliul Concurenței, prin care LPF se angaja că nu va vinde drepturile TV fără licitație”, afirmă Dragomir. „Autoritatea de concurență nu a încheiat niciun protocol cu LPF”, susțin reprezentanții instituției.

2) Dacă va fi găsită vinovată, Liga Profesionistă de Fotbal va fi considerată recidivistă și, deci, expusă unor pedepse maximale, deoarece a mai fost sancționată în trecut pentru exact același motiv ca și acum. Prima oară a fost vorba de o amendă de 185.664 de lei pentru că a vândut o parte din drepturile TV pentru intervalul 2011-2014 „fără licitație deschisă, transparentă și nediscriminatorie”.

Adresa prin care Consiliul Concurenței confirmă, pentru ProSport, că ancheta privind contractul drepturilor TV din Liga 1
este aproape de finalizare, iar cei vizați sunt membrii LPF responsabili

Autor: Matei Udrea Publicat: 13 Nov. 2015, 13:00 Actualizat: 13 Nov. 2015, 13:14 Special
Pe aceeași temă
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
„Cadou” de la tată pentru fiul de 15 ani: două
prostituate. S-a ajuns la viol şi răpire, protagoniştii fiind arestaţi
„Cadou” de la tată pentru fiul de 15 ani: două prostituate. S-a ajuns la viol şi răpire, protagoniştii fiind arestaţi
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului  pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
VIDEO epic: Meci fantastic intre Tyson si Roy Jones Jr.! Tyson s-a intors dupa 15 ani: „Trebuia sa castig”
VIDEO epic: Meci fantastic intre Tyson si Roy Jones Jr.! Tyson s-a intors dupa 15 ani: „Trebuia sa castig”
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Iohannis a zis chiar acum: Suntem obligați! Ce va fi de sărbători
Iohannis a zis chiar acum: Suntem obligați! Ce va fi de sărbători
Ultima oră! Raed Arafat a emis ordinul
Ultima oră! Raed Arafat a emis ordinul
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
😱 Prezentatoarea de la Antena 1 este însărcinată din nou
😱 Prezentatoarea de la Antena 1 este însărcinată din nou
Cei mai atrăgători bărbați ai zodiacului – succesul la femei este aproape garantat
Cei mai atrăgători bărbați ai zodiacului – succesul la femei este aproape garantat
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
De ce ar trebui să-ți îmbraci cheia de la mașină în staniol?
De ce ar trebui să-ți îmbraci cheia de la mașină în staniol?
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la durere la mânie
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la ...
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Ce se ascunde în spatele declinului Yakuza, temuta organizaţie mafiotă japoneză
Ce se ascunde în spatele declinului Yakuza, temuta organizaţie mafiotă japoneză
Anunţ uriaş în lupta anti-COVID. Este pentru prima oară când se vorbeşte de asta
Anunţ uriaş în lupta anti-COVID. Este pentru prima oară când se vorbeşte de asta
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ce se întâmplă când un Volkswagen Golf lovește în plin un camion Scania electric?
Ce se întâmplă când un Volkswagen Golf lovește în plin un camion Scania electric?
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
Raluca Bădulescu, mărturisiri despre drama prin care trece de aproape un an: „Îmi este dor”
Raluca Bădulescu, mărturisiri despre drama prin care trece de aproape un an: „Îmi este dor”