Cine este Salim Cisse, autorul celei mai mari ratări din istoria Ligii 1. Refugiat, camerist, cărător de bagaje, africanul s-a antrenat noaptea. În 2013, stabilea recordul clauzelor de reziliere în istoria clubului Sporting Lisabona. N-a jucat la echipa mare nici măcar o secundă

Autori: Matei Udrea, Valentin Vrabie Publicat: 22 Sep. 2017, 09:57 Actualizat: 22 Sep. 2017, 09:58 Special

„Unul din cele mai mari chixuri din istoria clubului Sporting, nu pentru cât a costat (1 milion de euro), dar în principal pentru că este un fotbalist care nu a reușit să demonstreze că are valoarea să joace într-o echipă de Liga 1.” Așa era rezumată anul trecut, pe vremea aceasta, trecerea de la Sporting Lisabona B la Olhanense a atacantului Salim Cisse. Cel care miercuri, 20 septembrie, în partida FC Botoșani – CSM Poli Iași 3-3, din etapa a 11-a a Ligii 1, a reușit, probabil, cea mai mare ratare din istoria campionatului din România.

În minutul 77 al partidei de la Botoșani, într-un moment când gazdele conduceau cu 3-2, iari Iași ataca în valuri, Kizito a pasat perfect în fața porții, iar Salim Cisse, singur la nici doi metri, fără nimeni în față, a reușit să trimită peste bara transversală. Secvența poate fi urmărită aici.

Fotbalistul african de 24 de ani adus de curând la Poli Iași, cel care a făcut să pară mizilic până și celebra secvență când Denis Șerban a driblat gazonul cu tot cu bară într-un Steaua – Rapid, are o poveste teribilă.

Acum câțiva ani, Salim părea că, în sfârșit, după ani de chin, a răzbit la lumină. Soarta i-a surâs însă numai o clipă, pentru ca apoi viața să-i plonjeze înapoi, în ceață și nesiguranță.

În 2013, Sporting îl „securiza” pe Cisse cu o clauză-record de 60.000.000 de euro. Mai mare decât a lui Jardim

În urmă cu patru ani, Salim Cisse era achiziționat de Sporting Lisabona, iar suporterii „leilor” îl primeau cu entuziasm și speranță. Pe 7 iulie 2013 era prezentat oficial la Sporting, care anunța că atacantul adus de la Academica Coimbra a semnat pe cinci ani, fiindu-i fixată în contract o clauză de reziliere de 60 de milioane de euro. Un nou record pentru gruparea alb-verde, cel vechi (50 de milioane) aparținându-i lui Zakaria Labyad. A fost momentul în care povestea fotbalistului african a ajuns cunoscută în Portugalia.

Cisse s-a născut pe 24 decembrie 1992, în capitala Guineei, Conakry. A avut o copilărie grea, iar la un moment dat a ajuns, ca alți milioane de africani, să-și încerce norocul în călătoria către Pământul Făgăduinței. „Am venit în Italia ca mulți alți tineri din Africa, unde toată lumea visează să ajungă în Europa în căutarea unei noi vieți. Am ajuns aici împreună cu nigerieni, camerunezi… Am fost cazat într-un centru pentru refugiați”, povestea „ieșeanul” Cisse în 2013.

Uneori, turiștii încercau să îi dea mici bacșișuri. Jignit, Salim refuza

În Italia a început de jos, câștigându-și traiul ca menajer la un complex de apartamente care se închiriau turiștilor. Era angajat cu ziua, curăța camerele, făcea paturile. Ajuta vremelnicii locatari să-și care bagajele. Uneori, aceștia încercau să-i dea un mic bacșiș. Jignit, tânărul refuza. Ziua, Salim Cisse muncea. Noaptea juca fotbal.


Acum un an și jumătate, Cisse reușea golul săptămânii în Europa. Miercuri a intrat în istoria fotbalului românesc cu una din cele mai mari ratări

Întâlnirea care i-a schimbat cursul vieții a fost cea cu Franco Anzalone, director la echipa Arezzo, în acel moment în Serie D din Italia. „Îl consider ca pe un tată. El mi-a dat totul, în special în plan uman. A crezut în mine, m-a ajutat, iar când a devenit oficial al clubului, după ce m-a văzut jucând, mi-a spus: te voi ajuta și te voi lua la echipă. Vei munci, vei progresa. Vom vedea ce putem să-ți dăm”, a povestit Cisse, citat de maisfutebol.iol.pt, în 2013.

„Plecam cu trenul de la centrul de refugiați. Jucam în liga a șasea sau a șaptea, cu oameni care veneau de la slujbă. Mă bucuram că mănânc”

Până în acel moment, viața de zi cu zi a lui Cisse, tânărul de nici 20 de ani ajuns din Guineea în Italia, fusese una greu de imaginat, de exemplu, pentru jucătorii de azi din România. „Plecam din centrul de refugiați, călătoream cu trenul și jucam în liga a șasea sau a șaptea (n.r. – din Italia). Jucam cu oameni care veneau de la slujbă. Apoi luam trenul de ora 20:00, înapoi, spre casă. Mă bucuram să mănânc, pentru că hrana care ni se dădea în centru era prea puțină pentru mine”, a povestit fotbalistul de la CSM Poli Iași. Îi plăcea, dar simțea că poate mai mult de atât. Se antrena noaptea.

Lucrurile s-au schimbat când atacantul a semnat cu Arezzo. Din acel moment, s-a ocupat numai de fotbal. Îl mânau înainte nu numai pasiunea pentru minge, ci și dorința fierbinte de a accede la alt nivel de trai. „Franco mi-a spus că trebuie să ies din asta, că în Europa a juca fotbal este o meserie și că, dacă mă voi dedica acestei profesii, totul va fi bine. (…) Cum eu căutam o viață mai bună, am muncit din greu. La început, a fost dificil să obțin permis de joc, deoarece, conform legii italiene, trebuia să fi stat un an în țară. Dar Arezzo a insistat și a obținut permisul invocând statutul refugiaților.”

În acel sezon, 2011-2012, Salim Cisse a jucat pentru Arezzo, în liga a patra italiană, 27 de meciuri și a marcat 13 goluri. „Am auzit că s-ar fi interesat de mine o mulțime de cluburi. Chievo, Sampdoria, Udinese… Până la urmă, doar Academica Coimbra (n.r. – din Portugalia) a făcut o ofertă certă”, a încheiat Salim.

La Coimbra, jucătorul din Guineea și-a continuat ascensiunea surprinzătoare. A devenit titular la nici 21 de ani, în sezonul 2012-2013, și, cu 6 goluri în 25 de meciuri, a intrat în atenția gigantului Sporting Lisabona. La sfârșitul sezonului era transferat deja de gruparea „leilor”.

Ascensiunea meteorică a fost urmată de o cădere la fel de bruscă

S-ar părea, însă, că Salim a sărit prea repede scările performanței. Pe cât de repede urcase, în nici doi ani, din trenurile cu navetiști ale periferiei italiene tocmai în lotul unui club portughez obișnuit cu grupele Ligii Campionilor, pe atât de abrupt a coborât.

În 2013-2014 nu a jucat nici măcar un minut pentru echipa mare la Sporting. L-au trimis la formația a doua, unde a jucat 9 meciuri și a dat 8 goluri. Dar, la finalul sezonului, a fost împrumutat la Arouca, în prima ligă. Unde, din nou, a fost o pălărie prea mare, iar Cisse a jucat 9 meciuri fără să dea vreun gol.

În 2014-2015 a revenit la Sporting. Din nou a fost trimis la echipa a doua, pentru care a jucat 16 meciuri în liga secundă până în iarnă, dar regresul a continuat: a marcat doar trei goluri. Clubul care-l pusese, în 2013, să semneze pe cinci ani, cu clauză de eliberare de 60 de milioane de euro, începea să-l simtă ca pe o povară. L-au împrumutat de unde venise, la Coimbra, în Liga 1 portugheză, cu speranța că își va regăsi acolo forma de la început, dar căderea nu s-a oprit: 9 meciuri, 0 goluri.

În 2015-2016 a revenit, pentru a treia oară, la Sporting II: 9 meciuri, 0 goluri și un nou împrumut, tot în Liga 1, de data aceasta la Setubal. Acolo a reușit, în sfârșit, să marcheze iar, 2 goluri în 9 meciuri, dar a fost prea puțin și clubul l-a returnat la Sporting.


Președintele Ambrozie și fotbalistul Cisse în momentul semnării contractului cu Poli Iași, locul unde atacantul speră să-și reînceapă ascensiunea întreruptă acum patru ani

Sezonul trecut a fost împrumutat în Liga 2, la Olhanense, unde a avut ocazia să joace: 35 de meciuri, din care 29 titular, și 7 goluri marcate. Pe 17 februarie 2016, sportv.globo.com îl desemna marcatorul weekendului în Europa după un gol absolut remarcabil. N-a fost însă deajuns și, la sfârșitul campionatului, Salim Cisse părăsea Portugalia, iar pe 1 septembrie 2017, sosea la Iași din postura de fotbalist liber de contract adus de agenția Seven Fotball Investment.
 

Autori: Matei Udrea, Valentin Vrabie Publicat: 22 Sep. 2017, 09:57 Actualizat: 22 Sep. 2017, 09:58 Special
Pe aceeași temă
Andreea Bălan l-a DISTRUS pe George Burcea! Totul s-a întâmplat în mare secret. Detalii bombă! Nu se aştepta la aşa ceva...
Andreea Bălan l-a DISTRUS pe George Burcea! Totul s-a întâmplat în mare secret. Detalii bombă! Nu se aştepta la aşa ...
Vloggeriţa Bianca Adam a fost bătută pe stradă de un dezvoltator imobiliar. Reacţia martorilor
Vloggeriţa Bianca Adam a fost bătută pe stradă de un dezvoltator imobiliar. Reacţia martorilor
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” Impresara care l-a adus la Dinamo RUPE TACEREA
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” ...
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
A murit la doar 41 de ani în ambulanță!  Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
A murit la doar 41 de ani în ambulanță! Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! În ce ipostază incendiară au fost surprinși cei doi porumbei 
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! ...
Se schimbă Codul Rutier: Se întâmplă de la 1 iulie. Amendă de 725 de lei
Se schimbă Codul Rutier: Se întâmplă de la 1 iulie. Amendă de 725 de lei
Când începe prima etapă a Ligii 1 după carantină și cine transmite la TV meciurile
Când începe prima etapă a Ligii 1 după carantină și cine transmite la TV meciurile
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac un profit URIAȘ!
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac ...
Aceasta este amanta perfectă, spun bărbații însurați. Mare atenție, doamnelor măritate
Aceasta este amanta perfectă, spun bărbații însurați. Mare atenție, doamnelor măritate
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! Aceștia au vrut să o reducă la tăcere. Cu ce voia Prințesa să îi dea în vileag
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! ...
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare de orice pentru Andra Teodorescu, chiar și să încalce legea!
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare ...
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
Viitorul Sandero Stepway, filmat la Timișoara! Ce știm despre modelul Dacia care se va lansa în toamnă?
Viitorul Sandero Stepway, filmat la Timișoara! Ce știm despre modelul Dacia care se va lansa în toamnă?
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă îmi moare fata eu ce fac?"
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă ...
×