Cel de-al treilea atentator de la aeroportul din Bruxelles, căutat cu armata. 1.000 de militari sunt desfășurați pe străzi. În atacurile teroriste declanșate marți în Belgia au murit 34 de oameni. Amicalul Belgia-Portugalia ar putea fi anulat

Autor: Valentin Nastaila Publicat: 22 Mar. 2016, 20:16 Actualizat: 23 Mar. 2016, 15:28 Special
  • Cel de-al treilea atentator de la aeroportul din Bruxelles a fost arestat. Doi teroriști s-au aruncat în aer lângă intrările în aeroport marți, provocând moartea a 14 persoane și rănirea a alte câteva zeci, precum și distrugeri masive.
  • 34 de persoane au decedat și alte 230 rănite în cele două atentate teroriste ce au avut loc marți dimineața în Bruxelles, la aeroportul Yaventem și stația de metrou Maelbeek – acesta este ultimul bilanț anunțat de autoritățile belgiene.
  • Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacurile, conform unei agenții de presă afiliată grupului citată de Reuters.
  • O a treia bombă ce urma să fie detonată la aeroportul din Bruxelles nu a explodat.
  • Patru români au fost răniți în timpul atentatelor, anunță MAE. Cel de-al patrulea este minor și a fost identificat marți seară, aproape de miezul nopții.

UPDATE 13:25 Presa anunță că informația potrivit căreia al treilea terorist a fost arestat este falsă.

UPDATE 13:20 Frații Khaled și Brahim El Bakraoui, cei doi indivizi care s-au aruncat în aer în aeroportul din Bruxelles, provocând un carnagiu îngrozitor și distrugeri masive, erau cunoscuți de poliție  pentru faptul că erau infractori recidiviști. Unul dintre frați, Khaled, fusese condamnat în 2010 la nouă ani de închisoare pentru un jaf armat urmat de o lupta cu politia in care infractorul folosise un Kalașnikov.

UPDATE 12:53 Najim Laarchraoui, 24 de ani, cel de-al treilea atentator de la aeroportul din Bruxelles, cel care nu a mai detonat centura cu explozibil, abandonând-o pe aeroport, a fost arestat într-o suburbie a capitalei belgiene.

UPDATE 20:10 Conform Ministerului Afacerilor Externe, trei cetățeni români au fost răniți în timpul atentatelor din Bruxelles. Conform comunicatului emis de instituție, unul se află deja în afara oricărui pericol, fiind deja externat, în timp ce ceilalți doi sunt internați în acest moment

„Ministerul Afacerilor Externe transmite că, potrivit informațiilor deținute la acest moment, există confirmarea faptului că trei cetățeni români au fost răniți în atentatele care au avut loc astăzi, 22 martie, la Bruxelles. Dintre aceștia, doi cetățeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat”, transmite MAE intr-un comunicat.

UPDATE 18:25 Doi suspecți au fost arestați în preajma aeroportului. Scena a fost surprinsă de un trecător. Bilanțul victimelor a ajuns la 34, în timp ce peste 230 de persoane sunt rănite

UPDATE 18:22 Bruxelles rămâne un oraș sub asediu. Deși se încearcă acreditarea ideii că oamenii își reiau treptat îndeletnicirile, realitatea e că străzile sunt pustii, patrulate de soldați și polițiști înarmați până în dinți, cu muniție de război pe țeavă și care verifică tot ce mișcă. Jurnalistul Vlad Odobescu, aflat la Bruxelles, a surprins cadre într-o capitală a Europei paralizată la propriu.


Patrulă de polițiști și militari percheziționează puținii oameni care se încumetă pe străzi. FOTO: Vlad Odobescu


Un simbol al noii Europe. Un soldat înarmat de război de pază în apropierea sediului Comisiei Europene. FOTO: Vlad Odobescu
 

UPDATE 18:02 Bilanțul morților a urcat la 32. La granița franco-belgiană a fost trimisă armata. Autoritățile au redeschis parțial transportul public în Bruxelles. Presa occidentală continuă să publice mărturii înspăimântătoare ale supraviețuitorilor. „Era o imagine de apocalips. Puteai vedea corpurile oamenilor, dar le lipseau membrele”, relatează un martor. Un altul spune că a văzut oamenii zburând prin aer, aruncați de explozie. Oamenii fugeau pe lângă oameni fără mâini și picioare care zăceau în bălți de sânge, în timp ce tavanul, grav afectat de detonare, se prăbușea peste toată lumea. Alphonse Youla, un lucrător de la aeroport în vârstă de 40 de ani, relatează că „am auzit un om strigând ceva în arabă, apoi o explozie. Apoi, o a doua explozie, o explozie masivă, mult mai mare. A fost ceva îngrozitor. Am văzut cel puțin șapte oameni morți. Era sânge. Oameni care-și pierduseră picioarele. Se puteau vedea peste tot corpuri, dar fără membre”.

UPDATE 17:35 Statul Islamic revendică atentatele de la Bruxelles, anunță Reuters.

UPDATE 17:16 „Suntem îngroziți și întristați și folosesc acest prilej pentru a exprima întreaga compasiune și condoleanțe celor loviți de acest incident, autorităților belgiene, poporului și cred că este, dacă se confirmă ipoteza unui atentat, un eveniment care ne arată că terorismul a rămas în inima Europei. Suntem extrem de îngrijorați și vom urmări evoluția de la Bruxelles”, a afirmat Klaus Iohannis, președintele României, într-o declarație făcută după atentatele de la Bruxelles. Printre măsurile suplimentare de securitate pe care le ia România se numără și acelea care privesc meciurile naționalei tricolore de fotbal de mâine, de la Giurgiu, cu Lituania, și de duminică, de la Cluj, cu Spania.

UPDATE 17:09 Transportul public din Bruxelles a fost suspendat, avioanele nu mai decolează și nu mai aterizează pe aeroport. Guvernul a decretat trei zile de doliu național în Belgia. Presa a fost rugată de autorități să nu mai furnizeze detalii care pot afecta ancheta.


Vehicule militare și patrule înarmate blochează străzile în Bruxelles. Atmosfera este una de război. FOTO: Vlad Odobescu

UPDATE 17:00 Scene terifiante sunt descrise de supraviețuitorii exploziilor de la aeroportul din Bruxelles. „Pretutindeni era plin de sânge și corpuri omenești dezmembrate”, povestesc martori citați de presa britanică. Daily Mail dezvăluie că tot personalul în afara angajaților strict necesari a fost evacuat de la Tihange, o centrală atomică situată la 90 de kilometri de Bruxelles.

UPDATE 16:42 Cu doar câteva secunde înaintea exploziilor de la aeroport, martori citați de Daily Mail povestesc că a izbucnit un schimb de focuri între forțele de ordine și atacatori. Apoi s-au auzit strigăte în arabă și s-au detonat bombele.

UPDATE 16:34 Cel puțin 20 dintre morți ar proveni de la metrou, unde o bombă a explodat într-o garnitură aflată în mișcare, în tunel. Surse dezvăluie pentru presa occidentală că ar fi vorba de 34 de morți, și nu 31, așa cum informează guvernul belgian.

UPDTATE 16:30 Site-ul israelian Debkafile, apropiat de serviciile secrete din Israel și specializat pe informații militare și de intelligence, face o primă analiză a modului în care au acționat teroriștii în atentatele de marți. Existența celei de-a treia centuri cu explozibil, nedetonată și găsită în aeroportul din Bruxelles, indică două piste: 1) al treilea atentator a renunțat, dintr-un motiv sau altul, și-a abandonat misiunea și a fugit; 2) un angajat al aeroportului a trecut cele trei centuri cu explozibil peste dispozitivul de pază și le-a lăsat într-un loc prestabilit, pentru ca, ulterior, atentatorii să le preia și să declanșeze atacurile. Unul dintre aceștia n-a mai ajuns la locul unde era depozitată bomba, aceasta fiind ulterior descoperită de anchetatori.

UPDATE 16:06 Bilanțul oficial anunțat de responsabilii belgieni urcă la 31 de morți și 198 de răniți. 17 Dintre ei sunt în stare critică.

UPDATE 13:31 Autoritățile belgiene dau publicității un nou bilanț oficial al atacurilor teroriste de la Bruxelles: 26 de morți și 135 de răniți.

UPDATE 12:50. Premierul Belgiei anunță un nou bilanț provizoriu al valului de atentate din Bruxelles: 28 de morți și cel puțin 35 de răniți. Închisoarea de maximă siguranță de la Bruges, unde este închis Salah Abdeslam, teroristul prins vineri, a intrat în regim special de urgență, măsurile de securitate fiind sporite. Autoritățile se tem că teroriștii vor încerca eliberarea prizonierului.


Cel puțin 13 morți s-au înregistrat la aeroportul din Bruxelles, unde două bombe au explodat în zona celor două ieșiri

UPDTATE 12:46 Autoritățile franceze anunță întărirea controalelor la frontiera cu Belgia. Cu toate acestea, Sebastian Perju, jurnalist român aflat la fața locului, transmite la Digi24 că la graniță nu exista nici picior de polițist, iar intrarea dintr-o țară în alta se făcea nestingherit și necontrolat de nimeni.

UPDATE 12:32 Premierul Dacian Cioloș a anunțat oficial că nu există români printre victimele atentatelor teroriste de la Bruxelles. Oficial, în Belgia există o comunitate de peste 65.000 de români. Aeroportul de la Bruxelles rămâne închis cel puțin până mâine, la ora 7.00. Gările au fost închise, metroul – la fel.

UPTATE 12:08 Strigăte în arabă s-au auzit la terminalul „American Airlines” din aeroport, înainte ca bombele să arunce totul în aer, mărturisesc supraviețuitorii, conform Daily Mail. Una din bombele de la metrou a fost detonată în stația care este lângă sediul Uniunii Europene. O alta a explodat într-un vagon, în timp ce garnitura de metrou mergea.

UPDATE 11:59 Cel puțin zece morți se înregistrează după mai multe bombe au explodat și la metrou, după ce 13 oameni au murit în urma exploziilor de la aeroport. Haosul și teroarea au cuprins Belgia. Străzile din Bruxelles s-au golit în câteva minute, magazinele s-au închis, armata patrulează pe străzile pustii.


Scenă de la una din intrările în metroul din Bruxelles, după ce în subteran a explodat una dintre bombe

UPDATE 10:38 O a treia explozie a avut loc și la metroul din Bruxelles! Această a treia bombă a fost detonată în același timp cu cele din aeroport, informează presa internațională.


UPDATE 10:22 Cursa Tarom, redirecționată, a aterizat fără incidente pe aeroportul din Amsterdam.


UPDATE 10:14 Luana Rednic, fostă jucătoare de tenis și fiica antrenorului de la Dinamo, s-a aflat în această dimineață pe aeroportul din Bruxelles. Mircea Rednic a comentat evenimentele care au zguduit din nou Europa și este fericit pentru faptul că fiica sa a scăpat teafără.

„Cred că este un răspuns la ce s-a întâmplat zilele trecute (n. red. capturarea lui Salah Abdeslam, cel presupus a fi ‘creierul’ atentatelor de la Paris). nu a fost probleme cât am fost eu acolo. De-a lungul istoriei, Belgia a fost neutră, nu s-a bătut cu nimeni. Era o țară liniștită, d-aia am și ales să îmi cetățenia belgiană. Chiar i-am și zis fetei mele să nu ia avionul. Exploziile a fost la ambele intrări din aeroport. S-au auzit foarte puternic exploziile. Eu sunt mulțumit și fericit că fiica mea este bine. Nu-i voi spune să nu mai meargă în Belgia, nu e bine să ne ascundem. Trebuie să luptăm împotriva lor”, a declarat Mircea Rednic la ProSport LIVE.


UPDATE 10:00 În acest moment, aeronava Tarom Boeing 737 care trebuia să aterizeze în jurul orei 09:00 la Bruxelles este deasupra orașului Zwolle în Olanda și se îndreaptă către aeroportul Schipol în Amsterdam.

Informarea Tarom referitoare la cursă: „Tinand cont de explozia care a avut loc pe aeroportul din Bruxelles, terminalul plecari, Compania TAROM informeaza faptul ca aeronava B737 – 700 a companiei TAROM , cu numar de zbor RO 371 care a decolat de la Bucuresti la ora 07.20, cu destinatia Bruxelles, avand la bord un numar de 81 de pasageri se afla in zbor in acest moment si a fost redirectionata catre aeroportul din Amsterdam. Aterizarea pe aeroportul din Amsterdam este prevazuta in 30 de minute”


Un nou atentat terorist a lovit Europa. În această dimineață, două explozii s-au produs pe aeroportul din Bruxelles, la terminalul plecări. Mai multe persoane au fost rănite, iar o parte a plafonului aeroportului s-a prăbușit.

Presa belgiană vorbește despre mai mulți morți. 11 persoane ar fi decedat și alte 25 au fost rănite.

Luana Rednic, fiica antrenorului Mircea Rednic de la Dinamo, se afla pe aeroportul din Bruxelles în această dimineață. Din fericire, fiica tehnicianului român a scăpat cu viață.

„Au fost două explozii în același loc, una după alta. Și-a lăsat bagajele și au luat-o la fugă. În timp ce fugea a prins-o un om de la securitate și a tras-o într-un loc sigur”, a declarat Mircea Rednic la Digi24.

„Au fost două bombe în aeroport. Eram la check-in, așteptam să-mi iau bagajul. Lumea a început să alerge în toate direcțiile. La plecări și înainte de control s-a produs. M-a luat un domn de la securitate, m-a trimis în biroul lui. Eram 8 persoane acolo și ne-a încuiat. Lumea a luat-o la fugă, speriată. S-au auzit apoi focuri de armă. Am alergat și nu m-am uitat în jur. Eram disperată să ies mai repede, mi-e frică să nu alerg într-o zonă în care erau alte bombe. Acum sunt niște ambulanțe, pompieri pentru că a luat foc un restaurant unde era una dintre bombe. Nu mai plec nicăieri, îl aștept pe tata să vină să mă ia cu mașina”, a declarat Luana Rednic la Digi24.

Conform informațiilor Digi24, o cursă Tarom ar fi trebuit să aterizeze la Bruxelles. În timp ce aeronava se afla în zbor, controlorii de trafic belgieni au direcționat cursa Tarom spre aeroportul din Amsterdam.

 

Autor: Valentin Nastaila Publicat: 22 Mar. 2016, 20:16 Actualizat: 23 Mar. 2016, 15:28 Special
Pe aceeași temă
Distrus după divorţ! Ce s-a ales de Bănel Nicoliţă după ce s-a afişat cu amanta. A rămas fără bani şi are grave probleme cu legea
Distrus după divorţ! Ce s-a ales de Bănel Nicoliţă după ce s-a afişat cu amanta. A rămas fără bani şi are grave ...
Arabii au scos cifrele catastrofale ale lui Reghecampf: „651 de zile de suferinţă!“.
Arabii au scos cifrele catastrofale ale lui Reghecampf: „651 de zile de suferinţă!“.
Forumului Economic Mondial: Maşinile vor face ”jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”
Forumului Economic Mondial: Maşinile vor face ”jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”
„Seamana in joc cu Zidane pe PlayStation, s-a lovit mingea de el ca de coltul mesei!” Un nou atac in directia lui Ianis! „Mirel Radoi i-a dat o ‘palma’ lui Gica Hagi”
„Seamana in joc cu Zidane pe PlayStation, s-a lovit mingea de el ca de coltul mesei!” Un nou atac in directia lui Ianis! ...
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a fost infectat cu Covid
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a fost infectat ...
Noi detalii despre jaful de la casa milionarului Dan Nicorescu. Victima, chinuită de atacatori pentru a dezvălui unde ţinea banii şi bijuteriile
Noi detalii despre jaful de la casa milionarului Dan Nicorescu. Victima, chinuită de atacatori pentru a dezvălui unde ţinea ...
Informații scandaloase despre asistenta de la ATI bătută după ce a avut relații intime cu anestezistul
Informații scandaloase despre asistenta de la ATI bătută după ce a avut relații intime cu anestezistul
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au dat de gol relația / PAPARAZZI
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au ...
Se impune închiderea totală în România? Nelu Tătaru, anunțul zilei pentru toți românii
Se impune închiderea totală în România? Nelu Tătaru, anunțul zilei pentru toți românii
Care sunt alimentele care îți aduc fericirea. O să ai o surpriză mare de tot
Care sunt alimentele care îți aduc fericirea. O să ai o surpriză mare de tot
Cum face un român 400.000 de lei vânzând ceva la care nu v-aţi fi gândit. Ideea i-a venit la început de pandemie
Cum face un român 400.000 de lei vânzând ceva la care nu v-aţi fi gândit. Ideea i-a venit la început de pandemie
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Își conducea mașina Tesla în ploaie când s-a uitat la camera din spate. I-a stat inima în loc și a frânat
Își conducea mașina Tesla în ploaie când s-a uitat la camera din spate. I-a stat inima în loc și a frânat
COVID-19. În câte localităţi din România a fost depăşită rata de infectare de 3 la mia de locuitori
COVID-19. În câte localităţi din România a fost depăşită rata de infectare de 3 la mia de locuitori
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
Cum se descurcă Andreea Bălan ca mămică singură! Ce spunea George Burcea despre artista. A atacat-o fara retineri
Cum se descurcă Andreea Bălan ca mămică singură! Ce spunea George Burcea despre artista. A atacat-o fara retineri
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Actorii din „Avengers” îşi încurajează fanii să voteze cu Joe Biden
Actorii din „Avengers” îşi încurajează fanii să voteze cu Joe Biden
Dacia a lansat cel mai așteptat model din gama DUSTER. Nu este deloc IEFTIN!
Dacia a lansat cel mai așteptat model din gama DUSTER. Nu este deloc IEFTIN!
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos