Ce se întâmplă cu CSM București după alegeri? Nicușor Dan, activist și candidat la Primărie, contestă modul în care se cheltuiește bugetul de 12 milioane de euro: „Trebuie direcționat către sportul de masă, nu spre vedete”

Autor: Matei Udrea Publicat: 14 Jan. 2016, 16:40 Actualizat: 14 Jan. 2016, 16:41 Special

„Consider neoportun ca Primaria Bucurestiului sa se milogeasca de guvern sa nu taie furnizarea gazelor, sa nu existe terenuri de sport in care copiii sa poata face gratuit sport, sa nu existe suficiente crese si gradinite de stat, dar aceeasi primarie sa plateasca salarii de sute de mii de euro unor handbaliste.” Nicușor Dan, activist și candidat la Primăria Bucureștiului, enunța astfel, pe 6 ianuarie, prin intermediul contului personal de Facebook, punctul său de vedere pe o temă delicată: aceea a priorităților pentru București și a felului în care trebuie abordat sportul în Capitală. Textul era ilustrat cu materialul în care ProSport nota intenția celor de la CSM București de a aduce noi vedete de talie mondială, în frunte cu Cristina Neagu, la echipa feminină de handbal.


Candidat la Primăria Bucureștiului, Nicușor Dan consideră că orașul are alte priorități înainte de a plăti
sute de mii de euro pentru aducerea Cristinei Neagu

Venit din partea unui om care în ultimii ani s-a remarcat prin lupta contra unor decizii controversate ale administrației, dar mai ales a cuiva care în primăvară poate deveni edil-șef al Capitalei, punctul de vedere este important.
Reporterul ProSport l-a căutat pe șeful Uniunii Salvați Bucureștiul și a descoperit un personaj atipic, în mod clar nu politician. „N-am fost foarte inspirat”, surprinde cu mărturisirea din debutul discuției dublul medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, referindu-se la postarea din 6 ianuarie. Constatarea însăși, ca și explicația care urmează, relevă din start că la celălalt telefon e o persoană cu opinii și decizii care-i aparțin, nu un personaj butaforic, creat de aparatul de propagandă al partidului și de consilieri: „Mă grăbeam atunci când am postat mesajul, am tastat repede, pe fugă, și exprimarea aleasă n-a fost cea mai fericită”.

„1% din bugetul total al Primăriei nu e o sumă mare. Dar acești bani sunt cheltuiți fără să se vadă vreun rezultat”


Nicușor Dan a fost tăios pe Facebook. În dialogul cu ProSport și-a temperat tonul, dar a rămas ferm pe poziție: Primăria nu are motive să cheltuiască sute de mii de euro pentru vedete, bani care ar trebui direcționați către construirea de baze sportive în cartiere. FOTO: Mediafax

ProSport: Candidați în primăvară la Primăria Bucureștiului. Mesajul postat de dumneavoastră pe Facebook poate lăsa de înțeles că, dacă veți câștiga alegerile, se vor schimba unele lucruri cu CSM București.
Nicușor Dan: Da, mi-au mai spus și alții că e interpretabil respectivul text. Dar e bine că pot clarifica asta.

Din informațiile noastre, bugetul CSM București a fost, în 2015, de aproximativ 11 milioane de euro.
10-11 milioane de euro alocate pentru sport înseamnă 1% din bugetul total al Primăriei. Nu e o sumă mare. Dar acești bani sunt cheltuiți, în acest moment, fără să se vadă vreun rezultat. Dincolo de aceste echipe care evoluează în prima divizie la sporturile respective, nu se prea vede ceva concret acolo unde contează și unde trebuie, de fapt, să se implice municipalitatea. Nu se văd selecții în școli, nu se vede o dezvoltare a sportului de masă, nu am văzut apărând baze sportive publice pentru copii, acolo unde părinții să-i poată duce să facă sport fără să plătească 50 de lei pe oră. Nimic din toate astea.

În acest moment, vedetele echipei de handbal feminin CSM București au salarii de câte 8-10.000 de euro…
Pe lună?

Da.
Dacă vorbim, de exemplu, de Cristina Neagu, eu cred că Bucureștiul trebuie să fie mândru că s-a format aici cea mai bună jucătoare din lume, dar nu e cazul să se bată ca să o ia. CSM trebuie să se concentreze pe creșterea copiilor și a juniorilor, să le ofere tinerilor care locuiesc în acest oraș posibilitatea de a face sport, nu să se lupte pentru niște trofee care sunt, până la urmă, o mândrie goală.

„Scopul e să facem cât mai multe baze sportive de cartier, unde accesul copiilor să fie gratuit”

Echipele de la CSM București nu prea au unde să joace. Formația de volei, de exemplu, își dispută meciurile de acasă în sala de la Dobroești.
Bucureștiul are nevoie de o Sală Polivalentă unde să-și dispute echipele din oraș meciurile în condiții civilizate pentru spectatori și jucători. Era bine ca sala de lângă Stadionul Național să fi fost gata la timp, astfel încât să nu pierdem Europeanul de gimnastică din 2017, care a fost mutat între timp la Cluj. Lucrările la sală nici măcar n-au început din cauza contestațiilor în instanță la atribuirea licitației. Aceste contestații apar atunci când caietul de sarcini e ambiguu.

Și cum veți rezolva această problemă a locurilor unde să se poată face sport?
Sunt lucruri pe care le-am prevăzut și în programul pe care l-am avut când am candidat în 2012. Avem o strategie pentru sport în oraș. Scopul va fi să facem cât mai multe baze sportive de cartier, unde accesul să fie gratuit pentru copii. Ne interesează să le oferim în primul rând posibilitatea de a practica sporturi. Abia apoi vin și celelalte.

Cât ar costa această construcție de baze sportive în cartiere?
E foarte greu să avansăm sume atât timp cât nu avem și un cadastru al proprietăților municipalității. Adică una e să amenajezi, de exemplu, o bază pe un teren pe care-l ai deja în proprietate și cu totul alta e să cumperi mai întâi terenul de la altcineva. Din păcate, nu avem acces la informații. Toată lumea cere cifre, dar e un efort imens pe care nu avem timpul fizic să-l facem noi, la asociație, pentru că datele primăriei nu sunt sistematizate, e un haos total, datele sunt aruncate de-a valma pe un PDF care are 7.000 de pagini.

„Dacă ai un brand, nu poți să-l arunci pur și simplu”

Și atunci?
Sunt foarte multe lucruri lăsase de izbeliște și care trebuie puse la punct în Primărie… Trebuie să facem un cadastru cu toate proprietățile din București. Nu există așa ceva acum. Să știm clar ce se întâmplă în oraș. Dacă, de exemplu, se depozitează gunoi pe un teren, să știm foarte clar cine e proprietarul acelui teren și pe cine amendăm. Trebuie făcută această ordine. Ne trebuie o situație a contractelor făcute de municipalitate, care de asemenea nu au o evidență clară. Știați, de exemplu, că noi, bucureștenii, plătim și acum pentru Podul Basarab?

În concluzie: dacă veți câștiga alegerile și deveniți primar al orașului în primăvară, se desființează CSM București?
Dacă ai un brand, așa cum a devenit CSM București, nu poți să-l arunci pur și simplu. Nu se pune problema să fie desființat. Dar trebuie să existe un plan prin care conducerea secției de handbal – pentru că asta era discuția, acolo sunt cele mai multe vedete – să atragă sponsorizări private, fonduri care să vină și din altă parte în afara bugetului public. Sigur că și Primăria va asigura o sumă decentă. Dar nu putem ține, pe bani publici, o pleiadă de vedete internaționale. Cred că scopul Municipalității trebuie să fie altul.


Partea bună: clubul municipalității cheltuiește două milioane de euro cu centrul de copii și juniori, care este cel mai puternic din România

Nicușor Dan (46 de ani), dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, la edițiile 1987 și 1988, acum activist, președinte al Asociației Salvați Bucureștiul, candidează la postul de primar general la alegerile locale din această primăvară. Discuția inițiată de el deschide o Cutie a Pandorei evitată până acum tocmai din cauza implicațiilor de ordin electoral. Sub mandatul lui Sorin Oprescu, Municipalitatea a înființat un club sportiv în care s-au pompat milioane de euro anual. CSM București a devenit, în timp-record, printre cele mai importante grupări din România, construindu-și formații competitive la handbal, volei, rugby și baschet, dar și secții de atletism, șah și motociclism.

Partea rea: bani mulți pentru vedete pe care nu le vede nimeni. Echipa de volei joacă la Dobroești

Până aici, nimic rău. Bucureștiul ajunsese, după reculul sau chiar dispariția vechilor cluburi (Dinamo și Steaua sunt umbrele grupărilor de odinioară, iar altele s-au desființat), un oraș uriaș fără reprezentare pe măsură în sportul de performanță. Numai că întregul eșafodaj naște unele semne de întrebare.

Bugetul CSM București pe anul trecut a fost unul uriaș: 53 de milioane de lei (aproape 12 milioane de euro). Vedetele de la echipa de handbal feminin sunt, într-adevăr, de talie mondială și plătite pe măsură, cu contracte de până la 120.000 de euro pe an. Dar aceste formații care ar trebui să reprezinte Bucureștiul și să joace pentru locuitorii orașului n-au sală și, uneori, joacă în comune din Județul Ilfov.

În acest moment, din bugetul total, circa 2 milioane de euro sunt alocate activității de la copii și juniori. Este cea mai mare sumă cheltuită de o grupare din România pentru acest segment, iar rezultatul e, de asemenea, substanțial și meritoriu. CSM București are de departe cei mai mulți copii și juniori din țară.
Polemica se poartă, însă, în jurul echipelor de seniori și a oportunității ca sume uriașe să fie direcționate către achiziționarea de mari vedete. Cristina Neagu a ales, între timp, să-și prelungească angajamentul cu Buducnost Podgorica, însă CSM București a fost în lupta pentru achiziția marii handbaliste. Cum ofertele primite de Neagu au oscilat între 220 și 260.000 de euro pe an (fără taxe), cazul e sugestiv pentru cheltuielile pe care le presupune o echipă de top așa cum are acum CSM București.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 14 Jan. 2016, 16:40 Actualizat: 14 Jan. 2016, 16:41 Special
Pe aceeași temă
Ce salariu are Andreea Mantea la Kanal D. Încasează lunar o mică avere
Ce salariu are Andreea Mantea la Kanal D. Încasează lunar o mică avere
Cartelul sexului pe bani din Londra: şeful reţelei, arestat în România. Cine este temutul interlop Cocoş Băncuţă
Cartelul sexului pe bani din Londra: şeful reţelei, arestat în România. Cine este temutul interlop Cocoş Băncuţă
Tragedie la Timișoara. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit. Alte 5 persoane din același bloc, la spital. Anchetatorii au găsit o substanță neuro-toxică în clădire
Tragedie la Timișoara. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit. Alte 5 persoane din același bloc, la spital. Anchetatorii ...
Această tânără a mers la un operator telecom să îşi schimbe telefonul. Mesajul primit peste două zile a ŞOCAT-O
Această tânără a mers la un operator telecom să îşi schimbe telefonul. Mesajul primit peste două zile a ŞOCAT-O
Macar au ramas cu o amintire frumoasa dupa vizita pe Wanda Metropolitano! „Tricolorii” au facut schimb de tricouri: cu cine a facut schimb Ramos
Macar au ramas cu o amintire frumoasa dupa vizita pe Wanda Metropolitano! „Tricolorii” au facut schimb de tricouri: cu ...
Cum făceau amor gheișele! Practici care șochează chiar și azi
Cum făceau amor gheișele! Practici care șochează chiar și azi
Video : Și-a cumpărat o mașină SECOND-HAND, dar în service mecanicii i-au dat VESTEA
Video : Și-a cumpărat o mașină SECOND-HAND, dar în service mecanicii i-au dat VESTEA
Bordelul improvizat de mama proxenetă şi fiica prostituată. Clienţii, primiţi în timp ce soţul tinerei era plecat cu TIR-ul prin Europa
Bordelul improvizat de mama proxenetă şi fiica prostituată. Clienţii, primiţi în timp ce soţul tinerei era plecat ...
Este OFICIAL: Băncile din România au semnat un acord
Este OFICIAL: Băncile din România au semnat un acord
Cea mai PERICULOASĂ fantezie sexuală a femeilor. O au toate, dar nu îndrăznesc să o spună
Cea mai PERICULOASĂ fantezie sexuală a femeilor. O au toate, dar nu îndrăznesc să o spună
Ofertă colosală după România - Suedia. Inter dă 30 de milioane de euro pe noul star al naţionalei
Ofertă colosală după România - Suedia. Inter dă 30 de milioane de euro pe noul star al naţionalei
Dragnea e înmărmurit! Mutare bombă luată de o persoană cheie: Are legătură cu trecutul său
Dragnea e înmărmurit! Mutare bombă luată de o persoană cheie: Are legătură cu trecutul său
Legătura neștiută dintre omul de încredere al lui Becali și Ceaușescu. Atâția ani a fost păstrat secretul, dar totul s-a aflat acum
Legătura neștiută dintre omul de încredere al lui Becali și Ceaușescu. Atâția ani a fost păstrat secretul, dar totul ...
Umflături, iritaţii şi pete la nivelul penisului: ce boli pot ascunde
Umflături, iritaţii şi pete la nivelul penisului: ce boli pot ascunde
De ce AU MURIT, de fapt, oamenii din Timis! Descoperire SOCANTA a autoritatilor. Cine va fi tras la raspundere
De ce AU MURIT, de fapt, oamenii din Timis! Descoperire SOCANTA a autoritatilor. Cine va fi tras la raspundere
Bancul zilei | La hotel cu amanta
Bancul zilei | La hotel cu amanta
Mai multe tinere şi minore au acceptat invitaţia unui milionar de 50 de ani de a petrece pe IAHTUL lui în weekend. Au crezut că au avut parte de momente de neuitat, dar, la câteva zile după aceea, fetele au fost contactate de POLIŢIE: „Avem veşti proaste pentru voi...”
Mai multe tinere şi minore au acceptat invitaţia unui milionar de 50 de ani de a petrece pe IAHTUL lui în weekend. Au ...
TRAGEDIE la Timişoara, cu trei morţi şi 14 răniţi. Un bloc întreg a fost evacuat | LIVE UPDATE
TRAGEDIE la Timişoara, cu trei morţi şi 14 răniţi. Un bloc întreg a fost evacuat | LIVE UPDATE
Când va fi România lovită de un cutremur major. Un specialist a făcut anunţul
Când va fi România lovită de un cutremur major. Un specialist a făcut anunţul
Spania România SCOR LIVE TEXT Vezi meciul AICI
Spania România SCOR LIVE TEXT Vezi meciul AICI
Valentina Pelinel si Cristi Borcea, mai indragostiti ca niciodata la botezul fiicei Ancai Serea! Gestul facut de afacerist pentru sotia lui
Valentina Pelinel si Cristi Borcea, mai indragostiti ca niciodata la botezul fiicei Ancai Serea! Gestul facut de afacerist ...
A trecut peste cea mai neagra perioada din viata sa, fiind la un pas de moarte, dar si-a revenit. Vedeta are acum si un iubit!
A trecut peste cea mai neagra perioada din viata sa, fiind la un pas de moarte, dar si-a revenit. Vedeta are acum si un iubit!
De câte benzi are nevoie șoferul unui BMW X6 pentru a face un viraj? VIDEO
De câte benzi are nevoie șoferul unui BMW X6 pentru a face un viraj? VIDEO
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Fetița lui Laurette trăiește momente de groază la școală! A venit acasă plină de sânge și cu dințișorul spart
Fetița lui Laurette trăiește momente de groază la școală! A venit acasă plină de sânge și cu dințișorul spart
Premiile Soul Train 2019
Premiile Soul Train 2019