Burleanu râzând. Burleanu la masă. Burleanu și copiii. Burleanu și fetele. Burleanu îngândurat. Poza actualului președinte al FRF apare de 9 ori într-un album publicat pe banii federației. Este prima oară în istoria de 108 ani a fotbalului românesc când se întâmplă așa ceva

Autor: Matei Udrea Publicat: 19 Oct. 2017, 14:23 Actualizat: 22 Oct. 2017, 16:11 Special

Celebra, de-acum, broșură „Împreună suntem fotbal”, tipărită de FRF în condiții grafice de excepție – și unde aflăm, de exemplu, că numărul fotbaliștilor a crescut cu 271,6% în ultimii doi ani, iar populația României, cu 2,5 milioane de locuitori -, conține nu mai puțin de opt fotografii cu președintele federației, Răzvan Burleanu.

Cele 86 de pagini, pline de grafice, cifre și poze care atestă realizările epocii Burleanu, sunt înțesate de figura tânărului șef al federației.

1. Burleanu responsabil

Pe pagina 3, lângă un editorial scris în limbajul caracteristic, ne întâmpină un Burleanu zâmbind reținut, în inconfundabilul costum bleu închis asumat după preluarea puterii.
După cum puteți citi, textul introductiv al albumului are titlul „România redescoperă fotbalul”. Este aceeași idee pe care o repeta Daum, în ultimele luni de mandat: că, împreună cu șeful său, Burleanu, a popularizat acest sport în România.

2. Burleanu competent

Pe paginile 14-15, nu mai puțin de două poze. În ambele apare șeful FRF. Cea principală ni-l înfățișează pe Burleanu cel competent și implicat. Cadru din 2015, când președintele a prezentat, pe scena Teatrului Național (închiriat special pentru acest eveniment), proiectul „Împreună suntem fotbal”.

3. Burleanu apreciat

În medalion, pagina din stânga-jos, Burleanu privind în obiectiv în timp ce, cu aceeași ocazie prezentată mai sus, primea un fanion de la invitatul FRF, Jesper Moller, președintele federației daneze.

4. Burleanu discret

Pe paginile 28-29, acolo unde ne este prezentată structura programului „Împreună suntem fotbal” și unde ni se spune, negru pe alb, că datorită acestei inițiative a crescut audiența naționalei de seniori (!!!), Burleanu are cea mai discretă dintre cele nouă apariții. În ultimul rând al pozei uriașe cu un grup de copii care își arată diplomele se ițește capul zâmbitor al președintelui FRF. O lipsă de inspirație, de experiență sau, poate, chiar amândouă, i-a făcut pe slujbașii federali să aleagă o poză care se îndoaie, la mijlocul celor două pagini, foarte aproape de imaginea conducătorului.

5. Burleanu la masă, reprezentând România

Revanșa vine repede, pe paginile 36-37. Burleanu bine-dispus, la masă cu alți doi reprezentanți ai FRF, într-una din nenumăratele deplasări ale în calitate de șef FRF, ne arată un carton verde. Sejurul a fost efectuat la Tbilisi, capitala Georgiei, iar alături de cei trei șefi de la federație au mers un oficial al Ministerului Tineretului și Sportului și un altul de la Ministerul Educației.

Poza din stânga jos este de la Ljubljana, într-un sejur unde Burleanu a fost însoțit și de Florin Șari, director FRF care a uitat astă-primăvară de o competiție organizată la Buftea. Zeci de copii defavorizați s-au schimbat atunci afară, în câmp, la 6 grade Celsius și pe vânt. Apelul ProSport, care dorea să-i afle punctul de vedere, l-a surprins pe Șari în Elveția, într-o altă deplasare pe banii federației. Oficialul FRF a mințit, afirmând că nu a fost nicio problemă la turneul pentru copiii defavorizați (deși chiar el discutase la telefon cu antrenorii veniți la baza de pregătire) și sugerându-i reporterului că totul nu e decât o conspirație pusă la cale de oamenii lui Mircea Sandu.

6. Burleanu fericit

Pe paginile 54-55 este o poză de la festivitatea de premiere a câștigătorilor de la competiția „Unificat în 7″, dedicată elevilor cu dizabilități intelectuale. Burleanu apare și în acest cadru, în rândul de sus.

7. Burleanu și sexul frumos

Surprinzător, șeful FRF nu mai tronează pe poza principală a paginilor 58-59, dedicate proiectului „Fotbal și feminitate”. Burleanu apare în imaginea din josul paginii 59, alături de fetele de la naționala de junioare mici, prezentând un premiu primit de la UEFA pentru rezultatele deosebite obținute în dezvoltarea fotbalului feminin.

8. Burleanu și copiii

Pe centrul paginii 70, conținând o galerie foto de la competiții pentru copii, zâmbește, din nou, Burleanu. Președintele FRF privește cu dragoste părintească spre un băiețel căruia îi atârnă de gât o medalie.

9. Burleanu generos

Pe paginile 72-73 este prezentat proiectul „Transformă ulița în stadion”. Poza dominantă îl înfățișează pe Burleanu zâmbind cu gura până la urechi din mijlocul unui grup de copii. În colțul din dreapta-jos, foto mic, poate fi recunoscut și Miodrag Belodedici.


Cum au ajuns poveștile FRF „exemplu de bune practici” pentru UEFA

Concluzionând, din cele 86 de pagini ale broșurii FRF (din care două sunt coperți fără personaje), Răzvan Burleanu apare în 9. O performanță, probabil, neegalată nici de almanahurile de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, atunci când poza dictatorului apărea obligatoriu pe pagina 3 și, eventual, de încă 1-2 ori într-un articol omagial, în paginile de început.

Mai trebuie notat că această puternică mediatizare a șefului FRF a fost făcută pe banii federației.

În sfârșit, e important de spus că nu inițiativele FRF –  unele dintre ele, notabile – sunt criticabile, ci modul propagandistic în care sunt folosite. ProSport v-a prezentat, în ultimele zile, mărturii ale președinților de Asociații Județene de Fotbal și ale unor antrenori și conducători de cluburi de copii și juniori. Absolut toți au dezmințit categoric statisticile federației. FRF a pretins că numărul fotbaliștilor a crescut în doi ani cu 271,6%, iar cel al jucătorilor sub 10 ani – de peste 11 ori.

Precizările FRF se bat cap în cap cu mărturiile oamenilor care se ocupă efectiv de fotbal

Confruntată cu realitatea mărturiilor contrare ale oamenilor din fotbalul românesc prezentate de ProSport, federația s-a repliat și a făcut precizări: că nu e vorba de jucători legitimați, ci de cei înregistrați, că s-au folosit baze diferite de calcul pentru populația României, că nu e posibilă înregistrarea multiplă etc.

ProSport a publicat toate precizările FRF, dar declarațiile oamenilor din fotbal – chiar cei care organizează la nivel local competițiile – continuă să curgă exact în sens opus. Pe șeful federației și pe oamenii săi nu-i mai crede nimeni.

În broșura cu cele 9 fotografii ale lui Burleanu se subliniază că FRF, în urma rezultatelor fantastice, este dată drept exemplu de bune practici la UEFA. Oficialii din fotbalul românesc care știu cum funcționează programele forului european au explicat pentru ProSport că „din fericire pentru ei (n.r. – cei de la FRF), UEFA nu verifică federațiile. Forul de la Nyon ia de bune cifrele care i se raportează. UEFA are niște programe, asigură finanțare și consultanță, dă bani în baza rezultatelor, dar nu vine în control, să vadă dacă lucrurile raportate de FRF au vreo legătură cu realitatea”.

Trebuie menționat că albumul publicat pe banii FRF reprezintă o premieră absolută în istoria fotbalului românesc. Niciodată, în istoria federației care a fost fondată în 1909, nu s-a mai văzut o asemenea inițiativă. De-a lungul timpului, fotbalul din România a traversat, împreună cu restul societății, momente anormale. A trăit sub dictatură de dreapta și de stânga, sub conduceri personale, a cunoscut cultul personalității și idolatrii comandate. FRF a fost condusă de interpuși ai Regelui Carol al II-lea, de simpatizanți legionari, de activiști de partid și de ofițeri de armată. Niciodată, însă, nimeni nu a avut ideea de a scoate o broșură în care personajul principal să fie președintele federației. 

Autor: Matei Udrea Publicat: 19 Oct. 2017, 14:23 Actualizat: 22 Oct. 2017, 16:11 Special
Pe aceeași temă
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece orice imaginație
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece orice imaginație
Ţăranii de elită ai lui Ştefan cel Mare. Călăreţii şi arcaşii de legendă care nimereau pasărea din zbor
Ţăranii de elită ai lui Ştefan cel Mare. Călăreţii şi arcaşii de legendă care nimereau pasărea din zbor
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen scurt asupra sănătăţii. Reglementarea propusă de Benjamin Franklin în 1784
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen ...
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Ani grei de puşcărie pentru un braconier care a încercat să ucidă un poliţist. „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”
Ani grei de puşcărie pentru un braconier care a încercat să ucidă un poliţist. „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”
Românii, în izolare și de Crăciun! 'Sărbătorile în familie NU vor fi posibile'
Românii, în izolare și de Crăciun! 'Sărbătorile în familie NU vor fi posibile'
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ...
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Un reputat medic aruncă bomba: Lockdown nu e o soluţie! Cum se va salva România de COVID
Un reputat medic aruncă bomba: Lockdown nu e o soluţie! Cum se va salva România de COVID
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Camionul Poliției folosit pentru scanarea vehiculelor. În câteva clipe polițiștii văd tot ce ai în mașină - FOTO
Camionul Poliției folosit pentru scanarea vehiculelor. În câteva clipe polițiștii văd tot ce ai în mașină - FOTO
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică a înfuriat pe toată lumea. Cei doi nu au mai ținut cont de nimic
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică ...
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. Milioane de oameni sunt pe listă
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. ...
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!