BNR, reacţie dură la presiunile lui Ţiriac şi ale politicienilor care vor "să redea poporului" baza sportivă din Cotroceni: "Populism! Până în 2015, domnul Ţiriac organiza gratis turneele. Era o oportunitate foarte bună de afacere pe care o regretă acum. Dacă ne-o ia guvernul, se sesizează UE"

10 oct 2017 20410 afişări Comentează şi tu Special
BNR, reacţie dură la presiunile lui Ţiriac şi ale politicienilor care vor "să redea poporului" baza sportivă din Cotroceni: "Populism! Până în 2015, domnul Ţiriac organiza gratis turneele. Era o oportunitate foarte bună de afacere pe care o regretă acum. Dacă ne-o ia guvernul, se sesizează UE" 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16761598/2/arenele-bnr-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpg

Ofensiva mediatică şi politică declanşată în ultimele zile de afaceristul Ion Ţiriac, care i-a implicat pe Simona Halep, Gică Hagi şi Gică Popescu în efortul de a forţa o Hotărâre de Guvern prin care BNR să fie deposedată de proprietatea sa, Complexul Sportiv din Cotroceni, primeşte o reacţie dură din partea Băncii Naţionale.

Într-un interviu acordat ProSport, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a demontat pledoaria lui Ion Ţiriac şi a grupului său de lobby: dacă e convins că BNR este proprietar ilegal al Complexului din Cotroceni, Ţiriac trebuie să demonstreze acest lucru în instanţă; dacă guvernul va ceda presiunilor făcute de miliardar şi va deposeda BNR, prin HG sau OUG, de proprietatea sa, această manevră va fi investigată de Comisia Europeană.

Singura soluţie legală – dar pe care Ţiriac n-o acceptă – este cea a evaluării bazei din Cotroceni şi a unui schimb echitabil: BNR ar fi dispusă s-o cedeze în contrapartidă cu proprietăţi imobiliare de valoare echivalentă.

Dan Suciu a dezvăluit şi miza bogătaşului care a mobilizat forţe politice şi mediatice în această ofensivă: „oportunitatea foarte bună de afaceri“ de la turneul de tenis, pentru că Ţiriac a beneficiat, tot timpul, de gratuităţi, folosind întregul complex fără să plătească un ban.


„(…) Am constatat că Arenele BNR, pentru care în negura istoriei nu mai există nicio hârtie (...), am înţeles că au fost scoase la vânzare, că au un preţ de 30 de milioane de euro, despre care eu, când am auzit, m-am suit pe pereţi. Mi se pare o crimă ce se întâmplă. Măcar deschideţi-le pentru copii! (...) Banca Naţională a României credeţi că ne putem gândi că e şi Banca Naţională a românilor? Putea BNR să lase acolo să intre un investitor, să o dea federaţiei. Sau copiii făceau zgomot acolo şi deranjau nişte zei? Avem prea mulţi zei!
premierul Mihai Tudose, luni seara, la Antena 3, după întrevederea cu Ţiriac, Năstase şi Halep


Oficialul BNR a subliniat problemele de natură juridică ale întregii afaceri, a menţionat că Banca are disponibilitatea de a găsi o rezolvare – dar nu prin „naţionalizarea“ propusă de Ţiriac – şi, în final, a mai sugerat o miză: toată lumea vrea să pună mâna pe Arenele BNR şi pe stadion, dar DUPĂ ce acestea vor fi fost renovate pe bani publici.

Folosind-o ca „spărgător de gheaţă“ pe proaspăta lideră a circuitului mondial feminin de tenis, Simona Halep, miliardarul Ion Ţiriac a demarat o amplă campanie prin care forţează „naţionalizarea“ Arenelor BNR. Afaceristul a mers la Parlamentul României miercuri, 4 octombrie. Apoi, luni, 9 octombrie, împreună cu Simona Halep, a făcut o vizită la premierul Mihai Tudose, iar seara şi-a susţinut cauza la Antena 3, sprijinit pe Hagi şi Gică Popescu. Marţi, la prânz, a ţinut o adevărată pledoarie în deschiderea unei conferinţe de presă a Simonei Halep.


Simona Halep e utilizată ca vector de imagine de Ion Ţiriac în operaţiunea de "naţionalizare" a Arenelor BNR. FOTO: Mediafax 

Ţiriac a acuzat că BNR n-ar avea în regulă actele de proprietate a Arenelor, a cerut „să ni se dea înapoi ce este al nostru“ şi a invocat faptul că acel complex ar fi bunul întregului popor. A refuzat ideea unei evaluări a proprietăţii. Posesorul mai multor afaceri de mare succes puse pe picioare după revoluţie în România, unde a şi făcut majoritatea covârşitoare a averii sale, Ion Ţiriac a respins ideea că BNR ar trebui despăgubită, în calitate de proprietar de drept. Potrivit magnatului, Arenele BNR ar trebui luate prin HG de la BNR şi mutate fie la Ministerul Tineretului şi Sportului, fie la altă instituţie publică, reconstruite pe bani de la buget şi apoi date spre folosinţă privată.
Detalii, aici.

ProSport: Care este punctul de vedere al BNR faţă de ultimele evenimente, presiunea mediatică şi politică prin care Ion Ţiriac încearcă să ia din proprietatea băncii baza din Cotroceni?
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Punctul nostru de vedere e clar. Vrem să găsim, împreună cu toţi cei interesaţi, o soluţie legală prin care Arenele pot fi readuse în circuitul de tenis.

Chiar în aceste clipe, Ţiriac susţine că actele BNR nu sunt OK...
Văd. E părerea dânsului. Lucrurile acestea, dacă le va solicita în instanţă, le vor analiza judecătorii. Instanţa va decide. Noi n-am furat arena. N-am ocupat-o cu forţa. Am luat-o pe baza unor acte considerate evident valide la data respectivă. Dacă dânsul le contestă, instanţa va stabili cine are dreptate.


„Corupţie există în toată lumea asta şi la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de cârnat. Eu, între un hoţ şi un prost, prefer hoţul. Dupa hoţ mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic.“
Ion Ţiriac, 14 martie 2017, la Realitatea TV


„Văd că acum sunt arestaţi oamenii, chiar miniştrii, pentru o damigeană de ţuică.“
Ion Ţiriac, 10 octombrie 2017, în conferinţă de presă unde a pledat pentru naţionalizarea Arenelor BNR


Există posibilitatea legală ca, prin Hotărâre de Guvern sau Ordonanţă de Urgenţă, guvernul vă deposedeze de complexul sportiv din Cotroceni?
Acesta ar fi un act pe care guvernul şi-l va asuma. Dar, în momentul respectiv, Comisia Europeană va considera că este o formă de finanţare indirectă a guvernului, iar acele sume vor fi trecute la deficit. Există această posibilitate pe care Uniunea Europeană o ia în calcul în momentul în care de la banca centrală se preia o proprietate sau se duc bani spre guvern. Va fi investigată această chestiune şi vor considera că e o formă de ajutor indirect. Chiar dacă noi am fi, să zicem, de acord cu varianta asta, mai mult sau mai puţin. Dar, repet, e o procedură care ar crea multe complicaţii suplimentare.

„Domnul Ţiriac, repet, organiza gratis turneele de la Bucureşti. Şi cred că era o oportunitate de afacere foarte bună pe care o regretă acum“

Înţeleg. Cum priveşte BNR toate afirmaţiile din ultima perioadă, că arenele sunt bunul poporului, că nu s-a născut BNR cu ele şi că, deşi în acte există un proprietar, totuşi complexul este al tuturor?
Aici sunt două aspecte. Dincolo de populismul pe care anumiţi politicieni văd că îl utilizează, reamintim că noi înţelegem foarte clar atât soluţia, cât şi situaţia. Ce ne interesează pe noi, în acest moment, e să repunem arenele în circuit. Deci, atâta vreme cât s-a putut juca acolo, s-a jucat. Până în 2015, domnul Ţiriac a putut organiza turneele internaţionale acolo şi nu l-am auzit să aibă probleme de proprietate. Nu s-a schimbat nimic cu proprietatea de atunci.

Bun, şi din punctul de vedere al BNR, ce a survenit din 2015, de s-a intrat în acest impas?
Faptul că noi n-avem posibilitatea să investim, din nou, din motive legale, şi că n-am găsit nici noi, dar nici guvernul, pentru că ne-am adresat de trei ori guvernelor succesive (n.r. – cabinetele Ponta, Cioloş, Grindeanu) din perioada respectivă, soluţia de a-l repune în circulaţie. Probabil că nu-i mai convine… Domnul Ţiriac, repet, organiza gratis turneele de la Bucureşti. Şi cred că era o oportunitate de afacere foarte bună pe care o regretă acum. Dar repet, şi aş vrea să consemnaţi asta, şi interesul nostru este, şi înţelegem acest lucru, ca pe arena respectivă, într-o formă sau alta, să se joace tenis! Dar reamintesc faptul că, în actualele condiţii, pe arene nu se mai poate juca tenis. Ele sunt compromise. N-au avize de niciun fel. Probabil că soluţia este o reconstrucţie radicală.

„Soluţia e ca, pe baza unei evaluări care să facă o estimare de preţ, să se facă un schimb de proprietăţi“


Ion Ţiriac, care a exploatat gratuit Arenele BNR până în 2015, simte că a pierdut o bună oportunitate de afaceri. Interesul din spatele acestui interes de expropiere a Băncii Naţionale este ca Arenele să fie reparate din bani publici, apoi folosite ca şi până acum, a explicat pentru ProSport reprezentantul BNR. FOTO: Mediafax
 

Şi soluţia legală, din punctul de vedere al BNR, care e?
Soluţia e ca, pe baza unei evaluări care să facă o estimare de preţ, să se facă un schimb de proprietăţi. Asta, ca să nu revenim la soluţia cu cumpărarea de stat. Că înţelegem că aici e problema. Dar un schimb de proprietăţi se poate face. Pentru că noi putem investi într-o proprietate. De exemplu, o clădire. S-o reabilităm. Asta era varianta pe care o gândisem.

Poate intra şi stadionul în tranzacţie?
Se poate discuta orice, că noi n-avem ce face cu ele. Repet, această discuţie am avut-o şi cu guvernele. Dar prima idee era să vedem ce facem cu arenele, pentru că văd că aici era o presiune publică şi privată destul de consistentă.

În toată povestea asta a apărut şi Simona Halep...
Pe Simona Halep o sprijinim cu toţii cum putem. Am avut, la un moment dat, o solicitare din partea ei, să încercăm să facem un teren cu o suprafaţă asemănătoare celei de la Flushing Meadows. Eram dispuşi să facem asta, pentru ca în vară să se antreneze acolo. Puteam să facem lucrul ăsta. Până la urmă, şi-a schimbat ea programul. Deci, dacă putem s-o sprijinim, o facem cu mare drag. Şi sunt convins că toţi jucătorii de tenis vor să joace pe o arenă funcţională.

„Cine le preia, nu ar vrea să le preia degradate. Ar vrea să le preia funcţionale!“

Sărind de la una la alta, primele informaţii despre interesul faţă de complexul din Cotroceni mi-au ajuns la ureche astă-primăvară şi vorbeau de un interes foarte mare pentru stadion. Am scris deja despre subiect...
Da, la un moment dat, s-a pus problema dacă nu cumva îl renovează în locul stadionului Dinamo. Da, da, da, ştim povestea. Era şi atunci, ca urmare a unei discuţii pe care am avut-o cu Primăria (n.r. – Capitalei), era tot în aceeaşi logică de schimb, eventual îl luau ei, după aceea îl renovau...

Până la urmă, a căzut înţelegerea.
Nu a mai continuat discuţia. Nu a căzut nimic... Trebuie să înţelegeţi un lucru important: cine le preia, nu ar vrea să le preia degradate. Ar vrea să le preia funcţionale!


I-am întrebat foarte sincer, dacă o luăm, o ia statul înapoi, o recuperăm de la cei care au... Am putea să o luăm cu bani de la buget, cu toate că Banca nu a cumpărat-o cu bani de la familiile lor, ci tot din profitul obţinut din banii românilor. Bun, dar o recuperăm să o redăm circuitului sportiv. Trecem peste. O recuperăm... unde o dăm, cui o dăm, cine să o aibă în administrare? Soluţia cred că este simplă... la Primăria Capitalei cred că e cel mai bine. Cred că doamna primar general Gabriela Firea va şti să o pună în valoare. Este o perlă în mijlocul Bucureştiului. Poate fi o bază sportivă de renume. Mai mult, noi putem organiza acolo turnee la nivel mondial. Domnul Ţiriac ar avea, dar nu are unde.“
premierul Mihai Tudose, luni, 9 octombrie, după întâlnirea cu Ţiriac, Năstase şi Halep


Aha...
Ceea ce, din păcate, noi nu putem să le oferim.

Da, e clar.
Asta, ca să spun, foarte simplu, despre ce e vorba. Şi atunci, toată lumea se învârte în jurul cozii.

„Noi picăm la mijloc! Vinovaţii de serviciu“

Bine, domnule Suciu...
Şi noi picăm la mijloc! Vinovaţii de serviciu. Dar e important de spus: cât s-a putut juca, le-am pus la dispoziţie gratis. Inclusiv anul ăsta s-a organizat turneul de fete. Tot gratis. E adevărat, s-au făcut tribune provizorii, pentru că nu se putea juca pe Arena Centrală. Dar Ţiriac a jucat gratis pe Arenele BNR! Deci... Nu l-am auzit atunci că avea probleme de proprietate...

De unde vine această afirmaţie a lui Ţiriac, „noi vrem să ni se dea ce e al nostru“? Când au fost Arenele BNR ale lui Ţiriac?
Asta întrebaţi-i pe ei! Actele noastre ne arată că n-a fost… Când s-a jucat tenis, în perioada comunismului, într-adevăr, s-a construit arena aceea în 7 zile, că de aici provin problemele de structură a arenei. S-a construit în 7 zile, că urma o competiţie în 1972 sau 1973... Cupa Davis. Şi au lucrat-o cu soldaţi. Deci, ea are probleme structurale foarte mari! Asta e problema.

În regulă, mulţumesc.
Şi eu mulţumesc.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.