BNR, reacție dură la presiunile lui Țiriac și ale politicienilor care vor „să redea poporului” baza sportivă din Cotroceni: „Populism! Până în 2015, domnul Țiriac organiza gratis turneele. Era o oportunitate foarte bună de afacere pe care o regretă acum. Dacă ne-o ia guvernul, se sesizează UE”

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Oct. 2017, 14:14 Actualizat: 11 Oct. 2017, 08:29 Special

Ofensiva mediatică și politică declanșată în ultimele zile de afaceristul Ion Țiriac, care i-a implicat pe Simona Halep, Gică Hagi și Gică Popescu în efortul de a forța o Hotărâre de Guvern prin care BNR să fie deposedată de proprietatea sa, Complexul Sportiv din Cotroceni, primește o reacție dură din partea Băncii Naționale.

Într-un interviu acordat ProSport, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a demontat pledoaria lui Ion Țiriac și a grupului său de lobby: dacă e convins că BNR este proprietar ilegal al Complexului din Cotroceni, Țiriac trebuie să demonstreze acest lucru în instanță; dacă guvernul va ceda presiunilor făcute de miliardar și va deposeda BNR, prin HG sau OUG, de proprietatea sa, această manevră va fi investigată de Comisia Europeană.

Singura soluție legală – dar pe care Țiriac n-o acceptă – este cea a evaluării bazei din Cotroceni și a unui schimb echitabil: BNR ar fi dispusă s-o cedeze în contrapartidă cu proprietăți imobiliare de valoare echivalentă.

Dan Suciu a dezvăluit și miza bogătașului care a mobilizat forțe politice și mediatice în această ofensivă: „oportunitatea foarte bună de afaceri” de la turneul de tenis, pentru că Țiriac a beneficiat, tot timpul, de gratuități, folosind întregul complex fără să plătească un ban.


„(…) Am constatat că Arenele BNR, pentru care în negura istoriei nu mai există nicio hârtie (…), am înțeles că au fost scoase la vânzare, că au un preț de 30 de milioane de euro, despre care eu, când am auzit, m-am suit pe pereți. Mi se pare o crimă ce se întâmplă. Măcar deschideți-le pentru copii! (…) Banca Națională a României credeți că ne putem gândi că e și Banca Națională a românilor? Putea BNR să lase acolo să intre un investitor, să o dea federației. Sau copiii făceau zgomot acolo și deranjau niște zei? Avem prea mulți zei!
premierul Mihai Tudose, luni seara, la Antena 3, după întrevederea cu Țiriac, Năstase și Halep


Oficialul BNR a subliniat problemele de natură juridică ale întregii afaceri, a menționat că Banca are disponibilitatea de a găsi o rezolvare – dar nu prin „naționalizarea” propusă de Țiriac – și, în final, a mai sugerat o miză: toată lumea vrea să pună mâna pe Arenele BNR și pe stadion, dar DUPĂ‚ ce acestea vor fi fost renovate pe bani publici.

Folosind-o ca „spărgător de gheață” pe proaspăta lideră a circuitului mondial feminin de tenis, Simona Halep, miliardarul Ion Țiriac a demarat o amplă campanie prin care forțează „naționalizarea” Arenelor BNR. Afaceristul a mers la Parlamentul României miercuri, 4 octombrie. Apoi, luni, 9 octombrie, împreună cu Simona Halep, a făcut o vizită la premierul Mihai Tudose, iar seara și-a susținut cauza la Antena 3, sprijinit pe Hagi și Gică Popescu. Marți, la prânz, a ținut o adevărată pledoarie în deschiderea unei conferințe de presă a Simonei Halep.


Simona Halep e utilizată ca vector de imagine de Ion Țiriac în operațiunea de „naționalizare” a Arenelor BNR. FOTO: Mediafax 

Țiriac a acuzat că BNR n-ar avea în regulă actele de proprietate a Arenelor, a cerut „să ni se dea înapoi ce este al nostru” și a invocat faptul că acel complex ar fi bunul întregului popor. A refuzat ideea unei evaluări a proprietății. Posesorul mai multor afaceri de mare succes puse pe picioare după revoluție în România, unde a și făcut majoritatea covârșitoare a averii sale, Ion Țiriac a respins ideea că BNR ar trebui despăgubită, în calitate de proprietar de drept. Potrivit magnatului, Arenele BNR ar trebui luate prin HG de la BNR și mutate fie la Ministerul Tineretului și Sportului, fie la altă instituție publică, reconstruite pe bani de la buget și apoi date spre folosință privată.
Detalii, aici.

ProSport: Care este punctul de vedere al BNR față de ultimele evenimente, presiunea mediatică și politică prin care Ion Țiriac încearcă să ia din proprietatea băncii baza din Cotroceni?
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Punctul nostru de vedere e clar. Vrem să găsim, împreună cu toți cei interesați, o soluție legală prin care Arenele pot fi readuse în circuitul de tenis.

Chiar în aceste clipe, Țiriac susține că actele BNR nu sunt OK…
Văd. E părerea dânsului. Lucrurile acestea, dacă le va solicita în instanță, le vor analiza judecătorii. Instanța va decide. Noi n-am furat arena. N-am ocupat-o cu forța. Am luat-o pe baza unor acte considerate evident valide la data respectivă. Dacă dânsul le contestă, instanța va stabili cine are dreptate.


„Corupție există în toată lumea asta și la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de cârnat. Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. Dupa hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic.”
Ion Țiriac, 14 martie 2017, la Realitatea TV


„Văd că acum sunt arestați oamenii, chiar miniștrii, pentru o damigeană de țuică.”
Ion Țiriac, 10 octombrie 2017, în conferință de presă unde a pledat pentru naționalizarea Arenelor BNR


Există posibilitatea legală ca, prin Hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență, guvernul vă deposedeze de complexul sportiv din Cotroceni?
Acesta ar fi un act pe care guvernul și-l va asuma. Dar, în momentul respectiv, Comisia Europeană va considera că este o formă de finanțare indirectă a guvernului, iar acele sume vor fi trecute la deficit. Există această posibilitate pe care Uniunea Europeană o ia în calcul în momentul în care de la banca centrală se preia o proprietate sau se duc bani spre guvern. Va fi investigată această chestiune și vor considera că e o formă de ajutor indirect. Chiar dacă noi am fi, să zicem, de acord cu varianta asta, mai mult sau mai puțin. Dar, repet, e o procedură care ar crea multe complicații suplimentare.

„Domnul Țiriac, repet, organiza gratis turneele de la București. Și cred că era o oportunitate de afacere foarte bună pe care o regretă acum”

Înțeleg. Cum privește BNR toate afirmațiile din ultima perioadă, că arenele sunt bunul poporului, că nu s-a născut BNR cu ele și că, deși în acte există un proprietar, totuși complexul este al tuturor?
Aici sunt două aspecte. Dincolo de populismul pe care anumiți politicieni văd că îl utilizează, reamintim că noi înțelegem foarte clar atât soluția, cât și situația. Ce ne interesează pe noi, în acest moment, e să repunem arenele în circuit. Deci, atâta vreme cât s-a putut juca acolo, s-a jucat. Până în 2015, domnul Țiriac a putut organiza turneele internaționale acolo și nu l-am auzit să aibă probleme de proprietate. Nu s-a schimbat nimic cu proprietatea de atunci.

Bun, și din punctul de vedere al BNR, ce a survenit din 2015, de s-a intrat în acest impas?
Faptul că noi n-avem posibilitatea să investim, din nou, din motive legale, și că n-am găsit nici noi, dar nici guvernul, pentru că ne-am adresat de trei ori guvernelor succesive (n.r. – cabinetele Ponta, Cioloș, Grindeanu) din perioada respectivă, soluția de a-l repune în circulație. Probabil că nu-i mai convine… Domnul Țiriac, repet, organiza gratis turneele de la București. Și cred că era o oportunitate de afacere foarte bună pe care o regretă acum. Dar repet, și aș vrea să consemnați asta, și interesul nostru este, și înțelegem acest lucru, ca pe arena respectivă, într-o formă sau alta, să se joace tenis! Dar reamintesc faptul că, în actualele condiții, pe arene nu se mai poate juca tenis. Ele sunt compromise. N-au avize de niciun fel. Probabil că soluția este o reconstrucție radicală.

„Soluția e ca, pe baza unei evaluări care să facă o estimare de preț, să se facă un schimb de proprietăți”


Ion Țiriac, care a exploatat gratuit Arenele BNR până în 2015, simte că a pierdut o bună oportunitate de afaceri. Interesul din spatele acestui interes de expropiere a Băncii Naționale este ca Arenele să fie reparate din bani publici, apoi folosite ca și până acum, a explicat pentru ProSport reprezentantul BNR. FOTO: Mediafax
 

Și soluția legală, din punctul de vedere al BNR, care e?
Soluția e ca, pe baza unei evaluări care să facă o estimare de preț, să se facă un schimb de proprietăți. Asta, ca să nu revenim la soluția cu cumpărarea de stat. Că înțelegem că aici e problema. Dar un schimb de proprietăți se poate face. Pentru că noi putem investi într-o proprietate. De exemplu, o clădire. S-o reabilităm. Asta era varianta pe care o gândisem.

Poate intra și stadionul în tranzacție?
Se poate discuta orice, că noi n-avem ce face cu ele. Repet, această discuție am avut-o și cu guvernele. Dar prima idee era să vedem ce facem cu arenele, pentru că văd că aici era o presiune publică și privată destul de consistentă.

În toată povestea asta a apărut și Simona Halep…
Pe Simona Halep o sprijinim cu toții cum putem. Am avut, la un moment dat, o solicitare din partea ei, să încercăm să facem un teren cu o suprafață asemănătoare celei de la Flushing Meadows. Eram dispuși să facem asta, pentru ca în vară să se antreneze acolo. Puteam să facem lucrul ăsta. Până la urmă, și-a schimbat ea programul. Deci, dacă putem s-o sprijinim, o facem cu mare drag. Și sunt convins că toți jucătorii de tenis vor să joace pe o arenă funcțională.

„Cine le preia, nu ar vrea să le preia degradate. Ar vrea să le preia funcționale!”

Sărind de la una la alta, primele informații despre interesul față de complexul din Cotroceni mi-au ajuns la ureche astă-primăvară și vorbeau de un interes foarte mare pentru stadion. Am scris deja despre subiect…
Da, la un moment dat, s-a pus problema dacă nu cumva îl renovează în locul stadionului Dinamo. Da, da, da, știm povestea. Era și atunci, ca urmare a unei discuții pe care am avut-o cu Primăria (n.r. – Capitalei), era tot în aceeași logică de schimb, eventual îl luau ei, după aceea îl renovau…

Până la urmă, a căzut înțelegerea.
Nu a mai continuat discuția. Nu a căzut nimic… Trebuie să înțelegeți un lucru important: cine le preia, nu ar vrea să le preia degradate. Ar vrea să le preia funcționale!


I-am întrebat foarte sincer, dacă o luăm, o ia statul înapoi, o recuperăm de la cei care au… Am putea să o luăm cu bani de la buget, cu toate că Banca nu a cumpărat-o cu bani de la familiile lor, ci tot din profitul obținut din banii românilor. Bun, dar o recuperăm să o redăm circuitului sportiv. Trecem peste. O recuperăm… unde o dăm, cui o dăm, cine să o aibă în administrare? Soluția cred că este simplă… la Primăria Capitalei cred că e cel mai bine. Cred că doamna primar general Gabriela Firea va ști să o pună în valoare. Este o perlă în mijlocul Bucureștiului. Poate fi o bază sportivă de renume. Mai mult, noi putem organiza acolo turnee la nivel mondial. Domnul Țiriac ar avea, dar nu are unde.”
premierul Mihai Tudose, luni, 9 octombrie, după întâlnirea cu Țiriac, Năstase și Halep


Aha…
Ceea ce, din păcate, noi nu putem să le oferim.

Da, e clar.
Asta, ca să spun, foarte simplu, despre ce e vorba. Și atunci, toată lumea se învârte în jurul cozii.

„Noi picăm la mijloc! Vinovații de serviciu”

Bine, domnule Suciu…
Și noi picăm la mijloc! Vinovații de serviciu. Dar e important de spus: cât s-a putut juca, le-am pus la dispoziție gratis. Inclusiv anul ăsta s-a organizat turneul de fete. Tot gratis. E adevărat, s-au făcut tribune provizorii, pentru că nu se putea juca pe Arena Centrală. Dar Țiriac a jucat gratis pe Arenele BNR! Deci… Nu l-am auzit atunci că avea probleme de proprietate…

De unde vine această afirmație a lui Țiriac, „noi vrem să ni se dea ce e al nostru”? Când au fost Arenele BNR ale lui Țiriac?
Asta întrebați-i pe ei! Actele noastre ne arată că n-a fost… Când s-a jucat tenis, în perioada comunismului, într-adevăr, s-a construit arena aceea în 7 zile, că de aici provin problemele de structură a arenei. S-a construit în 7 zile, că urma o competiție în 1972 sau 1973… Cupa Davis. Și au lucrat-o cu soldați. Deci, ea are probleme structurale foarte mari! Asta e problema.

În regulă, mulțumesc.
Și eu mulțumesc.

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Oct. 2017, 14:14 Actualizat: 11 Oct. 2017, 08:29 Special
Pe aceeași temă
Scene halucinante la iUmor! Violeta Niculae a renunțat la lenjerie, și-a introdus o trompetă în zona intimă și a cântat. Jurații au fost uimiți: “Nu există așa ceva pe Pământ!”
Scene halucinante la iUmor! Violeta Niculae a renunțat la lenjerie, și-a introdus o trompetă în zona intimă și a cântat. ...
A murit încercând să demonstreze că Pământul este plat: momentul în care s-a prăbuşit cu racheta VIDEO
A murit încercând să demonstreze că Pământul este plat: momentul în care s-a prăbuşit cu racheta VIDEO
ANUNT DE ULTIMA ORA DE LA UNIUNEA EUROPEANA despre CORONAVIRUS: Nu vom mai iesi deloc din case?!
ANUNT DE ULTIMA ORA DE LA UNIUNEA EUROPEANA despre CORONAVIRUS: Nu vom mai iesi deloc din case?!
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
„E vina lui Gerrard! Cum sa-l scoata pe Ianis Hagi!?” Fanii lui Rangers il critica DUR pe Gerrard dupa egalul cu St Johnstone. Ce spun despre Ianis
„E vina lui Gerrard! Cum sa-l scoata pe Ianis Hagi!?” Fanii lui Rangers il critica DUR pe Gerrard dupa egalul cu St Johnstone. ...
Cum să faci sex în 2020. Cele mai căutate poziţii sexuale
Cum să faci sex în 2020. Cele mai căutate poziţii sexuale
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Anamaria Prodan, momente CUMPLITE! Cum a reactionat cand a aflat ca fiica sa a avut un accident
Anamaria Prodan, momente CUMPLITE! Cum a reactionat cand a aflat ca fiica sa a avut un accident
VIDEO Momentul în care un BMW se dezintegrează după o depăşire fatală. Doi verişori au murit pe loc
VIDEO Momentul în care un BMW se dezintegrează după o depăşire fatală. Doi verişori au murit pe loc
Situaţia ciudată după explozia de îmbolnăviri din Italia. Ce îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Situaţia ciudată după explozia de îmbolnăviri din Italia. Ce îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă de la Organizaţia ...
PEDEAPSA sexuală pe care PUTERNICUL Ginghis Han le-o aplica femeilor care îl enervau
PEDEAPSA sexuală pe care PUTERNICUL Ginghis Han le-o aplica femeilor care îl enervau
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
O partidă de AMOR i-a RUINAT viaţa! Vedeta DISPĂRUTĂ după ce s-a culcat cu EL:
O partidă de AMOR i-a RUINAT viaţa! Vedeta DISPĂRUTĂ după ce s-a culcat cu EL: "A fost sălbatic, tortură..."
Bomba serii! Raed Arafat, propus premier pe fondul pericolului coronavirus în România: Iohannis să renunţe la anticipate
Bomba serii! Raed Arafat, propus premier pe fondul pericolului coronavirus în România: Iohannis să renunţe la anticipate
”Nu port niciodată sutien!” Ce a făcut această dată când a dat nas în nas cu Cheloo și a văzut-o așa
”Nu port niciodată sutien!” Ce a făcut această dată când a dat nas în nas cu Cheloo și a văzut-o așa
GATA! S-a terminat! Andreea Balan, DEMASCATA! Tatal vedetei confirma scenariul momentului?! Avem probele!
GATA! S-a terminat! Andreea Balan, DEMASCATA! Tatal vedetei confirma scenariul momentului?! Avem probele!
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ...
Filmările +18 care au bulversat-o pe Ruby. Reacția exclusivă a vedetei: ”Nu-mi vine să cred…”
Filmările +18 care au bulversat-o pe Ruby. Reacția exclusivă a vedetei: ”Nu-mi vine să cred…”
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
E oficial! Se întorc ninsorile! Cod galben valabil pentru ziua de mâine
E oficial! Se întorc ninsorile! Cod galben valabil pentru ziua de mâine
APARIȚIE BOMBĂ! La 48 de ani arată ca la 20! Cine este DIVA LATINO care a cucerit o lume întreagă
APARIȚIE BOMBĂ! La 48 de ani arată ca la 20! Cine este DIVA LATINO care a cucerit o lume întreagă
Serialul Friends REVINE! Actorii au pregătit un episod special pentru toți iubitorii serialului! Fanii sunt în extaz
Serialul Friends REVINE! Actorii au pregătit un episod special pentru toți iubitorii serialului! Fanii sunt în extaz
Horoscop Camelia Pătrășcanu 24 februarie – 1 martie 2020, emoții mari pentru 3 zodii
Horoscop Camelia Pătrășcanu 24 februarie – 1 martie 2020, emoții mari pentru 3 zodii
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
Nutriţionistul Wasim Nazer: ”Bărbaţii trebuie să bea mai multă apă decât femeile”
Nutriţionistul Wasim Nazer: ”Bărbaţii trebuie să bea mai multă apă decât femeile”