BNR, reacție dură la presiunile lui Țiriac și ale politicienilor care vor „să redea poporului” baza sportivă din Cotroceni: „Populism! Până în 2015, domnul Țiriac organiza gratis turneele. Era o oportunitate foarte bună de afacere pe care o regretă acum. Dacă ne-o ia guvernul, se sesizează UE”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ofensiva mediatică și politică declanșată în ultimele zile de afaceristul Ion Țiriac, care i-a implicat pe Simona Halep, Gică Hagi și Gică Popescu în efortul de a forța o Hotărâre de Guvern prin care BNR să fie deposedată de proprietatea sa, Complexul Sportiv din Cotroceni, primește o reacție dură din partea Băncii Naționale.

Într-un interviu acordat ProSport, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a demontat pledoaria lui Ion Țiriac și a grupului său de lobby: dacă e convins că BNR este proprietar ilegal al Complexului din Cotroceni, Țiriac trebuie să demonstreze acest lucru în instanță; dacă guvernul va ceda presiunilor făcute de miliardar și va deposeda BNR, prin HG sau OUG, de proprietatea sa, această manevră va fi investigată de Comisia Europeană.

Singura soluție legală – dar pe care Țiriac n-o acceptă – este cea a evaluării bazei din Cotroceni și a unui schimb echitabil: BNR ar fi dispusă s-o cedeze în contrapartidă cu proprietăți imobiliare de valoare echivalentă.

Dan Suciu a dezvăluit și miza bogătașului care a mobilizat forțe politice și mediatice în această ofensivă: „oportunitatea foarte bună de afaceri” de la turneul de tenis, pentru că Țiriac a beneficiat, tot timpul, de gratuități, folosind întregul complex fără să plătească un ban.


„(…) Am constatat că Arenele BNR, pentru care în negura istoriei nu mai există nicio hârtie (…), am înțeles că au fost scoase la vânzare, că au un preț de 30 de milioane de euro, despre care eu, când am auzit, m-am suit pe pereți. Mi se pare o crimă ce se întâmplă. Măcar deschideți-le pentru copii! (…) Banca Națională a României credeți că ne putem gândi că e și Banca Națională a românilor? Putea BNR să lase acolo să intre un investitor, să o dea federației. Sau copiii făceau zgomot acolo și deranjau niște zei? Avem prea mulți zei!
premierul Mihai Tudose, luni seara, la Antena 3, după întrevederea cu Țiriac, Năstase și Halep


Oficialul BNR a subliniat problemele de natură juridică ale întregii afaceri, a menționat că Banca are disponibilitatea de a găsi o rezolvare – dar nu prin „naționalizarea” propusă de Țiriac – și, în final, a mai sugerat o miză: toată lumea vrea să pună mâna pe Arenele BNR și pe stadion, dar DUPĂ‚ ce acestea vor fi fost renovate pe bani publici.

Folosind-o ca „spărgător de gheață” pe proaspăta lideră a circuitului mondial feminin de tenis, Simona Halep, miliardarul Ion Țiriac a demarat o amplă campanie prin care forțează „naționalizarea” Arenelor BNR. Afaceristul a mers la Parlamentul României miercuri, 4 octombrie. Apoi, luni, 9 octombrie, împreună cu Simona Halep, a făcut o vizită la premierul Mihai Tudose, iar seara și-a susținut cauza la Antena 3, sprijinit pe Hagi și Gică Popescu. Marți, la prânz, a ținut o adevărată pledoarie în deschiderea unei conferințe de presă a Simonei Halep.


Simona Halep e utilizată ca vector de imagine de Ion Țiriac în operațiunea de „naționalizare” a Arenelor BNR. FOTO: Mediafax 

Țiriac a acuzat că BNR n-ar avea în regulă actele de proprietate a Arenelor, a cerut „să ni se dea înapoi ce este al nostru” și a invocat faptul că acel complex ar fi bunul întregului popor. A refuzat ideea unei evaluări a proprietății. Posesorul mai multor afaceri de mare succes puse pe picioare după revoluție în România, unde a și făcut majoritatea covârșitoare a averii sale, Ion Țiriac a respins ideea că BNR ar trebui despăgubită, în calitate de proprietar de drept. Potrivit magnatului, Arenele BNR ar trebui luate prin HG de la BNR și mutate fie la Ministerul Tineretului și Sportului, fie la altă instituție publică, reconstruite pe bani de la buget și apoi date spre folosință privată.
Detalii, aici.

ProSport: Care este punctul de vedere al BNR față de ultimele evenimente, presiunea mediatică și politică prin care Ion Țiriac încearcă să ia din proprietatea băncii baza din Cotroceni?
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Punctul nostru de vedere e clar. Vrem să găsim, împreună cu toți cei interesați, o soluție legală prin care Arenele pot fi readuse în circuitul de tenis.

Chiar în aceste clipe, Țiriac susține că actele BNR nu sunt OK…
Văd. E părerea dânsului. Lucrurile acestea, dacă le va solicita în instanță, le vor analiza judecătorii. Instanța va decide. Noi n-am furat arena. N-am ocupat-o cu forța. Am luat-o pe baza unor acte considerate evident valide la data respectivă. Dacă dânsul le contestă, instanța va stabili cine are dreptate.


„Corupție există în toată lumea asta și la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de cârnat. Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. Dupa hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic.”
Ion Țiriac, 14 martie 2017, la Realitatea TV


„Văd că acum sunt arestați oamenii, chiar miniștrii, pentru o damigeană de țuică.”
Ion Țiriac, 10 octombrie 2017, în conferință de presă unde a pledat pentru naționalizarea Arenelor BNR


Există posibilitatea legală ca, prin Hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență, guvernul vă deposedeze de complexul sportiv din Cotroceni?
Acesta ar fi un act pe care guvernul și-l va asuma. Dar, în momentul respectiv, Comisia Europeană va considera că este o formă de finanțare indirectă a guvernului, iar acele sume vor fi trecute la deficit. Există această posibilitate pe care Uniunea Europeană o ia în calcul în momentul în care de la banca centrală se preia o proprietate sau se duc bani spre guvern. Va fi investigată această chestiune și vor considera că e o formă de ajutor indirect. Chiar dacă noi am fi, să zicem, de acord cu varianta asta, mai mult sau mai puțin. Dar, repet, e o procedură care ar crea multe complicații suplimentare.

„Domnul Țiriac, repet, organiza gratis turneele de la București. Și cred că era o oportunitate de afacere foarte bună pe care o regretă acum”

Înțeleg. Cum privește BNR toate afirmațiile din ultima perioadă, că arenele sunt bunul poporului, că nu s-a născut BNR cu ele și că, deși în acte există un proprietar, totuși complexul este al tuturor?
Aici sunt două aspecte. Dincolo de populismul pe care anumiți politicieni văd că îl utilizează, reamintim că noi înțelegem foarte clar atât soluția, cât și situația. Ce ne interesează pe noi, în acest moment, e să repunem arenele în circuit. Deci, atâta vreme cât s-a putut juca acolo, s-a jucat. Până în 2015, domnul Țiriac a putut organiza turneele internaționale acolo și nu l-am auzit să aibă probleme de proprietate. Nu s-a schimbat nimic cu proprietatea de atunci.

Bun, și din punctul de vedere al BNR, ce a survenit din 2015, de s-a intrat în acest impas?
Faptul că noi n-avem posibilitatea să investim, din nou, din motive legale, și că n-am găsit nici noi, dar nici guvernul, pentru că ne-am adresat de trei ori guvernelor succesive (n.r. – cabinetele Ponta, Cioloș, Grindeanu) din perioada respectivă, soluția de a-l repune în circulație. Probabil că nu-i mai convine… Domnul Țiriac, repet, organiza gratis turneele de la București. Și cred că era o oportunitate de afacere foarte bună pe care o regretă acum. Dar repet, și aș vrea să consemnați asta, și interesul nostru este, și înțelegem acest lucru, ca pe arena respectivă, într-o formă sau alta, să se joace tenis! Dar reamintesc faptul că, în actualele condiții, pe arene nu se mai poate juca tenis. Ele sunt compromise. N-au avize de niciun fel. Probabil că soluția este o reconstrucție radicală.

„Soluția e ca, pe baza unei evaluări care să facă o estimare de preț, să se facă un schimb de proprietăți”


Ion Țiriac, care a exploatat gratuit Arenele BNR până în 2015, simte că a pierdut o bună oportunitate de afaceri. Interesul din spatele acestui interes de expropiere a Băncii Naționale este ca Arenele să fie reparate din bani publici, apoi folosite ca și până acum, a explicat pentru ProSport reprezentantul BNR. FOTO: Mediafax
 

Și soluția legală, din punctul de vedere al BNR, care e?
Soluția e ca, pe baza unei evaluări care să facă o estimare de preț, să se facă un schimb de proprietăți. Asta, ca să nu revenim la soluția cu cumpărarea de stat. Că înțelegem că aici e problema. Dar un schimb de proprietăți se poate face. Pentru că noi putem investi într-o proprietate. De exemplu, o clădire. S-o reabilităm. Asta era varianta pe care o gândisem.

Poate intra și stadionul în tranzacție?
Se poate discuta orice, că noi n-avem ce face cu ele. Repet, această discuție am avut-o și cu guvernele. Dar prima idee era să vedem ce facem cu arenele, pentru că văd că aici era o presiune publică și privată destul de consistentă.

În toată povestea asta a apărut și Simona Halep…
Pe Simona Halep o sprijinim cu toții cum putem. Am avut, la un moment dat, o solicitare din partea ei, să încercăm să facem un teren cu o suprafață asemănătoare celei de la Flushing Meadows. Eram dispuși să facem asta, pentru ca în vară să se antreneze acolo. Puteam să facem lucrul ăsta. Până la urmă, și-a schimbat ea programul. Deci, dacă putem s-o sprijinim, o facem cu mare drag. Și sunt convins că toți jucătorii de tenis vor să joace pe o arenă funcțională.

„Cine le preia, nu ar vrea să le preia degradate. Ar vrea să le preia funcționale!”

Sărind de la una la alta, primele informații despre interesul față de complexul din Cotroceni mi-au ajuns la ureche astă-primăvară și vorbeau de un interes foarte mare pentru stadion. Am scris deja despre subiect…
Da, la un moment dat, s-a pus problema dacă nu cumva îl renovează în locul stadionului Dinamo. Da, da, da, știm povestea. Era și atunci, ca urmare a unei discuții pe care am avut-o cu Primăria (n.r. – Capitalei), era tot în aceeași logică de schimb, eventual îl luau ei, după aceea îl renovau…

Până la urmă, a căzut înțelegerea.
Nu a mai continuat discuția. Nu a căzut nimic… Trebuie să înțelegeți un lucru important: cine le preia, nu ar vrea să le preia degradate. Ar vrea să le preia funcționale!


I-am întrebat foarte sincer, dacă o luăm, o ia statul înapoi, o recuperăm de la cei care au… Am putea să o luăm cu bani de la buget, cu toate că Banca nu a cumpărat-o cu bani de la familiile lor, ci tot din profitul obținut din banii românilor. Bun, dar o recuperăm să o redăm circuitului sportiv. Trecem peste. O recuperăm… unde o dăm, cui o dăm, cine să o aibă în administrare? Soluția cred că este simplă… la Primăria Capitalei cred că e cel mai bine. Cred că doamna primar general Gabriela Firea va ști să o pună în valoare. Este o perlă în mijlocul Bucureștiului. Poate fi o bază sportivă de renume. Mai mult, noi putem organiza acolo turnee la nivel mondial. Domnul Țiriac ar avea, dar nu are unde.”
premierul Mihai Tudose, luni, 9 octombrie, după întâlnirea cu Țiriac, Năstase și Halep


Aha…
Ceea ce, din păcate, noi nu putem să le oferim.

Da, e clar.
Asta, ca să spun, foarte simplu, despre ce e vorba. Și atunci, toată lumea se învârte în jurul cozii.

„Noi picăm la mijloc! Vinovații de serviciu”

Bine, domnule Suciu…
Și noi picăm la mijloc! Vinovații de serviciu. Dar e important de spus: cât s-a putut juca, le-am pus la dispoziție gratis. Inclusiv anul ăsta s-a organizat turneul de fete. Tot gratis. E adevărat, s-au făcut tribune provizorii, pentru că nu se putea juca pe Arena Centrală. Dar Țiriac a jucat gratis pe Arenele BNR! Deci… Nu l-am auzit atunci că avea probleme de proprietate…

De unde vine această afirmație a lui Țiriac, „noi vrem să ni se dea ce e al nostru”? Când au fost Arenele BNR ale lui Țiriac?
Asta întrebați-i pe ei! Actele noastre ne arată că n-a fost… Când s-a jucat tenis, în perioada comunismului, într-adevăr, s-a construit arena aceea în 7 zile, că de aici provin problemele de structură a arenei. S-a construit în 7 zile, că urma o competiție în 1972 sau 1973… Cupa Davis. Și au lucrat-o cu soldați. Deci, ea are probleme structurale foarte mari! Asta e problema.

În regulă, mulțumesc.
Și eu mulțumesc.

Pe aceeași temă
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Românul care a îngrozit Marea Britanie. Deghizat în curier, a intrat într-o casă bătând trei femei până la
inconştienţă
Românul care a îngrozit Marea Britanie. Deghizat în curier, a intrat într-o casă bătând trei femei până la inconştienţă
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Sergio Ramos, sabotat de coechipieri!? Ce jucători i-au cerut lui Al-Khelaifi să scape de spaniol
Sergio Ramos, sabotat de coechipieri!? Ce jucători i-au cerut lui Al-Khelaifi să scape de spaniol
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât de ieftine sunt!
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât de ieftine sunt!
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Laurenţiu Reghecampf, decizie RADICALĂ în scandalul momentului. „Îmi cer scuze, nu se va mai repeta!”
Laurenţiu Reghecampf, decizie RADICALĂ în scandalul momentului. „Îmi cer scuze, nu se va mai repeta!”
Ce salariu are un preot. Suma incredibilă pe care o încasează lunar
Ce salariu are un preot. Suma incredibilă pe care o încasează lunar
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
Lora a uimit pe toată lumea cu anunţul facut! 'Da, am adoptat!'
Lora a uimit pe toată lumea cu anunţul facut! 'Da, am adoptat!'
VESTE BOMBĂ pentru absolut toată România! Anunțul venit chiar de la Guvern astăzi, 18 octombrie
VESTE BOMBĂ pentru absolut toată România! Anunțul venit chiar de la Guvern astăzi, 18 octombrie
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Patru produse utile pentru sănătate, disponibile acum la Lidl
Patru produse utile pentru sănătate, disponibile acum la Lidl
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Ons Jabeur e ocolită de sponsori! De ce nu poate semna contracte consistente, chiar dacă tocmai a intrat în Top 10 WTA
Ons Jabeur e ocolită de sponsori! De ce nu poate semna contracte consistente, chiar dacă tocmai a intrat în Top 10 WTA
O multinaţionala americană se extinde agresiv în România. ”Vrem sa ne dublam numărul de angajaţi în următoarele 6 luni”
O multinaţionala americană se extinde agresiv în România. ”Vrem sa ne dublam numărul de angajaţi în următoarele 6 luni”
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Anunțul lui Laurențiu Reghecampf după ce și-a făcut cont oficial de Instagram. A urmat o reacție surpriză a fanilor
Anunțul lui Laurențiu Reghecampf după ce și-a făcut cont oficial de Instagram. A urmat o reacție surpriză a fanilor
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Pedeapsă grea primită de șoferița din Buzău care a lovit intenționat un polițist pe motocicletă. Stă în arest preventiv de la accident!
Pedeapsă grea primită de șoferița din Buzău care a lovit intenționat un polițist pe motocicletă. Stă în arest preventiv de la accident!
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de baie