Beciul cu amintiri rușinoase. CFR intră în „clubul” eliminărilor ridicole ale echipelor românești în cupele europene

Beciul cu amintiri rușinoase. CFR intră în
  • Publicat:
  • Actualizat:

Și în momentul când am scris aceste rânduri nu-mi încă venea să cred că a fost real rezultatul de la Cluj, la fel și prestația campioanei noastre en titre. Ajunsesem să vorbesc singur și să mă întreb cum de a fost posibil așa ceva. Însă materialul de față nu are scopul de a găsi vini și vinovați, fiind convins că se va scrie foarte mult pe această temă. Nu mă voi referi nici la căderea noastră ca țară în mai toate domeniile, chiar dacă acest fenomen dureros este tot mai evident.

Din nefericire, această eliminare m-a făcut să redeschid un „beci” pe care îl speram ferecat pentru totdeauna, cel în care stau depozitate cele mai rușinoase eliminări din istoria participării noastre în cupele europene. De-a lungul timpului am primit destule bătăi la scor cu adversare puternice sau relativ apropiate valoric, întoarceri de scor defavorabile, înfrângeri de ultim moment și alte rezultate dezagreabile. Însă eliminările în fața unor adversare foarte modeste nu au fost multe. Chiar dacă a trecut în prealabil și pe Legia, îmi păstrez părerea că F91 Dudelange este un adversar modest. Însă pentru ceea ce a realizat, merită toate aplauzele, așa cum de altfel suporterii CFR-ului i le-a adresat la arena din Gruia, și va rămâne pentru multă vreme, indiferent de ceea ce va face în viitor, cea mai frumoasă poveste a fotbalului din Luxemburg.
Așadar, cum afirmam, am fost obligat să deschid acest „beci”, și după ce am dat la o parte pânzele de păianjeni, am azvârlit în umezeala sa fetidă acest nou eșec care va lăsa pentru totdeauna un gust amar microbistului român. El se va așeza lângă alte cinci rușini din trecut, pe care le-am evocat în cele ce urmează. Le-am trecut mai jos într-o ordine cronologică, fără a încerca o ierarhie a neputinței.

Cele mai rușinoase eliminări românești din cupele europene

Cupa Cupelor, 1986/87, turul 1
17.09.1986 Tiranë: 17 NËNTORI TIRANA (Albania) – DINAMO BUCUREȘTI 1-0 (0-0)
01.10.1986 București: DINAMO BUCUREȘTI – 17 NËNTORI TIRANA 1-2 (0-1)
Cupa Campionilor, 1991/92, turul 1
18.09.1991 Craiova: UNIVERSITATEA CRAIOVA – APOLLON LIMASSOL (Cipru) 2-0 (1-0)
02.10.1991 Larnaca: APOLLON LIMASSOL – UNIVERSITATEA CRAIOVA 3-0 (1-0)
Cupa UEFA, 1997/98, tur preliminar 1
23.07.1997 Reykjavik: KR REYKJAVIK (Islanda) – DINAMO BUCUREȘTI 2-0 (1-0)
30.07.1997 București: DINAMO BUCUREȘTI – KR REYKJAVIK 1-2 (1-2)
Liga Campionilor, 1999/00, tur preliminar 2
28.07.1999 București: RAPID BUCUREȘTI – SKONTO RĂªGA (Letonia) 3-3 (1-2)
04.08.1999 RĂ«ga: SKONTO RĂªGA – RAPID BUCUREȘTI 2-1 (0-1)
Cupe UEFA, 2000/01, tur preliminar
10.08.2000 Craiova: UNIVERSITATEA CRAIOVA – POBEDA PRILEP (Macedonia) 1-1 (1-0)
24.08.2000 Prilep: POBEDA PRILEP – UNIVERSITATEA CRAIOVA 1-0 (0-0)
Europa League, play-off
23.08.2018 Luxembourg: F91 DUDELANGE (Luxemburg) – CFR 1907 CLUJ 2-0 (0-0) C3
30.08.2018 Cluj: CFR 1907 CLUJ – F91 DUDELANGE 2-3 (0-0) C3

Așadar, seria a fost deschisă de Dinamo, care îl avea pe bancă pe Mircea Lucescu, pe-atunci încă un tânăr antrenor ambițios, avid de rezultate mari și de trofee. 17 Nëntori era alături de concitadinele din Tirana, Dinamo și Partizani, una dintre echipele care făceau legea în campionatul intern. La nivel internațional, însă, era mare minune când o echipă albaneză depășea primul tur. După ce a trecut de Dinamo, a fost eliminată fără probleme de Malmö FF, care i-a eliminat orice veleitate la Tirana, cu un sec 3-0. Dinamo București, în afara faptului că nu cu mult timp în urmă, în 1983/84, fusese semifinalistă în Cupa Campionilor, trecea în 90% din cazuri de primul tur al unei cupe europene. Ca să nu mai pomenesc că pe-atunci, aproape la orice nivel diferența dintre fotbalul românesc și cel albanez era imensă.

Universitatea Craiova fusese o deschizătoare de drumuri spre culmile cupelor europene pentru echipele noastre. Iar până atunci spulberase echipele din spațiul greco-turc, fie că s-au numit chiar și Olympiakos Pireu ori Galatasaray, iar cu echipele din Cipru se putea spune că își strica stilul. În acea vreme, fotbalul din insulă era încă extrem de modest. Am fost prezent la meciul tur de la Craiova, unde Universitatea nu avusese chiar cea mai bună prestație, dar a învins fără mari sforțări cu 2-0. Am presupus că își păstra forțele pentru meciurile cu adevărat tari care urmau să vină. Apollon arătase ambiție și determinare, dar nu părea capabilă să o dărâme la retur pe „Știința”. Și totuși incredibilul s-a produs, în minutul 79 fiind 3-0 pentru Apollon, scor care nu avea să se mai schimbe, aruncându-se astfel o urâtă pată peste faptele cu adevărat de vitejie pe care le făcuse până atunci cea care își căpătase meritatul supranume de Craiova Maxima. Nici tânărul antrenor pe-atunci, Sorin Cîrțu, nu s-a simțit prea confortabil. Ca de obicei în asemenea situații, s-a vorbit și de faptul că unii dintre jucători nu și-ar fi apărat corect șansele în meciul retur… În turul următor, Apollon a fost eliminată fără niciun stress de Crvena Zvezda (Steaua Roșie), după dublă înfrângere.

Abrevierea KR avea darul să simplifice denumirea complicată a acestui club islandez, adică Knattspyrnufélag Reykjavíkur, care în traducere înseamnă Fotbal Club Reykjavik. După eliminarea surprinzătoare a lui Dinamo, aproape toți microbiștii români i-au reținut acel nume complicat și tot atunci a apărut acea vorbă cum că „ne-au bătut niște pescari”, făcându-se referire la faptul mulți dintre echipierii lui KR erau amatori și printre locurile lor de muncă erau și pescăriile. Situația a semănat foarte mult cu cea de-acum a lui CFR Cluj. Presa noastră, pe-atunci în plină dezvoltare, fusese tulburată de înfrângerea cu 0-2 suferită la Reykjavik, muștruluindu-i serios pe dinamoviști, însă nimeni nu se-aștepta ca la București să nu le dea cel puțin vreo trei islandezilor. Ca și acum, cu F91, la retur islandezii în loc să primească acele goluri mult prezise și așteptate, ei au fost cei care le-au dat! Daðason a fost autor pentru ambele, după ce mai dăduse unul și la Reykjavik, similar cu ce a făcut acum Sinani. Antrenorul Cornel Țălnar a fost multă vreme stigmatizat de la acea dublă confruntare. În faza următoare, KR a fost eliminată de echipa greacă OFI, după 0-0 acasă și 1-3 în deplasare.

Ca un făcut, înainte de a deveni cel mai titrat antrenor român, Mircea Lucescu a mai suferit o umilință cu o echipă românească. De această dată cu Rapid, iar păcălitoarea s-a numit Skonto, a atotputernică a campionatului leton, care însă la nivel internațional era aproape de zero. Și atunci s-a crezut că primul rezultat 3-3 de la București, a fost un accident, iar după ce în prima repriză de la RĂ«ga „vișiniii” conduceau cu 1-0, această presupunere se confirmase. Numai că, inexplicabil, în partea a doua, letonii au întors rezultatul! Evident că în turul următor balticii nu au putut să repete „minunea” și cu Chelsea, pierzând la Londra 0-3, iar acasă izbutind un meritoriu dar platonic 0-0.

Chiar dacă Pobeda în limbile slave înseamnă victorie, echipa macedoneană cu acest nume din orășelul Prilep era departe de această denumire pompoasă. Fotbalul macedonean, în afara unor amintiri cu PanÍev, Janevski, Najdovski, Savevski sau Vardar din perioada Iugoslaviei, aproape că nu exista la nivel internațional. Universitatea, chiar dacă își mai pierduse din strălucirea anilor 80, cu acel prilej revenind în cupele europene după cinci ani de absență, avea clar o anvergură mai mare și jucători mai bine cotați decât cei ai adversarei. Era acea echipă construită de Nețoiu și modelată de Florin Marin. În meciul de la Craiova, după ce că jucase slab, reușind să înscrie cu forcepsul un gol, a avut și ghinion, fiind egalată în ultimul minut. Prestația slabă a continuat însă și la Prilep, primind golul rușinii totale cu 13 minute înainte de final. În turul următor, Pobeda a fost spulberată de Parma, 0-2 și 0-4.
 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile publice
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile publice
Cine e Mihaela, fata de 24 de ani care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio pe care l-a lăsat
Cine e Mihaela, fata de 24 de ani care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio pe care…
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz