Bătălia finală pentru drepturile TV. Cluburile au refuzat propunerea ISB, de 23,3 milioane de euro pe sezon! Companiile RCS-RDS și Telekom le oferă cluburilor 28 de milioane de euro pe sezon

Autori: Florin Marian, Matei Udrea Publicat: 12 Jun. 2015, 16:26 Actualizat: 12 Jun. 2015, 16:27 Special
Bătălia finală pentru drepturile TV. Cluburile au refuzat propunerea ISB, de 23,3 milioane de euro pe sezon! Companiile RCS-RDS și Telekom le oferă cluburilor 28 de milioane de euro pe sezon

UPDATE 14:44 Din informațiile ProSport, echipelor li s-a propus un contract de 28 de milioane de euro din partea RCS-RDS și Telekom, adică exact propunerea ISB care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest sezon. Cum la actuala Adunare Generală, maltezii au plusat doar cu 800.000 de euro, suma pentru viitorul sezon ajungând la 23,3 milioane de euro, cluburile au refuzat, mizând pe propunerea primită în ultimul moment din partea cabliștilor. 

Interesant este, însă, că termenul ISB este 15 iunie, ultima zi în care se poate plăti suma promisă pentru actualul sezon. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Adunarea Generală a LPF va rezilia contractul, urmând ca noul angajament să fie semnat în câteva săptămâni, prin licitație sau altă metodă. Asta ar însemna ca cluburile să primească banii chiar înainte de startul sezonului, care începe pe 11 iulie.


UPDATE 14:25 În urma discuțiilor care au avut loc vineri la LPF, președinții cluburilor din Liga 1 au refuzat propunerea ISB, transmisă de președintele LPF, Gino Iorgulescu, de a reduce contractul de drepturi TV până la 23,5 milioane de euro, cu un milion peste suma propusă în urmă cu o săptămănă. În acest moment, situația este incertă și rămâne de văzut dacă ISB se va retrage sau nu.


UPDATE 13:38 Companiile RCS-RDS și Telekom le oferă cluburilor între 25 și 28 de milioane de euro pe sezon pentru preluarea în comun a drepturilor TV ale meciurilor din Liga I, în cazul în care actuala înțelegere dintre LPF și firma ISB se va rupe, din cauza dorinței maltezilor de a diminua valoarea contactului.

Surse din cadrul Adunării Generale a LPF au declarat, pentru MEDIAFAX, că oferta va fi analizată în ședința care are loc în acest moment la sediul LPF.

„Am primit o ofertă scrisă din partea companiei RCS-RDS privind drepturile TV. Oferta RCS este făcută împreună cu Dolce. Cred că au primit-o toate cluburile din Liga I. Este o propunere care se întinde pe patru ani, cu o valoare cuprinsă între 25 și 28 de milioane de euro pe sezon. Fără discuție, este o propunere mult mai avantajaoasă decât ceea ce ne-a oferit ISB-ul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, conducătorul unui club din Liga I.


UPDATE Decizia finală în privința drepturilor TV va fi luată în jurul orei 14:30, iar reprezentanții LPF vor susține o conferință de presă pentru a anunța concluzia discuțiilor purtate astăzi.


Programată inițial pentru 19 iunie, următoarea Adunare Generală a LPF a fost devansată de Gino Iorgulescu, șeful Ligii, pentru vineri, 12 iunie, la ora 13:00. Conducătorii de cluburi sunt chemați pentru a discuta din nou problema drepturilor TV, după ce ISB, deținătoarea contractului până în 2019, a încercat să reducă suma plătită de la 27,5 milioane pe sezon la 21 de milioane. Cluburile au refuzat ferm orice negociere pe această temă. Șefii grupărilor din Liga 1 n-au fost informați ce li se va spune vineri, însă bănuiesc că li se va face o nouă propunere de a se reduce contractul cu numai trei milioane (față de șase, cât li s-a spus inițial). Preventiv, mai mulți conducători au anunțat deja public că nu vor accepta nicio altă variantă în afara plății integrale a contractului.

Șah pe bani mulți. Cum mută cele două tabere

În momentul de față, între ISB și Iorgulescu, pe de o parte, și cluburile de Liga 1, pe de alta, se dispută un veritabil joc de șah. Mai întâi, la sfârșitul lunii mai, un reprezentant al ISB, însoțit de șeful LPF, le-a făcut conducătorilor strânși la Adunarea Generală o expunere urmată de o „informare”. Celor strânși la sediul Ligii li s-a spus că, deoarece au rămas doar 14 echipe, interesul pentru Liga 1 a scăzut, iar cabliștii nu mai vor să dea aceiași bani în sezonul următor, contractul se va reduce cu circa 6 milioane de euro. Propunerea a stârnit protestele celor strânși în sală, care au observat că reprezentantul ISB venise fără o propunere scrisă, oficială, totul derulându-se la nivel verbal. Conducătorii de cluburi au respins „informarea” și i-au spus lui Iorgulescu să convoace o nouă Adunare Generală în două săptămâni, interval în care să le pună la dispoziție contractul cu ISB și să ceară de la partenerul de afaceri o propunere scrisă, pentru a ști pe ce discută. De asemenea, au somat ISB să trimită cluburilor o analiză și motivația pentru care cere această reducere de contract. Între timp, pe căi neoficiale, unii dintre reprezentanții cluburilor din Liga 1 au aflat că, în realitate, cabliștii (RCS, Telekom) nu făcuseră niciun demers pentru a reduce sumele plătite către ISB, așa cum li se spusese în „informarea” partenerului.

ISB n-a mai trimis niciun reprezentant la a doua Adunare Generală, ținută săptămâna trecută, astfel că discuțiile s-au purtat cu Gino Iorgulescu, deși acesta reprezintă cluburile, nu offshore-ul maltez căruia anul trecut i-a încredințat contractul fără a organiza o licitație. Conducătorii de cluburi au refuzat să-l mai mandateze pe șeful LPF să negocieze în numele lor, înștiințându-l că trebuie să convingă ISB să respecte contractul.

Sentimentul general al reprezentanților cluburilor, după cum au explicat unii dintre aceștia pentru ProSport, a fost că s-a încercat o mică viclenie, fiind împinși discret să ia o decizie majoră fără a avea un temei legal. Adunării Generale a LPF i se cerea, în baza unor expuneri verbale, să decidă fie diminuarea contractului, fie rezilierea acestuia. În ambele situații, cluburile erau dezavantajate, pentru că dacă denunțau actul fără un temei, nu mai puteau cere ulterior despăgubiri în instanță.

Cluburile n-au căzut însă în cursă și au fixat o nouă Adunare Generală pe 19 iunie, la patru zile după termenul-limită la care ISB este nevoită să vireze 50% din banii pentru noul sezon. Atunci ar fi urmat să se știe foarte clar dacă partenerii respectă contractul. În cazul în care banii n-ar fi intrat în conturi, rezilierea angajamentului se putea face conform clauzelor contractuale.

Numai că ISB a mutat din nou, iar Iorgulescu a convocat o nouă Adunare Generală vineri, 13 iunie, cu două zile înaintea termenului-limită până la care trebuie virați banii. Noua întrunire n-are însă o bază legală, pentru că, potrivit regulamentelor, între Adunările Generale e obligatoriu să treacă măcar două săptămâni.

Cluburile au auzit că li se va propune un contract diminuat cu „numai” trei milioane

La urechile șefilor de cluburi a ajuns informația că li se va face o nouă propunere, de a semna un contract diminuat cu „doar” trei milioane de euro, față de șase, cât li se spusese în primă instanță. Asta, deși îl însărcinaseră pe șeful LPF să ceară respectarea contractului și nu renegocierea lui. Reacțiile au apărut imediat. „Nu acceptăm să se reducă nimic, așa cum am auzit că ni se va propune”, a spus joi Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani, într-o emisiune la Sport.ro. „Dinamo nu va accepta nicio diminuare”, a comentat și Dinu Gheorghe, președintele executiv al „roș-albilor”, la DigiSport.

O altă posibilitate pe care o bănuiesc conducătorii de cluburi ar fi ca Iorgulescu și ISB să propună, dacă nu reușesc diminuarea contractului, ca banii să fie plătiți în mai multe rate, eșalonat, și nu jumătate înaintea turului, jumătate înaintea returului, ca până acum.

Veniturile estimate ale ISB depășesc, în acest moment, 30 de milioane

În acest moment, RCS plătește către ISB, pentru meciurile Ligii 1 transmise pe DigiSport, 12 milioane de euro pe an. Dolce (Telekom) și UPC plătesc împreună, în proporții aproximativ egale, 16,8 milioane de euro pentru partidele transmise pe Look Plus. Câteva sute de mii de abonați de la Dolce și UPC plătesc, de asemenea, aproximativ 2,2 euro pe lună pentru derby-urile difuzate pe Look TV.

ISB mai încasează unele sume, mai mici, de la diverși operatori locali de cablu și de la firme care transmit meciurile online, pe internet. Însumate, toate aceste venituri par să depășească, potrivit surselor ProSport, 30 de milioane de euro pe sezon.

 

Autori: Florin Marian, Matei Udrea Publicat: 12 Jun. 2015, 16:26 Actualizat: 12 Jun. 2015, 16:27 Special
Pe aceeași temă
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! Reactie oficiala: „Mai devreme sau mai tarziu se intampla peste tot!”
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! ...
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
BREAKING NEWS | Florin Andone schimbă din nou echipa! Atacantul pleacă de la Galatasaray şi merge într-un SUPER campionat
BREAKING NEWS | Florin Andone schimbă din nou echipa! Atacantul pleacă de la Galatasaray şi merge într-un SUPER campionat
Nelu Tătaru, anunț cumplit în plină epidemie. Este vorba despre un nou focar
Nelu Tătaru, anunț cumplit în plină epidemie. Este vorba despre un nou focar
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Asia Express Taiwan 5 aprilie 2020. Urmărește live stream Antena 1
Asia Express Taiwan 5 aprilie 2020. Urmărește live stream Antena 1
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
BREAKING Mesajul Radical al lui Raed Arafat. Ce trebuie să facă toți românii
BREAKING Mesajul Radical al lui Raed Arafat. Ce trebuie să facă toți românii
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!