Au fost odată campioni mondiali

20 iul 2009 668 afişări Special
Au fost odată campioni mondiali Au fost odată campioni mondiali

Cu exact 35 de ani în urmă, pe 20 iulie 1974, la Monte Carlo, naţionala României învingea, scor 4-1, echipa similară a Bulgariei în ultimul act al Campionatului Mondial Universitar şi, astfel, îşi apăra cu succes titlul cucerit în premieră în 1972, la Constanţa.

Golurile "tricolorilor" au fost marcate de Ion Constantin (de două ori, Sportul Studenţesc), Marin Daşcu (Poli Timişoara) şi Gheorghe Mulţescu (Jiul Petroşani), care, în calitate de căpitan al echipei antrenate de Constantin Cernăianu, a avut onoarea să ridice primul deasupra capului trofeul decernat campionilor.

"Trofeul câştigat în Franţa reprezintă una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa mea. Să fi căpitanul echipei României şi să câştigi şi un trofeu este o onoare şi un motiv de mândrie pentru oricare jucător", spune Gheorghe Mulţescu care, în Hexagon, a făcut echipă cu viitoare nume importante ale fotbalului românesc, cum ar fi: Ladislau Boloni (ASA Armata Târgu Mureş), Paul Cazan (Sportul Studenţesc) sau Dan Păltinişanu (Poli Timişoara).

Trei trofee într-un sezon

Atunci, la doar 22 de ani, Gigi Mulţescu era student în anul II al Facultăţii de Electromecanică din cadrul Institutului de Mine din Petroşani şi încheia în forţă unul dintre cele mai bune sezoane din carieră, în care mai câştigase, pe rând: Cupa României, cu Jiul Petroşani (scor 4-2, în finală cu Poli Timişoara) şi Balcaniada de Tineret, scor 1-0, cu Albania - meci în care a marcat golul victoriei de la 20 de metri, cu capul.

"A fost cel mai prolific sezon din cariera mea, cel mai frumos, dar şi cel mai solicitant. Un an incredibil. Am jucat fotbal în continuu. Nu am avut nicio zi de vacanţă. Dar nu mi-a părut rău deloc. Am câştigat trei trofee şi am trăit clipe de neuitat, unice în cariera unui sportiv", spune acum, la 57 de ani, fostul vârf de atac al Jiului Petroşani şi Dinamo Bucureşti.

Drumul spre victorie

Revenind la turneul final al Campionatului Mondial Universitar desfăşurat între 9 şi 20 iulie 1974, Gigi Mulţescu îşi aminteşte că a fost unul puternic: "Am învins Republica Federală Germania şi am remizat cu Franţa, care au aliniat formaţii structurate pe scheletele echipelor de tineret".

Turneul francez a fost structurat în patru grupe a câte patru echipe care şi-au disputat jocurile pe terenurile din Grenoble, Montpellier, Limoges şi Brest. Din grupa de la Brest, România s-a calificat în fazele superioare de pe locul secund, după ce a remizat alb, scor 0-0 cu Franţa, a făcut 2-2 cu echipa Armatei Franceze şi a învins cu 1-0 echipa Turciei. În sferturile de finală, la Nisa, studenţii români i-au picat pe cei din RFG, scor 3-1, golul doi al tricolorilor fiind marcat de Gheorghe Mulţescu, la capătul unei acţiuni în care, împreună cu Ion Constantin, a făcut şah mat apărarea nemţilor.

"Am înscris în acelaşi minut în care RFG-ul reuşise să ne egaleze. Am pus mingea la centru şi, după 3 un-doi-uri consecutive cu Ion Constantin, am ajuns la 18 metri, de unde am şutat mingea cu stângul la vinclu. A fost momentul psihologic al meciului. Nemţii au ieşit la joc, i-am prins pe contraatac şi le-am mai dat încă un gol", îşi aminteşte Mulţescu. În semifinale, tot la Nisa, România a surclasat, scor 4-0, echipa Luxemburgului ("dublă" Mulţescu) aceeaşi soartă având-o, în finală, şi echipa Bulgariei, pe care "tricolorii" au învins-o cu 4-1.


5 goluri a marcat Gheorghe Mulţescu la Campionatul Mondial Universitar din Franţa fiind al doilea marcator al echipei universitare a României după Leşan care a înscris 6 goluri


Mulţescu, ofertat de AS Nisa
Evoluţia excelentă a căpitanului României a fost apreciată de conducătorii echipei din Ligue 1 AS Nisa care, după meciul cu Luxemburg, i-au propus lui Gigi Mulţescu să rămână în Franţa. "Francezii mi-au spus căpentru a rămâne la Nisa trebuie să cer azil politic. Nu am putut să fac aşa ceva, mi-a fost teamă. M-am gândit în primul rând la ce repercusiuni ar fi fost supusă familia mea în ţară dacă eu aş fi făcut acest lucru. Acum, regret", povesteşte Gigi Mulţescu care a fost ademenit şi de nemţii de la FC St. Pauli, în 1983, după ce Dinamo Bucureşti a eliminat pe HSV Hanburg (scor 3-0 şi 2-3) în turul II al Cupei Campionilor.


EXPLICAŢIE FOTO: Echipa României, campioană mondială universitară în 1974: Victor Niculescu ("U" Craiova), Dan Păltinişanu (Poli Timişoara), Paul Cazan şi Florin Tănăsescu (ambii Sportul Studenţesc Bucureşti), Mihai Jivan (Poli Timişoara) şi Gheorghe Mulţescu (Jiul Petroşani) - rândul de sus; Leşan (Sportul Studenţesc Bucureşti), Romulus Petrescu (Poli Timişoara), Ion Constantin şi Romeo Chihaia (ambii, Sportul Studenţesc Bucureşti) şi Dănuţ Laţa (Poli Timişoara) - rândul de jos.

foto: arhivă personală

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.