Attila Kun, românul care le deschide uşa Bundesligii copiilor talentaţi. Are şcoală privată şi este scouter pentru Stuttgart sau Freiburg

7 ian 2014 5848 afişări Special
Attila Kun, românul care le deschide uşa Bundesligii copiilor talentaţi. Are şcoală privată şi este scouter pentru Stuttgart sau Freiburg 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/11853288/2/kun-attila.jpg

"Eşti un fotbalist tânăr şi talentat? Vrei să ajungi în unul dintre cele mai spectaculoase campionate din lume, Bundesliga? Şcoala de fotbal Attila Kun îţi poate împlini visul". Cam aşa ar putea suna mesajul publicitar al unui fost internaţional român din anii 70, stabilit în Germania. Attila Kun (64 de ani) susţine însă că nu are nevoie însă de reclamă. De aproape 13 ani, de când şi-a inaugurat şcoala privată de la Singen, deschisă unui grup restrâns de juniori talentaţi ("nu mai mult de 10 pe clasă", spune cel în cauză) nu a dus lipsă de solicitanţi. "Informaţiile circulă repede, copiii vorbesc între ei şi află unii de la alţii. Aşa că primesc tot timpul apeluri din toate colţurile lumii, chiar dacă proiectul meu nu este cunoscut publicului larg", povesteşte Attila Kun. Fostul jucător orădean a acceptat să discute cu ProSport despre proiectul său, dar şi despre echipa naţională.

În generaţie cu Dobrin, Dumitrache sau Dinu

Mai întâi, câteva date despre interlocutor. Attila Kun are în spate o carieră importantă ca jucător. A evoluat în 261 de meciuri în Divizia A, marcând din postura de atacant 89 de goluri. A îmbrăcat tricourile echipelor Crişul Oradea, UTA Arad şi FC Bihor Oradea, fiind unul dintre puţinii jucători din liga secundă convocaţi la echipa naţională. La prima reprezentativă a evoluat de 20 de ori, în anii 70, alături de nume de legendă ale fotbalului românesc, precum Dobrin, Dumitrache, Lucescu, Dinu sau Iordănescu. Kun a marcat de patru ori în tricoul naţionalei, una dintre reuşite fiind contra Argentinei (22.04.1974, amical la Buenos Aires, scor final 2-1 pentru gazde), în care strălucea încă de atunci Mario Kempes. Cu UTA, a jucat zece meciuri (3 goluri) în Cupa UEFA, atingând sferturile de finală ale competiţiei, ediţia 1971/1972. Din 1985 s-a stabilit în Germania, unde acum antrenează juniori şi este scouter pentru câteva cluburi cunoscute, unde-i dirijează pe fotbaliştii antrenaţi de el.

Nu primeşte bani de la copii, ci de la impresari

Profesor de educaţie fizică şi sport şi absolvent al Şcolii de antrenori de la Koln, Attila Kun şi-a deschis şcoala în 2001, la Singen (sudul Germaniei). "La mine vin copii din toată lumea. Am avut şi din Brazilia, şi din SUA, şi din Portugalia sau Canada. Bineînţeles, şi din Germania. Mă ocup de maximum 10 copii talentaţi. Sistemul e simplu. Ei mă sună, îi chem la mine şi îi testez timp de trei zile. În total şase antrenamente la finele cărora le pot spune dacă îi păstrez sau nu. Dacă rămân, începem programul în funcţie de vârstă şi de necesităţi. De exemplu, la 14 ani îl antrenez să ştie totul cu mingea, pentru că fără o tehnică perfectă nu poţi să ajungi prea sus. La 18 ani trebuie să ştie tot, tehnica şutului, totul. Nu îi ţin mai mult de 19 ani", spune Kun.

Juniorii care ajung la şcoala lui trebuie să-şi achite toate cheltuielile legate de întreţinere, dar nu îl plătesc şi pe antrenor. "Eu nu iau bani de la jucători, pentru că nu am voie să-i iau sub contract. Eu lucrez cu impresarii şi ne înţelegem, din procentul pe care îl iau ei primesc şi eu 3-4 la sută, în funcţie de cât am lucrat cu copilul. Dincolo de toate eu sunt foarte mulţumit, pentru că nu e nimic mai frumos decât să educi copiii talentaţi, să-i ajuţi să ajungă acolo unde visează. Eu asta fac, îi ajut să ajungă profesionişti, dacă au talent. Se mai întâmplă ca la telefon unii să se considere campioni mondiali, iar când ajung în faţa mea văd că e altfel".

L-a antrenat pe Cristescu de la Astra. "Un talent, îl dorea Freiburg"

Printre jucătorii care i-au trecut prin mână, 70-80 la număr ("acum am din Austria, Ungaria şi un rus  foarte talentat", spune orădeanul), s-a aflat şi un român: Marian Cristescu, acum la Astra Ploieşti. "L-am avut în urmă cu 9-10 ani. Era foarte talentat şi avea şanse să-l dau la Freiburg, dar s-a dus acasă, în vacanţă, s-a îndrăgostit şi nu a mai venit. Păcat, pentru că era un mare talent. L-am luat la 17 ani şi după câteva luni juca deja în liga a patra. Freiburgul a vrut să-l ia", precizează Kun. Marian Cristescu a confirmat pentru ProSport: "Aşa este, eram la Rapid şi mai aveam un an de juniorat. Clubul dorea să mă împrumute la Electromagnetica, dar am plecat în Germania, la domnul Kun, prin intermediul lui Marcel Puşcaş, care îl cunoştea. Am stat acolo o jumătate de an, fără să plătesc nimic, dar nivelul unde jucam era slab şi nu puteam să fac faţă dacă era să fiu chemat la o echipă mare".

Cel mai valoros: Hleb. Despre Maxim: "E un mare talent"

Care este cel mai valoros jucător cu care a lucrat? Attila Kun răspunde fără să stea pe gânduri: Viaceslav Hleb (Belarus). "L-am luat la 15 ani şi a stat puţin la mine, pentru că era un talent extraordinar. L-am dat la Stuttgart, prin impresar, şi a intrat repede la echipa a doua". VfB Stuttgart este unul dintre cluburile cu care Kun are legături. "Am relaţii la mai multe cluburi din primele ligi, depinde însă de nivelul copiilor pe care îi antrenez. Dacă au nivel de 1.Bundesliga, acolo ajung, dacă au valoare de 2.Bundesliga, spre liga a doua îi direcţionez. Important este că îi mai antrenez şi după ce ajung la echipe mari. Merg de două-trei ori pe săptămână şi fac antrenamente cu ei înainte de prânz. Mă refer la cluburile din zonă, nu ajung la Hamburg sau Bremen", explică Attila Kun. Întrebat ce părere are despre Alexandru Maxim, Kun a declarat: "Îmi place de el. L-am văzut de două-trei ori şi am impresia că încă nu s-a adaptat la Stuttgart. A avut şi problema de la început, cu antrenorul Labbadia care nu prea l-a băgat sau n-a avut încredere în jucători tineri. Dar l-am văzut, este un mare talent. M-aş bucura dacă aş vorbi cu el, am impresia că şi el ar fi deschis".


Viaceslav Hleb (30 de ani) a jucat în carieră la Stuttgart II (2000-2004), Hamburger SV (2004-2005), Grasshoper (2005), Partizan Minsk (2005-2008), Dinamo Minsk (2011). Jucător cu profil ofensiv, Viaceslav este acum legitimat la Torpedo Zhodino, în Belarus. Pentru naţionala ţării sale a evoluat în 45 de meciuri, înscriins 12 goluriEchipa naţională, în anii 70. Attila Kun (în mijloc), alături de Dobrin (al treilea din stânga), Dinu (al patrulea) sau Lucescu (primul din dreapta). Portar era Adamache

Convocat la naţională din Divizia B. Exemplul Dinu

Attila Kun a acceptat şi o discuţie despre perioada în care a jucat la naţionala României. "Am avut şansa să joci într-o echipă cu jucători extraordinari. Fiecare zonă a ţării avea câte o vedetă. După părerea mea, Dumitrache a fost cel mai mare fotbalist pe care l-am văzut în carieră, iar de la Dinu am învăţat să nu ne fie frică de nimeni. Era un exemplu de dăruire, ara efectiv terenul. Eu am fost singurul jucător din generaţia aceea convocat la echipa naţională din Divizia B. Jucam la FC Bihor, unde mă chemase secretarul general de partid pentru a face echipă să promovăm. Şi am promovat. În 1975, când am jucat cu Spania, pe Santiago Bernabeu (nr - 1-1), veneam din Divizia B. Atunci m-a băgat Capon (nr - Jose Luis Capon, fundaş la Atletico Madrid) în spital, cu ruptură de menisc. De două ori m-a operat doctorul Tomescu".


"Urmăresc fotbalul românesc şi mă doare ce se întâmplă acolo, mai ales vizavi de echipa naţională. Fotbalul românesc trebuie să se deschidă către ţări cu fotbal avansat, de unde poate să preia nişte idei moderne despre fotbal"

Attila Kun, antrenor


"În 1974, toată echipa a vrut să-l bată pe Iordănescu"

Kun a absolvit Şcoala de antrenori de la Koln în 1994, iar lucrarea de diplomă a făcut-o pe marginea participării echipei naţionale a României la Cupa Mondială din SUA. Atunci s-a cimentat prietenia sa cu Anghel Iordănescu. "M-aş bucura să mă întâlnesc cu Puiu. Un om extraordinar, deşi ca fotbalist era foarte egoist. Ţin minte că am jucat cu Olanda în 1974, la Rotterdam. Ei eram cu echipa lor aia mare, cu Neeskens, cu Rensenbrink, cu Krol. Prin minutul 85 am scăpat pe contraatac cinci de la noi, numai cu portarul. Ieşiseră ei greşit la ofsaid şi nu trebuie decât să băgăm mingea în poartă. Dar Puiu Iordănescu a vrut să dribleze portarul, iar acesta a agăţat mingea. S-a terminat 0-0. Ce a ieşit în vestiar după aceea... au vrut toţi să-l bată. Dar la fotbal se mai întâmplă şi lucruri de acest gen".

Burse în SUA pentru copiii talentaţi

Dacă în ceea ce priveşte Şcoala lui privată de fotbal nu a dorit să-şi facă publicitate, Attila Kun mai are un proiect pe care doreşte să-l mediatizeze în România. "Eu colaborez cu peste o sută de Universităţi din SUA, sunt reprezentantul lor în Europa. Ajut copiii talentaţi să ajungă în Statele Unite, unde obţin burse. Nu e vorba doar de sport, ci şi de orice alt domeniu, artă, informatică sau ştiinţe. Excepţie face baschetul, unde au ei destui jucători pe plan intern. De ce să beneficieze doar cei din Occident de aceste oportunităţi, nu şi copiii din România. Cine consideră că se încadrează, mă contactează şi eu îi îndrum. Dacă e vorba de fotbal, îi evaluez eu. Dacă sunt alte discipline sau alte abilităţi, merg în SUA şi vor şi evaluaţi acolo", explică Attila Kun. Cei interesaţi îl pot contacta la adresa de email sportsandstudies@hotmail.com.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.