Attila Kun, românul care le deschide ușa Bundesligii copiilor talentați. Are școală privată și este scouter pentru Stuttgart sau Freiburg

Attila Kun, românul care le deschide ușa Bundesligii copiilor talentați. Are școală privată și este scouter pentru Stuttgart sau Freiburg
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Ești un fotbalist tânăr și talentat? Vrei să ajungi în unul dintre cele mai spectaculoase campionate din lume, Bundesliga? Școala de fotbal Attila Kun îți poate împlini visul”. Cam așa ar putea suna mesajul publicitar al unui fost internațional român din anii 70, stabilit în Germania. Attila Kun (64 de ani) susține însă că nu are nevoie însă de reclamă. De aproape 13 ani, de când și-a inaugurat școala privată de la Singen, deschisă unui grup restrâns de juniori talentați („nu mai mult de 10 pe clasă”, spune cel în cauză) nu a dus lipsă de solicitanți. „Informațiile circulă repede, copiii vorbesc între ei și află unii de la alții. Așa că primesc tot timpul apeluri din toate colțurile lumii, chiar dacă proiectul meu nu este cunoscut publicului larg”, povestește Attila Kun. Fostul jucător orădean a acceptat să discute cu ProSport despre proiectul său, dar și despre echipa națională.

În generație cu Dobrin, Dumitrache sau Dinu

Mai întâi, câteva date despre interlocutor. Attila Kun are în spate o carieră importantă ca jucător. A evoluat în 261 de meciuri în Divizia A, marcând din postura de atacant 89 de goluri. A îmbrăcat tricourile echipelor Crișul Oradea, UTA Arad și FC Bihor Oradea, fiind unul dintre puținii jucători din liga secundă convocați la echipa națională. La prima reprezentativă a evoluat de 20 de ori, în anii 70, alături de nume de legendă ale fotbalului românesc, precum Dobrin, Dumitrache, Lucescu, Dinu sau Iordănescu. Kun a marcat de patru ori în tricoul naționalei, una dintre reușite fiind contra Argentinei (22.04.1974, amical la Buenos Aires, scor final 2-1 pentru gazde), în care strălucea încă de atunci Mario Kempes. Cu UTA, a jucat zece meciuri (3 goluri) în Cupa UEFA, atingând sferturile de finală ale competiției, ediția 1971/1972. Din 1985 s-a stabilit în Germania, unde acum antrenează juniori și este scouter pentru câteva cluburi cunoscute, unde-i dirijează pe fotbaliștii antrenați de el.

Nu primește bani de la copii, ci de la impresari

Profesor de educație fizică și sport și absolvent al Școlii de antrenori de la Koln, Attila Kun și-a deschis școala în 2001, la Singen (sudul Germaniei). „La mine vin copii din toată lumea. Am avut și din Brazilia, și din SUA, și din Portugalia sau Canada. Bineînțeles, și din Germania. Mă ocup de maximum 10 copii talentați. Sistemul e simplu. Ei mă sună, îi chem la mine și îi testez timp de trei zile. În total șase antrenamente la finele cărora le pot spune dacă îi păstrez sau nu. Dacă rămân, începem programul în funcție de vârstă și de necesități. De exemplu, la 14 ani îl antrenez să știe totul cu mingea, pentru că fără o tehnică perfectă nu poți să ajungi prea sus. La 18 ani trebuie să știe tot, tehnica șutului, totul. Nu îi țin mai mult de 19 ani”, spune Kun.

Juniorii care ajung la școala lui trebuie să-și achite toate cheltuielile legate de întreținere, dar nu îl plătesc și pe antrenor. „Eu nu iau bani de la jucători, pentru că nu am voie să-i iau sub contract. Eu lucrez cu impresarii și ne înțelegem, din procentul pe care îl iau ei primesc și eu 3-4 la sută, în funcție de cât am lucrat cu copilul. Dincolo de toate eu sunt foarte mulțumit, pentru că nu e nimic mai frumos decât să educi copiii talentați, să-i ajuți să ajungă acolo unde visează. Eu asta fac, îi ajut să ajungă profesioniști, dacă au talent. Se mai întâmplă ca la telefon unii să se considere campioni mondiali, iar când ajung în fața mea văd că e altfel”.

L-a antrenat pe Cristescu de la Astra. „Un talent, îl dorea Freiburg”

Printre jucătorii care i-au trecut prin mână, 70-80 la număr („acum am din Austria, Ungaria și un rus  foarte talentat”, spune orădeanul), s-a aflat și un român: Marian Cristescu, acum la Astra Ploiești. „L-am avut în urmă cu 9-10 ani. Era foarte talentat și avea șanse să-l dau la Freiburg, dar s-a dus acasă, în vacanță, s-a îndrăgostit și nu a mai venit. Păcat, pentru că era un mare talent. L-am luat la 17 ani și după câteva luni juca deja în liga a patra. Freiburgul a vrut să-l ia”, precizează Kun. Marian Cristescu a confirmat pentru ProSport: „Așa este, eram la Rapid și mai aveam un an de juniorat. Clubul dorea să mă împrumute la Electromagnetica, dar am plecat în Germania, la domnul Kun, prin intermediul lui Marcel Pușcaș, care îl cunoștea. Am stat acolo o jumătate de an, fără să plătesc nimic, dar nivelul unde jucam era slab și nu puteam să fac față dacă era să fiu chemat la o echipă mare”.

Cel mai valoros: Hleb. Despre Maxim: „E un mare talent”

Care este cel mai valoros jucător cu care a lucrat? Attila Kun răspunde fără să stea pe gânduri: Viaceslav Hleb (Belarus). „L-am luat la 15 ani și a stat puțin la mine, pentru că era un talent extraordinar. L-am dat la Stuttgart, prin impresar, și a intrat repede la echipa a doua”. VfB Stuttgart este unul dintre cluburile cu care Kun are legături. „Am relații la mai multe cluburi din primele ligi, depinde însă de nivelul copiilor pe care îi antrenez. Dacă au nivel de 1.Bundesliga, acolo ajung, dacă au valoare de 2.Bundesliga, spre liga a doua îi direcționez. Important este că îi mai antrenez și după ce ajung la echipe mari. Merg de două-trei ori pe săptămână și fac antrenamente cu ei înainte de prânz. Mă refer la cluburile din zonă, nu ajung la Hamburg sau Bremen”, explică Attila Kun. Întrebat ce părere are despre Alexandru Maxim, Kun a declarat: „Îmi place de el. L-am văzut de două-trei ori și am impresia că încă nu s-a adaptat la Stuttgart. A avut și problema de la început, cu antrenorul Labbadia care nu prea l-a băgat sau n-a avut încredere în jucători tineri. Dar l-am văzut, este un mare talent. M-aș bucura dacă aș vorbi cu el, am impresia că și el ar fi deschis”.


Viaceslav Hleb (30 de ani) a jucat în carieră la Stuttgart II (2000-2004), Hamburger SV (2004-2005), Grasshoper (2005), Partizan Minsk (2005-2008), Dinamo Minsk (2011). Jucător cu profil ofensiv, Viaceslav este acum legitimat la Torpedo Zhodino, în Belarus. Pentru naționala țării sale a evoluat în 45 de meciuri, înscriins 12 goluri



Echipa națională, în anii 70. Attila Kun (în mijloc), alături de Dobrin (al treilea din stânga), Dinu (al patrulea) sau Lucescu (primul din dreapta). Portar era Adamache

Convocat la națională din Divizia B. Exemplul Dinu

Attila Kun a acceptat și o discuție despre perioada în care a jucat la naționala României. „Am avut șansa să joci într-o echipă cu jucători extraordinari. Fiecare zonă a țării avea câte o vedetă. După părerea mea, Dumitrache a fost cel mai mare fotbalist pe care l-am văzut în carieră, iar de la Dinu am învățat să nu ne fie frică de nimeni. Era un exemplu de dăruire, ara efectiv terenul. Eu am fost singurul jucător din generația aceea convocat la echipa națională din Divizia B. Jucam la FC Bihor, unde mă chemase secretarul general de partid pentru a face echipă să promovăm. Și am promovat. În 1975, când am jucat cu Spania, pe Santiago Bernabeu (nr – 1-1), veneam din Divizia B. Atunci m-a băgat Capon (nr – Jose Luis Capon, fundaș la Atletico Madrid) în spital, cu ruptură de menisc. De două ori m-a operat doctorul Tomescu”.


„Urmăresc fotbalul românesc și mă doare ce se întâmplă acolo, mai ales vizavi de echipa națională. Fotbalul românesc trebuie să se deschidă către țări cu fotbal avansat, de unde poate să preia niște idei moderne despre fotbal”

Attila Kun, antrenor


„În 1974, toată echipa a vrut să-l bată pe Iordănescu”

Kun a absolvit Școala de antrenori de la Koln în 1994, iar lucrarea de diplomă a făcut-o pe marginea participării echipei naționale a României la Cupa Mondială din SUA. Atunci s-a cimentat prietenia sa cu Anghel Iordănescu. „M-aș bucura să mă întâlnesc cu Puiu. Un om extraordinar, deși ca fotbalist era foarte egoist. Țin minte că am jucat cu Olanda în 1974, la Rotterdam. Ei eram cu echipa lor aia mare, cu Neeskens, cu Rensenbrink, cu Krol. Prin minutul 85 am scăpat pe contraatac cinci de la noi, numai cu portarul. Ieșiseră ei greșit la ofsaid și nu trebuie decât să băgăm mingea în poartă. Dar Puiu Iordănescu a vrut să dribleze portarul, iar acesta a agățat mingea. S-a terminat 0-0. Ce a ieșit în vestiar după aceea… au vrut toți să-l bată. Dar la fotbal se mai întâmplă și lucruri de acest gen”.

Burse în SUA pentru copiii talentați

Dacă în ceea ce privește Școala lui privată de fotbal nu a dorit să-și facă publicitate, Attila Kun mai are un proiect pe care dorește să-l mediatizeze în România. „Eu colaborez cu peste o sută de Universități din SUA, sunt reprezentantul lor în Europa. Ajut copiii talentați să ajungă în Statele Unite, unde obțin burse. Nu e vorba doar de sport, ci și de orice alt domeniu, artă, informatică sau științe. Excepție face baschetul, unde au ei destui jucători pe plan intern. De ce să beneficieze doar cei din Occident de aceste oportunități, nu și copiii din România. Cine consideră că se încadrează, mă contactează și eu îi îndrum. Dacă e vorba de fotbal, îi evaluez eu. Dacă sunt alte discipline sau alte abilități, merg în SUA și vor și evaluați acolo”, explică Attila Kun. Cei interesați îl pot contacta la adresa de email [email protected].

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…