Ancheta DIICOT în fotbal | Banii UEFA, scoşi din circuit printr-un contract de consultanţă cu Raluca Sandu. Moda consultanţei în fotbal şi cazul milionului de la FIFA dispărut în Guatemala

24 feb 2016 6046 afişări Comentează şi tu Special
Ancheta DIICOT în fotbal | Banii UEFA, scoşi din circuit printr-un contract de consultanţă cu Raluca Sandu. Moda consultanţei în fotbal şi cazul milionului de la FIFA dispărut în Guatemala

Banii veniţi de la UEFA şi FIFA pentru a finanţa construirea bazei FRF de la Buftea ar fi fost scoşi din circuit prin intermediul unui contract de consultanţă cu firma Ralucăi Sandu, fata fostului preşedinte FRF, conform surselor ProSport. Datele obţinute de procurorii DIICOT care au început, marţi dimineaţă, audierile într-un dosar de delapidare şi spălare de bani privind circa 1.000.000 de euro par să ducă la Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF.

Potrivit informaţiilor ProSport, procurorii cunosc în acest moment cu certitudine circuitul banilor în acest dosar: când au venit, pe unde au fost plimbaţi şi în ce conturi au ajuns. Audierea martorilor, începută marţi cu chemarea foştilor membri ai Comitetului Executiv al FRF din perioada 2009-2011, este faza finală a anchetei. Sursele noastre vorbesc despre suspiciuni de deturnare de fonduri şi delapidare.

Surse judiciare au declarat pentru news.ro că banii viraţi în conturile Ralucăi Sandu au fost apoi "plimbaţi" prin mai multe firme off-shore. Informaţiile obţinute de colegii de la news.ro spun că sumele de bani ar fi fost scoase în mod ilegal din FRF prin proceduri evazioniste sau prin societăţi "fantomă".

FRF a ridicat în oraşul Buftea, în intervalul 2009-2011, o bază sportivă care a costat circa 3,5 milioane de euro. 2,5 milioane de euro din suma totală au provenit de la instituţiile fotbalistice internaţionale. Procurorii DIICOT estimează prejudiciul la 1 milion de euro.

ProSport a prezentat în exclusivitate, în iunie 2014, cazul bazei de la Buftea, unde preţul materialelor de construcţie şi al terenurilor cu iarbă sintetică a fost umflat de câte 3-4 ori. Constructorul a fost firma SC Baran România SRL, o societate din Israel reprezentată de Sharon Zaid Hanan. Aceasta a primit lucrarea prin încredinţare directă, fără o licitaţie prealabilă şi la numai patru zile după ce s-a primit oferta. FRF l-a numit în acel moment administrator al bazei chiar pe Mircea Sandu, cel care a şi semnat procesul verbal de recepţie a lucrării.

Într-o intervenţie la emisiunea ProSport Live de marţi dimineaţă, Mircea Sandu a precizat că n-are nicio emoţie, n-a făcut nimic ilegal, iar banii veniţi de la UEFA au fost folosiţi judicios şi au acoperire totală în acte. "Pentru mine e surprinzător că a apărut acest caz. Nu am absolut nicio emoţie! Bilanţurile noastre financiare sunt depuse la Ministerul de Finanţe. Din punctul meu de vedere nu există această cauză", a declarat Mircea Sandu la ProSport Live. "Se spun şi se scriu multe. Ne jucăm cu cuvintele. Sigur că e o anchetă în derulare, aşteptăm şi vedem se ce întâmplă. Nu mă simt vizat în niciun fel."

Consultanţa lui Platini pentru Blatter


Platini şi Blatter au lucrat şi ei prin contracte de consultanţă. FOTO: Mediafax/AFP

Interesant este că un alt contract de consultanţă, încheiat între Sepp Blatter şi Michel Platini, a stat la originea unui alt mare scandal, de data aceasta la nivel mondial, încheiat cu suspendarea celor doi din fotbal. În 2011, Blatter a efectuat către Platini, cu o întârziere de aproape zece ani, plăţi de circa 2 milioane de franci elveţieni (circa 1,8 milioane de euro) reprezentând onorariul pentru un contract de consultanţă derulat între 1998 şi 2002. Plata s-a făcut cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor pentru şefia FIFA din 2011, când Blatter a luptat pentru preşedinţie cu Mohamed bin Hammam, şeful federaţiei din Qatar supendat, de asemenea, din fotbal pentru dare de mită. Platini a invocat amânarea plăţii atâţia ani prin faptul că Blatter i-a spus, la momentul respectiv (în 2002), că FIFA n-are bani. Francezul a explicat, în faţa Comisiei de Etică a federaţiei internaţionale, că pentru el a fost suficientă înţelegerea verbală cu Blatter, fiind sigur că îşi va lua banii atunci când situaţia financiară a FIFA se va fi îndreptat.

S-a insinuat în presa internaţională că Michel Platini ar fi luat acei bani ca să-l susţină pe Blatter. Mircea Sandu, fost preşedinte FRF şi fost membru în Comitetul Executiv al UEFA, a spus însă, într-o intervenţie la ProSport Live, că Platini ar fi fost acuzat de altceva: Blatter i-ar fi dat banii ca să nu concureze împotriva sa la preşedinţia FIFA.

În Guatemala, din 1,1 milioane de dolari veniţi de la FIFA au dispărut 850.000

Un caz oarecum asemănător cu cel instrumentat acum de DIICOT a avut loc în Guatemala şi a fost prezentat, la începutul acestui an, de Reuters. Circa un milion de dolari alocaţi de FIFA către fotbalul din ţara din America Centrală au dispărut, conform unui audit intern al federaţiei guatemaleze văzut de reporterii Reuters.

Anul trecut, federaţia din Guatemala (Fedefut) a încasat 8,24 milioane de quetzali (moneda naţională), echivalentul a circa 1,1 milioane de dolari, în nouă tranşe, de la FIFA. La finalul anului, bugetul prezentat de Fedefut era de aproximativ 1,5 milioane de dolari, dar din această sumă numai 250.000 figurau ca venind de la FIFA. Restul banilor viraţi de forul mondial n-au fost declaraţi. Auditul cerut de FIFA la federaţia guatemaleză a fost urmat de o anchetă şi de arestarea mai multor oficiali, sub acuzaţia de corupţie, în luna decembrie 2015.

O lună mai târziu, în ianuarie 2016, poliţia din Guatemala îl aresta şi pe fostul preşedinte al federaţiei din această ţară, Brayan Jimenez, care era căutat pentru infracţiuni de corupţie legate de FIFA şi anchetate de FBI. Jimenez este acuzat că a luat mită, alături de Hector Trujillo, fostul secretar general al federaţiei din Guatemala, de asemenea arestat în SUA. Amândoi neagă acuzaţiile.

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.