ANALIZĂ‚ | Fractură de carieră? Ce spun specialiștii din medicina sportivă despre accidentarea lui Bancu și exemplul care-i dă speranțe craioveanului: Djibril Cisse

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Florin Marian
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • La puțin timp după finalul partidei CSU Craiova – Viitorul (2-1), ProSport a stat de vorbă cu mai mulți specialiști în medicină sportivă pentru a forma un tablou despre accidentarea suferită de jucătorul oltenilor, Nicușor Bancu
  • În minutul 97 al meciului din Bănie, Bancu (22 de ani) a suferit o fractură de tibie și peroneu, după o intrare necontrolată, prin alunecare,  a fotbalistului Viitorului, Alin Șeroni. Nicușor a fost imediat transportat la spital

Foto: Laurențiu MICH (Mediafax)

Goana după minge și după victorii naște de multe ori dueluri la limita bunului simț și ciocniri care nu se regăsesc în paginile capitolului fair-play. Din doze de frustrare, neștiință, prea mult elan sau poate pur și simplu ghinion curat, sportivi plini de calități sfârșesc în spitale denumite pompos și clinici de recuperare diverse. Cei mai mulți se vindecă de traumele fizice, dar sechelele psihice nu-i părăsesc nici în puiul de somn de după-amiază. Un meci din optimile Cupei României a adus miercuri seara un nou episod dintr-un lung film al accidentărilor din fotbalul românesc. Nicușor Bancu, jucător de perspectivă al echipei din Craiova, și-a încheiat anul fotbalistic, după ce un alt fotbalist (poate) cu o carieră mare în față, Alin Șeroni, a intrat decisiv pe picior. Nu la minge. A primit doar cartonașul galben, dar l-a văzut și pe cel roșu pentru că se afla la al doilea, în timp ce elevul lui Sorin Cîrțu a primit un diagnostic care la prima vedere pare înspăimântător: dublă fractură de tibie și peroneu, Cât de gravă este accidentarea, prin ce perioadă de recuparare ar trebui să treacă pacientul și când va reveni pe teren sunt întrebările pe care ProSport le-a  adresat unor specialiști în medicină sportivă.

„În șase luni ar putea juca din nou. Nu este o accidentare care să închidă viața unui sportiv”

Alin Popescu, medicul echipelor naționale de rugby ale României, susține că intervenția chirurgicală trebuie efectuată în primele trei zile și propune exemple din sportul cu balonul oval, disciplină în care sportivii sunt expuși la traumatisme de toate soiurile. „Este foarte important în primul rând forma fracturii: dacă este curată sau dacă rămân fragmente mici de os. Există supernorocoși care nici măcar în cazul unei fracturi nu au nevoie de operație, dar acestea sunt cazuri extrem de rare. Le excludem din start. Nu am văzut băiatul, dar trebuie operație obligatorie în primele trei zile. Nu este o accidentare gravă, care să închidă viața unei sportiv  și o cu o recuperare bună, în șase luni poate juca din nou. Au fost accidentări de acest gen și în rugby, e bine că în perioada care urmează recuperarea reface musculatura piciorului. După ce piciorul stă în ghips, musculatura se diminuează 2 centimetri față de musculatura celuilalt picior. În general, este bine să stea un kinetoterapeut lângă sportivul accidentat”, spune medicul care va avea grijă în 2015, în Anglia, de „Stejarii” participanți la o nouă ediție a Cupei Mondiale.

„Djibril Cisse a suferit fractură la ambele picioare și tot a revenit pe teren”

În același plan a continuat discuția, sub protecția anonimatului, un alt medic al unei naționale tricolore. Specialistul în medicină sportivă are și acum pe retină accidentările înspăimântătoare ale starului francez, Djibril Cisse, fost atacant al naționalei „Cocoșilor galici” și crede că Nicușor Bancu va rata ediția actuală a campionatului. „Fractura de tibie și peroneu nu este o accidentare atât de gravă. Se poate juca și după trei sau patru luni, osul se recuperează mai repede decât un ligament mcrucișat, depinde și ce fractură este. O recuperare este mai dificilă doar în primele șase săptămâni, apoi jucătorul poate să înceapă să calce pe picior. Există și riscuri să nu se lipească osul, dar dacă totul merge bine, cu operația și cu recuperarea, piciorul va fi vindecat sută la sută. Fractura de stres, cum a avut-o Djibril Cisse la amble picioare, este mult mai gravă ca o fractură de tibie și peroneu, iar francezul tot a revenit pe teren după o astfel de problemă”, trimite raze de speranță spre Craiova omul care trăiește pentru sportivi și medicina sportivă. De ce l-a impresionat pe specialist drama lui Cisse?


No comment. Și nu doar Euronews a prezentat cele două faze care i-au marcat cariera lui Djibril

Francezul „veteran de război” joacă și la 33 de ani la cel mai înalt nivel. Și el e un exemplu pentru Bancu

Omul cu o mie de stiluri de coafat a devenit unul dintre cei mai ghinioniști fotbaliști ai lumii după ce a suferit accidentări identice la ambele picioare. Nu în același timp, dacă asta asta v-a străfulgerat prin minte. Prima întâlnire cu bisturiul rece s-a petrecut în octombrie 2004, după ce fotbalistul lui Liverpool a fost atacat din spate de Jay McEveley de la Blackburn Rovers. Piciorul stâng i s-a înfipt parcă în gazon, iar diagnosticul a fost unul care-i inhiba la acea dată tot elanul. Cisse n-a stat însă mult timp cu telecomanda îndreptată spre SkySport. A revenit din postura de rezervă în aprilie 2005, la doar șapte luni distanță de la înfricoșătoarea filă a poveștii sale, iar amicalul cu Juventus în deschidea noi orizonturi. Un an mai târziu însă, vârful de culoare avea să pice din nou în purgatoriul chinurilor. Într-un amical cu China, căpitanul asiaticilor, Zheng Zhie l-a obstrucționat pe Cisse, iar francezul n-a mai reușit să-și activeze instinctul de conservare și s-a prăbușit cum nu se putea mai rău. A suferit o fractură deschisă și a ajuns din nou pe masa de operația. Cariera lui Djibril e binecunoscută, iar exprimarea sa ulterioară pe terenul unor echipe precum Marseille, QPR sau Lazio spune totul despre cum un tip lovit fără milă de destin și-a ridicat privirea din pământ când nimeni nu se mai aștepta. Djibril are acum 33 de ani și evoluează la Bastia, după un an petrecut la Kuban Krasnodar. Și el e un exemplu puternic care ar putea să-i lumineze chipul lui Bancu.


„Fiind două oase fracturate, trebuie intervenție chirurgicală, pentru că altfel nu se pot alinia oasele perfect. Depinde și de tijă sau placa cu șuruburi cât de bine se poate reface. Apoi, după un an, trebuie o nouă intervenție chirurgicală pentru a se scoate tija sau placa cu șuruburi”   Specialist în medicină sportivă


„Depinde foarte mult în câte bucăți s-a rupt osul” – „Cel mai bine e să încerce revenirea pe teren de la vară”

Realist e și un medic al unei echipe de fotbal din Liga 1 contactat de ProSport. În „orb”, specialistul poate specula doar și pune ștampila pe tot sezonul actual al campionatului. „Am văzut și revăzut imaginea la televizor. Depinde foarte mult în câte bucăți s-a rupt osul. Minimum stă trei luni și apoi începe recuperare. Dar, în funcție de gravitate, poți să ajungi chiar la opt luni. Oricum, în cazul lui, tot campionatul este compromis, din păcate. Să nu uităm totuși că are doar 22 de ani și la vârsta asta încă ești plin de speranță și poți încerca să dai repede uitării evenimentele triste din viața ta”. Tot sub protecția anonimatului, un alt doctor din Liga 1 și-a exprimat punctul de vedere pentru ProSport referitor la perioada de inactivitate care-l va măcina și psihic pe fotbalistul din Bănie. „Cel mai bine pentru el e să încerce revenirea pe teren de la vară încolo!”.


Băcilă în timpul recuperării și fanioanele care i-au ținut de urât în cele mai negre nopți ale carierei. Foto: ProSport

Băcilă subliniază componenta emoțională și dă timpul înapoi: „În cazul meu se certau care să mă opereze: ba Steaua, ba Pandurii”

La vară, la toamnă sau la iarnă, come-back-ul jucătorului cuplului Cîrțu-Săndoi e influențat de mai mulț factori. Cosmin Băcilă, jucătorul lui ASA Târgu Mureș, scoate în evidență componenta emoțională. „Este foarte important să aibă aproape familia, cei dragi. Dacă ești al nimănui, fără cei de la club, fără apropiați, e foarte greu. Dacă nu o să îl ajute cineva, e pa! La revedere!„, a spus pentru ProSport mijlocașul accidentat de Florin Gardoș. Băcilă l-a sfătuit pe Bancu să se opereze cât poate de repede pentru a nu trece prin aceleași chinuri prin care a trecut el în 2011. „Eu am stat patru zile fără să mă operez, era doctorul plecat în concediu parcă. Plus că se certau care să mă opereze, ba Steaua, ba Pandurii. La TV se fac multe, dar în realitate nu e chiar așa. După ce m-am accidentat au fost mulți care nu mă mai cunoșteau„.


„Eu cunosc în România și fotbaliști care s-au lăsat după o astfel de accidentare, dar cu tehnicile noi pe care se bazează medicina sportivă acum recuperarea se poate efectua mult mai bine. Totul depinde însă și de modul în care va recurge intervenția chirurgicală”   Specialist în medicină sportivă


O filă din Jurnalul de refacere al lui Dan Roman – demers inițiat de ProSport

Un alt exemplu puternic care arată cum un sportiv poate pune din dou pasul pe treptele performaței după o accidentare de coșmar este cel al lui Dan Roman. Pe 19 decembrie 2013, Dan suferea una dintre cele mai îngrozitoare accidentări din Liga 1. Atunci, medicii îi ofereau șanse mici de a mai reveni pe teren. La nouă luni de la episodul care a făcut orice microbist să închidă ochii pentru o secundă privind reluarea faultului lui Ciprian Dinu asupra sa, Dan Roman a fost titularizat în partida contra Viitorului. În minutul 13, atacantul celor de la Gaz Metan Mediaș era surprins de camerele televiziunilor ștergându-și lacrimile. Marcase cu o lovitură de cap, dintr-o centrare venită din piciorul lui Ciprian Petre.

O pagină din Jurnalul lui Dan Roman, publicată de ProSport anul trecut, ține loc de încheiere pentru un material menit nu numai să-i dea o pojghiță de speranță lui Nicușor Bancu prin părerilor unor specialiști și prin puterea exemplelor, ci și (poate) să-i responsabilizeze pe unii protagoniști ai unor sporturi în care există contact.

Ziua a șaptea. Crăciunul de după Crăciun

„E mult mai bine acasă, singura problemă este că iar nu pot să dorm deloc. Am făcut o primă noapte albă, pentru că nu pot deloc să mă întorc pe-o parte și eu așa dorm de obicei. Am stat toată noaptea și m-am uitat la brad cât de mare și de frumos este (râde). Soția mea simte că nu dorm, dar nu are cu ce să mă ajute. Când eram în spital îmi dădeau somnifere, niște pastile care să mă ajute… Dar asta e, o să adorm eu când n-o să mai pot de oboseală (râde). Ieri seară am luat și prima masă caldă din ultima perioadă. Supă, friptură și tot felul de alte mâncăruri specifice perioadei… Am slăbit cât am stat în spital. Cel puțin așa mi-au zis oamenii, că se vede, dar eu, sincer, n-am observat…

Azi m-au vizitat colegii de la Mediaș și câțiva foști colegi de la Târgu Mureș. Am ieșit la un moment dat pentru un interviu cu cei de la Digi și Dolce și Muth și Buzean m-au cărat pe brațe, ca pe un copil. E ciudat rău să mergi cu cârjele, iar eu nu am voie deloc să ating pământul cu piciorul accidentat. Iar când mă dau jos din pat, de exemplu, simt cum tot sângele îmi coboară în picior. Brusc, ca și cum ai vărsa un pahar cu apă. Știu că, la un moment dat, o să intervină și plictiseala. Dar o să îmi aducă Andreea PlayStation-ul de la Mediaș, o să mă mai pun la punct cu serialele. Mă uit la The Mentalist, la Suits… mai multe. Altceva n-am ce face…


CE ESTE FRACTURA conform Manualului de Chirurgie și Ortopedie de I.Țurai

Întreruperea continuității unui os prin acțiunea unui traumatism direct sau indirect. În cazul unui traumatism la nivelul gambelor, oasele cedează în punctul mai slab, unde se subțiază la nivelul treimii inferioare a tibiei. În urma traumatismului, fractura poate fi completă, cu linia de fractură orizontală, piezișă sau oblică. Cea mai gravă ar fi cominutivă, când osul este spart în mai multe bucăți, putându-se întâlni fractură cu două, trei sau mai multe așchii osoase. Dar numai un examen radiologic poate corect diagnostica tipul de fractură în funcție de care se vor lua măsurile de imobilizare în aparat ghipsat sau de operații în cazuri grave.

Mecanismul fracturii. La locul fracturii se poate produce și zdrobirea țesuturilor învecinate, mușchi, vase de sânge și nervi care sunt responsabile de aspectul fracturii, care stau la baza durerii și a tumefierii locului respectiv

Diagnosticul de siguranță. E dat de radiografie care are rolul de a depista nu numai fractura, dar și eventualele fisuri de os sau înfundări de os local.


MESAJUL LUI ALIN ȘERONI PENTRU NICUȘOR BANCU „Am urmărit mingea, am atins-o, nu știu cum s-a întâmplat nefericitul accident. Regret nespus de mult. Sunt alături de tine Nicușor pentru tot ce vei avea nevoie și îți doresc să te faci bine repede”.


 

Știri despre
Pe aceeași temă
Incredibil! Cum a aflat Delia că va fi mamă de fată. Testul pe care și l-a făcut vedeta recent
Incredibil! Cum a aflat Delia că va fi mamă de fată. Testul pe care și l-a făcut vedeta recent
Primele imagini cu racheta rusească  X-22 care loveşte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Primele imagini cu racheta rusească  X-22 care loveşte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Courtois şi-a făcut tatuaj reprezentând un „zid de cărămidă
Courtois şi-a făcut tatuaj reprezentând un „zid de cărămidă" în onoarea câştigării Ligii Campionilor
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de ani!”
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de…
Momente dificile pentru Simona Gherghe. Ce se întâmplă cu cei doi copii ai vedetei: „Sunt terminată!”
Momente dificile pentru Simona Gherghe. Ce se întâmplă cu cei doi copii ai vedetei: „Sunt terminată!”
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Ireal! Orașul din România în care chiria pe o garsonieră este de doar 100 lei/lună!
Ireal! Orașul din România în care chiria pe o garsonieră este de doar 100 lei/lună!
Șoc total în TRANSILVANIA! Anunțul cumplit a venit chiar acum. Este ALERTĂ MAXIMĂ
Șoc total în TRANSILVANIA! Anunțul cumplit a venit chiar acum. Este ALERTĂ MAXIMĂ
Greșeala FATALĂ făcută de prințul Paul! S-a dat singur de gol
Greșeala FATALĂ făcută de prințul Paul! S-a dat singur de gol
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D”. Slipul e minuscul
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D”. Slipul e minuscul
David Popovici la sosirea în ţară: Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături
David Popovici la sosirea în ţară: Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔
Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔
Hyundai tocmai a lansat mașina care va trimite la culcare TESLA. Arată foarte bine!
Hyundai tocmai a lansat mașina care va trimite la culcare TESLA. Arată foarte bine!
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!