ALERTĂ‚ | Diversiune sau amenințare? „Păzea, vin ultrașii!”: membrii galeriilor își anunță pe internet prezența la protestul anticorupție organizat pe 20 ianuarie, în Piața Victoriei. Ce spun inițiatorii acțiunii și șefii galeriilor invocate | UPDATE Pagina a fost ștearsă!

Redactor:
Dan Mirea
Redactor:
Matei Udrea
ALERTĂ‚ | Diversiune sau amenințare?
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 14:04 Sorin Bădiță, reprezentant al grupului care organizează protestul anticorupție de pe 20 ianuarie, din Piața Victoriei, afirmă pentru ProSport că inițiativa celor doi tineri, autori ai paginii „Păzea, vin Ultrașii!”, este independentă de cea a grupului „Corupția ucide”. „Nu-i cunoaștem. Am aflat că s-a creat un grup pe Facebook cu acest subiect, dar nu este inițiativa noastră și n-am vorbit cu ei. Mesajul nostru este că și membrii galeriilor sunt bineveniți, pentru că și ei sunt români, dar le cerem să se manifeste fără violență. Protestul trebuie să fie unul pașnic”, a declarat Sorin Bădiță pentru ProSport.


 UPDATE 14:00 Evenimentul „Păzea, vin Ultrașii!” a fost șters de inițiatorii săi.

 


UPDATE 13:21 Organizatorii evenimentului, distribuit deja pe multe pagini ale ultrașilor, au schimbat locul de întâlnire: 20 ianuarie, ora 15:00, la Piața Universității, în locul Gării de Nord.


Protestele susținute împotriva corupției organizate în ultimul an, în marile orașe ale României, au adunat sute de mii de oameni în stradă. Cu excepția unor incidente izolate, manifestările au fost pașnice și nu s-au înregistrat altercații cu forțele de ordine. Totuși, pe 20 ianuarie 2018 lucrurile s-ar putea complica, asta pentru că în mediul online s-a propagat deja un mesaj ciudat, aparent revendicat de doi adolescenți, conform căruia galeriile echipelor de fotbal din România ar urma să iasă și ele în stradă.

Într-un eveniment pe Facebook distribuit și de contul Ultras România (unul din cele mai importante din online în lumea membrilor de galerii) se anunță faptul că pe 20 ianuarie va fi organizat un marș de la Gara de Nord din București și până în Piața Victoriei, între cei care urmează să participe fiind suporterii celor de la Rapid și de la Poli Timișoara.

 

Iată întregul comunicat:

„Scriu aici pentru noi, baietii stadioanelor, indiferent de ce echipe sustinem. Cand a fost chestia cu imigrantii in Polonia, ultrasii dintre cei mai rai de fenomen, Legia, Lech Poznan, Lechia, Slask, etc, au facut pace si au luptat impotriva guvernului mafiot cu privire la aducerea a zeci de mii de imigranti in Polonia. A fost un adevarat arsenal in Varsovia , s au grupat toti si au fost mereu alaturi. La noi de ce nu se poate? Doar luptam pentru acelasi lucru. Sa ne avem macar o zi ca niste camarazi adevarati, romani demni cu onoare si macar sa incercam sa facem ceva pentru binele nostru, si sunt sigur ca ni se vor alatura si altii. Trebuie sa plecam de undeva. Pe 20 ianuarie ne vom intalni la Gara de Nord la ora 15:00 si vom pleca pe jos spre Piata Victoriei la ora 16:00. Multumim celor de la Rapid si de la Timisoara care ajuta mult la acest eveniment! aici e un scop comun,Romania! Nu echipa de club.Impreuna putem reusi,doar IMPREUNA!!!”.

Pagina de Facebook a evenimentului îi are ca autori pe doi tineri care se prezintă drept Matei Tudor, suporter dinamovist, și „Ultras viola”, un suporter din Peluza Sud Timișoara. Primul, contactat de ProSport, a spus că: „Totul este organizat de mine și de liderul de la ACS Recaș. Dar avem un impact foarte puternic, mulți vor să ni se alăture. Nu facem diferențe, nu contează echipa ce o susții, contează prezența ta. Multe pagini de ultraserie au distribuit evenimentul pentru ca mișcarea merge mai departe prin noi„. Întrebat care este motivul concret al ieșirii în stradă, Matei Tudor a explicat: „Pentru că și noi dorim să schimbăm ceva în țară. Pot ieși și doctorii și avocații, nu vrem să implicăm fenomenul ultra în politică, ieșim pentru binele țării. Nu ieșim pentru violență, plecăm orgnizat. O să avem un reprezentant al Jandarmeiei Rommâne cu care putem purta un dialog în care să explicăm că nu se va întâmpla nimic. Vrem doar ca oamenii să vadă că și ultrașii, suporterii în general, pot protesta pașnic. Vrem ca oamenii să vadă în noi unitate și așa sperăm ca pe viitor din unitatea noastră vor învăța ceva. Nu contează echipa pe care o susținem, noi reprezentăm strict România. Avem destui coordonatori încât mișcarea asta să intre în istorie. Cum și polonezii au făcut front comun și noi putem face. Fără violență!„.

Atât textul, cât și mesajele care curg pe pagină sunt contradictorii și interpretabile. Există niște apeluri la calm și la proteste pașnice, inclusiv din partea lui Matei Tudor, unul din inițiatori, însă foarte mulți care răspund îi înjură pe protestatarii anticorupție și afirmă că trebuie să se recurgă neapărat la violențe. Este greu se spus dacă ne aflăm în fața unui eveniment real sau a unei diversiuni create special pentru a-i descuraja pe oamenii de bună-credință să participe.

Până la ora publicării acestui text, 579 de oameni își manifestaseră interesul pentru acțiune și 131 confirmaseră că participă.


Posesorul contului de Facebook „Mereu viola”, coautor al paginii „Păzea, vin Ultrașii!”. Suporterii de la Timișoara îl caracterizează ca fiind un teribilist


Matei Tudor, celălalt suporter care a generat evenimentul „Păzea, vin Ultrașii!”, pare să țină cu Dinamo.


Deviza pusă de Matei Tudor pe pagina sa de Facebook este salutul „Heil Mein Fuhrer”

ProSport a luat legătura cu liderii galeriilor citate nominal în comunicatul paginii de Facebook și a descoperit că nimeni nu știe de eveniment și nu și-l asumă.

„Nu știu de așa ceva. Garantez că galeria Politehnicii Timișoara nu e implicată. Nu organizăm nimic și nu merge nimeni la București. Ce face fiecare pe cont propriu, e treaba lui, dar noi nu avem de-a face în niciun fel. Cel care spune că e organizator de la Timișoara n-are legătură cu noi”, spune Sebastian Novovic, liderul „Drukeria”, galeria Politehnicii Timișoara.

„Nu se pune problema ca grupul din galeria Rapidului cu care colaborez eu să participe la astfel de evenimente. Dacă se duce vreunul în nume personal, e problema lui. Eu habar n-aveam de asta și, credeți-mă, dacă se organiza ceva, aș fi știut. Scrieți că suporterii Rapidului nu fac politică și nu intră în astfel de povești”, afirmă Gheorghe Răducanu, alias Gigi Corsicanu, liderul Peluzei de la Rapid.

„Suporterii de la T2 nu sunt amestecați. Acum citesc și eu, când îmi spuneți dumneavoastră. Habar n-am despre ce e vorba și e clar că nu vom participa la așa ceva. Cred că e vorba de niște copii care se joacă de-a ultrașii”, a afirmat și Cătălin Tudor, unul din liderii grupului T2 din galeria Rapidului. Acesta a adăugat că, absolut sigur, ar fi știut dacă un grup de la T2 ar fi plănuit să participe organizat la proteste.

Contactați de ProSport, lideri ai galeriilor Stelei și a lui Dinamo neagă faptul că vor participa în mod organizat la proteste.

Un an după evenimentele violente din Piața Victoriei

La începutul lunii februarie a anului trecut, la unul dintre cele mai importante proteste din istoria Bucureștiului, într-un moment în care în Piața Victoriei erau peste 80.000 de oameni, a izbucnit un conflict dur între o parte a protestatarilor și forțele de ordine. Potrivit Jandarmeriei, cei care au provocat conflictul au fost suporteri ai echipelor de fotbal din București.

Cristian Scutariu / Redactor
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup