Alerg, deci exist! Caz impresionant la "ProSport Midnight Run". Povestea lui Sabin Băbuş

5 aug 2013 1679 afişări Special
Alerg, deci exist! Caz impresionant la "ProSport Midnight Run". Povestea lui Sabin Băbuş

La „ProSport Midnight Run“ a participat şi un licean cu un defect locomotor! Citiţi-i mai jos povestea şi veţi vedea ce înseamnă voinţă, ambiţie şi plăcerea de a face sport

Sabin se pierde undeva în mulţime, printre ceilalţi concurenţi, aşteptând emoţionat startul. „Pot să fac asta, de ce nu? Am mai alergat. Sigur voi reuşi!“, îşi spune în gând şi se concentrează pentru cursă. Pleacă alături de ceilalţi şi abia după câteva sute de metri rămâne puţin în urmă, iar apoi distanţa faţă de pluton se măreşte considerabil. Pe pod, rămâne singur, dar asta nu este o mare problemă. Continuă să alerge. Îl privesc uluit, scot repede telefonul să îi fac o poză, el îmi zâmbeşte şi merge mai departe. „Bravo, omule! Hai, curaj!“, îi strigă cineva de pe margine. Îl mai urmăresc cu privirea câteva secunde, iar apoi, după vreo 50 de minute, îl regăsesc la finiş în faţa lui Lucian Lipovan, care îi ia un interviu în direct pentru Sport.ro.

Aleargă şi joacă ping-pong!

Sabin Băbuş (17 ani) a fost operat la numai trei luni de un mielomeningocel (ultima vertebră a coloanei nu era închisă) şi a rămas cu o parapareză, un defect locomotor din cauza căruia se deplasează greu. Dar îi place sportul la nebunie. Urmăreşte meciurile de fotbal la televizor, aleargă de trei ori pe săptămână „prin cartier, pe stradă, pe Şoseaua Chitilei, doi-trei kilometri dimineaţa“, merge la sală în celelalte trei zile ale săptămânii, joacă ping-pong şi chiar fotbal, într-o vreme în care mulţi adolescenţi de vârsta lui rămân ore în şir în faţa calculatorului, pe jocuri şi pe facebook! „Mi-ar plăcea să fac şi ceva sport organizat, dar nu ştiu cui să mă adresez, aşa că alerg singur“, ne spune Sabin.

„Mă puteţi ajuta cu o carte?“

Îl întreb cu ce putem să îl ajutăm şi mă gândesc la vreo operaţie complicată de care ar avea nevoie pentru a-şi îmbunătăţi deplasarea. Rămân uluit când îmi spune ce şi-ar dori: „Vă rog mult, dacă se poate, vreau să citesc Mein Kampf a lui Hitler. E foarte scumpă să o cumpăr, iar la bibliotecă nu am găsit-o. Mă puteţi ajuta să o găsesc? Doar să o împrumut şi să o citesc şi v-o dau înapoi“. Mai sunt şi tineri care citesc cărţi în ziua de azi? Iată că Sabin e unul dintre ei: „Îmi notez pe o agendă fiecare carte pe care am citit-o“. „Şi la câte ai ajuns?“, îl întreb. „450“!!!!! Ultima carte citită? „Sâmbătă am terminat Tată bogat, tată sărac, de Robert Kiosaki. Mi-a plăcut foarte mult“.

Discut cu Sabin de un sfert de oră şi fiecare propoziţie a lui mă uimeşte. Este elev la Liceul Teoretic bilingv „Ita Wegman“, vorbeşte fluent germana, cu excepţia termenilor de specialitate, vrea să facă Facultatea în Germania, Ştiinţe Politice sau Istorie. Dar, ca orice tânăr care se respectă, iubeşte fotbalul. Ţine cu Steaua, îi apreciază pe Tănase, Chiricheş şi Latovlevici, crede că Messi e cel mai bun fotbalist din lume, nu îi place de Cristiano Ronaldo, ci de „adevăratul“ Ronaldo, brazilianul.

„Ţi-a fost greu în viaţă, Sabin, cu acest handicap pe care îl ai?“ „Nu, nu mi-a fost greu. M-am adaptat. Am problema asta din naştere, m-am obişnuit. Am făcut faţă cu bine în toate mediile în care am fost“. Dar colegii de liceu? „Mă înţeleg foarte bine cu ei, ieşim în oraş. Nu ştiu ce să zic, ori mă integrez eu foarte bine oriunde merg, ori am avut norocul să am în jurul meu nişte oameni deosebiţi“.

"M-am simţit foarte bine, organi­zarea a fost irepro­şabilă. Vă mulţu­mesc!", Sabin Băbuş, participant

51 de minute şi 19 secunde este timpul pe care l-a scos Sabin pe cei 5,6 km ai cursei!

„Dacă eu am putut, şi ei pot!“

Îl rog pe Sabin să le transmită ceva persoanelor cu dizabilităţi din România, iar maturitatea şi seninătatea cu care vorbeşte mă lasă din nou mască. „Le spun aşa: dacă eu am putut, şi ei pot! Orice persoană care îşi doreşte ceva poate face orice. Important este să vrei. Cel mai greu este să treci peste acel prag psihologic în care te gândeşti să faci ceva. Apoi, e uşor“.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.