Adio, doamna Stahl

28 nov 2009 350 afişări Special
Adio, doamna Stahl Adio, doamna Stahl 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/5139028/2/stahl-1.jpg

Adevăraţii campioni ai sportului se nasc o dată la câteva sutede ani. Se nasc, fac performanţe uluitoare, devin adevăraţi zei iarapoi se retrag. Azi, este o zi tristă pentru sportul românesc.Ecaterina Stahl, o adevărată maestră a scrimei mondiale a fostcondusă pe ultimul drum…unul fără de întoarcere.

Mulţi dintre noi iubim sportul datorită lor. Câţi dintre noi nui-am văzut la televizor, am ascultat la radio sau am citit ân ziaredespre performanţele lor? Foarte mulţi copii s-au apucat de sportîn tentativa de a urma pe marii campioni sau chiar de a le ântreceperformanţele. Datorită lor sportul românesc mai trăieşte. Şi atâtatimp cât avem mari campioni sau foşti mari campioni trebuie să nesimţim norocoşi.

Una dintre aceste mari campioane a sportului românesc a fostsătmăreanca Ecaterina Stahl. Prin realizările ei, prin munca pecare a depus-o pe planşele de scrimă atât ca sportivă cât şi caantrenoare, Ecaterina Stahl ne-a demonstrat că este cea maivaloroasă sportivă pe care a avut-o vreodată oraşul Satu Mare.

Marea campioană de floretă s-a născut la Satu Mare pe 31 iulie1946. Nativă a zodiei Leu, Ecaterina Stahl a absolvit cursurileLiceului "Mihai Eminescu"
ân 1964 şi pe cele ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport dinBucureşti, în 1972.

Ecaterina a fost căsătorită din 1967 cu Istvan Stahl, fostredactor sportiv la cotidianul maghiar Friss Ujsag. Împreună au doicopii: Gabriela şi Cristina, ultima călcându-i pe urma.

A început scrima la vârsta de 14 ani


Ecaterina Stahl s-a apucat de scrimă la vârsta de 14 ani. În 1960 afost legitimată la Clubul Sportiv UNIO Satu Mare iar primul eiantrenor a fost celebrul Csipler Alexandru. După doar doi ani,Ecaterina a obţinut un excelent loc II la un turneu internaţionalîn Slovacia. În 1964, ea a obţinut, împreună cu echipa CS UNIOprimul titlu naţional la floretă pentru Satu Mare. Acesta avea săfie ultimul titlu major obţinut de Ecaterina pentru clubulsătmărean. Din 1964 şi până în 1980 a evoluat pentru SteauaBucureşti. Din 1980 şi până în 1984 s-a reântors la Clubul SportivSatu Mare.

Dacă la CS UNIO a fost pregătită de Csipler Alexandru, Ecaterinai-a avut ca antrenori la Steaua pe Andrei Vâlce şi ZilaghiIosif.

A câştigat 13 titluri de campioanănaţională cu Steaua

De-a lungul carierei, Ecaterina a obţinut un munte de medalii latoate competiţiile de floretă posibile. Noi le vom enumera doar pecele mai importante. A câştigat 13 titluri de campioană naţionalăcu echipa Steaua, două titluri naţionale la individual şi acâştigat de şase ori Cupa României.

Peplan extern, Ecaterina a avut următoarele rezultate:

* Campionatele Balcanice: un titlu la individual şi alte două cuechipa naţională;
* Campionatele Mondiale de tineret: locul V ân 1964, la Budapesta;locul I, ân 1965, la Rotterdam;
* Campionatele Mondiale de seniori: locul I, în 1975, la Budapesta;locul II, în 1965, la Paris; locul III, ân 1966, la Moscova; loculIII, în 1977, la Buenos Aires; locul III, în 1967, la Montreal;locul II, în 1970, la Ankara; locul III, în 1973, laGoteborg;
* Cupa Mondială: locul I, în 1980 şi 1976, la Liepzig;
* Cupa Campionilor Europeni: şase locuri I şi patru locuri III cuechipa Steaua Bucureşti;
* Campionatele Mondiale Universitare: locul II la individual şi peechipe,
în 1970, la Torino; locul I pe echipe, în 1973, la Moscova;
* Jocurile Olimpice: locul V cu echipa naţională a României, în1964, la Tokyo; locul III cu echipa naţională a României, în 1968,la Mexico; locul III cu echipa naţională a României, în 1972, laMunchen; locul VII la individual, în 1976, la Montreal şi locul IVla individual, în 1980, la Moscova.

15 ani a fost componentă a lotuluinaţional al României

Toate performanţele enumerate mai sus nu ar fi fost posibile dacăEcaterina nu ar fi fost componentă a lotului naţional de floretă alRomâniei. În cei 15 ani de activitate la lot, sportiva sătmăreancăa fost pregătită de antrenorii Csipler Alexandru, Andrei Vâlcea,Zilaghi Iosif şi Matei Gheorghe.

Din 1984 şi până în 2002 a fostantrenoare la Clubul Sportiv Satu Mare

După ce s-a retras din activitatea sportivă, Ecaterina Stahl aînceput să pregătească sportivi. A lucrat 18 ani la Clubul SportivSatu Mare. În tot acest timp a pregătit sportivi cu renume care audus mai departe faima şcolii de scrimă din Satu Mare.

Dintre sportivii cei mai de seamă pe care i-a pregătit amenumera pe:

Cristina Stahl, Rita Konig, Gyulai Tunde şi Popan Gabriela. Apregătit, în total, peste 100 de sportivi şi foarte puţini dintreei au dezamăgit atunci când au ajuns pe planşele marilor competiţiide scrimă.

Cel mai mare regret al ei este ratarea unei medalii individuale laJocurile Olimpice

În ciuda unei cariere extrem de fructuoase, Ecaterina Stahl are unmare regret: nu a cucerit o medalie la individual la JocurileOlimpice. A fost foarte aproape de un asemenea succes ân 1976, laMontreal şi ân 1980, la Moscova. De fiecare dată a fost furată dearbitri iar medalia mult dorită nu a mai venit. În urmă cu douăzile, Ecaterina Stahl a pierdut lupta cu cancerul de colon şi ne-apărăsit pentru totdeauna.

Rude, prieteni şi foşti elevi au condus-o azi pe ultimuldrum.

Adio, domna Stahl. Domi în pace.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.