ACTE | Cum a primit pe ascuns "noul Rapid" o istorie aproape seculară. Lichidatorul FC Rapid a trecut palmaresul în contractul de cesiune a bunurilor vândute către SC FC R SA, deşi nu-l scosese la licitaţie şi recunoscuse că nu-l deţine. Explicaţiile lichidatorului, reacţiile CS Rapid şi AFC Rapid

19 sep 2018 10726 afişări Special
ACTE | Cum a primit pe ascuns "noul Rapid" o istorie aproape seculară. Lichidatorul FC Rapid a trecut palmaresul în contractul de cesiune a bunurilor vândute către SC FC R SA, deşi nu-l scosese la licitaţie şi recunoscuse că nu-l deţine. Explicaţiile lichidatorului, reacţiile CS Rapid şi AFC Rapid
GALERIE (11 de imagini) VEZI GALERIA

„Am decis să scot la licitaţie marca Rapid fără palmares. Nu există acte care să ateste că palmaresul ar aparţine cuiva. Pentru a evita discuţiile ulterioare şi contestaţiile, am decis să nu-l trecem între bunurile scoase la licitaţie“, declara pentru ProSport, într-un interviu acordat în luna mai 2017, lichidatorul „adevăratului Rapid“ aflat în faliment, Mihai Florea.

INTERVIUL POATE FI CITIT AICI.

Practicianul în insolvenţă, administrator la Sierra Quadrant, firma care gestionează falimentarul FC Rapid s-a ţinut de cuvânt şi, în timpul scurs de atunci, la fiecare din licitaţiile organizate, a trecut între activele scoase la mezat doar mărcile (siglele) şi cele 23 de trofee din vitrina clubului. Textul de anunţ al licitaţiilor, cât se poate de clar, a fost remis şi ProSport, de fiecare dată, fiind şi publicat. În mod repetitiv, pe listă au apărut doar cele cinci mărci şi 23 de trofee (cupe) fizice din magazia clubului.
Mai jos, puteţi citi acest anunţ - în care se menţionează clar ce anume scoate la licitaţie FC Rapid SA - exact aşa cum a fost redactat de Mihai Florea.
După cum aţi citit, în anunţul de scoatere la licitaţie a bunurilor figurează mărcile şi trofeele. Nicio vorbă despre palmares

Situaţia se păstrează în limitele legii în procesul verbal de adjudecare a licitaţiei din 12 iunie 2018, încheiat între lichidatorul Mihai Florea şi cei care au cumpărat bunurile, respectiv reprezentanţii SC FC R SA şi înregistrat pe 23 iulie 2018. În acest proces verbal de adjudecare scrie de asemenea, negru pe alb, că au fost vândute doar cinci mărci şi 23 de trofee.

Citiţi alăturat procesul verbal de adjudecare a licitaţiei pentru marca Rapid. 


În procesul verbal întocmit după licitaţie între lichidatorul FC Rapid şi SC FC R SA sunt menţionate explicit, de asemenea, doar două bunuri: mărcile şi trofeele

Mihai Florea, lichidatorul Rapidului, în 2018: „Palmaresul era inclus marcă, aşa scria şi în raportul de evaluare“. Documentul a fost însă respins, anul trecut, de Adunarea Creditorilor

Surpriza apare abia în contractul de cesiune a mărcii Rapid, înregistrat pe 24 iulie de Sierra Quadrant, firma care administrează „adevăratul Rapid“, cel intrat în faliment în iunie 2016. În acest document, alături de menţiunea privind cesionarea mărcii este strecurat un pragraf nou, inexistent în toate celelalte documente (inclusiv în anunţul de scoatere la licitaţie şi în procesul verbal de adjudecare), în care lichidatorul Mihai Florea spune că a cedat şi istoria clubului, asupra căreia cesionarul (SC FC R SA) ar fi căpătat drept exclusiv.

Prin această menţiune, susţin practicieni în insolvenţă consultaţi de ProSport, documentul a devenit nul de drept. „În primul rând, este ilegal să treci în acest contract de cesiune bunuri pe care nu le-ai vândut la licitaţie. Tot ceea ce se licitează trebuie specificat clar, încă de la început. Nu poţi face adăugiri ulterior. În al doilea rând, dacă ai făcut aşa ceva, actul e lovit de nulitate. Legea spune că orice persoană care este îndreptăţită poate contesta contractul. În mod evident, va avea câştig 100%. Interesant este că, pe de altă parte, dacă nimeni nu va contesta acest document, lucrurile aşa vor rămâne!“, a explicat una din sursele de specialitate contactată de ProSport pentru a lămuri situaţia acestui contract de cesiune încheiat între Mihai Florea, reprezentantul Sierra Quadrant, şi Adrian Olariu, administratorul SC FC R SA.

Puteţi citi textul contractului de cesiune mai jos.

Pentru prima oară în ultimul an, într-un document semnat de lichidatorul Mihai Florea apare menţionat şi palmaresul Rapidului. Acest lucru s-a întâmplat DUPĂ licitaţie, în contractul de cesionare a bunurilor cumpărate la licitaţie. Printre ele nu se numărase, explicit, şi palmaresul

Contactat telefonic de ProSport, pentru a lămuri problema, lichidatorul Mihai Florea a menţionat: „Palmaresul era inclus în marcă, aşa scria în raportul de evaluare a mărcii făcut anul trecut. Eu am spus, într-adevăr, că nimeni nu are acte care să arate că deţine palmaresul clubului... Acum, chestiunea asta cu palmaresul... Părerile sunt împărţite. Unii afirmă că palmaresul este inclus în marcă, iar eu aşa cred că este, iar alţii afirmă că, dimpotrivă, nu este inclus. Este discutabil. Uitaţi-vă şi la cazul Steaua!“.

Raportul de evaluare la care face referire lichidatorul Mihai Florea, întocmit pe 21 august 2017, a fost însă respins de Adunarea Creditorilor a SC FC Rapid SA, la acel moment. Documentul invocat de Florea nu a primit niciodată girul creditorilor.

Cazul Steaua, adus în discuţie de Florea, este chiar un contraexemplu la ceea ce susţine acesta: Becali nu mai este posesorul mărcii Steaua de 4 ani, dar continuă să folosească palmaresul clubului din 1947 până astăzi. Deci, în situaţia formaţiei „roş-albastre“, instituţiile fotbalistice au considerat că palmaresul şi istoria clubului NU sunt incluse automat în marca notorie câştigată definitiv de CSA Steaua pe 3 decembrie 2014.

Lichidatorul Mihai Florea, în mai 2017: „M-am gândit şi am decis să scot palmaresul din discuţie. O să vând marca. Nimeni nu poate dovedi că deţine palmaresul“


Lichidatorul Mihai Florea a spus că scoate palmaresul din procesul de licitaţie, dar ulterior l-a inclus între bunurile cedate către SC FC R SA, spunând că "era inclus în marcă, după cum scria şi în raportul de evaluare"

Iată mai jos fragmentul din interviul acordat ProSport de Mihai Florea şi publicat pe 6 iunie 2017 în care lichidatorul a explicat de ce NU include şi palmaresul între bunurile scoase la licitaţie:

„Din acest moment, ce se întâmplă mai departe?
Vom da un anunţ pentru selectarea evaluatorului, se vor depune oferte, le vom prezenta Adunării Creditorilor, care va hotărî cine se va ocupa de evaluarea brandului.

Palmaresul sau brandul?
Brandul şi mărcile. Din anumite raţiuni, am decis să scot palmaresul din discuţie. Pentru că toată lumea a pornit o discuţie pe palmaresul ăsta, practic, m-am gândit şi voi elimina vânzarea palmaresului. O să vând marca, emblema şi brandul.

În cât timp se va întâmpla asta?
Probabil, 2-3 săptămâni. În 4-5 săptămâni vom avea evaluatorul. Va evalua marca, emblemele pe care le avem. Când avem o evaluare, o prezentăm Adunării Creditorilor. Lăsăm să treacă un termen până la care creditorii vor putea contesta, pentru că e posibil ca unii dintre ei să nu fie mulţumiţi. Ulterior, stabilim metoda de vânzare. Va fi fie licitaţie, fie negociere. Apoi vom publica anunţurile de vânzare.

Fără palmares.
Fără palmares, pentru că palmaresul este ceva... Nu există niciun document, niciun act. Este o parte a CV-ului pe care-l are Rapid. Cine cumpără brandul şi marca e normal că deţine şi palmaresul, pentru că este continuatorul. Eu cred că palmaresul nu este un bun material. Am stat şi m-am gândit, m-am uitat prin toate hârtiile.

Deci, veţi scoate palmaresul din ceea ce vindeţi.
Da, voi păstra doar marca, emblema, brandul. Ca să evit orice discuţie, că fiecare spune altceva. Am văzut că AFC (n.r. – Rapid, echipă promovată în Liga 4) spune că deţine... Nimeni nu poate dovedi că deţine palmaresul“. 

Ce explicaţii şi consecinţe are includerea palmaresului în contractual de cesiune, deşi nu fusese scos la vânzare

Trecerea palmaresului în contractul de cesiune, fără ca acest lucru să se fi petrecut, în prealabil, şi în anunţul de vânzare sau în procesul verbal de validare a licitaţiei, are câteva explicaţii şi consecinţe.

- în primul rând, deşi este un document oficial, contractul de cesiune încheiat între Sierra Quadrant şi SC FC R SA nu este public. Eventualele părţi vătămate (iar ele chiar există) nu ar fi avut de unde să ştie ce scrie în acte, mai ales că, oficial, fuseseră scoase la licitaţie numai cele cinci mărci şi 23 de trofee.

- în al doilea rând, trecerea palmaresului între bunurile scoase de FC Rapid la licitaţie ar fi trebuit să ducă la creşterea preţului, afirmă sursele de specialitate consultate de ProSport.

- în al treilea rând, palmaresul Rapidului este revendicat, în acest moment, de alte două entităţi: Clubul Sportiv Rapid şi AFC Rapid. El se află, aşadar, în litigiu.


Andrei Nicolescu, avocatul şi partenerul lui Sebastian Ghiţă - potrivit GSP - este omul de încredere pus de PSD-istul Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, să vegheze la amănuntele juridice din spatele "noului Rapid" Sursa FOTO: www.andrewid.ro

Vali Ionescu, preşedinte CS Rapid: „Acum aflu! Voi lua legătura cu juriştii"

Vali Ionescu Caciureac, preşedinta CS Rapid, a afirmat de mai multe ori, pentru ProSport, că palmaresul Rapidului din intervalul 1923-1994 este la clubul său. Şefa CS Rapid a făcut chiar demersuri pentru a obţine recunoaşterea oficială a acestui lucru, luând legătura inclusiv cu FRF. Vicecampioana olimpică la săritura în lungime de la JO Los Angeles 1984 a explicat pentru ProSport încă de anul trecut: „În 1994, când Copos a preluat secţia de fotbal, nu s-a întocmit niciun act prin care să se stipuleze că, alături de jucători şi locul în Divizia A, am cedat şi istoria clubului. Palmaresul este al celui care-l face, nu poate fi tranzacţionat. Echipa de fotbal a participat la competiţii şi a obţinut rezultate în cadrul clubului nostru până în 1994, deci palmaresul, inclusiv titlul din 1967, e la noi“.

Contactată de ProSport pentru a afla ce părere are despre menţiunea făcută de lichidatorul Florea în contractul de cesiune, Vali Ionescu Caciureac s-a arătat foarte surprinsă: „Nu ştiam! Acum aflu, de la dumneavoastră, că au făcut aşa ceva! În acest moment sunt pe gazon, pe stadionul din Giuleşti, nu pot să vă dau un răspuns oficial... Dar voi lua legătura cu juriştii noştri, trebuie să verificăm întâi, dacă este adevărat. Apoi ne vom spune punctul de vedere“.

Horia Manoliu, AFC Rapid: „Nu prea cred, n-avea cum! Oricum, noi i-am dat deja în judecată“

O altă structură sportivă care pretinde că deţine palmaresul grupării giuleştene este AFC Rapid. Gruparea înfiinţată de Copos în 2001 a moştenit statutul, locul şi palmaresul UFC Rapid (1994-2001) şi, în 2006, a cesionat dreptul de folosinţă a siglei şi locul în competiţii către SC FC Rapid SA, societatea deţinută de Valerii Moraru care a falimentat în iunie 2016.

Acum, Horia Manoliu, preşedinte la AFC Rapid (echipă înscrisă în Liga 4), revendică pentru clubul său palmaresul din perioada 1923-2018. Manoliu a avut o reacţie asemănătoare cu cea a preşedintei de la CS Rapid, când a auzit de la reporterul ProSport ce scrie în contractul de cesiune încheiat între lichidatorul FC Rapid şi SC FC R SA. „Nu ştiam! Acum aud pentru prima oară. Nu prea cred, n-avea cum! Ştiu că nu scoseseră la licitaţie palmaresul, deci n-aveau cum să-l vândă. Vreau să mă lămuresc mai întâi, să văd despre ce e vorba. În orice caz, noi am dat deja în judecată Sierra Quadrant“, a comentat Manoliu pentru ProSport.

SC FC R SA a plătit pentru cele cinci mărci şi 23 de trofee achiziţionate la licitaţia din 12 iunie preţul de 406.000 de euro plus TVA (în total, 483.140 de euro).

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.