ACTE | Dinu Gheorghe i-a denunțat la tribunal pe Copos și Taban că au făcut evaziune fiscală la Rapid. „Modul fals în care au fost contabilizate plățile a avut drept scop eludarea sarcinilor fiscale datorate statului.” Ce spune Copos și cum se justifică „Vamă”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dinu Gheorghe „Vamă”, fost director general al clubului Rapid, a denunțat în scris conducerea, din perioada când acționar era George Copos, iar șeful Consiliului de Administrație – Ioan Taban, pentru practici de evaziune fiscală la echipa din Giulești.

Denunțul a fost depus ca probă la Tribunalul București, pe parcursul procesului în care Rapid încerca să recupereze de la fostul său director general aproape 100.000 de euro. În actele contabile ale clubului care a dat faliment în iunie anul trecut „Vamă” figurează cu o datorie de 420.880 de lei, bani încasați în patru tranșe, sub formă de avans, și nerestituiți.
ProSport a dezvăluit în premieră cazul anul trecut, în primăvară, cu confirmările administratorului judiciar și ale administratorului special. Gheorghe a negat, inițial, existența acestor avansuri nerestituite.

Ulterior, într-un interviu acordat ProSport, soția patronului FC Rapid, Violeta Moraru, a recunoscut existența actelor respective în contabilitate, dar a invocat, pentru prima oară, posibilitatea ca pe timpul fostului patron, George Copos, să fi existat practica falsificării documentelor. În acel moment, Dinu Gheorghe revenise la Rapid pe funcția de director sportiv și principal sfetnic al familiei Moraru.
Violeta Moraru a spus, pentru ProSport, că drepturile bănești ale angajaților erau plătite sub formă de avans, pentru a păcăli Fiscul. Interviul a apărut în ProSport pe 19 mai 2016.

Vechiul lichidator, care îl dăduse în judecată pe „Vamă” pentru a recupera paguba, a fost schimbat de acționari în timpul procesului

Fostul lichidator judiciar al FC Rapid, Aurel Brihac, a încercat să recupereze de la Dinu Gheorghe banii datorați, conform actelor din contabilitate. A existat o cerere de executare silită, astă-toamnă, apoi o acțiune în instanță. Cele două părți au administrat probe și au cerut interogatorii. Brihac a solicitat interogarea lui Dinu „Vamă”, în timp ce avocatul intimatului a cerut să fie interogată Maria Dincă, fosta contabilă a Rapidului. Ultima nu s-a prezentat în fața instanței.

Numai că, în plin proces, acționarii majoritari ai Rapidului au reușit să-l schimbe pe lichidatorul Aurel Brihac. A survenit o sincopă în tabăra societății falimentare, care nu s-a mai apărat pentru că vechiul lichidator nu mai era în funcție, iar noul lichidator spune că a aflat de caz prea târziu. Dinu Gheorghe a câștigat procesul, iar noul lichidator, Mihai Florea, nu a făcut recurs, astfel că sentința a rămas definitivă. „Nu am știut de acest proces. Am aflat de el abia pe la începutul lunii martie 2017, mult timp după ce expirase perioada în care puteam face recursul”, a explicat Mihai Florea, pentru ProSport, de ce nu a atacat sentința inițială.

Nota scrisă a lui Dinu Gheorghe în fața judecătorului: „Scop ilicit. În realitate, aceste sume au fost plătite subsemnatului cu titlu de părți parțiale din suma totală datorată de 110.000 euro”


Fișa din contabilitatea SC FC Rapid SA care atestă că Dinu Gheorghe a ridicat, din 15 februarie 2011 până în 29 iunie 2012, suma de 420.880 de lei din conturile clubului. 
 

Procesul dintre Dinu Gheorghe și FC Rapid a fost unul neobișnuit. Maria Dincă, director economic foarte mulți ani la Rapid și care ar fi putut să spună destule despre practicile din perioada Copos, nu s-a prezentat și nu a răspuns interogatoriului. Dinu Gheorghe a susținut că banii cu care figura drept datornic la Rapid ar fi fost încasați pentru plata unui cantonament în Spania (o parte), dar și în contul primei de obiectiv pentru calificarea în grupele Europa League.

La punctul 15 al notelor scrise depuse de Dinu „Vamă”, prin avocat, în fața judecătorului, scrie negru pe alb: În realitate, modul fals în care au fost contabilizate plățile parțiale efectuate de reclamantă către subsemnatul pentru stingerea datoriei de 110.000 de euro către subsemnatul a avut drept scop eludarea sarcinilor fiscale datoare statului, scop ilicit care nu poate fi imputat subsemnatului prin prezenta cerere de chemare în judecată”.

Pe parcursul notelor întocmite de „Vamă” și depuse în instanță de avocatul Carmen Frunză se repetă ideea că sumele cu care era trecut în contabilitate ca fiind datornic la FC Rapid ar fi făcut parte, de fapt, din plata unei prime de obiectiv.

La punctul 7, Dinu Gheorghe scrie: „Este total falsă mențiunea din fișa contului potrivit căreia sumele de 148.400 lei, 43.800 lei și 142.080 lei, echivalentul a 77.000 euro, au fost predate subsemnatului pentru achiziționarea de bunuri (avans spre decontare)”. Apoi, la punctul următor, 8, adaugă: În realitate, aceste sume au fost plătite subsemnatului cu titlu de părți parțiale din suma totală datorată de 110.000 euro”.

De-a lungul ultimilor 20 de ani, Dinu Gheorghe a ocupat, în mai multe rânduri, diverse funcții de conducere la FC Rapid. Ultima oară, în perioada 2010-2011, „Vamă” a fost angajat ca director general al clubului, cu salariul lunar, net, de 9.167 de euro, cu alte facilități cum ar fi posibilitatea să deconteze lunar 2.500 de euro pentru protocol și dreptul de a angaja în numele clubului, fără supervizarea cuiva, contracte de până la 50.000 de euro fiecare.

Președintele Consiliului de Administrație al SC FC Rapid SA era, în acel moment, Ion Taban, iar acționar majoritar – George Copos.

Cum, în mod evident, măsura de a falsifica actele din contabilitate nu putea fi luată de o casieră oarecare, de contabilul clubului sau de vreun angajat de la ProRapid, ci numai de șefii cei mari ai Rapidului, depoziția lui Dinu Gheorghe îi vizează, chiar dacă nu pomenește explicit vinovații, pe Copos și Taban.

Dinu Gheorghe: „A semnat-o avocatul, nu eu. Scrie avocata că s-a făcut plata așa pentru a nu încasa taxele? Eu nu cred că a scris așa! De ce n-o întrebi pe contabilă?”


Dinu Gheorghe spune că i s-a făcut „o mizerie ordinară”, dar nu își asumă documentele oficiale depuse în instanță, în care povestește la persoana întâi singular cum foștii săi șefi l-au băgat în bucluc

Contactat de ProSport, Dinu Gheorghe a avut o reacție surprinzătoare: nu-și asumă actul din instanță și spune că nu crede că avocata a putut scrie așa ceva! După cum veți vedea mai jos, notele depuse la judecător sunt scrise la persoana întâi singular și conțin detalii din activitatea clubului, lucruri din bucătăria internă a Rapidului. „Eu am făcut o întâmpinare, n-am făcut nicio declarație. A fost un avocat care s-a ocupat. Eu nu-mi aduc aminte ce a spus acolo avocatul, probabil. A semnat-o avocatul, nu eu. De ce n-o întrebi pe doamna Dincă, contabila clubului? Mă întrebi pe mine? De unde să știu eu de ce au trecut ei suma asta? De unde să știu? Cum adică, avans spre decontare după ce am plecat din club de peste șapte luni? Cum să-ți dea cineva banii ăștia?”, a declarat Dinu Gheorghe pentru ProSport. Acesta a menționat că vrea să-i dea în judecată pe fostul administrator special Radu Birlică și pe fostul administrator judiciar Aurel Brihac, pentru că i-au adus daune de imagine.

Dinu Gheorghe a caracterizat trecerea acelor sume în contabilitatea clubului Rapid sub formă de avansuri spre decontare drept „o mizerie ordinară”, indicând că ar fi fost vorba de mai mulți complici, la care s-a referit generic „ei”: „De ce au făcut ei chestia asta, pe mine nu mă interesează. Pe mine m-a interesat că eram total implicat într-o mizerie ordinară. M-am dus în instanță și m-am apărat. M-au dat în judecată ei, m-am apărat și instanța a stabilit că n-am nicio vină eu. Pentru că nu e logic și nu e normal ce au făcut ei. Dar, mă rog, nu-mi mai pasă”.
Imediat după aceea, fostul director general al Rapidului s-a dezis de documentele oficiale depuse la tribunal, practic actele care l-au și salvat de plata celor 100.000 de euro: „Scrie avocata că s-a făcut plata așa pentru a nu încasa taxe la stat? Eu nu cred că a scris așa ceva!”.
Întrebat dacă s-a gândit să sesizeze instituțiile statului pentru această evaziune fiscală masivă (la 110.000 de euro plătiți angajatului, către Fisc ar fi trebuit să ajungă peste 60.000 de euro), Dinu Gheorghe a negat, explicând că nu e „sifon”: „E treaba mea să fac sesizările astea? Ce sunt eu, sifon? Să fac plângeri penale? N-am timp de așa ceva! Cine a făcut, să plătească, dacă a greșit cu ceva. Dacă n-a greșit, să fie sănătos. Singura persoană care poate să spună de ce s-au înregistrat în alte conturi sumele respective e doamna Dincă (n.r. – contabilul clubului), atât! În rest, ce vorbește unul și altul…”.

Fostul șef al Rapidului nu a renunțat la ideea că și reporterul ProSport ar face parte dintr-o conspirație amplă împotriva sa: „Acum văd că ești foarte preocupat de subiect, atunci dădeai în mine!”. După cum puteți citi aici, ProSport a insistat, la vremea respectivă, până a reușit să obțină și reacția lui Dinu Gheorghe.

George Copos: „Despre ce sumă vorbiți? 100.000 de euro? Iertați-mă, când primești 100.000 de euro, nu te uiți ce semnezi? Dinu Gheorghe a spus un neadevăr”


George Copos afirmă, cât se poate de clar, că fostul său subaltern
a mințit când a pretins că banii încasați au fost, de fapt, o primă de obiectiv mascată

Reacția lui George Copos, pe atunci acționarul majoritar al SC FC Rapid SA, a fost, de asemenea, interesantă. Contactat de ProSport, Copos a precizat întâi că nu poate fi acuzat de ceva pentru că omul care răspundea în fața legii, în 2011, era Ioan Taban, dar apoi a adăugat că depoziția lui Dinu Gheorghe este mincinoasă. „Atunci când dați astfel de telefoane, ar fi bine să vă uitați în documente. Cine făcea parte din conducerea Rapidului la care face vorbire domnul Dinu Gheorghe? Citiți Legea 31, vedeți ce înseamnă a fi acționar și ce înseamnă a fi administrator. Sunt două lucruri total diferite. Nu mă mai sunați cu lucruri din acestea. Eu am uitat definitiv de fotbal. În ultimii 10 ani n-am fost administrator în fotbal”, a început conversația Copos.

Omul de afaceri a adăugat însă, imediat: „Eu nu cred, îl știu pe domnul Taban, e un om extrem de serios, un om extrem de riguros. Domnul Dinu Gheorghe cred că a speculat și, pe urmă, înțeleg că a câștigat în instanță… Înseamnă că instanța… Nu vă supărați, atunci când semnezi ceva, nu te uiți ce semnezi? Ce a semnat domnul Dinu Gheorghe? Ce a semnat? Eu vă întreb pe dumneavoastră: când primești… Despre ce sumă vorbiți? 100.000 de euro? Iertați-mă… Atunci când primești suma de 100.000 de euro (apasă pe fiecare silabă), nu te uiți ce semnezi? Înseamnă că Dinu Gheorghe a spus un neadevăr. Nu te uiți când semnezi pentru 100.000 de euro? Că e avans sau e… Ce naiba este?”.

Ioan Taban: „Nu numai că e fals, dar e și rea-intenție! Depoziția lui Dinu Gheorghe nu poate fi susținută”. Maria Dincă: „Eu îl sfătuiesc pe domnul Dinu Gheorge să se uite ce semnează”


Ioan Taban, alt personaj din fosta conducere a Rapidului vizat de depoziția ajunsă în fața instanței, spune că nu există nici măcar o singură dovadă care să susțină ceva care „nu numai că e fals, dar e și rea-intenție!”

Ioan Taban, președintele Consiliului de Administrație al SC FC Rapid SA în perioada când Dinu Gheorghe a apărut în actele contabile că a ridicat pentru decontare 100.000 de euro, a fost mai concis, dar la fel de ferm. „Auziți, nu numai că e fals, dar e și rea-intenție! Nu este adevărat! E problema dânsului cum a câștigat, e problema celor care au judecat… Dar asta este total neadevărat! Nici 0,01% nu e adevărat. Depoziția dânsului… N-avea cum să se lase cu vreo consecință pentru mine. Depoziția dânsului nu poate să fie susținută. Eu vă spun o-fi-ci-al că nu are dreptate”, a precizat Taban. 

La rândul ei, fosta contabilă Maria Dincă l-a arătat cu degetul tot pe Dinu Gheorghe, despre care spune că a semnat pentru acele sume și nu poate invoca acum că banii au fost pentru altceva: „Nu, nu, nu… Eu îl sfătuiesc pe domnul Dinu Gheorghe să se uite ce semnează, așa că… Nu e răspunderea mea, nu e obligația mea să dau explicații. Îmi pare foarte rău… A semnat pentru a un avans, eu de unde să știu ce… Nu, nu mă interesează. Nu discut!”.

Instanța a acceptat explicația lui „Vamă”, că Taban și Copos au făcut evaziune fiscală, dar n-a sesizat Procuratura. Concluzia: mortul e de vină

Fostul director general al SC FC Rapid n-a produs niciun act concret care să susțină afirmațiile, dar judecătoarea l-a crezut pe cuvânt și i-a dat câștig de cauză. La fel de adevărat este că, legal vorbind, plata unor avansuri spre decontare către oameni care nu mai sunt angajați în firma respectivă nu este posibilă. În cazul lui Dinu Gheorghe, două din cele patru avansuri au fost încasate după ce a plecat de la Rapid.

Așa cum am scris mai sus, SC FC Rapid nu a făcut recurs.

Și mai interesant este că, deși instanța a mers pe versiunea lui Dinu Gheorghe și a acceptat explicația că, în realitate, Rapidul condus de Copos și Taban a făcut evaziune fiscală în mod masiv, judecătoarea care a analizat speța nu a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, deși avea această atribuție.

Cazul s-a încheiat cu bine pentru toată lumea. Fostul director general a fost achitat și a scăpat de plata celor 420.000 de lei ridicați ca avans spre decontare din conturile Rapidului. Ex-conducătorii clubului, acuzați direct de evaziune fiscală de fostul lor angajat, nu au fost deranjați de nimeni. Actualii patroni ai societății falimentare, Valerii și Violeta Moraru, și-au atins scopul, ei militând de la bun început pentru absolvirea lui Dinu Gheorghe.

Singurul păgubit, la fel ca și în celelalte situații, a rămas clubul Rapid, care s-a ales cu încă un prejudiciu de 100.000 de euro. Pe lângă zecile de milioane care l-au băgat în faliment, această nouă daună pare, însă, minusculă. 

Iată depoziția lui Dinu Gheorghe „Vamă” în fața instanței, depusă prin intermediul avocatei Carmen Frunză. Juriști consultați de ProSport au subliniat că, în niciun caz, clientul nu poate invoca faptul că avocatul a depus pe cont propriu acele depoziții, iar în fața instanței se consideră că rândurile respective îi aparțin clientului, prin reprezentant.

Pe aceeași temă
S-a văzut TOT! Carmen Brumă, gafă rușinoasă în mijlocul străzii. Și nu e singura! Ce alte vedete de la noi au 'comis-o'
S-a văzut TOT! Carmen Brumă, gafă rușinoasă în mijlocul străzii. Și nu e singura! Ce alte vedete de la noi au 'comis-o'
Dealul Liliecilor, cel mai spectaculos loc al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a rezistat lucrarea de anvergură VIDEO
Dealul Liliecilor, cel mai spectaculos loc al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a rezistat lucrarea de anvergură VIDEO
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
„Iar mi-ai tras-o!” S-a aflat totul acum! Ultimul mesaj al lui Leo Messi pentru presedintele Bartomeu inainte sa anunte ca vrea sa plece
„Iar mi-ai tras-o!” S-a aflat totul acum! Ultimul mesaj al lui Leo Messi pentru presedintele Bartomeu inainte sa anunte ca vrea sa plece
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Izvorul Tămăduirii, tradiții și superstiții! Ce nu avem voie să facem azi? Este strict interzis
Izvorul Tămăduirii, tradiții și superstiții! Ce nu avem voie să facem azi? Este strict interzis
Momentul în care o Skoda este spulberată de tren, în Vrancea. O cameră video a surprins impactul teribil
Momentul în care o Skoda este spulberată de tren, în Vrancea. O cameră video a surprins impactul teribil
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Cine este şi CUM ARATĂ femeia care l-a cuminţit pe Uzzi de la BUG Mafia! FOTO de neratat
Cine este şi CUM ARATĂ femeia care l-a cuminţit pe Uzzi de la BUG Mafia! FOTO de neratat
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie