A reînviat Milanul din Banat!

24 dec 2009 476 afişări Special
A reînviat Milanul din Banat! no title

"Rossonerri suntemnoi,

Şi suntem mai buni ca voi,
Rossonerri ne numim,
Pe Metalul o iubim".


Cine nu-şi mai aminteşte refrenul galeriei din Valea Domanului, deacum un deceniu? Când stadionul era arhiplin la fiecare meci alCSM-ului de pe teren propriu în prima ligă, iar cu două oreînaintea partidei toate căile de acces către stadion eraublocate.
Vremurile alea au trecut. A urmat, la începutul acestui deceniu,retrogradarea în liga secundă. Apoi, potopul! După spuseleoamenilor locului, dezastrul a început odată cu venirea lui DinelStaicu, în 2001. Zvonurile care circulă prin Reşiţa spun că oameniidin conducerea Combinatului Siderurgic nu ar fi acceptat să seocupe Staicu de sistemul hidroenergetic al combinatului şi de aceeaşi-a luat mai mulţi jucători la Craiova, iar echipa, care eraconstituită ca societate comercială, a fost desfiinţată. Asta seîntâmpla patru ani mai târziu.

Desfiinţată după 80 deani

Tot cei apropiaţi echipei spun că aceasta a fost preluată apoi deun investitor local, un anume Izvernaru. S-a cumpărat loc în "B",s-a retrogradat din nou, iar după câteva etape în "C", în sezonul2007-2008, din cauza datoriilor imense acumulate şi neplătite, CSMReşiţa a fost radiată din campionat şi din scripte. Era actul dedeces al unei echipe cu 80 de ani vechime în spate! Între timp,pentru scurtă perioadă, echipa din Reşiţa mai fusese preluată şi deMarian Iancu, cel care dorise să facă acolo "satelitul"timişorenilor de la Poli.

Tradiţiaşi copiii au readus oraşul pe hartafotbalului

Doi ani n-a existat fotbal nici măcar de Divizia C la Reşiţa. Învară însă, Primăria şi Consiliul Local au decis să investeascăîntr-o echipă. Cel care s-a ocupat de tot se numeşte Cristi Bobar,fost junior al Reşiţei şi al Şcolii de Fotbal "Gică Popescu", de laCraiova. El a fost cel care a stat astă-vară pe capul lui MirceaSandu şi al oficialilor FRF pentru ca Reşiţa să primească un loc deDivizia C. Şi l-a primit, ajutat de tradiţia fotbalistică aoraşului, dar şi de faptul că Fotbal Club Şcolar Reşiţa, numeleclubului, avea 350 de copii şi de juniori legitimaţi!
Bani nu prea sunt - cam 180.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro)au fost alocaţi pentru toată activitatea fotbalistică în turul decampionat. Antrenor-jucător la echipa mare este Lucian Dobre, fostşi pe la Astra, care după aventuri la Spartak Nalcik şi TavriaSimferopol a revenit, pentru o vreme, acasă. Salariile jucătorilor- mulţi dintre ei foarte tineri - sunt până în 1.000 de lei lunar.Obiectivul pentru acest sezon este evitarea retrogradării şi separe că va fi îndeplinit, pentru că echipa e pe locul 11 din 18.Dar la anul, dacă bugetul va creşte, se va încercapromovarea.

Şcoalăfără bani pe lângă Chivorchian

Bobar are 26 de ani şi este cel mai tânăr preşedinte de club dinprimele trei ligi ale României. În urmă cu trei ani a stat jumătatede sezon pe lângă Gheorghe Chivorchian, la Timişoara. Pe atunci eradirector sportiv la CSM, iar ca "satelit" al echipei Poli, lucra laTimişoara. "A fost o jumătate de an în care am avut enorm deînvăţat de la Chivorchian. Practic, a fost şcoală fără bani", spuneel.
De un an încoace, stadionul este într-o permanentă transformare înbine, iar principalul "vinovat" este chiar tânărul conducător.Hotelul pentru fotbalişti a fost modernizat, cantina - de asemenea,au fost puse scaune pe aproape întreaga suprafaţă a tribunelor, iarmai nou, la stadion, preşedintele vrea să facă încă un teren dedimensiuni normale cu iarbă şi, eventual, un altul cu gazonartificial. În perspectivă, într-o clădire aflată imediat înspatele terenului de joc, a amenajat deja câteva camere cu câtepatru paturi şi televizor, unde vrea să aducă puşti talentaţi dintot judeţul. Practic, un Luceafărul la scară regională. Li se vaasigura şcoală, casă şi masă. Măcar viitorul sună bine laReşiţa!

Vecheagardă nu sepredă

Câţiva dintre fotbaliştii care au dus Reşiţa pe primele locuriîn Divizia A acum un deceniu au acceptat invitaţia ProSport de apoza împreună pe stadionul din Valea Domanului.
Leontin Doană (mijlocaş) este antrenor la Prolasz Caraşova, echipade Divizia D a unei comune de croaţi, cum mai sunt alte câteva înjudeţul Caraş-Severin. La 40 de ani, câţi are Doană acum, mai intrăşi el pe final de meci, măcar câte un sfert de oră. Campionatultrecut a pregătit formaţia Berzobis Berzovia, cu care a ajuns labarajul pentru promovare în "C", pe care l-a pierdut însă în faţacelor de la CS Zlatna, judeţul Alba.

De ce nu s-a alesPanescu primar


Gheorghe Popa (portar) este administratorul unei firme din Reşiţa.Sandu Rocco (fundaş) lucrează în cadrul Centrului de copii şijuniori. Petre Panescu (fundaş) este şi el antrenorul unei grupe decopii la club, dar în acelaşi timp este şi viceprimar la Ocna deFier, o comună lângă Reşiţa. Foştii coechipieri dezvăluie că "nu aieşit primar din cauza fratelui unui fin de-al lui, cu care s-acertat. Şi cum neamul ăluia e mare în Ocna de Fier, a pierdutalegerile pentru 60 de voturi!".
Lucian Dobre (fundaş) este antrenorul echipei FC Şcolarul, dar, la31 de ani, mai şi joacă. Din iarnă s-ar întoarce să joace în Rusia,de unde are o ofertă.
Pe lângă cei cinci, în fotografie mai apar fostul preşedinte MariusPopescu, acum pensionar şi observator la Liga a III-a şi la DiviziaD, dar şi antrenorul cu portarii de atunci şi de acum, IoanIlyeş.

Ciucur ecel mai gras, dar şi cel mai bun

Foştii fotbalişti reşiţeni ne-au dezvăluit că o altă mare vedetă aechipei de acum un deceniu, Vali Ciucur, este antrenor secund şijucător la Metalul Bocşa, în Divizia D. "Are 110 kilograme, dar ecel mai bun de acolo! Stă la Bocşa, unde socrul său are o fabricăde pâine". Fostul atacant Claudiu Balaci este antrenor la Lupac,altă comună de croaţi, a cărei echipă este în campionatul judeţean.Tot acolo activează, ca antrenor de portari, Vali Boşca.

LaPetroşani e San Siro

Despre Vasile San Siro Ciocoi ei ştiu că trăieşte la Petroşani,unde are câteva buticuri, dar deţine şi suprafeţe de pământ şipădure la Bocşa, câştigând binişor din exploatarea lemnului. Ibriceste acum antrenor în "D", la Scorillo Caransebeş, iar despreCăpraru spun că ar fi agent de vânzări la o societate din oarş. Câtdespre fostul vârf Ioşka Szijj, ultimele veşti îl dădeau plecat înSpania, la muncă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.