A murit Dan Adamescu, afaceristul care în 2013 era considerat al doilea cel mai bogat român, dar "reuşea" să bage Oţelul în insolvenţă după o participare în Champions League

24 ian 2017 21966 afişări Special
A murit Dan Adamescu, afaceristul care în 2013 era considerat al doilea cel mai bogat român, dar "reuşea" să bage Oţelul în insolvenţă după o participare în Champions League

Omul de afaceri Dan Adamescu a încetat din viaţă în noaptea de luni spre marţi (23/24 ianuarie), la vârsta de 68 de ani.

  • Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.
  • În 2013, Dan Adamescu ocupa locul 2 în topul celor mai bogaţi români, conform Capital, cu o avere estimată la 950 de milioane de euro.În 2014, averea acestuia scădea până la 430 de milioane de euro, iar în 2015 ajungea să fie estimată la doar 165-185 de milioane de euro!

Adamescu executa, din luna mai 2016, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme pe care le deţinea. El făcuse şi o cerere de liberare condiţionată, care fusese însă respinsă.

Avocatul lui Adamescu susţinea, la sfârşitul anului trecut. că omul de afaceri se afla la Terapie Intensivă, într-un spital privat, sora sa primind acceptul să stea într-o încăpere alăturată, pentru a-l putea supraveghea.

La finele lunii noiembrie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dan Adamescu astfel că acesta ar trebui să rămână în închisoare cel puţin până pe 19 februarie 2017, când putea depune o nouă solicitare de eliberare condiţionată, a stabilit instanţa.

Acuzat că a devalizat Oţelul Galaţi. Insolvenţă după un an cu încasări record

În vara lui 2012, Dan Adamescu devenea acţionar majoritar al grupării Oţelul Galaţi, prin firma TNG Group. În 2011, trupa moldavă câştiga surprinzător titlul în Liga 1 şi participa ulterior în grupele Ligii Campionilor. La doar un an după ce Adamescu prelua clubul, Oţelul intra în insolvenţă, asta deşi în ultimul an încasase aproape 20 de milioane de euro doar din bonusurile acordate de UEFA.

Ulterior, Adamescu era acuzat direct Marius Stan, fost preşedinte al clubului şi la acea dată primar al Galaţiului, că a devalizat clubul cu bună ştiinţă. "S-a încheiat un contract de asigurare cu Astra, în valoare de 4 milioane de euro! Patru milioane! Oţelul e, practic, cel mai asigurat club din România, atât de asigurat că se apropie de faliment!", anunţa Marius Stan.

Modul în care Oţelul a ajuns să intre în insolvenţă în vara lui 2013 a făcut apoi şi obiectul unei anchete DNA. "În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvenţă a SC FC Oţelul SA, judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica-Angela că nu a lăsat la arhiva instanţei dosarul menţionat mai sus, întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anului 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanşa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit", se arăta într-un comunicat al DNA.

În 2016, clubul Oţelul Galaţi a intrat în faliment.


Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788,9 milioane de lei. Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714,08 milioane de lei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.