64 de minute pentru a scrie o lucrare ştiinţifică. EXCLUSIV "În căutarea identităţii", a patra carte elaborată de Mihai Stoica în închisoare, are doar 9 pagini de text şi 113 de rezultate şi statistici

11 ian 2016 20547 afişări Special
64 de minute pentru a scrie o lucrare ştiinţifică. EXCLUSIV  "În căutarea identităţii", a patra carte elaborată de Mihai Stoica în închisoare, are doar 9 pagini de text şi 113 de rezultate şi statistici
GALERIE (24 de imagini) VEZI GALERIA

„19 mai 1999. Ultima ediţie a Cupei Cupelor se încheia, pe Villa Park din Birmingham, cu succesul lui Lazio Roma”. Aceasta este fraza de deschidere a ultimei cărţi scrise de Mihai Stoica în închisoare. Sunt 113 de semne, cu tot cu spaţiile care despart cuvintele, şi e nevoie de 34 de secunde pentru a le redacta pe un calculator, într-un ritm deloc alert de dactilografiere. 3,25 de semne pe secundă înseamnă o viteză de cinci ori mai mică decât cea înregistrată de cel mai mai rapid dactilograf din lume. Dacă viteza este păstrată în mod constant, În căutarea identităţii” - ultima operă ştiinţifică elaborată de Stoica la Jilava – poate fi scrisă efectiv în doar 64 de minute.

16,2 semne pe secundă este recordul mondial de dactilografiere, stabilit de Stella Pajunas în 1946

ProSport a publicat la finele anului trecut extrase din a treia carte a lui Mihai Stoica, o lucrare în 111 pagini destinată istoriei Champions League, plină de emoticoane. Editată de Scrisul românesc din Craiova, cartea a fost scoasă într-un tiraj de câteva zeci de exemplare, cumpărate de clubul Steaua imediat după tipărirea la imprimeria KLM.

Pornit pe stilul „ştiinţific”, fostul preşedinte de la Steaua şi-a încheiat operele carcerale cu un volum dedicat Europa League. Cu „În căutarea identităţii”, Stoica adună 4 cărţi – considerate lucrări ştiinţifice de Administraţia Naţională a Penitenciarelor -  pentru care primeşte o scutire de 120 de zile din perioada condamnării.

3 ani şi 6 luni este pedeapsa primită de Mihai Stoica pentru infracţiunile săvârşite în Dosarul Transferurilor. El ar putea fi eliberat la finele acestei luni pentru "bună purtare", la mai puţin de doi ani de la pronunţarea sentinţei

Ultima lucrare are 122 de pagini şi reprezintă de fapt o istorie a UEFA Europa League.

Nu vă pripiţi cu concluziile. Tot ce are de spus Mihai Stoica se rezumă în 9 pagini de idei aşezate pe hârtie. Restul de 113 pagini sunt dedicate exclusiv scorurilor înregistrate şi statisticilor din cele şase sezoane scurse de la introducerea noului format al competiţiei, în 2009-2010.


Pagina dedicată ediţiei în care Steaua a reuşit să învingă campioana Europei, Chelsea

Potrivit surselor ProSport, textul este scris chiar de Mihai Stoica, din închisoare. Însumate, cele 9 pagini au 12.510 semne, ceea ce înseamnă că ele pot fi scrise în 64 de minute. Evident, un scriitor ştiinţific nu dactilografiază, astfel că, luând în calcul şi pauzele necesare elaborării ideilor, cartea poate fi terminată într-o zi. Grosul lucrării, paginile de statistici şi de rezultate, sunt întocmite de jurnalişti aflaţi în libertate care s-au oferit să-l ajute pe managerul încarcerat.

O evoluţie remarcabilă a avut şi Steaua, eliminând după un retur flamboaiant echipa pe al cărei stadion urma să se dispute finala şi fiind eliminată, cu emoţii, de viitoarea câştigătoare a trofeului
Singura referire a lui Mihai Stoica la parcursul Stelei în primăvara lui 2013

TEXTUL INTEGRAL AL CĂRŢII POATE FI CITIT ÎN GALERIA FOTO

Pentru a îndeplini criteriile de lucrări ştiinţifice, cărţile lui Mihai Stoica trebuie să îndeplinească două condiţii:

  • editura să fie acreditată de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior
  • cărţile trebuie să fie avizate de un profesor universitar

Editura Scrisul românesc este recunoscută de CNCSIS din 2008 şi, în ultimele 22 de luni, a publicat cărţile lui Gică Popescu şi Mihai Stoica. Profesorul universitar ales de Mihai Stoica să-i supervizeze volumele este rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, Viorel Cojocaru, un fost angajat al FRF, pe vremea lui Mircea Sandu, şi al clubului Dinamo, entitate prejudiciată în Dosarul Transferurilor.   

Pentru a înţelege care este valoarea ştiinţifică a lucrărilor avizate de rector, ProSport a încercat să-l contacteze pe Cojocaru la sediul UNEFS. „Domnul profesor nu este şi nu va veni nici în zilele următoare”, ne-a informat secretara, deşi cursurile universitare s-au reluat încă de săptămâna trecută. Ulterior, Cojocaru a apelat pe telefonul mobil al jurnaliştilor. Când a aflat care este scopul discuţiei, a replicat scurt: „Nu sunt în ţară. Vorbim săptămâna viitoare”.

11% din cartea lui Mihai Stoica o reprezintă textul închegat. Restul de 89 la sută sunt rezultatele şi statisticile prelucrate de pe site-ul UEFA

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: (...) f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate".

CĂRŢILE SCRISE DE MIHAI STOICA DUPĂ GRATII

  • „Ultimul 11”
  • „World Cup Brazil. Statistici, analize şi comentarii”
  • "Competiţia"
  • "În căutarea identităţii"
     

Pe 6 ianuarie, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a vorbit la Consiliul Superior al Magistraturii despre fenomenul literar din spatele gratiilor: "Eu cred că este incorect să spunem că Ministerul Justiţiei nu ia măsuri, am făcut public acum câteva zile, la cererea Ministerului Justiţiei, a mea personal, s-a dat din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor lista cu lucrările ştiinţifice scrise în penitenciar, sunt încă în procesul de clarificare a modului în care s-au elaborat aceste lucrări. Există o procedură şi voi vorbi despre aceste lucruri când voi decide ce măsuri voi dispune".

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.