Povestea „Geto-Dacilor” din Garmisch, românii care impresionează în fotbalul amator din Germania. Un fost jucător ieșean este președinte, antrenor și jucător | SPECIAL

Povestea „Geto-Dacilor” din Garmisch, românii care impresionează în fotbalul amator din Germania. Un fost jucător ieșean este președinte, antrenor și jucător | SPECIAL
  • Publicat:

În stațiunea germană Garmisch-Partenkirchen se simte și se trăiește românește. Iar tricolorul este la loc de cinste. Și asta datorită comunității de români din acea zonă a Bavariei, care după mai mulți ani de ședere în Germania a decis să-și pună și altfel amprenta în regiune.

Dacă până acum Garmisch-Partenkirchen era cunoscută în țara noastră în special pentru celebra trambulină de sărituri cu schiurile inclusă în Turneul celor Patru Trambuline, începând din această vară comuna-târg bavareză a devenit casa ”Geto-Dacilor” români.

Povestea românilor care impresionează în fotbalul amator din Germania. „Geto Dacii Garmisch-Partenkirchen”, înscrisă în Liga a 12-a

Înființată în această vară, echipa Geto-Dacii Garmisch-Partenkirchen, a patra din comuna Garmisch, este condusă de ieșeanul Bogdan Rotaru. În vârstă de 38 de ani, Roti, așa cum îi spun apropiații, a plecat în urmă cu șase ani în Germania, pentru un trai mai bun și nu a putut sta departe de fotbal nici acolo.

Ceea ce la început părea doar un vis – înființarea unei echipe românești, în vară a devenit realitate. Bogdan Rotaru și-a pus proiectul mai întâi pe hârtie și, susținut de alți compatrioți din acea regiune a Germaniei, l-a dus la bun sfârșit. Iar acum comuna-târg germană Garmisch-Partenkirchen are o nouă echipă, ”Geto-Dacii”, un team sută la sută românesc, în al 12-lea eșalon.

29 de români și un bulgar care simte și el românește, în lotul lărgit

Echipa este formată în întregime din români stabiliți în Germania, unii dintre aceștia fiind foști fotbaliști.

”Lotul numără 30 de jucători și, cu excepția unui bulgar, care simte și el românește, toți sunt români. Sunt câțiva jucători care au cochetat cu fotbalul în trecut. Cosmin Țugui, spre exemplu, a jucat la Flacăra Moreni, Andrei Mureșan a evoluat la Metalurgistul Cugir, Dragoș Dobre a apărat la Liberty Salonta, iar la Under 15 a fost în naționala României acum vreo 12 ani, când a jucat și împotriva Spaniei într-un meci oficial, la care atunci a apărat David de Gea”, spune Bogdan Rotaru, antrenorul Geto-Dacilor din Garmisch, care este ajutat în pregătirea echipei de sibianul Bogdan Istrate.

Pe lângă cei enumerați mai sus, mai sunt și alți băieți care au jucat fotbal în trecut. Claudiu Sima a fost la Galați, Vlad Cuciureanu a evoluat la juniorii Politehnicii Iași, avându-l ca antrenor pe Adrian Dobrea, Alexandru Rotaru a făcut junioratul la Liceul cu Program Sportiv Iași, sub îndrumarea prof. Andrei Marian, cel care i-a format, printre alții, pe Alexandru Crețu, de la CSU Craiova și Ionuț Panțîru, de la FCSB.

„Am încercat să strâng aici tot ce am găsit mai bun dintre români pe o rază de 50-100 km. Îmi era ușor să fac o echipă mixtă, cu jucători nemți sau de alte naționalități, dar am vrut să fac acest proiect de suflet doar cu jucători români, sută la sută românesc. În echipă sunt români stabiliți aici și faptul că mulți dintre ei au mai cochetat cu fotbalul la juniori sau chiar mai târziu ridică nivelul echipei”, a declarat pentru ProSport Bogdan Rotaru.

Vor să promoveze trei ani la rând

Proiectul lui Roti a fost gândit de mai mult timp, dar a prins contur în perioada pandemiei.

„Am avut în gând să formez această echipă de acum doi ani, dar proiectul a prins viață în perioada pandemiei, când am accelerat lucrurile. Am profitat de acea pauză și am dat drumul la treabă. Și în scurt timp a devenit foarte cunoscut, aici se vorbește foarte frumos despre echipă, despre proiectul nostru.

Ne-am înscris în Liga a 12-a și obiectivul nostru este să promovăm în trei ani succesivi până în Liga a 9-a. Dar dincolo de fotbal, obiectivul nostru este acela de socializare, de a fi împreună, de a aduna românii, de a simți românește, aici, departe de casă”, explică Bogdan Rotaru.

Fotbal și hore românești. Meciul românilor se întinde până la miezul nopții

Și a reușit acest lucru, din moment ce la meciurile Geto-Dacilor se strâng, în medie, chiar și 100 de români veniți din Bavaria.

”Atmosfera este foarte frumoasă la meciuri. Vin soțiile, copiii, prietenii. Chiar am rămas impresionat. Se învoiește lumea de la muncă pentru a veni la meciuri. Au fost partide la care au fost și 150 de oameni, care fac o atmosferă superbă. Asta cred că este cea mai mare realizare a noastră. Dincolo de meci, de victorie, de o cupă câștigată, cel mai important este că la fiecare meci se adună 100 de români, care vin cu plăcere. Meciul pe teren durează două ore, dar meciul lor ține până la meciul nopții, pentru că se lasă cu hore românești, cu grătare, cu mici, bere și povești românești”, povestește, încântat, ieșeanul Bogdan Rotaru, inițiatorul acestui proiect.

Imnul echipei, „Negru-Auriu”, care răsună de fiecare dată pe ”Arena Dacilor” din Garmisch-Partenkirchen și la care s-a lucrat peste trei luni, a fost compus de Alex Stavi

Deși a pornit la drum de doar șase luni, proiectul este pe buzele tuturor celor din Garmisch și în împrejurimi. Iar rezultatele se văd și pe teren. La final de an, Geto-Dacii ocupă primul loc în clasamentul Ligii a 12-a, cu 9 victorii și o remiză în cele 10 meciuri disputate, golaveraj 41-13.

În prezent, în Garmisch-Partenkirchen sunt 4 cluburi de fotbal: 1.FC Garmisch-Partenkirchen (înființat în 1928), VTA Garmisch-Partenkirchen (1978), FC Megas-Alexandros (1991) și Geto-Dacii (2021).

Academie pentru copii, de anul viitor

Clubul este pus la punct în cel mai mic amănunt. Fiecare are responsabilitatea lui, se lucrează chiar și pe partea de marketing, dar și la imagine. A fost creată chiar și o stemă de către graficianul Markus Marcian, un colaborator al clubului român. Mai mult decât atât, fanii echipei și-au creat și ei propria stemă.

Interesant este că ”Arena Dacilor” se află chiar în apropierea celebrei trambuline de sărituri cu schiurile din Garmisch.

Românii bavarezi nu se opresc aici și vor să pună pe picioare și o academie, chiar anul viitor. ”Pregătim pentru 2022 și inaugurarea ”Geto-Dacii Akademie”, pentru început cu grupe de juniori, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani”, a mai spus ieșeanul, care a ținut să mulțumească tuturor sponsorilor și partenerilor pentru susținere: RDB Events, Alles Rund ums Haus, Getränke Sprenger Grainau, LA Transports, Remus Mustățea (Religia Sportului), Robin Vasilius (Duminicapetarla), Athletic Center și Acerbis (DplaySport România – partener tehnic).

Un proiect… Deliqos

Bogdan Rotaru a ținut să mulțumească prin intermediul ProSport și principalului sponsor al echipei – Deliqos, un brand condus de românul Laurențiu Hurubaru: ”Dorința noastră este să promovăm tinerii români, iar partenerul nostru Deliqos, care are un lanț de restaurante în Germania, are nevoie de personal de calitate. Și dacă sunt și jucători de fotbal, cu atât mai bine.

Dezvoltăm lanțul lor de magazine și noi promovăm tinerii prin echipa noastră. Avem un proiect frumos, pentru care m-am zbătut foarte mult împreună cu colegul meu Adrian Lazăr. Am fost împreună pe la toate instituțiile pentru a înscrie echipa în Liga a 12-a încă din această vară și uite că am reușit. Avem un proiect pe trei ani, vrem să promovăm, să parcurgem 3-4 tururi și în Cupa Germaniei, dar pe lângă toate aceste performanțe obiectivul nostru este de a uni cât mai mult comunitatea noastră de români”, a punctat Bogdan Rotaru.

Un internațional din Liechtenstein joacă în Liga a 7-a germană

Rugat să facă o comparație între Liga a 12-a germană și ligile județene din România, Roti l-a oferit ca exemplu pe internaționalul din Liechtenstein, Sandro Wolfinger, care joacă în liga a 7-a germană. ”Nu vreau să fac comparație cu o ligă de la noi, nu vreau să jignesc pe cineva. Vreau să dau însă un singur exemplu, pentru că tot am fost la meciul de la Vaduz, pe care tricolorii l-au jucat cu Liechtenstein. Atacantul Sandro Wolfinger, care a jucat în toate cele 10 meciuri pentru Liechtenstein, în preliminarii, joacă în Liga a 7-a germană, chiar la 50 km de noi, la echipa Wolfratshausen. Iar noi jucăm în a 12-a. Diferența între ligile a 12-a și a 9-a este insesizabilă. Cu 3-4 transferuri poți promova în ligile superioare. Nu îți trebuie un buget mai mare, ci continuitate. Și să faci pașii corecți. Adică să respecți ce le-ai promis oamenilor de aici, să respecți ce ai pus Primăriei pe masă”, a continuat Roti.

Mesaj pentru români, de Ziua Națională

„Mesajul meu de 1 decembrie pentru toți românii, dar care doresc să fie în orice zi a anului păstrat în minte și suflet, este unul care îndeamnă la o apropiere și o întoarcere către simbolurile și către valorile acestui neam, prețuirea și respectarea adevăratului sens al vieții pe care din păcate în ultimul timp l-am pierdut. ”La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, români! Hai România, oriunde și oricând!”, le-a transmis Bogdan Rotaru românilor de pretutindeni, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Lotul echipei Geto-Dacii Garmisch-Partenkirchen: Dragoș Dobre, Silviu Iacob, Aurel Matei, Nicolae Solomon, Răzvan Despa, Sebastian Tismănar, Constantin Rotaru, Romeo Șerban, Dumitru Scripcea, Alexandru Rotaru, Cosmin Constantin, Pavel Oancea, Viorel Pîrvu, Andrei Mureșan, Lucian Lazăr, Florin Constantin, Sergiu Pîrvu, Bogdan Rotaru, Bogdan Istrate, Cosmin Țugui, Adrian Puia, Alexandru Zamfir, Vlad Cuciureanu, Alexandru Cozma, Ștefan Macioc, Claudiu Sima, Adrian Lazăr, Călin Adrian, Robert Ștefan (toți români) și Borislav Dobrev (bulgar).

Antrenori: Bogdan Rotaru și Bogdan Istrate
Președinte: Bogdan Rotaru

Vicepreședinte: Răzvan Despa

Secretar: Adrian Lazăr

Casier: Andrei Mureșan

Membri în Consiliul de Administrație: Pavel Oancea, Sebastian Tismănar, Aurel Matei, Florin Constantin

Comunicare și relații BFV: Uwe Melzer

Medic: Corneliu Radu

Cameraman și analist video: Alexa Mircea Gabriel

Marketing catering: Simion Toc, Vasile Iancu, Alexandra Tismănar, Liliana Rotaru

Grafician designer: Nicu Sava și Markus Marcian

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV! Alex Ashraf a părăsit-o pe Oana Zăvoranu şi s-a mutat la amantă! N-a mai suportat-o si...
EXCLUSIV! Alex Ashraf a părăsit-o pe Oana Zăvoranu şi s-a mutat la amantă! N-a mai suportat-o si...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire șocantă
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire șocantă
Diego Simeone, reacție exuberantă la conferința de presă, după ce Atletico a distrus-o pe Real
Diego Simeone, reacție exuberantă la conferința de presă, după ce Atletico a distrus-o pe Real
Laurenţiu Reghecampf, anunţul zilei din Arabia Saudită: Dumnezeu a așezat lucrurile așa cum ne-am dorit!
Laurenţiu Reghecampf, anunţul zilei din Arabia Saudită: Dumnezeu a așezat lucrurile așa cum ne-am dorit!
BANCUL ZILEI. Bulă are 93 de ani și, deși e sănătos tun, se plânge tot timpul: Ce mă fac?
BANCUL ZILEI. Bulă are 93 de ani și, deși e sănătos tun, se plânge tot timpul: Ce mă fac?
"Și-a pus mâinile în cap şi a început să ţipe". Cum și-a găsit Dan soția moartă pe bancheta din spate…
Capsula cu material extraterestru a fost DESCHISĂ! Ce au văzut la interior i-a șocat
Capsula cu material extraterestru a fost DESCHISĂ! Ce au văzut la interior i-a șocat
„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român
„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul…
Denise Rifai a vorbit în premieră despre relația cu Dan Bittman după ce CANCAN.RO a publicat pozele incendiare. "E special în viața mea"
Denise Rifai a vorbit în premieră despre relația cu Dan Bittman după ce CANCAN.RO a publicat pozele incendiare. "E special…
ARMATA Română a început RECRUTAREA! Sunt chemaţi la arme. Breaking News
ARMATA Română a început RECRUTAREA! Sunt chemaţi la arme. Breaking News
Dispozitivul pe care îl cari în rucsac și produce energie VERDE oriunde e apă curgătoare
Dispozitivul pe care îl cari în rucsac și produce energie VERDE oriunde e apă curgătoare
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
„Am spart toate sistemele Sony”. Hackerii amenință compania japoneză
„Am spart toate sistemele Sony”. Hackerii amenință compania japoneză
Tânăr cu handicap grav, umilit de Comisia de Evaluare: „Ar putea pune marfa pe raft la un magazin”. Ce a decis instanța
Tânăr cu handicap grav, umilit de Comisia de Evaluare: „Ar putea pune marfa pe raft la un magazin”. Ce a…
Volkswagen suspendă producţia a două modele electrice din cauza cererii slabe
Volkswagen suspendă producţia a două modele electrice din cauza cererii slabe
TOP 10 SUV-uri pe care să NU le cumperi. Americanii spun că nu-și merită banii – VIDEO
TOP 10 SUV-uri pe care să NU le cumperi. Americanii spun că nu-și merită banii – VIDEO
Oana Zăvoranu și Alex Ashraf au divorțat! Ce a ținut să precizeze vedeta cu privire la separarea lor și unde e acum bărbatul
Oana Zăvoranu și Alex Ashraf au divorțat! Ce a ținut să precizeze vedeta cu privire la separarea lor și unde…