Fotbalistul Secret, episodul 2. DEX pentru blatişti! Toate detaliile despre cum se aranjează un meci! Mărturii din interior

27 mai 2013 14026 afişări Fotbalistul secret
Fotbalistul Secret, episodul 2. DEX pentru blatişti! Toate detaliile despre cum se aranjează un meci! Mărturii din interior

Eu sunt Fotbalistul Secret!

Fotbalul nu e aşa cum mi-l imaginam când eram mic. Am crescut şi am ajuns să realizez că sportul ăsta e, de fapt, un şir nesfârşit de compromisuri pe care eşti obligat să le faci ca să supravieţuieşti în sistem. Sunt lucruri care mă macină de mult timp, sunt greşeli pe care le-am făcut şi din care aş vrea ca alţii să înveţe. Dacă se poate...

Pentru mine cred că e prea târziu.

Ştiu cum e să îmbraci tricoul echipei naţionale, să joci în cele mai importante derby-uri ale campionatului sau să stai în anonimat la o echipă de mijlocul clasamentului.

Începând de astăzi, voi vorbi despre subiectele delicate ale acestui sport, pentru ca oamenii să vadă care este, de fapt, realitatea. Pentru că viaţa de fotbalist nu înseamnă doar bani, maşini, femei şi petreceri. Trebuie să înduri multe. Şi faci asta doar ca să rezişti.

Voi vorbi întâi despre meciurile aranjate, boala fără leac a fotbalului. Am jucat în multe, n-are rost să neg. Niciodată însă nu am trântit de unul singur un meci. Am avut ocazia s-o fac…

Amintirea acelui moment o să mă urmărească toată viaţa. Înaintea unei partide cu unul dintre granzii campionatului, am ţinut banii acasă până cu două ore înainte de joc. Noaptea de dinainte n-am dormit-o. M-am răsucit pe toate părţile şi dimineaţa m-a prins uitându-mă pe tavan. Am refuzat, n-am putut să o fac. Iar la meci... din fericire, am fost cel mai bun de pe teren.

Nu sunt perfect şi nici nu vreau să pretind că aş fi. Iar lucrurile pe care le voi povesti sunt cele pe care le-am trăit în teren şi pe care le-am văzut. Nimic altceva. Bun venit în lumea mea.

Nota redacţiei

Acest serial este o provocare pentru reporterii ProSport. Ziarul britanic The Guardian găzduieşte de la începutul lui 2011 o rubrică de succes intitulată „The Secret Footballer“ în care, aşa cum sugerează şi titlul, un jucător dezvăluie latura mai puţin cunoscută a fotbalului din Anglia. Dar realitate noastră are foarte puţine lucruri în comun cu cea a englezilor şi, tocmai din acest motiv, am vrut să vedem dacă există măcar un jucător român care să îşi dorească să vorbească, fie şi sub protecţia anonimatului, despre subiectele sensibile din fotbalul nostru. După luni de căutări, a apărut „Fotbalistul Secret“.


DEX pentru blatişti!

Care sunt fotbaliştii cei mai căutaţi pentru blaturi? Cum trebuie să joci ca să fii sigur că, la finalul meciului, îţi vei primi partea de bani? Sunt două dintre întrebările-cheie care îşi vor găsi răspunsul în acest episod.

La o echipă, omul care e bănuit de toate lucrurile murdare este şeful vestiarului. Să nu fiu înţeles greşit, nu mă refer la căpitan. Ci la jucătorul ăla care este cel mai bun prieten al antrenorului, cel mai bun prieten al preşedintelui sau al patronului. Ăla despre care se spune că este antrenorul din teren. Omul cel mai influent. El, de regulă, e capul răutăţilor.

Jucătorul ăsta ia toate hotărârile, pentru că el este şeful. La rândul său, are nişte oameni de încredere din echipă. Aţi văzut că în fotbalul nostru este, parcă dintotdeauna, o modă ca un jucător să năşească un coleg de echipă. Odată ce se întâmplă lucrul ăsta, omul care acum e rudă cu tine nu te va trăda niciodată. Pentru că face parte din familia ta... E ca la Napoli!

Despre grupul de jucători care aranjează meciuri am spus mai multe episodul trecut. Acum voi explica, în detaliu, cum trebuie să joace un fotbalist atunci când face un blat.

Instrucţiuni pentru portari şi fundaşi

Cel mai important la un blat e axul central, pentru că de acolo vine de cele mai multe ori pericolul. Dacă aranjorul de meciuri sau o echipă are axul central al adversarului, problema e rezolvată. Atacantul nu îţi dă gol, mijlocaşul te lasă să treci, iar fundaşii centrali şi portarul te lasă să dai gol. E simplu.

Fundaşii centrali şi portarul sunt însă cei mai importanţi la un un meci aranjat. Ei primesc cei mai mulţi bani.

Portarul, atunci când e blat, nu trebuie să se facă de râs. E suficient să nu iasă pe centrări şi să respingă în faţă mingea la şuturi pe care, în mod normal, le-ar putea reţine. El e uşor de recunoscut. Lucrurile sunt mai ample la apărători...

La fundaşi e un principiu sfânt: nu îl laşi pe atacant să se întoarcă cu faţa spre poartă. Atât! Când apărătorul e blat, îl lasă pe atacant să se întoarcă tot timpul cu faţa. Îl lasă să primească în lateral. Normal, eu, ca fundaş, trebuie să am omul pe piept şi să ţin mâinile pe lângă el, ca să îl am sub control. Când sunt blat, ţin mâinile pe lângă corp. Atacantul pleacă de lângă mine şi eu îl las să treacă.

Eu spun că postul cel mai uşor în fotbal e ăsta de fundaş central. Pentru că ţi se spune de la începutul începuturilor „Nu dai nici tu, nu dă nici vârful“. Când faci un blat, tu eşti lângă adversar, dar  niciodată nu dai cu capul. Sari mereu în spatele atacantului, nu îi iei faţa. Şi, în situaţia asta, vârful fie deviază către un coechipier, fie dă arbitrul fault şi aşa duci adversarul mai aproape de poartă.

Misiune îndeplinită în orice situaţie.

Mai e un lucru, dar pe ăsta îl vezi doar la fundaşii şmecheri: cheful de a pleca în atac. Când pleacă, de obicei, un apărător în atac? Când meciul e 0-0, de exemplu, şi  trebuie să dai gol. Sau când vrea unul să iasă în evidenţă, să arate el cât de bun e. Sau când eşti blat! Atunci urci cu mingea la picior în faţă şi, când vrei să pasezi în lateral, o dai la adversar. Pierzi mingea în zonă centrală şi ceilalţi scapă doi contra unu sau unu contra unu. Cum se traduce situaţia de unu contra unu la un blat? Te driblează, faci fault, iei cartonaş roşu. Sau scapă de tine şi dă gol. Iar ăsta care a pierdut mingea în primă fază iese cel mai bine. Până la urmă, greşeala e omenească, nu? Oricine poate să comită o eroare...

Situaţia ideală la un blat e să ai ambii fundaşi centrali cumpăraţi. Şi, de regulă, cam aşa se întâmplă, pentru că ei sunt şi prieteni. Poţi şi cu unul singur, dar depinde care dintre cei doi are caracterul mai puternic, care e mai tare. Dacă omul corect e şi ăla mai puternic, atunci ai o problemă. Pentru că el va sta tot meciul cu gura pe colegul lui mai slab de înger, care e şi blat. Îl va înjura, va ţipa la el, îl va face în fel şi chip şi, involuntar, îl va forţa să îşi remedieze greşelile. Chiar dacă ăsta e vândut!

Partea a II-a: Mijlocaşul se agită să încurce

Închizătorul e şi el o piesă importantă la un blat. El dă pasă lungă, dar întotdeauna e prea lungă. Nu se demarcă atunci când au fundaşii centrali mingea. Stă mereu pe adversar sau se comportă de parcă şi-ar căuta locul. El, de fapt, nu caută nimic. Şi este cel care face cele mai multe faulturi, ca să aducă echipa adversă cât mai aproape de poartă. Să ştii că la un blat se ţine cont de detalii. Dacă ăia au în echipă pe unul care bate bine loviturile libere sau lucruri de genul ăsta.

Mai e o categorie: disperatul! Aici intră fundaşii centrali sau mijlocaşii defensivi. Sunt ăia care fac multe, foarte multe faulturi şi o ţin doar în alunecări. Tu, ca om care nu cunoşti, crezi că respectivul se zbate, dar el nu face nimic. Orice fotbalist, atunci când e jos, nu mai are cum să intervină şi a doua oară. Dacă rămâi pe picioare, tatonezi şi ai mai multe soluţii. Faci un fault tactic, faci ceva. Când eşti jos, eşti terminat.

Pe mijlocaşul ofensiv care e blat îl vezi că îl mai uită faza în faţă, uită să coboare în apărare. Sau coboară mai mult într‑o parte. El joacă, dar tot timpul îi calcă pe ceilalţi pe bătături. Tot timpul e cu gura pe colegi, îi ceartă, să pară el integru. Că, vezi Doamne, e sută la sută corect. Dar, de fapt, n-are nicio treabă.

Mai e un lucru care mă enervează, chiar şi atunci când nu e vorba de un blat: să văd un mijlocaş ofensiv care vine şi îşi ia mingea din spate, de la fundaşii centrali. Ce caut eu acolo? Vin să dau aceeaşi pasă pe care ar putea să o dea şi un fundaş? Asta, de regulă, e o mişcare de blat. Cobor foarte mult să îmi iau mingi şi lumea crede că fac o grămadă de lucruri. În realitate, mai mult încurc.

Partea a III-a: 50 de centrări în primul om

Aici intră şi fundaşii laterali, şi mijlocaşii de bandă. Au cam aceeaşi misiune la un blat. Fundaşul stânga sau dreapta când trânteşte un meci nu urcă niciodată în atac. Niciodată! Sau, dacă e să apară în ofensivă, îţi greşeşte toate centrările.

La mijlocaşul lateral e un principiu elementar. Când mingea e în stânga, omul din dreapta trebuie să strângă un pic în centru. Dar mijlocaşul care e blat, atunci când mingea e în stânga, el rămâne ţintuit în banda dreaptă. Aşa se formează spaţii şi lui îi e mai greu să intervină. Mai sunt cazuri în care mijlocaşul lateral îţi dă 50 de centrări într-un meci. Dar toate scurte, în primul om. Sau în portar sau pe lângă poartă. Şi te întrebi „Bă, ce are ăsta, e prost?“. Joacă, se zbate, dar nu face nimic în realitate.

Băieţii deştepţi joacă la două capete

Cei mai şmecheri jucători de fotbal sunt ăia care merg la două capete când fac un blat. Ce înseamnă asta? Ei spun că trântesc meciul, dar joacă normal. Dacă iese rezultatul, îşi iau banii, dacă nu, nu. Şi, în cazul în care nu iese manevra, sunt atâtea motive pe care poţi să le invoci. O grămadă!

Tot ce trebuie să faci e să nu iei cartonaş roşu. Dacă eşti eliminat, nu mai eşti util. Trebuie să fii în teren, aşa îţi meriţi banii. Am văzut că unii spun despre un jucător că a fost blat după ce a luat roşu. Ce simple ar fi lucrurile, dacă ar fi aşa: intri, joci cinci minute, faci un fault, te elimină arbitrul şi pleci acasă cu banii în buzunar. Dar nu e chiar aşa.


Atunci când ai acceptat să trânteşti un meci, eşti un vânzător şi cuvântul tău nu mai are valoare. Eşti compromis pentru tot restul vieţii. Dacă ai şi ghinionul să fii tânăr, cariera ta s-a terminat încă de la început

Fotbalistul secret

La primul meci aranjat te simţi penibil. Nu ştii ce să faci, habar n-ai cum să te comporţi. Şi îţi dai seama că te furi singur

Fotbalistul secret

Blaturile la pariuri se fac doar rareori pe scor exact. Mai mult se preferă diferenţa de goluri.Scorurile exacte se pariază atunci când ăia patru-cinci dintr-o echipă merg ca un Mercedes

Fotbalistul Secret

Am întâlnit oameni care s-au făcut de râs atunci când erau blat. La un meci, ţin minte că au intrat suporterii peste noi în vestiar să ne omoare cu bătaia. Ne‑au spart maşinile, ne-au alergat. Manevra a fost prea evidentă

Fotbalistul Secret în Episodul 1

Cei mai cunoscuţi pentru blaturi sunt jucătorii în vârstă. Au şi influenţă în vestiar şi nici nu mai au mare lucru de pierdut

Fotbalistul Secret în Episodul 1

EPISODUL 1 - Cum te simţi când eşti doar o umbră! Dezvăluiri fără precedent despre blaturi. Fotbalistul Secret: 'Am participat la meciuri aranjate


Episodul 3

Ce faci atunci când colegii tăi de echipă trântesc un meci şi tu te prinzi? Fotbalistul Secret povesteşte cum a reacţionat atunci când, în timpul partidei, şi-a dat seama că joacă într-un aranjament şi cum a fost convins să continue meciul. Acesta explică şi rolul antrenorului într-un meci trucat: cum face tactica, cum se comportă în timpul partidei şi ce spune la final în faţa ziariştilor.

Episodul 4

Care este momentul în care fotbalul câştigă în lupta cu banii? Răspunsul îl puteţi afla în episodul 4 al serialului „Fotbalistul Secret“, cel în care veţi putea citi povestea unui mare derby al campionatului nostru care a fost aranjat de jucătorii celor două echipe

Episodul 5

Fotbalistul secret explică legătura stranie dintre fotbaliştii de top şi interlopi. Cum ajunge un jucător important să aibă viaţa controlată de un om ale cărui afaceri sunt mereu în afara legii şi care sunt trucurile prin care infractorii pot să îi aibă la mână pe fotbalişti.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.