Eroi de cursă lungă! Mai mulți ultramaratoniști ieșeni au alergat peste 100 de kilometri în 24 de ore, pentru copiii cu autism FOTO

  • Publicat:

Într-o perioadă în care pandemia de coronavirus a lovit întreaga planetă, românii nu uită să fie oameni. Peste 150 de ultramaratoniști cu suflet uriaș din întreaga țară, între care și ieșeni, au ieșit din casă, în week-end, pentru o cauză nobilă și au decis să alerge 24 de ore pentru copiii cu autism din România, în cadrul campaniei ”Autism 24h Marea Neagră”.

Printre cei 150 de ultramaratoniști români care s-au alăturat acestei campanii s-au numărat și ieșenii Alin Vorniceanu, Ionut Pârju, Alexandru Bacoșcă, Andrei Coman, Ioana Bianca Scarlat, Costel Ciprian Ionașcu, Tamaș Narcis Iosif, Adrian Ipate, Costea Iustin, Cozma Ioana și Constantin Popa.

Cei 11 au pornit în cursa de 24 de ore, la fel ca și colegii din țară, sâmbătă la ora 10.00, iar duminică dimineață la aceeași oră au ajuns acasă după peste 100 de kilometri parcurși.

Alin Vorniceanu, 142 de kilometri pe mai multe trasee

Cel mai important, toți cei 11 ieșeni au atins borna celor 100 de kilometri și au ajuns la ”finiș” cu sufletul împăcat că au putut face acest gest uriaș pentru copiii cu autism.

După 24 de ore în care a trecut prin toate stările și în care nu a avut de înfruntat doar ploaia torențială de sâmbătă seară, piatra cubică sau durerile articulare, ci și un echipaj de poliție un pic cam zelos, Alin Vorniceanu, al carui cronometrul a înregistrat 142 de kilometri, a trecut cu bine peste o nouă cursă caritabilă din palmaresul său de invidiat. Și a ajuns la finiș la fel de volubil și de bine-dispus ca la start. Dar cu chipul vizibil afectat de fort și cu durerile de spate și musculare inevitabile.

„A fost o cursă destul de grea, în condițiile în care am fost nevoit tot timpul să-mi găsesc un traseu nou. Mai ales când am ajuns acasă, unde am avut un traseu foarte scurt, de zece metri pe zece. Piatra a fost destul de mare și m-a pus un pic de dificultate, dar asta nu înseamnă că nu puteam duce la capăt ceea ce mi-am propus. Am continuat, am tras cât am putut, în ultimele șapte ore din păcate am făcut abia 30 de kilometri. Ținta era 100 de kilometri, acesta era proiectul ”Autism 24 de ore – Marea Neagră”, dar calculele arată că am făcut 142 de kilometri. Deci mi-am atins obiectivul”, a declarat Alin Vorniceanu pentru ProSport.

Acesta spune că primii 30 de kilometri au reprezentat cea mai grea parte a cursei: „Prima etapă de 20-30 de kilometri este cea mai grea, până îți intri în ritm. În urma tuturor experiențelor pe care le-am avut mi-am dat seama că eu sunt o persoană de distanțe lungi și am observat că îmi revin după această perioadă, intru într-o altă etapă a organismului. Trec peste anumite praguri și mă simt mult mai bine după 30-40 kilometri, chiar pot să-i dau un pic mai puternic. Am făcut acest gest cu drag, din toată inima. Nu am vrut să impresionez cu nimic. În sufletul meu e o mare luptă. Eu sunt mai mult decât fericit pentru faptul că sunt sănătos, că am capacitate de gândire, mâinile și picioarele le pot coordona cu bine. Știm cu toții că acei copilași cu autism au probleme de coordonare și dizabilități, haideți să ne gândim un pic la durerea lor! Starea lor e de două ori mai mare decât am face noi un efort fizic sau o reclamă pentru a-i ajuta. Le doresc din tot sufletul să aibă parte de această platformă pe care dorește să o implementeze Adrian, organizatorul acestui eveniment și să aibă parte toți copilașii cu autism de acea platformă”.

Ionuț Pârju, 132 de kilometri printre mașini, copii cu bicicleta. ”Campion nu ești prin cuvinte, ci prin fapte. Campion înseamnă să-ți dovedești limitele”

„Sunt fericit, acum chiar vreau să mai fac o sută de kilometri. Am alergat 24 de ore și am parcurs 132 de kilometri. Am alergat în cartier la mine, în zona Gării, și pe loc drept și în pantă. Am alergat printre mașini, printre oameni, printre copii aflați pe bicicletă, unul chiar era să dea peste mine. Mariana (n.r. Mariana Pârju, soția lui Ionuț) m-a ajutat enorm, mi-a mai făcut un masaj câte 10 minute. Nu a fost niciun moment să renunț. Eu sunt foarte motivat, când vreau să fac ceva, fac sută la sută. Strâng din dinți și duc cursa la final”, a spus Ionuț Pârju, care a făcut acest gest din suflet, pentru copiii cu autism: „Am făcut acest gest pentru copiii cu autism, pentru că ei suferă toată viața. Eu sufăr doar acum și după aceea mă refac. Am vrut să fac ceva pentru ei, dar și pentru mine, pentru sănătate, pentru numele nostru. Campion nu ești prin cuvinte, ci prin fapte. Campion înseamnă să-ți dovedești limitele. Eu sunt foarte mulțumit că am dat maximum și am depășit 100 de kilometri”.

Medicul stomatolog Bianca Ioana Scarlat, 104 kilometri la primul său ultramaraton

O frumoasă surpriză la acest ultramaraton a fost medicul stomatolog de doar 27 de ani Bianca Ioana Scarlat, care a atins borna celor 100 de kilometri deși a fost la prima sa experiență de acest gen.

„Eu sunt alergătoare de un an de zile, iar în viața de zi cu zi sunt medic stomatolog. Îmi doream foarte mult să fac un ultramaraton, era obiectivul meu pe 2020, dar neavând unde să merg am zis să încerc să mă înscriu la competiții online. Am intrat pe grupurile noastre de alergări, iar după o săptămână am decis să mă înscriu. A fost un challenge pentru mine, am vrut să văd dacă pot să ating 100 de kilometri în 24 de ore. În primul rând m-am înscris pentru o cauză nobilă, pentru copiii cu autism. Am alergat pe Splai Bahlui, am luat startul la ora 10 dimineața, iar până la 10 seara am alergat 72 de kilometri.

În total am făcut 104 kilometri și m-am clasat în prima parte. Dimineața, la ora 6 am ieșit și am făcut diferența până la 104. Am încercat să nu adorm, am încercat să mă mai plimb prin apartament, pentru că nu știam cum va reacționa organismul. Am stat jumătate de oră cu picioarele în apă rece, dar oboseala m-a ajuns și am adormit vreo cinci ore.

Dar dimineață, surprinzător, am fost destul de bine. Mai aveam patru ore la dispoziție în care să fac vreoo 30 de kilometri, am intrat puțin în panică, dar a fost OK. A fost primul meu ultramaraton. Cursa aceasta mi-a arătat cât de puternică sunt și până unde pot merge cu ambiția și voința mea”, a declarat pentru ProSport medicul stomatolog Bianca Ioana Scarlat. Aceasta a fost asistată de Doru Munteanu, un experimentat ultramaratonist ieșean: „Doru Munteanu mi-a fost alături, el m-a pregătit, de la plan de alimentație până la tabel făcut pe kilometri pe oră. El a venit la un moment dat, a tras de mine, a alergat cu mine, iar dimineață la ora 5 Doru era pe Bahlui și m-a ajutat foarte mult”.

Ioana Cozma, moment critic la kilometrul 95. Cum a trecut peste acest impas

La primul ultramaraton s-a aflat și Ioana Cozma, asistent kinetoterapeut și voluntar la Serviciul de Ambulanță. În vârstă de 28 de ani, Ioana a reușit să alerge 102 kilometri, deși la borna 95 a fost la un pas de abandon, din cauza durerilor mari la genunchi.

”Ideea de a participa mi-a venit după ce am aflat de această campanie pe Facebook, Autism 24h. Și fiindcă nu am mai participat, mi-am spus să încerc. Eu sunt kinetoterapeut și am lucrat cu copiii cu autism, iar acum este o ocazie bună să-i ajut pe acești copii. Am mai participat la concursuri, dar cel mai mult am alergat 21 de kilometri, la un semimaraton. La început a fost greu, dar având prietenii aproape am trecut ușor peste. Și am alergat în cele din urmă 102 kilometri”, a spus Ioana Cozma.

Ioana Cozma a ținut să mulțumească unei persoane care a ajutat-o să treacă peste un moment dificil, în care a fost la un pas de abandon: „La kilometrul 95 am vrut să abandonez, mă durea foarte tare genunchiul și voiam să abandonez. Dar a venit o doamnă alături de mine și m-a ajutat să trec peste. M-a încurajat, mi-a spus că sunt o luptătoare și că sunt pe ultima sută de metri. Am alergat împreună cu doamna Camelia Pohoață încă 5-6 kilometri după aceea. Vreau să-i mulțumesc în mod special pentru ajutor, dar și lui Doru Munteanu, care m-a ajutat mult”.

Și tot la primul ultramaraton s-a aflat și Alexandru Bacoșcă, acesta reușind să ducă la bun sfârșit cursa și să bifeze suta de kilometri, ca și colegii săi participanți de la clubul ACS AtletIS.

 

 

Pe aceeași temă
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Descoperire uriașă despre vaccinul Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat cu el trebuie să știe
Descoperire uriașă despre vaccinul Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat cu el trebuie să știe
Preotul din Călărași, îndrăgostit de o fată de 14 ani, o sfătuia să facă videochat pentru că arată bine. Cum a reacționat când mama fetei l-a confruntat
Preotul din Călărași, îndrăgostit de o fată de 14 ani, o sfătuia să facă videochat pentru că arată bine. Cum a reacționat când mama fetei l-a confruntat
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil  și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca să fie sigur că-l remarcă vecinii
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca să fie sigur că-l remarcă vecinii
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie