Eroi de cursă lungă! Mai mulți ultramaratoniști ieșeni au alergat peste 100 de kilometri în 24 de ore, pentru copiii cu autism FOTO

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 04 May. 2020, 17:03 Sport Life

Într-o perioadă în care pandemia de coronavirus a lovit întreaga planetă, românii nu uită să fie oameni. Peste 150 de ultramaratoniști cu suflet uriaș din întreaga țară, între care și ieșeni, au ieșit din casă, în week-end, pentru o cauză nobilă și au decis să alerge 24 de ore pentru copiii cu autism din România, în cadrul campaniei ”Autism 24h Marea Neagră”.

Printre cei 150 de ultramaratoniști români care s-au alăturat acestei campanii s-au numărat și ieșenii Alin Vorniceanu, Ionut Pârju, Alexandru Bacoșcă, Andrei Coman, Ioana Bianca Scarlat, Costel Ciprian Ionașcu, Tamaș Narcis Iosif, Adrian Ipate, Costea Iustin, Cozma Ioana și Constantin Popa.

Cei 11 au pornit în cursa de 24 de ore, la fel ca și colegii din țară, sâmbătă la ora 10.00, iar duminică dimineață la aceeași oră au ajuns acasă după peste 100 de kilometri parcurși.

Alin Vorniceanu, 142 de kilometri pe mai multe trasee

Cel mai important, toți cei 11 ieșeni au atins borna celor 100 de kilometri și au ajuns la ”finiș” cu sufletul împăcat că au putut face acest gest uriaș pentru copiii cu autism.

După 24 de ore în care a trecut prin toate stările și în care nu a avut de înfruntat doar ploaia torențială de sâmbătă seară, piatra cubică sau durerile articulare, ci și un echipaj de poliție un pic cam zelos, Alin Vorniceanu, al carui cronometrul a înregistrat 142 de kilometri, a trecut cu bine peste o nouă cursă caritabilă din palmaresul său de invidiat. Și a ajuns la finiș la fel de volubil și de bine-dispus ca la start. Dar cu chipul vizibil afectat de fort și cu durerile de spate și musculare inevitabile.

„A fost o cursă destul de grea, în condițiile în care am fost nevoit tot timpul să-mi găsesc un traseu nou. Mai ales când am ajuns acasă, unde am avut un traseu foarte scurt, de zece metri pe zece. Piatra a fost destul de mare și m-a pus un pic de dificultate, dar asta nu înseamnă că nu puteam duce la capăt ceea ce mi-am propus. Am continuat, am tras cât am putut, în ultimele șapte ore din păcate am făcut abia 30 de kilometri. Ținta era 100 de kilometri, acesta era proiectul ”Autism 24 de ore – Marea Neagră”, dar calculele arată că am făcut 142 de kilometri. Deci mi-am atins obiectivul”, a declarat Alin Vorniceanu pentru ProSport.

Acesta spune că primii 30 de kilometri au reprezentat cea mai grea parte a cursei: „Prima etapă de 20-30 de kilometri este cea mai grea, până îți intri în ritm. În urma tuturor experiențelor pe care le-am avut mi-am dat seama că eu sunt o persoană de distanțe lungi și am observat că îmi revin după această perioadă, intru într-o altă etapă a organismului. Trec peste anumite praguri și mă simt mult mai bine după 30-40 kilometri, chiar pot să-i dau un pic mai puternic. Am făcut acest gest cu drag, din toată inima. Nu am vrut să impresionez cu nimic. În sufletul meu e o mare luptă. Eu sunt mai mult decât fericit pentru faptul că sunt sănătos, că am capacitate de gândire, mâinile și picioarele le pot coordona cu bine. Știm cu toții că acei copilași cu autism au probleme de coordonare și dizabilități, haideți să ne gândim un pic la durerea lor! Starea lor e de două ori mai mare decât am face noi un efort fizic sau o reclamă pentru a-i ajuta. Le doresc din tot sufletul să aibă parte de această platformă pe care dorește să o implementeze Adrian, organizatorul acestui eveniment și să aibă parte toți copilașii cu autism de acea platformă”.

Ionuț Pârju, 132 de kilometri printre mașini, copii cu bicicleta. ”Campion nu ești prin cuvinte, ci prin fapte. Campion înseamnă să-ți dovedești limitele”

„Sunt fericit, acum chiar vreau să mai fac o sută de kilometri. Am alergat 24 de ore și am parcurs 132 de kilometri. Am alergat în cartier la mine, în zona Gării, și pe loc drept și în pantă. Am alergat printre mașini, printre oameni, printre copii aflați pe bicicletă, unul chiar era să dea peste mine. Mariana (n.r. Mariana Pârju, soția lui Ionuț) m-a ajutat enorm, mi-a mai făcut un masaj câte 10 minute. Nu a fost niciun moment să renunț. Eu sunt foarte motivat, când vreau să fac ceva, fac sută la sută. Strâng din dinți și duc cursa la final”, a spus Ionuț Pârju, care a făcut acest gest din suflet, pentru copiii cu autism: „Am făcut acest gest pentru copiii cu autism, pentru că ei suferă toată viața. Eu sufăr doar acum și după aceea mă refac. Am vrut să fac ceva pentru ei, dar și pentru mine, pentru sănătate, pentru numele nostru. Campion nu ești prin cuvinte, ci prin fapte. Campion înseamnă să-ți dovedești limitele. Eu sunt foarte mulțumit că am dat maximum și am depășit 100 de kilometri”.

Medicul stomatolog Bianca Ioana Scarlat, 104 kilometri la primul său ultramaraton

O frumoasă surpriză la acest ultramaraton a fost medicul stomatolog de doar 27 de ani Bianca Ioana Scarlat, care a atins borna celor 100 de kilometri deși a fost la prima sa experiență de acest gen.

„Eu sunt alergătoare de un an de zile, iar în viața de zi cu zi sunt medic stomatolog. Îmi doream foarte mult să fac un ultramaraton, era obiectivul meu pe 2020, dar neavând unde să merg am zis să încerc să mă înscriu la competiții online. Am intrat pe grupurile noastre de alergări, iar după o săptămână am decis să mă înscriu. A fost un challenge pentru mine, am vrut să văd dacă pot să ating 100 de kilometri în 24 de ore. În primul rând m-am înscris pentru o cauză nobilă, pentru copiii cu autism. Am alergat pe Splai Bahlui, am luat startul la ora 10 dimineața, iar până la 10 seara am alergat 72 de kilometri.

În total am făcut 104 kilometri și m-am clasat în prima parte. Dimineața, la ora 6 am ieșit și am făcut diferența până la 104. Am încercat să nu adorm, am încercat să mă mai plimb prin apartament, pentru că nu știam cum va reacționa organismul. Am stat jumătate de oră cu picioarele în apă rece, dar oboseala m-a ajuns și am adormit vreo cinci ore.

Dar dimineață, surprinzător, am fost destul de bine. Mai aveam patru ore la dispoziție în care să fac vreoo 30 de kilometri, am intrat puțin în panică, dar a fost OK. A fost primul meu ultramaraton. Cursa aceasta mi-a arătat cât de puternică sunt și până unde pot merge cu ambiția și voința mea”, a declarat pentru ProSport medicul stomatolog Bianca Ioana Scarlat. Aceasta a fost asistată de Doru Munteanu, un experimentat ultramaratonist ieșean: „Doru Munteanu mi-a fost alături, el m-a pregătit, de la plan de alimentație până la tabel făcut pe kilometri pe oră. El a venit la un moment dat, a tras de mine, a alergat cu mine, iar dimineață la ora 5 Doru era pe Bahlui și m-a ajutat foarte mult”.

Ioana Cozma, moment critic la kilometrul 95. Cum a trecut peste acest impas

La primul ultramaraton s-a aflat și Ioana Cozma, asistent kinetoterapeut și voluntar la Serviciul de Ambulanță. În vârstă de 28 de ani, Ioana a reușit să alerge 102 kilometri, deși la borna 95 a fost la un pas de abandon, din cauza durerilor mari la genunchi.

”Ideea de a participa mi-a venit după ce am aflat de această campanie pe Facebook, Autism 24h. Și fiindcă nu am mai participat, mi-am spus să încerc. Eu sunt kinetoterapeut și am lucrat cu copiii cu autism, iar acum este o ocazie bună să-i ajut pe acești copii. Am mai participat la concursuri, dar cel mai mult am alergat 21 de kilometri, la un semimaraton. La început a fost greu, dar având prietenii aproape am trecut ușor peste. Și am alergat în cele din urmă 102 kilometri”, a spus Ioana Cozma.

Ioana Cozma a ținut să mulțumească unei persoane care a ajutat-o să treacă peste un moment dificil, în care a fost la un pas de abandon: „La kilometrul 95 am vrut să abandonez, mă durea foarte tare genunchiul și voiam să abandonez. Dar a venit o doamnă alături de mine și m-a ajutat să trec peste. M-a încurajat, mi-a spus că sunt o luptătoare și că sunt pe ultima sută de metri. Am alergat împreună cu doamna Camelia Pohoață încă 5-6 kilometri după aceea. Vreau să-i mulțumesc în mod special pentru ajutor, dar și lui Doru Munteanu, care m-a ajutat mult”.

Și tot la primul ultramaraton s-a aflat și Alexandru Bacoșcă, acesta reușind să ducă la bun sfârșit cursa și să bifeze suta de kilometri, ca și colegii săi participanți de la clubul ACS AtletIS.

 

 

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 04 May. 2020, 17:03 Sport Life
Pe aceeași temă
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
A
murit profesoara cunoscută în toată lumea pentru că s-a căsătorit cu elevul pe
care „l-a violat“ când acesta avea 13 ani
A murit profesoara cunoscută în toată lumea pentru că s-a căsătorit cu elevul pe care „l-a violat“ când acesta ...
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
Jucatorul pe care Becali voia 50 de milioane tocmai a fost DAT AFARA! A ramas pe drumuri dupa ce echipa l-a anuntat ca nu mai e in lot
Jucatorul pe care Becali voia 50 de milioane tocmai a fost DAT AFARA! A ramas pe drumuri dupa ce echipa l-a anuntat ca nu ...
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Volanul pe dreapta, cauza accidentelor! Dovada poliţiei
Volanul pe dreapta, cauza accidentelor! Dovada poliţiei
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania!
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania!
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
DOCUMENT: Informarea privind starea de urgență! Ce măsuri a propus Klaus Iohannis
DOCUMENT: Informarea privind starea de urgență! Ce măsuri a propus Klaus Iohannis
Ce au ajuns să facă Emily și Mirela Vaida, ca să se evite. Măsuri drastice după scandal
Ce au ajuns să facă Emily și Mirela Vaida, ca să se evite. Măsuri drastice după scandal
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Se termină telenovela de la Acces Direct! Vulpița părăsește emisiunea pentru totdeauna
Se termină telenovela de la Acces Direct! Vulpița părăsește emisiunea pentru totdeauna
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
ULTIMĂ ORĂ! Actrița Naya Rivera a fost dată dispărută după ce fiul ei a fost găsit singur pe o barcă. Rivera a devenit cunoscută datorită serialului Glee, dar multe staruri din show și-au găsit sfârșitul tragic după terminarea filmărilor
ULTIMĂ ORĂ! Actrița Naya Rivera a fost dată dispărută după ce fiul ei a fost găsit singur pe o barcă. Rivera a devenit ...
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
LISTA ROȘIE a activităților care ne pot îmbolnăvi ușor. A fost emisă de OMS
LISTA ROȘIE a activităților care ne pot îmbolnăvi ușor. A fost emisă de OMS
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!