EL ar putea iubi fotbalul? Bob Marley şi pasiunea pentru sportul rege. Ce condiţie a pus unor jurnalişti pentru a acorda un interviu

2 dec 2015 2846 afişări Sport Life
EL ar putea iubi fotbalul? Bob Marley şi pasiunea pentru sportul rege. Ce condiţie a pus unor jurnalişti pentru a acorda un interviu

Robert Nesta "Bob" Marley (6 februarie 1945 - 11 mai 1981) a fost un cântăreţ jamaican şi chitarist. A cunoscut faima internaţională alături de trupa sa, "The Wailers". În afară de muzică, fotbalul a jucat un rol important în viaţa lui Marley. Juca fotbal în parcări, pe câmp, chiar şi în interiorul studourilor de înregistrare.

"Fotbalul este o nebunie. O întreagă lume, un întreg univers. Îl iubesc pentru că trebuie să fii talentat ca să-l poţi practica. Fotbalul înseamnă libertate", spunea Bob Marley în 1979.

A jucat, a privit şi s-a filmat jucând. La fiecare turneu pe care îl organizau, Bob Marley şi formaţia sa, The Wailers, luau cu ei o minge de fotbal pentru a juca împotriva altor cântăreţi, fotbalişti, jurnalişti, sau doar oameni ai locului unde mergeau. Era o cerinţă des întâlnită la Bob. Într-un turneu prin Europa, acesta a decis să nu acorde niciun interviu spunându-le jurnaliştilor "dacă vreţi să mă cunoaşteţi, trebuie, mai întâi să jucaţi fotbal împotriva mea şi a formaţiei".Cântăreţul a reuşit performanţa de a-l convinge pe cel bun jucător al anilor '60-'70, Allan "Skilly" Cole, să facă parte din echipa sa într-un turneu. Jucătorii săi favoriţi erau Pele, Ardiles şi Maradona.

Visa să-şi deschidă o şcoală de fotbal

Avea un vis, acela de a-şi deschide o şcoală de fotbal, în Jamaica, alături de brazilianul Paulo Cesar, pe care l-a cunoscut în timpul unui turneu din Africa de Sud. Nu a mai apucat să-şi îndeplinească acest vis. A murit la scurt timp după acest turneu, din cauza unei tumori maligne sub unghia unui deget de la picior. Contrar aşteptărilor, această leziune nu a survenit ca urmare a unei accidentări din timpul unui meci de fotbal. A fost un simptom al cancerului deja existent în corpul lui Marley.

 


articol publicat de Andrei Pal

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.