A colaborat Gică Popescu cu Securitatea?

29 iun 2009 16 afişări Sport Life
A colaborat Gică Popescu cu Securitatea? Gică Popescu a colaborat cu Securitatea!

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a dat informări despre colegii săi în perioada 1986-1989, el figurând în dosarul privind activitatea sa de informator al Securităţii cu numele conspirativ de "Petrescu", informează cotidianul Adevărul, în ediţia de luni.

"De-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, «numitul Popescu Gheorghe» a scris nouă rapoarte informative, printre cei vizaţi fiind fostul fotbalist şi actualul antrenor Emil Săndoi, dar şi fostul antrenor al «Craiovei Maxima», Constantin Oţet", precizează Adevărul, despre rapoartele fotbalistului, alias "colonelul Petrescu".

Popescu devine colaborator al Securităţii la 25 februarie 1986, precizează sursa citată. "La 23 ianuarie 1986, locotenentul major Constantin Guţă şi ofiţerul coordonator Victor Veliscu întocmesc un raport cu propunere de recrutare a fotbalistului în calitate de colaborator. O lună mai târziu, la 20 februarie 1986, Guţă şi Veliscu precizează că s-au întâlnit cu Gheorghe Popescu şi că acesta a avut o atitudine corespunzătoare, fiind de acord cu colaborarea. Cu aceeaşi ocazie, i s-a luat un angajament scris, completat cu un scurt instructaj privind modalitatea de colaborare şi cea de menţinere a legăturii. El a dat şi o declaraţie olografă cu numele persoanelor despre care se angajase că va oferi relaţii. Popescu devine colaborator cu acte la 25 februarie 1986", menţionează Adevărul.

Gheorghe Popescu a negat orice colaborare cu Securitatea. "Nu este vorba de nicio colaborare. Am înţeles că există şi nişte declaraţii care ar fi scrise de mine. Unele scrise cu carioca, altele la calculator, dar nu sunt ale mele. E ridicol! Dacă aceste note există, atunci cu siguranţă le-au făcut ei. Probabil au început să fabrice declaraţiile când au văzut că nu pot obţine nimic de la mine", susţine Gheorghe Popescu.

Fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal spune că a semnat doar o "hârtie banală" la fel ca mulţi alţi sportivi.

"Înaintea unui meci internaţional a venit la mine unul dintre cei care se ocupau de echipă. Atunci m-au pus să semnez o hârtie banală, un fel de angajament că dacă văd că vine cineva să racoleze jucători să spun. Nu am spus nimic. Era ceva despre siguranţa naţională, iar astfel de hârtii au semnat mai mulţi sportivi. De atunci am fost încercat de mai multe ori, dar nu am cedat. Mă aştepta unul în faţa casei, în perioada când am jucat la Craiova, dar eu am fugit de acea persoană care mă urmărea zilnic. Dacă îl vedeam pe stradă traversam pe partea cealaltă", a declarat Gheorghe Popescu, care a mai spus că se va duce marţi la CNSAS pentru clarificarea situaţiei.

Conform documentelor de la CNSAS, în perioada martie 1986 – august 1989, Gheorghe Popescu ar fi furnizat Securităţii nouă note informative scrise. Persoanele vizate de Gică Popescu şi data la care ar fi fost făcute informările sunt: Vasile Mănăilă – 16.03.1986, Emil Săndoi – 21.05.1986, Constantin Teaşcă – 03.09.1986, Aurelian Ţicu – 16.10.1986, Constantin Oţet – 03.02.1987, Stare de spirit echipa Craiova – 14.05.1987, Aurelian Ţicu – 07.06.1987, Stare de spirit echipa Craiova – 26.09.1988, Turneu Turcia – 25.08.1989.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.