SPECIAL | 10 concursuri de alergare montană pe care trebuie să le încerci în România. Ghid: ce să ştii dacă te-ai săturat de asfalt şi vrei să te apuci de trail (I)

24 ian 2018 33947 afişări

„…De ce alergi tu, om sănătos la cap, pe munte? De ce alergi pieptiş, pe poteci nemarcate? Ca să dai ochii cu ursul? Sau te sfâşie câinii de la stână? Să te zgârii? Să transpiri? Ieri, pe vremea asta, stăteai în pat. Era bine. Te uitai la un film şi beai o bere. Iar acum... Uită-te la tine! Ştii ce? Mai bine renunţi!
Dacă-ţi rupi un picior? Dacă răceşti? Dacă vine ploaia? TU NU GÂNDEŞTI? Hai, renunţă!

…Uite cât mai ai de urcat! Sigur te prinde noaptea, că disperarea te-a prins demult! Ei, ţi-am spus? Ţi-am spus că aşa va fi? Normal! Normal! Deja ai ajuns la vorba mea, blestemi clipa în care te-ai apucat de trebşoara asta. Renunţă odată, cât încă poţi! Vine acum punctul de control. Gata, gata, ajungi acolo, spui că nu mai, că ţi-a ajuns. Au ei grijă pe urmă. Trebuie doar să renunţi. Atât. Să spui că nu mai poţi. Şi se termină totul.

…Uite, şi ăsta a trecut pe lângă tine! Şi ăsta! Şi ăsta! Frate, zici că au motor. Şi tu... Te târăşti, nu alergi. Eşti lamentabil. Chiar dacă termini concursul ăsta, o să fii ultimul. Ultimul, ultimul! Se vor uita toţi la tine...

Ei, ce mai spui acum? Ai scăpat sticla în râpă, acum nu mai ai nici apă de băut, că n-ai vrut să renunţi când puteai. Şi ţi-e o sete... Acum, suportă! Ţi s-au rupt pantofii, de parcă nu era de ajuns că te băteau, să vezi ce rană o să ai la călcâi. Slabe şanse să te ţină papucii până la final. Speri degeaba. O să fie rău, ai să vezi. Şi răceşti! Sigur răceşti! La plămâni. Pe pariu!
Şi doar ţi-am spus să renunţi...

Hai, că, totuşi, mai ai puţin. Gata, gata, uite sosirea. Ultimul efort. Hai, hai, hai. Uf, ai trecut, ura! Ura! Ura... Ce frumoasă e medalia! Băi, e a ta, o meriţi! Nici să ţipi nu mai poţi. Te-a luat cu tremur, au început să te doară toate, dar nu mai contează acum. Ai reuşit, ai reuşit! Vezi, ţi-am spus eu mereu: nu există nu pot, bătrâne, există doar nu vreau! Acum eşti cel mai tare, l-ai făcut şi pe ăsta!“

…Marea, uriaşa provocare a alergătorului pe munte este să-şi înfrunte ispita prăbuşirii în înfrângere. De o sută, de o mie de ori într-o cursă. Ce primeşte în schimb? Toată povestea are sens doar dacă o priveşti de acolo, de sus, de pe creastă. Dar, ca să ajungi acolo...

În România există şi specia asta de oameni, dintr-un aliaj neobişnuit – „taricamunţii“, cum le spune Dan Zaharie, organizatorul Maratonului Retezat. Povestea lor, pe care ProSport v-o prezintă mai jos, într-un demers susţinut de Mercedes – prin noua Gama X, cel mai bun model din gama pickup –, a început acum ceva mai mult de un deceniu, în inima României. Apoi, fenomenul a luat viteză. Azi, concursurile de trail montan (alergare montană pe drumuri nepavate) sunt cu zecile, concurenţii – cu miile, iar ceea ce a început cu „nebunia“ unui om (Lucian Clinciu) a devenit o industrie.

Neştiută, discretă, entuziastă, inventivă, energică, fabulos de ambiţioasă, România alergătorilor montani arată cu totul altfel faţă de Româniile carnavaleşti de la televizor. E o ţară privată, alergică la birocraţia şi sedentarismul încremenit al aparatului de stat (cu care nu are absolut, dar absolut!, nimic în comun). E suficient să arunci o privire pe site-urile concursurilor - excelent întreţinute, cu conturi de Facebook şi Twitter, adrese de e-mail şi numere de telefon (la care chiar răspunde cineva!) şi o puzderie de informaţii foarte bine structurate - pentru a înţelege că azi măcar o parte din români au intrat deja adânc în Secolul al XXI-lea.

Maratoniştii montani sunt, adesea, cei care s-au plictisit de monotonia alergărilor pe asfalt şi au vrut mai mult. Profilul concurentului? Visul şi idealul oricărui publicitar: orăşean, dinamic, corporatist, bine pregătit, cu venituri peste medie, ambiţios, în căutare de provocări şi de experienţe noi, preocupat de mediu, de România de mâine şi de cei din jur.

Din Maratonul Piatra Craiului, bobul azvârlit în 2006 de Clinciu, a crescut incredibil de repede un ecosistem complex şi stufos. Azi sunt curse pentru copii, sunt crosuri, sunt semimaratoane, sunt maratoane, sunt ultramaratoane de 100 de kilometri; se aleargă pe dealuri, pe munţi mici şi mari şi chiar în curse integral la peste 2.000 de metri; sunt concursuri pe drumuri forestiere, poteci marcate şi nemarcate, pe trasee cu diferenţe de nivel moi şi altele pe lanţuri, grohotiş şi lespezi; întreceri care se termină în două ore şi altele care durează o zi şi jumătate sau chiar două, iar concurenţii fac traseu şi noaptea.

Nevăzut publicului larg, genul ăsta de concursuri la înălţime a ajuns să genereze şi turism, economie, profit: dezvoltare. Sunt sate pierdute printre munţi care, o dată pe an, se umplu de oameni. Sunt ocupate toate camerele şi casele disponibile, se consumă cât într-o lună, se face gălăgie cât în zece. Treptat, pe alocuri, comunităţile locale încep să înţeleagă că pot profita de legăturile cu oaspeţii ăştia puţin ţăcăniţi. Poate că şi aici e viitorul. „Ţara asta îţi dă tot ce vrei. Ai munţi, ai văi, ai râuri, ai tradiţii şi peisaje. Trebuie doar să întinzi mâna şi să vrei. Noi vrem“, spune unul din interlocutori, organizator de maraton montan. Fără să ştie de gândul celuilalt, un alt iniţiator de eveniment fabrică pe loc un slogan de reclamă: „Noi inventăm legende!“.

ProSport şi Mercedes vă întredeschid uşa acestui univers doar aparent netelegenic. Un univers unde se transpiră, unde fără efort nu ai niciun merit, unde antrenamentele sunt furcile caudine prin care treci linia de sosire - nimic în comun cu filmele unde eroii se fac ca plicurile cu supă instant, în două minute. Universul ăsta este populat cu oameni reali.

ProSport şi Mercedes au selectat 10 din cele mai frumoase evenimente de alergare montană la care puteţi participa în România. Sunt concursuri pentru toate gusturile şi toate stadiile de pregătire: curse accesibile sau infernale, evenimente unde poţi participa cu familia şi altele unde organizatorii nu îţi dau drumul pe traseu dacă n-ai experienţă.

Dacă vrei să faci pasul spre munte şi simţi nevoia unui ajutor, am pregătit şi câteva repere. Lista obiectelor obligatorii din rucsac, sfaturile unor alergători care au apucat-o deja pe drumul ăsta, cum să vă alegeţi încălţările, cum să vă modificaţi antrenamentele, principalele deosebiri între maratoanele montane şi cele din oraşe, câteva aplicaţii şi site-uri care s-ar putea să vă fie de folos.

Mai jos, în prima parte a articolului, citiţi despre Braşov Marathon, Transylvania 100k, Hit the Egg, Marathon 7500 şi Roşia Montană Marathon. 
În cea de-a doua parte veţi afla totul despre Retezat Maraton, 2X2 Race Bâlea Lac, Via Maria Theresia, CiucaşX3 şi Maratonul Piatra Craiului.


Braşov Marathon: hai afară, la zăpadă!


Braşov Marathon deschide "balul" pe zăpadă. Ieşirea din iarnă este, întotdeauna, grea pentru concurenţi. 

CÂND: 21 aprilie 2018.

UNDE: Braşov.
PROBE: maraton (38 km), semimaraton (21 km), cros (9 km), cursa copiilor (1 km);

TRASEUL MARATONULUI: Piaţa Sfatului – Şaua Tâmpei (alimentare) – Valea Cetăţii (hidratare) – Cabana Mică, Postăvaru (hidratare) – Cariera, Poiana Braşov (alimentare) – Fântâniţa Dreptăţii (hidratare) – Şaua Tâmpei (alimentare) – Piaţa Sfatului.
DESCRIERE: Cei 38 de kilometri de la Braşov Marathon se aleargă, în principal, pe trei suprafeţe: pavate, nepavate şi pietriş – dar, pentru că e luna aprilie, sunt mari şanse să se alerge, de fapt, pe zăpadă. Diferenţa de nivel totală este de 1.880 metri. Prima parte a traseului (16 km) este dificilă, cu ascensiune epuizantă şi aproape neîntreruptă, până la cota maximă, 1.799 metri, la Vârful Postăvaru. Urmează o coborâre şi, după kilometrul 21, deasupra staţiunii Poiana Braşov, vine o nouă porţie de urcuş susţinut (dar mai scurtă), până la culmea Crucurului.

Concurenţii trebuie să ţină cont că, întrecerea desfăşurându-se primăvara, pe munte, va fi frig (sau foarte frig) şi un teren dificil. Spre exemplu, ediţia 2017 s-a alergat prin zăpadă mare. „Clubul pentru Protecţia Naturii şi Turism Braşov (n.r. - CPNT) organizează concursuri dificile: cursa de maraton am nota-o cu grad de dificultate 8 din 10 datorită diversităţii condiţiilor (am avut parte şi de caniculă într-un an, dar şi de ger şi zăpadă de jumătate de metru în alt an), are o fragmentare ridicată şi, fiind la început de sezon, antrenamentul specific lipseşte, iar coborârea de pe Vârful Postăvaru s-a făcut mai mereu pe zăpadă“, îi avertizează Cezar Crican, organizator, pe cei care vin prima oară la Braşov Marathon.

ÎNSCRIERE: Pentru ediţia din 2018 a Braşov Marathon (la anul va fi a VII-a ediţie), organizatorii (care sunt voluntari) vor deschide înscrierile online în decembrie 2017 şi le vor închide pe 19 martie, cu o lună înaintea concursului. Vor fi disponibile 350 de locuri pentru maraton, 500 de locuri pentru semimaraton şi 350 de locuri pentru cros. „Detalii despre contribuţiile de participare vom furniza doar la deschiderea înscrierilor, având o taxă redusă în prima zi, urmând apoi să crească treptat, în trei paşi“, spune Cezar Crican.
În ediţia 2017, preţurile au fost mai degrabă modice:

- în prima zi de înscrieri – 30 de lei crosul, 45 de lei maratonul şi semimaratonul;

- următoarele două săptămâni – 45 de lei crosul, 60 de lei maratonul şi semimaratonul;

- restul perioadei, până la închidere sesiunii de înscrieri – 50 de lei crosul, 70 de lei maratonul şi semimaratonul.

SFATUL ORGANIZATORILOR PENTRU DEBUTANŢI: „Să înceapă cu proba de semimaraton sau cu un alt maraton, mai uşor, şi să fie pregătiţi să care tot echipamentul obligatoriu pe o urcare ce le va părea interminabilă, dar care îi va duce într-unul din cele mai spectaculoase locuri din România: Vârful Postăvaru“.

Site-ul competiţiei: http://www.brasovmarathon.ro/

Cont de Facebook: https://www.facebook.com/brasovmarathon/


Harta traseului de la Braşov Marathon. În colţul din dreapta-jos, harta diferenţelor de nivel. După cum se poate vedea, zonele de ascensiune nu sunt atât de dure ca la alte concursuri, dar evenimentul se petrece la mijlocul lunii aprilie, când este zăpadă şi foarte frig.Transylvania 100k&50k: dansul lui Dracula


Concurenţii sunt sfătuiţi să facă gălăgie pe traseu, pentru a evita întâlnirea cu animalele sălbatice din zonă. În imagine, un alergător de la Transylvania 100k lângă urmele proaspete, pe zăpadă, ale unui urs. FOTO: Facebook Transylvania 100k

CÂND: sâmbătă, 19 mai 2018

Start:
– ora 5.00 – pentru cursele de 100 de kilometri şi 80 de kilometri;
– ora 7.00 – cursa de 50 de kilometri;
– ora 9.00 – pentru cursa de 30 de kilometri;
– ora 11.00 – pentru cursa de 20 de kilometri.
UNDE: Castelul Bran – pentru toate cursele, mai puţin cea de 20 de kilometri, care va porni de la Moieciu de Sus.
PROBE: Transylvania 100k (100 de kilometri), Transylvania 80k (80 de kilometri), Transylvania 50k (50 de kilometri), Transylvania 30k (30 de kilometri), Transylvania 20k (20 de kilometri).

TRASEUL CURSEI DE 100 DE KILOMETRI: pleacă şi se încheie la Castelul Bran şi atinge toate punctele celebre ale Masivului Bucegi. Timpul-limită al acestui concurs-gigant este de 30 de ore. Se aleargă pe ruta Castelul Bran – Mălăieşti – Vf. Omu – Bătrâna – Peştera – Vf. Omu – Buşteni – Piatra Arsă – Bolboci – Vf. Bucşa – Moieciu de Sus – Poiana Gaura – Castelul Bran.
TRASEUL CURSEI DE 50 DE KILOMETRI: Castelul Bran - Mălăieşti - Vf. Omu - Bătrâna - Peştera - Poiana Gaura - Castelul Bran.

DESCRIERE: Ultramaratonul Transylvania 100k este un concurs greu, de 102 kilometri, dedicat alergătorilor avansaţi. Organizatorii au însă şi variante intermediare de concurs, începând cu cursa de 20 de kilometri, bună pentru începători şi pentru cei care au puţine concursuri montane în spate. Tot la categoria ultramaratoane se încadrează, însă, alte două dintre probe: cele de 50 şi de 80 de kilometri. „Cursa de 50 de kilometri este cea mai simplă dintre toate, dacă raportăm distanţa la diferenţa de nivel“, spune Vlad Cornea, unul din organizatorii concursului din Masivul Bucegi. „Intră în categoria ultramaraton. Majoritatea alergătorilor de la cursa de 50 vin de la maraton şi fac trecerea către ultra. Este accesibilă pentru cei care vor ceva mai mult decât maratonul, dar, totuşi, nu sunt pregătiţi pentru cursa de 100 de kilometri“.

Evenimentul este astfel conceput încât să ofere grade diferite de dificultate, pentru toate tipurile de alergători. „Cursa de 20 km ar fi, ca dificultate, pe la 4-5, o recomand cu căldură pentru începători, este destul de uşoară, nu are aproape deloc porţiuni tehnice, ajunge până în zona subalpină. Cea de 30, chiar dacă nu cu mult mai mare ca distanţă faţă de prima, are ceva diferenţă de altitudine şi, în plus, are o coborâre destul de abruptă şi dificilă, pe lanţuri. De aceea aş încadra-o undeva, la 8 spre 9, ca dificultate. Noi avem şi acreditare de la ITRA (International Trail Running Association), iar cursa noastră de 30 de kilometri a primit de la ei gradaţia 11 dintr-un maxim de 12, ca dificultate. Deci, destul de mare. Cea de 50 aş cota-o undeva, la 7-8. Celei de 80 de kilometri i-aş da 9 ca dificultate. Cea de 100 de kilometri are, clar, 10 din 10, ca dificultate“, descrie Vlad cele cinci probe.

Concursul de 100 de kilometri presupune că participanţii vor petrece o noapte pe drum, după ce au luat startul dimineaţa, la ora 5.00. „Unii aleargă şi noaptea, legaţi. Cei care trec de 30 de ore se mai opresc la unele puncte de control, dorm la punctul din Moieciu, unde au saltele, că de acolo mai au 25 de kilometri. Cam acolo se opresc şi dorm, dar nu prea mult. Însă majoritatea o duc legat de la start, de la 5 dimineaţa, până la sosire. Peste noapte merg cu frontalele şi ajung duminică dimineaţă sau, oricum, până în prânz. Anul acesta a fost un incident destul de amuzant. Ştiam că trebuie să ne mai vină doi concurenţi, cei care au şi făcut 36 de ore. Şi nu mai apăreau la finiş. Trecuse şi premierea... Am plecat în căutarea lor şi i-a găsit jandarmeria montană. Erau undeva, la vreun kilometru, un kilometru şi jumătate de finiş. Se întinseseră pe iarbă, pe un deal, şi adormiseră. I-au trezit jandarmii, le-au spus că sunt aşteptaţi la finiş. Au reluat cursa şi au terminat-o şi ei…“, povesteşte Cornea.

Ceea ce trebuie să mai ştiţi e că Transylvania 100k deschide sezonul de ultramaraton montan din România. Are ca punct de plecare, dar şi de sosire, curtea faimosului Castel Bran. Toate cele cinci trasee combină poteci abrupte prin păduri, poteci cu piatră prin abrupturi stâncoase precum şi poteci înierbate prin golul alpin cu drumuri forestiere şi de ţară, prin satele de la poalele Bucegilor. Majoritatea traseelor sunt marcate turistic, dar şi marcate suplimentar cu bandă şi cu lămpi luminoase pe porţiunile parcurse pe timp de noapte. Diferenţele de nivel sunt de 6.500 de metri la 100 km, 5.000 de metri la 80 km, 3.300 de metri la 50 km, 2.500 de metri la 30 km şi 1.200 de metri la 20 km. ITRA (International Trail Running Association) a clasificat patru din probe cu puncte de calificare la cel mai prestigios concurs de alergare montană, UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) – 5 puncte/100k, 4 puncte/80k,  3 puncte/ 50k şi 2 puncte /30k.

ÎNSCRIERE: Sesiunea online de înregistrări a început deja pe 19 august 2017. Cursele de 102 km, 82 km, 30 km şi de 22 km au câte 250 de locuri, iar cursa de 50 km – 400 de locuri. Taxele de înscriere sunt de 230 de lei pentru probele de 100k şi 80k, 180 de lei pentru proba de 50k, 160 de lei pentru proba de 30k şi 140 de lei pentru proba de 20k.

SFATUL ORGANIZATORILOR: „O cursă memorabilă, fie că este prima cursă de alergare montană din carieră sau una dintre numeroasele curse alergate pe parcursul unui an, este aceea terminata in siguranta, in care reusesti sa iti depasesti limitele fara a suferi vreo accidentare pe durata concursului, de aceea, noi, organizatorii sfatuim toti alergatorii  sa respecte regulamentul cat si echipamentul obligatoriu intrucat vremea poate fi imprevizibila in munti, cu precadere in Muntii Bucegi, iar in anumite situatii, acesta poate face diferenta. De asemenea, pregatirea fizica riguroasa, in conditii mai putin prielnice impreuna cu studierea amanuntita a traseului inaintea concursului stau la baza succesului. Pentru alergatorii de la ultramaraton, pastrarea unui ritm constant este cea mai rapida cale de a termina cursa.“

Site: http://www.transylvania100k.com/
Facebook: https://www.facebook.com/transylvania100k/


Traseul curselor de la Transylvania 100k. Hartă: S.C. Schubert &  Franzke S.R.L
 


Hit the egg: o călătorie în Ţara Dornelor


Maratonul din Munţii Suhard le aduce concurenţilor multă bucurie la un efort cumsecade. FOTO: Facebook "Hit the Egg"

CÂND: 7 iulie 2018.

UNDE: Munţii Suhard, Vatra Dornei.
PROBE: semimaraton (25 km.), maraton (50 km.), cursa copiilor.

TRASEUL MARATONULUI: Platoul Runc – Vârful Ouşoru – creasta Munţilor Suhard – Vârful Faraoane – Recele – Vârful Faraoanele – creasta Munţilor Suhard – Vârful Ouşoru – Platoul Runc.

DESCRIERE: Maratonul „Hit the egg“, din Vatra Dornei, a fost pus pe picioare de voluntari pentru a populariza şi zona Carpaţilor Orientali – cele mai multe concursuri de trail montan sunt concentrate în Carpaţii Meridionali. Nu este un maraton dificil. „Diferenţa de nivel a semimaratonului este de 1.200 de metri, iar cea a maratonului – de 2.100 de metri. L-aş cota, ca dificultate, cu nota 5“, spune Adrian Coca, unul dintre organizatori. Din punctul acesta de vedere, evenimentul din Munţii Suhard este ideal pentru începători: efort şi dificultate medii şi o răsplată împărătească – nişte peisaje absolut fantastice. „Cel mai frumos punct de pe traseu este Vârful Ouşoru. Ai o vedere de 360 de grade asupra întregii depresiuni a Dornelor, areal recunoscut şi ca destinaţia de ecoturism Ţara Dornelor, şi asupra munţilor din jur – Călimani, Giumălau, Rodnei, Bistriţei“, completează Coca.

S-a pornit la drum cu un mare entuziasm, pe lângă organizatori, competiţia bucurându-se şi de susţinerea venită din partea a peste 50 de voluntari.

ÎNSCRIERE: Pentru că „Hit the egg“ este un concurs încă tânăr (cursa din Munţii Suhard va fi, în 2018, la a III-a ediţie), organizatorii spun că se aşteaptă la circa 300 de concurenţi. Înscrierile online încep pe 15 ianuarie 2018 şi se vor încheia pe 22 iunie 2018. Taxele online vor fi de 50 de lei pentru semimaraton şi 70 de lei pentru maraton. Există şi posibilitatea înscrierii după închiderea sesiunii online, însă taxa va fi mai mare (100 de lei), iar concurenţii nu vor primi kitul de concurs complet (doar numărul de concurs şi harta traseului). Opţional, cei care solicită tricoul concursului îl vor primi ulterior plătind costul acestuia şi transportul.

SFATURILE ORGANIZATORILOR: „Rugăm toţi participanţii ca la ridicarea kit-ului de participare, în funcţie de posibilităţile şi dorinţa fiecăruia, să facă un gest nobil aducând hrană pentru căţei, pastile antiparazitare sau castronele pentru hrană. Tot ce se va colecta în ziua concursului se va dona adăpostului de câini din VatraDornei. Bineînţeles, aceasta nu este o obligaţie, ci mai degrabă un ajutor, un favor pentru prietenii noştri necuvântători. Orice şi oricât este binevenit! Vă mulţumim! Şi încă un lucru: dacă tradiţia încondeierii ouălor este păstrată cu sfinţenie în satele de la baza munţilor Suhard, cu ocazia Hit the Egg ai ocazia să vezi şi crestele Suhardului încondeiate de tatuajele celor mai Punk alergători montani“. (Andrei Coca, membru al echipei de organizare)

Notă: organizatorii precizează că informaţiile privind valoarea taxei de înscriere, perioada de înscrieri şi alte detalii au titlu orientativ, fiind posibil ca, ulterior, să survină mici modificări.

Site: https://hit-the-egg.ro/#
Facebook: https://www.facebook.com/hittheegg

Harta maratonului "Hit the egg", din Munţii Suhard. În colţul din stânga-jos, harta diferenţelor de nivel. 


Marathon 7500: testează-ţi limitele!


Şedinţa tehnică de dinaintea plecării în cursă la Marathon 7.500. Concurenţii primesc ultimele sfaturi şi instrucţiuni. FOTO: fisheye.ro/Facebook Marathon 7500

CÂND: 12-15 iulie 2018.
UNDE: Munţii Bucegi.
PROBE: Elite (90 km.) şi Hobby (45 km.). Organizatorii studiază şi posibilitatea unei a treia curse, o surpriză pentru aniversarea a 10 ediţii.

TRASEUL SECŢIUNII ELITĂ (90 km.): Salvamont Peştera – Cabana Valea Dorului – Cabana Poiana Stânii – Cabana Piatra Arsă – Intersecţie Jepi – Jepii Mici – Cabana Babele – Salvamont Peştera – Cabana Omu – Valea Cerbului – Gura Diham – Poiana Izvoarelor – La Prepeleac – Bucşoiu – Cabana Omu – Ciubotea – Bran – intrare Valea Gaura – Valea Gaura – Cabana Omu – Doamnele – Poiana Guţanu – Şaua Strunga – Salvamont Peştera.
În 2017, timpul-limită a fost de 35 de ore.

TRASEUL SECŢIUNII HOBBY (45 km.): Salvamont Peştera – Valea Obârşiei – Cabana Omu – Valea Cerbului – Gura Diham – Poiana Izvoarelor – La Prepeleac – Bucşoiu – Cabana Omu – Doamnele – Poiana Guţanu – Şaua Strunga – Salvamont Peştera.

În 2017, timpul-limită a fost de 14 ore.

DESCRIEREA TRASEULUI: Nu vă lăsaţi amăgiţi de numele prietenos (Hobby) al concursului „mic“ – e vorba, totuşi, de 45 de kilometri pe de alergare pe munte! Deşi este prin Munţii Bucegi, foarte populaţi, concursul are un grad mare de dificultate. „Ţinând cont de evenimentele de trail running de la noi din ţară, Marathon 7500 (atât secţiunea Elite cât şi cea Hobby) primeşte nota 10 din 10, din partea noastră, la capitolul dificultate – aspect clar vizibil prin diferenţa mare de nivel pe o distanţă relativ scurtă, relieful foarte accidentat şi timpii foarte lungi de finalizare, plus rata ridicată a abandonurilor“, spune Cezar Crican, reprezentant al organizatorilor.

Diferenţa totală de nivel este, la traseul Hobby (45 km), de 3.200 metri. Concursul este, într-adevăr, un test-limită pentru rezistenţa şi ambiţia participanţilor. Sunt două ascensiuni foarte abrupte şi, aparent, nesfârşite: prima este Peştera – Vf. Omu (diferenţă de nivel de aproape 900 de metri în primii 7 kilometri), cea de-a doua este Gura Diham – Vf. Omu (diferenţă de nivel de 1.500 de metri între kilometrii 15-25 ai traseului!). O a treia, ceva mai mică, este Poiana Guţanu – Şaua Strunga. Între ele sunt coborâri dure: Vf. Omu – Gura Diham şi Vf. Omu – Poiana Guţanu.

În 2017, diferenţa totală de nivel la traseul Elite (90 km) a fost de 7.500 de metri, iar porţiunile de „căţărare“ au fost mult mai multe: 5 de mare amploare (800, 1.200, 900, 1.500 şi încă o dată 1.500 de metri diferenţă de nivel pozitivă) şi două ceva mai „mici“ (circa 300 şi 350 de metri diferenţă de nivel). Adăugaţi la aceste ascensiuni şi distanţa totală a traseului şi aveţi deja o idee despre provocarea care vă aşteaptă.

Mai trebuie să ştiţi că rutele sunt neamenajate şi neprotejate şi se merge pe drumuri publice, forestiere, poteci marcate şi nemarcate şi zone accidentate. Veţi întâlni pajişti, lacuri, râuri, zone de pădure şi tăieturi. Veţi traversa creste, culoare, abrupturi, văi, grohotişuri, păşuni alpine şi jnepenişuri. Tocmai de aceea, organizatorii obligă membrii echipelor ca distanţa maximă dintre ei să nu fie mai mare de 50 de metri.

Cezar Crican explică, pentru ProSport, că exact asta a fost şi ideea Marathon 7500, primul apărut în ţară după Maratonul Piatra Craiului: un concurs mai lung şi mai greu, care să testeze rezistenţa şi tenacitatea participanţilor. „Acum 9 ani, când nu exista decât Maratonul Piatra Craiului, am vrut să combinăm mişcarea asta de alergare montană şi s-o facem mai lungă, un challenge pe o distanţă şi o durată mai mare. Asta vrem să promovăm şi acum, mersul pe munte şi în echipă. Acum am ajuns la performanţe uimitoare. Acum 9 ani, când am mers la Jandarmerie, ne-au spus că suntem nebuni şi că nu se poate. Timpul limită era 50 de ore, ei ne spuneau că au mers toată viaţa lor pe munte şi că nu are cum să termine cineva sub 50 de ore. Ei bine, primii concurenţi au terminat în 24 de ore! În acel moment s-au resetat puţin valorile. La prima cursă, după al doilea punct de control au abandonat jumătate... Sigur că atunci nu erau pregătiţi, a fost o provocare mult înaintea vremii în 2009. Dar în anii următori au venit pregătiţi“, spune Crican.

ÎNSCRIERE: Ediţia a X-a a Marathon 7500 demarează la mijlocul lunii februarie 2018, când încep înscrierile online. Perioada de înscrieri se încheie cu o lună şi jumătate înainte de startul concursului (aproximativ 1 iunie) sau când se va atinge limita numărului de echipe permise în concurs: 100 pentru categoria Elite (90 km) şi 200 pentru categoria Hobby (45 km).

Taxa de participare nu a fost încă fixată. „Noi încercăm, la fel ca în fiecare an, să o ţinem cât mai jos. Ţinând cont că nu a mai crescut de ani buni şi a fost ajunsă din urmă de taxele unor evenimente de 8 ore, preconizăm o creştere a taxei, care va rămâne totuşi sub «preţul pieţei», sperăm noi - cât mai jos. Ce-aş dori să precizez aici e faptul că acest eveniment a fost şi va fi organizat 100% din voluntariat, niciunul din membrii echipei de organizare nefiind remunerat pentru contribuţia sa, iar acesta este unul din principalele aspecte care fac acest eveniment unul special – pasiunea organizatorilor şi a voluntarilor, vizibilă în special în timpul evenimentului“, spune Cezar Crican, unul dintre organizatori.

Se pot alcătui echipe la feminin, masculin şi mixt.

La ediţia 2017, preţurile au fost structurate pe două etape:
În prima: 300 lei/echipă la concursul Elite, 250 lei/echipă la concursul Hobby;
În a doua: 350 lei/echipă la concursul Elite, 300 lei/echipă la concursul Hobby.

SFATUL ORGANIZATORILOR PENTRU DEBUTANŢI: „Le-aş spune celor care vin la concursurile noastre că nu sunt deschise pentru toată lumea. Este, practic, o călătorie foarte, foarte lungă, cursa noastră este mai degrabă despre munte decât despre alergare. În al doilea rând, Marathon 7500 este un concurs de echipă. La fel ca în călătoriile pe munte, mergi în echipă, nu singur. Astea sunt principalele două lucruri la care trebuie să fie atenţi cei care vin aici. Să ai un coechipier bun, cu care să te înţelegi bine, şi să fii pregătit să petreci mult timp pe munte. Şi pentru condiţii foarte schimbătoare“.

Site: http://www.marathon7500.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/marathon7500/


Harta traseului "Elite" al Marathon 7500 (90 km.). În dreapta-sus, harta diferenţelor de nivel.


Harta traseului "Hobby" (45 km.) al Marathon 7500. În dreapta-sus, harta diferenţelor de nivel.


Cele mai importante, pe munte, sunt ghetele. Cu ce te încalţi? Câteva idei

 „Unui începător în alergarea montană i-aş recomanda încălţări speciale pentru alergare. Sunt o mulţime de firme care produc astfel de încălţăminte. Eu, personal, m-am împăcat foarte bine cu modelul Adidas Kanadia. Mă rog, asta e o opţiune personală, fiecare se împacă bine cu un anumit model, depinde de formatul piciorului. Dar e şi Salomon, care are tradiţie, mai e şi Hoka, ăştia sunt mai noi pe piaţă, dar au o talpă excelentă, absorb impactul, este ideală pentru cursele mai lungi. Şi ceilalţi. Important e ca pantofii să aibă talpă profilată. Sunt mai multe categorii. Unele se pretează mai bine pentru noroi, altele pentru zăpadă, altele pentru urcare, unele pentru porţiunile tehnice... Dar, pentru început, e bine să-ţi iei unii care merg pe toate tipurile de teren, deci nu speciali pentru un anumit fel de suprafaţă, pentru că sunt mai versatili. Şi atunci, îi poţi folosi în mai multe condiţii. Acum, depinde şi de buget. Cei de la Adidas erau la vreo 2-300 de lei. Cei de la Hoka erau pe la 500. Şi apoi cei de la Salomon. Ideea e că, în principiu, toate îţi oferă cam acelaşi lucru. Decisiv este să îi probezi, să vezi cum te simţi cu ei în picior. Asta contează cel mai mult. Că e posibil să îţi iei şi să nu se muleze. Pur şi simplu, să nu te potriveşti cu calapodul respectiv. Şi atunci mergi spre altă firmă.“
Vlad Cornea, organizator Transylvania 100k


Roşia Montană Marathon: un concurs de familie despre tradiţie, istorie şi ecologie

CÂND: 21-22 iulie 2018.

UNDE: Roşia Montană, Munţii Apuseni.
PROBE: maraton (43,82 km.), semimaraton (26,58 km.), cros (10 km.), cursa copiilor (850-2.000 de metri, în funcţie de vârstă).

TRASEUL MARATONULUI: Piaţă – Monumentul eroilor din Primul Război Mondial – Masivul Cetate – Sat Corna – Sat Jurcuieşti – Deturnata Golaşă – Sat Poiana – Tăul Brazilor – Piatra Despicată – Căluţi (Sfinxul Apusenilor) – Masivul Carnic – Piatra Corbului – Tăul cel Mare – Masivul Rotundu – Tăul Ţarinii – Piaţă. (Acesta a fost traseul concursului din acest an. „98%, va rămâne acelaşi traseu şi la anul. Poate vom face nişte foarte mici modificări în 2018, ca să fie şi mai puţin asfalt“, spune Daniel Diaconu, din echipa de organizare.)

DESCRIERE: Roşia Montană Marathon este ideal dacă eşti începător şi/sau ai de gând să-ţi iniţiezi şi copiii. Are un nivel de dificultate rezonabil, peisaj superb, locuri cu o rezonanţă istorică, organizatorii pun la cale evenimente auxiliare foarte plăcute. Te aşteaptă un sfârşit de săptămână memorabil: foc de tabără, concert de buciume, dansuri şi cântece populare din Munţii Apuseni, concert de muzică folk. Ai şansa să faci şi un tur de mină în Galeriile Romane ale vechii cariere de aur – cele mai lungi galerii din Europa, înscrise şi pe lista UNESCO.

Crosul, semimaratonul şi maratonul au elevaţii prietenoase (la ultimul sunt 3-4 ascensiuni cu diferenţă de nivel de maximum 400 de metri). „Roşia Montană Marathon e, ca dificultate, undeva, pe la 5-6. E accesibil pentru începători. Se pot opri să-şi facă poze... Asta nu înseamnă că nu sunt şi porţiuni dificile. Roşia Montană Marathon este mai mult decât un eveniment sportiv, îmbină şi partea de protecţia mediului, cea socială, culturală şi istorică. În 2018 ne dorim să organizăm mai multe prezentări de conştientizare privind Interconectivitatea om-natură şi, de asemenea, avem rugămintea ca participanţii să utilizeze cât mai puţine pahare de plastic pentru hidratare şi să folosească un bidon propriu de-a lungul traseului“, spune Daniel Diaconu.

În concluzie, trebuie să ştii că Roşia Montantă Marathon este în primul rând despre distracţie, prietenie, relaxare şi începuturi de drum.

ÎNSCRIERE: Organizatorii promit că vor da startul înscrierilor chiar acum, de Moş Nicolae, pe 6 decembrie. Lista online se închide cu o săptămână înaintea startului, după care amatorii de concurs la Roşia Montană se vor putea înregistra vineri, 20 iulie, şi sâmbătă, 21 iulie, chiar la faţa locului, în limita locurilor disponibile. Numărul maxim de participanţi va fi de 500, organizatorii nestabilind, în acest moment, câte locuri vor aloca fiecărei curse.
Taxa de înscriere la maraton şi semimaraton va fi de 110 lei, iar crosul de 10 kilometri va costa 50 de lei.

SFATUL ORGANIZATORILOR: „Le recomandăm participanţilor la concursuri să aibă în vedere problema cazării. Să-şi facă rezervare din timp la pensiunile din zonă, altfel riscă să rămână fără loc. Şi, dacă tot vin, să-şi rezerve tot weekendul, adică 3 zile. Desigur, pentru cei care vor cazare la pensiune, pentru că mai e şi varianta campării la cort. Acolo nu sunt probleme, există spaţiu din belşug“. (Daniel Diaconu)

Site: http://www.rosiamontanamarathon.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/RosiaMontanaMarathon/


Harta maratonului Roşia Montană. În colţul din dreapta sus - harta diferenţelor de nivel.Vrei şi tu să încerci trail montan. De unde începi? Lista obiectelor din rucsac obligatorii în orice concurs

Iarna nu-i ca vara şi nici alergarea pe şosea nu e la fel ca trailul montan. Chiar dacă ai câţiva ani de antrenamente prin parcuri şi de maratoane în oraşe, nu înseamnă că mâine te poţi duce, echipat la fel, şi la un concurs de alergare pe munte.

Dacă ai mers măcar de câteva ori în drumeţie pe munte, ai deja o idee despre ceva echipamente suplimentare pe care trebuie să le iei cu tine. Cam la fel stau lucrurile şi în alergările montane. Sigur, nu cari după tine cortul şi balotul de haine groase, dar tot trebuie să iei o listă obligatorie.
Toţi organizatorii de curse montane publică, pe site-urile competiţiilor, un necesar minim fără de care nu eşti primit la start. Vlad Cornea, organizator al cursei Transylvania 100k, spune că se confruntă, anual, cu începători care ar vrea să mai taie din lista obiectelor: „La cursa de 20 de kilometri am avut şi anul acesta câteva obiecţii, cum că ar fi echipamentul obligatoriu destul de încărcat, însă ştim că vremea e schimbătoare în masivul Bucegi, aşa că am preferat să cerem echipament obligatoriu riguros şi să avem cât mai puţine incidente. Cu totul, bagajul poate cântări minimum 3 kilograme, dacă sunt echipamente profesionale. Dar, în funcţie de calitatea materialelor, poate să urce spre 6-7 kilograme. Poate chiar şi mai mult“.

Se întâlnesc, de obicei, experienţa organizatorilor (de obicei, pasionaţi ai muntelui, chiar salvamontişti) şi dorinţa concurenţilor de a-şi face viaţa mai uşoară (cine a fost pe munte ştie cât de greu atârnă un kilogram în plus în momentele de extenuare). „Mulţi vin cu backgroundul ăsta de alergat prin parcuri, în marile oraşe. Unii au impresia că nu e mare diferenţă între alergarea pe munte şi alergarea în parc. Dar, din contră, e mare diferenţă. Deşi, poate, nu au nevoie de unele obiecte din lista aceea într-o cursă, e spre binele lor. Nu al nostru. Că, până la urmă, intervin salvamontul, jandarmeria montană şi aşa mai departe. Dar e benefic pentru ei să aibă acele obiecte“, explică Vlad Cornea.

Iată lista obiectelor cerute de organizatorii Transylvania 100k pentru absolut toţi concurenţii. Cu foarte mici excepţii, cerinţele sunt aceleaşi şi la celelalte concursuri montane din România. Ele n-ar trebui să lipsească din rucsacul oricărui om care decide să facă o drumeţie ceva mai lungă pe munte.

ECHIPAMENT OBLIGATORIU
​- încălţăminte potrivită parcurgerii unui traseu montan dificil (încălţămintea pentru asfalt nu este acceptată).
- hartă (prezent in kit-ul de start).
- busolă.
- fluier.
- lanternă de cap („frontală“).
- o cană personală sau un pahar pentru lichide.
- sac de supravieţuire din folie (recomandat) sau folie de supravieţuire.
- haină de ploaie, impermeabilă, cu glugă.
- rucsac, cu protecţie împotriva ploii.
- recipient de apă umplut, cu capacitate minimă de 1 litru.
- căciulă sau bandană sau şapcă (se recomanda căciulă călduroasă şi impermeabilă).
- mănuşi (se recomandă mănuşi impermeabile).
- telefon mobil, încărcat complet la ora startului. De asemenea, e recomandat, pe cât posibil, să aveţi şi o baterie de schimb complet încărcată.
- trusă de prim-ajutor (bandaj elastic, faşă sterilă, 4 plasturi, 4 ace de siguranţă).
- bluză de corp cu mânecă lungă (exclus bumbac).
- mâncare de urgenţă.


Concurs: oglindă, oglinjoară, care este cea mai tare poveste din ţară? Spune-ţi păţania în ProSport şi îţi plătim taxa de înscriere la un concurs de alergare montană

Dacă eşti pasionat de drumeţii şi alergări pe munte, ProSport şi noua Mercedes-Benz Clasa X te provoacă la un concurs care se va lăsa şi cu premii.

Paşii sunt simpli:

1. încărcaţi pe contul vostru de Facebook una sau mai multe poze de la un eveniment memorabil la care aţi participat,
2. indexaţi postarea cu 
#Xtraaventura şi
3. puneţi linkul postării într-un comentariu pe forumul ProSport de la acest articol,
4. împreună cu textul în care vă relataţi păţania.

Cele mai frumoase 5 întâmplări&poze vor fi răsplătite: premiul va fi taxa de înscriere la unul din cele 10 evenimente de alergare montană despre care v-am povestit în acest articol. Regulamentul concursului îl puteţi citi aici.CITEŞTE AICI CONTINUAREA ARTICOLULUI: CELELALTE 5 EVENIMENTE MONTANE DIN ROMÂNIA DE CARE TREBUIE SĂ ŞTII
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.