(P) Barcelona – Real Madrid: un derby mai „egal” și mai tensionat ca niciodată

(P) Barcelona - Real Madrid: un derby mai „egal” și mai tensionat ca niciodată
  • Publicat:
  • Actualizat:

Probabil cel mai urmărit și mai așteptat meci al planetei, El Clasico Barcelona – Real Madrid este cel mai cunoscut derby din lumea fotbalului, chiar dacă nu îndeplinește condiția inițială de „derby”, duel între două echipe din aceeași localitate. Rivalitatea istorică dintre cei doi granzi a stârnit mereu interesul pentru confruntările directe mult dincolo de granițele Spaniei sau Europei.

## EGALITATE PERFECTĂ ÎNAINTEA DUELULUI DE PE CAMP NOU

Miercuri, 18 decembrie, cele două mari rivale se întâlnesc din nou, pentru a 242-a oară în istorie și pentru a 179-a oară în campionat. Statistica meciurilor directe este în acest moment de o egalitate aproape perfectă: 72 de victorii fiecare, în campionat, cu un golaveraj ușor favorabil Barcelonei, 288 la 286, respectiv 95 de victorii fiecare în toate competițiile, cu golaverajul în favoarea „galacticilor”, 402 la 396.

Miercuri, pe Camp Nou, se dispută duelul El Clasico care trebuie să aibă loc în etapa a 10-a, în luna octombrie. Din cauza protestelor de stradă din capitala Cataloniei, însă, de la acea vreme, forurile decizionale din fotbalul spaniol au decis amânarea partidei până acum, din considerente care țin de siguranța jucătorilor și a spectatorilor prezenți la meci.

CELE MAI TARI COTE PENTRU BARCELONA – REAL MADRID SUNT DISPONIBILE ACUM PE SUPERBET.RO! VERIFICĂ OFERTA AICI

## MECIUL, LA UN PAS SĂ FIE AMÂNAT A DOUA OARĂ

Separatiștii catalani au încercat din nou boicotarea partidei și de această dată, organizația Tsunami Democratic amenințând cu proteste la stadion și chiar cu intrarea pe teren la El Clasico.

S-au discutat chiar o nouă amânare sau chiar mutarea partidei din Barcelona într-o altă regiune, neutră, a Spaniei, dar în cele din urmă autoritățile au primit asigurări de la Mossos d’Esquadra, poliția autonomă catalană, că siguranța și ordinea la acest meci sunt garantate, astfel că meciul se va disputa conform planului.

## EGALITATE ȘI ÎN CLASAMENT

Cele două echipe se întâlnesc într-un moment în care ambele sunt la egalitate de puncte în fruntea clasamentului, fiecare cu câte 35 de puncte, fiecare venind după câte o remiză în etapa precedentă, Barcelona la San Sebastian, 2-2 cu Real Sociedad, Real Madrid pe Mestalla, 1-1 cu Valencia. „Galacticii” au obținut egalul în minutul patru al prelungirilor, prin Benzema, la o fază la care au atacat până și cu portarul Courtois. Mai mult, în ultimele cinci partide disputate în La Liga, ambele au parcurs identic: patru victorii și o remiză, golaveraj 14-6 Barcelona, respectiv 12-3 Real Madrid.

Cum principala urmăritoare a celor două rivale, Sevilla, a pierdut în etapa recent încheiată, 1-2 cu Villarreal, echipa care se va impune în El Clasico are șansa să se distanțeze nu numai la 3 puncte de marea rivală, ci și la șapte de locul 3, putând întâmpina Sărbătorile ceva mai liniștită.

## GOLGHETERII AMBELOR ECHIPE, LA EGALITATE

Egalitatea dintre cele două rivale continuă și în privința golgheterilor echipei. Atât Messi, cât și Benzema, au câte 12 goluri marcate până acum și sunt în fruntea clasamentului golgheterilor din La Liga. Cei doi sunt și doi dintre cei trei jucători încă în activitate în Spania care se găsesc între cei mai buni marcatori în istoria El Clasico. Recordmanul este argentinianul Lionel Messi, cel mai bun marcator all-time în derby-ul Barcelona – Real Madrid, cu 26 de goluri în 41 de Clasicos jucate.

Benzema, cu 9 goluri în 32 de dueluri directe cu Barcelona, este pe locul 14. Al treilea jucător încă activ aflat în acest top este Luis Suarez, cu 11 goluri în doar 14 dueluri cu Real Madrid, ocupantul locului 9.

## PUNCTELE TARI ȘI CELE SLABE ALE AMBELOR ECHIPE

Fiecare ajunge în fața adversarei directe cu atu-uri și slăbiciuni, la startul El Clasico. Barcelona are o fragilitate defensivă improprie echipei catalane, ca niciodată primind 20 de goluri deja, în doar 16 meciuri, cu opt mai multe decât marea rivală Real Madrid. În urmă cu două sezoane, în tot campionatul, Barcelona a primit doar 29 de goluri. Anul trecut, când deja au început problemele în defensivă, catalanii au luat 36 de goluri în tot sezonul. De fiecare dată, însă, au câștigat campionatul, iar problemele din apărare au trecut în plan secund. Media de peste un gol primit pe meci nu este una capabilă să dea liniște echipei antrenate de Valverde.

În schimb, atacul funcționează ca de fiecare dată. Cu 43 de goluri marcate, catalanii au cel mai bun atac din La Liga, marcând cu zece goluri mai mult decât rivalii de la Real Madrid. Avantajul echipei blaugrana este că nu-l are doar pe Messi în atac. Atunci când argentinianul nu a jucat sau nu a punctat, au apărut la rampă Suarez (9 goluri) sau Griezmann (6 goluri). La Real, în afară de Benzema, nu prea mai e nimeni la un nivel prea ridicat. E suficient să amintim că al doilea marcator al echipei este căpitanul Sergio Ramos, cu trei reușite. Așadar, un fundaș central. La Barcelona, până și Arturo Vidal, un jucător cu doar 12 prezențe și doar trei ca titular, are patru goluri marcate!

Real Madrid stă mai bine, așadar, din punct de vedere defensiv, în timp ce Barcelona are un atac mai în formă. Madrilenii au șapte meciuri fără gol primit, echipa blaugrana având doar patru.

## REAL MADRID, FĂRĂ STARUL SĂU, EDEN HAZARD

La absențe și forma jucătorilor, situația este din nou destul de echilibrată. Real Madrid nu poate miza pe noul său star, Eden Hazard, accidentat și absent până în 2020. Belgianul se alătură unei liste pe care se mai află Marcelo, Asensio, Mendy, Lucas Vazquez și James Rodriguez. Dincolo, Barcelona îi are indisponibili doar pe Arthur și Dembele, dar problemele lui Valverde merg mai departe de accidentări.

Postul de fundaș stânga este o vulnerabilitate la Barcelona. Jordi Alba, accidentat o mare parte din sezon, a revenit la meciul cu Real Sociedad, dar a jucat mult sub nota sa obișnuită, de dinainte de accidentare. Valverde a fost nevoit să-l înlocuiască cu Semedo, un fundaș dreapta, întrucât rezerva pe post a lui Alba, Junior Firpo, adus de la Betis, este departe de valoarea celor doi și nu pare să se fi adaptat la pretențiile și cerințele unui club ca Barcelona.

La mijlocul terenului, Busquets e și el departe de forma care l-a făcut celebru. Mai mult ca sigur, mijlocașul la închidere al Barcelonei va fi titular în El Clasico, dar forma sa este îngrijorătoare, și el fiind înlocuit pe Anoeta, în meciul de sâmbătă. Rakitic e ceva mai în formă, revenind, în ultimele meciuri, în vederile lui Valverde, care părea să-l fi trecut pe linie moartă, dar nici croatul nu este chiar la nivelul cerut de un Clasico. Într-un meci cu Real, care probabil va juca cu patru mijlocași pe Camp Nou, un mijloc debil, precum cel al Barcelonei, în prezent, va avea mult de furcă.

DESCHIDE UN CONT LA SUPERBET.RO ȘI BENEFICIEZI DE CEA MAI ATRACTIVĂ OFERTĂ DE PE PIAȚA JOCURILOR DE NOROC ONLINE

Dincolo, Zidane are și el problemele sale. Fundașul stânga este postul care-i crează și francezului cele mai multe probleme, având titularul de pe acest post accidentat. În lipsa lui Marcelo, Zizou a apelat la Meendy, iar când acesta a fost suspendat, la jolly-joker-ul Nacho, care nu se simte însă în largul său pe partea stângă a apărării. Mendy, pe de altă parte, deși a avut câteva prestații apreciate, încă nu se simte în largul său și e predispus la greșeli. Și pe acolo va ataca Messi, să nu uităm, deci sunt motive de griji și pentru madrileni.

Printre lucrurile care merg bine în tabăra Barcelonei este, așa cum ziceam, „tripleta” Messi-Suarez-Griezmann, respectiv olandezul De Jong, care se simte tot mai bine în echipa catalană. Dincolo, veștile bune pentru Zizou sunt forma lui Courtois, a fundașilor săi centrali, pofta de gol a lui Benzema și faptul că are mai multe opțiuni în atac, pe lângă Benzema: Vinicius, Isco, Rodrygo, Bale sau Jovic. La mijloc, probabil Zizou va miza atât pe Casemiro, cât și pe Fede Valverde, uruguayanul câștigându-și locul de titular în formația „galactică”, grație unor evoluții extrem de apreciate.

## ZIDANE N-A PIERDUT NICIODATĂ PE CAMP NOU

Catalanii au avantajul moral al ultimelor rezultate în fața marii rivale. În ultimele șase dueluri directe, Real Madrid n-a câștigat niciodată, catalanii având patru victorii, iar două meciuri s-au încheiat egal. Pe Camp Nou, însă, situația e oarecum inversată. În ultimele șase încleștări de pe arena catalanilor, aceștia s-au impus o singură dată! De trei ori s-a terminat egal și de două ori s-au impus madrilenii!

Mai mult, Zidane încă nu a pierdut, ca antrenor, pe Camp Nou. Deși are două înfrângeri în șapte dueluri directe cu Barcelona, ambele au venit la Madrid, pe Bernabeu. Pe Camp Nou, în patru meciuri jucate, Zidane a câștigat de două ori și de două ori a plecat cu câte un punct.

## ANUL TRECUT, REAL A PRIMIT „MANITA” PE CAMP NOU

Totuși, madrilenii nu uită că la ultima vizită pe Camp Nou, în La Liga, au avut parte de o nouă „manita”, înfrângere cu 5-1, meci care a pecetluit soarta lui Julen Lopetegui, demis după acel eșec. Un nou motiv pentru madrileni să-și dorească revanșa în fața marii rivale.

Real Madrid poate acuza oboseala înaintea acestui duel, având cu o zi mai puțin pentru odihnă. Dacă Barcelona a jucat, în etapa trecută, sâmbătă, „galactici” au încheiat runda, duminică seara, de la ora 22:00, în deplasare, pe Mestalla. La doar trei zile distanță, madrilenii merg iar departe de casă, la Barcelona. Zidane n-a vrut, însă, să comenteze acest aspect, limitându-se să menționeze doar că nu el face „țintarul” campionatului.

## MULTIPLE MOTIVE DE TENSIUNE

Acestea nu sunt însă singurele motive pentru care derby-ul spaniol va fi mai „fierbinte” și mai încărcat de tensiune ca niciodată. Amenințările separatiștilor catalani contribuie și ele la tensiunea acumulată în jurul partidei, dar nici măcar asta nu e totul. Catalanii au acuzat, la remiza 2-2 de pe Anoeta, cu Real Sociedad, un penalty neacordat la Pique la ultima fază și sugerează că e mâna lui Real Madrid.

Pe de altă parte, „galacticii” nu sunt încântați cu arbitrul desemnat să conducă El Clasico, Hernandez Hernandez. De câte ori au fost arbitrați de acesta în Clasico, madrilenii au păstrat amintiri neplăcute, de la eliminarea lui Ramos într-unul dintre ele, la golul anulat al lui Gareth Bale pentru un presupus fault la Jordi Alba, respectiv neacordarea unui fault la o intrare a lui Suarez la Varane.

DESCARCĂ ACUM APLICAȚIA SUPERBET! PESTE 800.000 DE PARIORI O FOLOSESC DEJA

La toate acestea se adaugă un alt motiv de dorință de revanșă a madrilenilor. În urmă cu câteva zile, a apărut un documentar despre sezonul precedent al Barcelonei. În acesta, într-una dintre scenele filmate în vestiarul catalanilor, după returul semifinalelor Cupei Regelui, meci câștigat de catalani cu 3-0 pe Bernabeu, se poate vedea și auzi Pique luându-i în derîdere pe rivali. „Altă distracție aici, haide! Deja a devenit obișnuință, nici măcar nu mai are farmec să tot câștigăm aici: 3-0, 4-0, 5-0…”. Aceste ironii i-au înfuriat pe madrileni, care își doresc să-l facă pe fundașul catalanilor să-și înghită cuvintele.

## ECHIPELE PROBABILE:

Barcelona: *Ter Stegen – Sergi Roberto, Pique, Lenglet, Jordi Alba – Rakitic, Busquets, De Jong – Messi, Suarez, Griezmann*

Real Madrid: *Courtois – Carvajal, Ramos, Varane, Mendy – Modric, Casemiro, Valverde, Kroos – Benzema, Rodrygo*

Sursa foto: Guliver / Getty Images

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen