Moş Crăciun la naţională

25 dec 2013 1772 afişări Blog

În 2013, în România, Moş Crăciun încearcă să revoluţioneze activitatea care l-a făcut drept unul dintre cele mai populare personaje din istorie. Moş Crăciun plănuieşte să facă milioane de români fericiţi nu prin aducerea unui cadou, ci prin luare, de această dată.

De Crăciun, apropiaţi de-ai lui Victor Piţurcă vorbesc în spaţiul public despre posibila plecare a acestuia de la naţională. Sigur, Moş Crăciun nu poate realiza nici chiar el un asemenea miracol cum ai bate din palme. Are nevoie de o sumă uriaşă de bani, de multe sute de mii de euro, pentru a le face un asemenea cadou multora dintre fanii naţionalei.

Simţind că Sarbătorile pot aduce un asemenea miracol, Gică Popescu a vorbit despre ţintele sale care l-ar putea înlocui pe Piţurcă. Popescu a păstrat o anumită limită în discursul său privind înlocuirea lui Piţurcă, spunând că aceasta s-ar putea produce peste doi ani, la finalul contractului actualului selecţioner. E interesant să vezi că în discursul candidatului la şefia FRF nu există varianta ca Piţurcă să fie păstrat ca selecţioner şi după încheierea actualului contract. Teoretic, Piţurcă poate califica naţionala la EURO 2016, dar Popescu a uzurpat poziţia lui Piţurcă atunci când acesta califica naţionala la EURO 2000, ce problemă să aibă să mai facă o dată asta? Mai ales că acum ar avea şi calitatea pentru a face aşa ceva, nu ca în urmă cu 14 ani când era doar jucător.

Se poate observa, de asemenea, siguranţa cu care Gică Popescu vorbeşte despre cum va produce această tranziţie spre epoca post-Piţurcă. Dar şi acest lucru e de înţeles, dacă ne gândim că Popescu, susţinut de Mircea Sandu, de colegi faimoşi de generaţie şi cu tratat de nebeligeranţă cu generalul fotbalului românesc, Iordănescu, are şi susţinerea făţişă a premierului în problema sa penală. Şi am văzut recent cât de important e un astfel de sprijin într-o ţară în care şefia fotbalului profesionist a fost decisă de politic precum în jungla africană.   

Gică Popescu a pronunţat 5 nume de posibili succesori ai lui Piţurcă pe care el i-ar dori. Despre 4 dintre ele, Lucescu, Olăroiu, Petrescu şi Munteanu, Popescu a spus că trebuie să facă sacrificii financiare foarte mari pentru a alege o venire la naţională. Al cincilea nume, Hagi, se recuză el de la naţională spunând că tandemul său cu Popescu la FRF ar fi privit ca fiind construit pe o relaţie de rudenie. Popescu nu-l include în discursul său pe Cosmin Contra, soluţia ce pare cea mai la îndemână.

Rămâne de văzut cum va explica Popescu, cel ce aproape sigur va fi şeful FRF în ceva mai mult de două luni, relaţia directorului tehnic Iordănescu cu Piţurcă sau vreun alt selecţioner, mai ales după ce Iordănescu a vorbit în public despre funcţia sa de „control” la naţională. Şi mai rămâne de văzut cum va reuşi Popescu să împrăştie suspiciunile fanilor că la naţională de 20 de ani selecţia se face pe interese. Mai ales că din spatele lui Popescu se iţesc siluetele fraţilor Becali, cei ce au interese uriaşe la naţională şi care îi sunt coechipieri fostului căpitan al României într-o anumită boxă a acuzaţilor.

Versiune selectata: mobil / standard