Gafăruşanu devenit Olympic

29 dec 2013 5856 afişări Blog

Anunţata plecare a lui Tătăruşanu după acest sezon anticipează finalul unei epoci la Steaua. În 2008, Gigi Becali îl cumpăra pe cel mai scump portar din fotbalul nostru, Tătăruşanu. Apoi, în 2009, Becali stabilea un nou record cu Tănase luat de la FC Argeş. Cu cele mai mari investiţii făcute vreodată într-o echipă românească, Becali punea bazele unei trupe care a ajuns să domine Liga 1. Dar, după o perioadă de apogeu, vine şi momentul destrămării, iar acesta pare să se contureze odată cu plecarea portarului naţionalei României.

A fost o epocă a „milionarilor” la Steaua, cu jucători aduşi pe sume exorbitante pentru fotbalul nostru precum Tătăruşanu, Tănase, Mihai Costea, Chipciu, Chiricheş. În vremurile sale de maximă expansiune economică, Gigi Becali bătea la uşa penitenciarului pentru a-l convinge pe încarceratul Penescu să i-l dea pe Dodel. Acum Becali este de partea cealaltă a gratiilor şi întrebarea este dacă Steaua va rămâne regina transferurilor în Liga 1.

Într-o noapte, la Zurich, oraşul preferat al „milioanelor” din întreaga lume, se năştea un slogan faimos, atât de plin de substanţă în simplitatea lui: „Apără, Tătăruşanu!”. Autorul său, părintele unei alte expresii ultra-faimoase, „du-te, Dică, du-te”, Costi Mocanu. Ecourile strigătelor de admiraţie faţă de paradele portarului stelist se auzeau ceva mai târziu în Giuleşti când Tătăruşanu, cu alte intervenţii formidabile, o ajuta pe Steaua s-o scoată din Cupă pe Rapid.  

Portarul Stelei a avut însă şi de traversat infernul unor evoluţii care au „culminat” cu „Groapa Marianelor” de la Enschede, Tătăruşanu îngropând-o pe Steaua cu tontogolurile sale în faţa lui Twente. Gafăruşanu, Tontoruşanu, a fost un concurs naţional de creat porecle amare pentru gafeurul din poarta Stelei. Singur într-un careu părăsit de coechipierii ce se îndreptau cu capetele plecate spre centrul terenului, Tătăruşanu a privit spre cer, a strecurat printre dinţi nişte vorbe grele şi a tras apoi din greu pentru a fi din nou numărul unu în fotbalul românesc. Şi revenirea sa la apogeu s-a conturat definitiv în victoriile cu Ajax şi Turcia, în care a avut paradele anului şi a contribuit decisiv la obţinerea celor mai spectaculoase succese din ultimii ani pentru fotbalul nostru.

Deşi mai puţin strălucitoare decât transferul rivalului Pantilimon la Manchester City, posibila plecare a lui Tătăruşanu la Olympiacos Pireu pare a fi un traseu mai bun pentru continuarea unei cariere în străinătate. Salariu mai consistent chiar şi decât cel primit de Pantilimon la sosirea în Anglia şi, mai ales, minute mai multe în teren în campionat şi în Liga Campionilor cu şanse mai mari astfel la titularizarea în naţională.

Deocamdată computerul corectează automat Pireu în „Piure” când este scris numele viitoarei echipe a lui Tătăruşanu. Sper ca din sezonul viitor computerul să adauge automat numele portarului naţionalei României după tastarea numelui Olympiacos.

Versiune selectata: mobil / standard