Eternul rebel fără vârstă

19 iul 2016 2331 afişări Comentează şi tu Blog

A fost primul star român al sportului mondial. Şi poate unicul...

Am avut mulţi sportvi extraordinari. Dar niciun adevărat star mondial precum Ilie Năstase. Pentru că el a fost certificat concret ca fiind cel mai bun din lume. Într-un sport atât de exclusivist, în care era şi mai greu de pătruns în anii '60-'70 decât acum pentru un român care venea din negura de după cortina de fier.

Dar nu numai de aceea... Năstase avea toate "accesoriile" unui adevărat star internaţional. Avea geniu, nu era un lider de conjunctură, avea charismă, genera reacţii, energii, pozitive sau negative, cert e că nu lăsa pe nimeni indiferent. Era extravagant, era exotic, era atrăgător, era actor, era showman. Era opusul maşinii de tenis Borg, a fost întemeietorul unei dinastii a rebelilor geniali, urmaşii lui fiind Connors, McEnroe, chiar şi Agassi, chiar dacă acesta din urmă l-a urât. Nasty nu lăsa pe nimeni indiferent.

Connors, un răzvrătit fantastic al anilor '70 - '80, i-a fost partener în banda de "gangsteri" care ultragiau spiritele scorţoase ale conservatorului Wimbledon. Dar publicul "liberal", oamenii eliberaţi de prejudecăţi, îi iubeau.

Într-o după-amiază din 1984, priveam o întâlnire din Cupa Davis dintre România şi Statele Unite. Eram în faţa televizorului de la şcoala de tenis la care mă antrenam. În grupul de copii care priveam fascinaţi încleştarea era şi un anume Andrei Pavel. În faţa noastră, un regal antologic: patriarhul Năstase, ajuns la crepusculul carierei, în faţa urmaşilor săi din dinastia rebelilor geniali, Connors şi McEnroe. A fost doar a doua oară când Connors şi McEnroe au acceptat să joace împreună în Cupa Davis. Mergeau acasă la întemeietorul dinastiei lor...

A fost un moment care l-a inspirat pe cel care avea să ajungă al doilea cel mai bun român după Năstase, Andrei Pavel. Peste ani, când am ajuns comentator, am avut privilegiul de a comenta mari meciuri redifuzate jucate de geniul care mi-a marcat copilăria. Inclusiv acea finală de la Wimbledon jucată de Nasty în '72, votată de oameni din întreaga lume drept cea mai frumoasă finală din istoria celui mai mare turneu din istoria tenisului mondial...

Ilie Năstase este cea mai frumoasă, cea mai intensă, cea mai strălucitoare, cea mai universală, cea mai cinematografică poveste individuală din istoria sportului nostru. Ilie Năstase este pentru sportul românesc ce este Mihai Eminescu pentru cultura noastră. La mulţi ani, gigantule.

Versiune selectata: mobil / standard