Despre pile, tineri şi boşorogi

30 iun 2016 10528 afişări Comentează şi tu Blog

Răzvan Burleanu plecat în vestul Europei să aducă un antrenor pentru naţională îmi aduce aminte de Mihai Stoica plecat în "Sudamerica", aşa cum spunea nemuritorul Giovani, să aducă un star la Steaua. Să sperăm că nu ne vom trezi pe banca naţionalei cu vreun mini-antrenor precum Elton.

Apropo de "mini", mini-preşedintele propulsat la Casa Fotbalului, Burleanu, e hotărât, viitorul selecţioner trebuie să fie unul mai copt. Aşadar, un cruduţ ajuns la 29 de ani la conducerea FRF, cu experienţă exclusivă în mochete de mini-fotbal, e tranşant: la naţională e nevoie de experienţă, tată. Şi uite aşa cei mai mari antrenori din istoria fotbalului nostru n-ar fi avut nicio şansă cu Burleanu: Lucescu n-ar fi obţinut cea mai tare calificare din istoria fotbalului nostru, cea de la EURO '84, pentru că era aproape la fel de cruduţ precum Burleanu la instalarea la naţională. Iar Iordănescu nu ar fi cucerit Supercupa Europei şi nu ar fi dus Steaua în finala Cupei Campionilor dacă mini-preşedintele era în locul lui Alexandrescu în Ghencea, că Iordănescu era la fel de necopt.

Ideea este că fotbalul nu are nevoie de încorsetări, de canoane, de criterii rigide, ci de fantezie, de inspiraţie, de fler. La fotbal nu trebuie să te conectezi la fluxul de informaţii al unui computer care-ţi trimite faimoşii "parametri", la fotbal trebuie să simţi.

Din aceeaşi viziune rigidă, intervenţionistă, anti-liberală, ca să preiau termenii lui Răzvan Burleanu, face parte şi instituirea regulii cu un jucător de până la 21 de ani obligatoriu pe teren în orice moment în campionat. Prima consecinţă: cel mai bun portar din Liga 1 nu mai poate juca. FRF a impus în echipa Stelei mediocritatea lui Cojocaru în detrimentul valorii lui Niţă. Steaua nu are altă variantă acum decât să-şi sacrifice portarul titular. Dacă Tătăruşanu şi Pantilimon devin rezerve în străinătate, dacă Tătăruşanu continuă să joace la fel de slab la naţională, România pierde posibilitatea de a-l avea în teren pe cel mai bun portar din campionatul nostru în funcţie de evoluţiile din acest an.
Nu aşa se construieşte pentru viitor. Nu cu tineri care nu pot pătrunde nici măcar în acest campionat slab cum se spune că este Liga 1 decât cu pile de la FRF. Singurul criteriu prin care poţi ajunge cu adevărat să lupţi cu Griezmann, Shaqiri sau Sadiku este să demonstrezi că eşti cel mai bun măcar într-un campionat precum Liga 1, nu să ţi se facă loc artificial.

Filip nu a avut nevoie de nicio regulă artificială, a intrat în primul 11 demonstrând că este mai bun decât străinii aduşi pe poziţia lui la Dinamo. Ivan este punct fix la Craiova pentru că arată ce poate pe teren, nu are nevoie de pilele federale. În contrast, Păun a primit o mulţime de şanse de la CFR dar nu a arătat că poate fi mai bun decât rivalii lui pe post. Steaua a investit în tineri, Tudorie, Vîlceanu, Mihalcea, cei 3 de la Ceahlăul, Enceanu dar sunt atât de necompetitivi încât nu s-au putut impune nici la Voluntari.

FRF nu numai că nu ajută naţionala, o selecţionată a piloşilor e spulberată de Coman care trebuie să lupte cot la cot cu boşorogul de Ribery sau de Embolo sau de Draxler sau de Pjaca care arată la acest EURO că pe teren pilele nu contează. Însă FRF sabotează chiar echipele noastre amărâte de club care nu vor putea exersa NICIODATĂ în campionat cu formula cu care vor juca în cupele europene.

Fotbaliştii au ritmuri diferite de dezvoltare. Unii se maturizează târziu, dar apoi sunt formidabili. Alţii sunt atât de promiţători în tinereţe şi nişte epave când ajung la maturitatea fotbalistică. Graziano Pelle, nu, nu brazilianul de demult domnule Burleanu, a ajuns la 29 de ani în naţională. Iar acum el şi cu echipa de boşorogi din jurul lui, Italia având o formaţie bătrână, strâng elogii la EURO. Şi sunt echipa care aleargă cel mai mult la turneul final. Nu e nevoie de prejudecăţi, ci de inspiraţia de a aduna cele mai puternice energii care nu sunt potenţate de pile federale.

Regula asta îmi aduce aminte de locurile rezervate în facultăţile publice pentru ţigani, ferite de concurenţa cu alţi candidaţi. Întotdeauna e vorba de justificări atrăgătoare, aici de integrarea socială. Însă când eşti pe masa de operaţie, când îţi trimiţi copiii la şcoală, când îţi clădeşti o casă, vrei să ai alături profesioniştii cei mai buni, nu o pilă a sistemului. Aşa şi când îi cedezi cuiva dreptul de a te reprezenta în faţa lumii pe un teren de fotbal, vrei să ştii că acela a ajuns acolo pentru că a demonstrat că este mai bun decât orice alt român în concurenţă dreaptă, nu pentru că i s-a creat un culoar artificial, fals.

Versiune selectata: mobil / standard