Cutia Camorei

15 iul 2016 4499 afişări Comentează şi tu Blog

FRF instituie o regulă stupidă din punct de vedere sportiv, abuzivă, discriminatorie, în contradicţie cu normele europene privind piaţa de muncă, inexistentă în lumea civilizată, atacată de mai toată lumea fotbalului de la noi, cea a obligativităţii prezenţei în teren în Liga 1 a unui jucător de sub 21 de ani în fiecare echipă, dar ea însăşi, federaţia, îşi bate joc de mesajul, de filosofia acestei reguli. Liga 1 propune în acest moment 3 jucători tineri, cu potenţial pentru postul de fundaş stânga, pe Filip, Vătăjelu şi Toşca, dar FRF îi face rost de cetăţenia română unui bătrâior străin, Camora, pentru a juca în naţională în faţa acestor tineri români. Când iei o astfel de decizie fără precedent, să bagi un străin în naţională, o faci pentru a-l titulariza, pentru că nu crezi în românii pe care-i ai.

FRF este precum acel ministru român care era responsabil cu colectarea banilor statului de la cetăţeni, dar care el însuşi avea o companie offshore. Dacă asta găseşte FRF de făcut, băgarea unui portughez în naţională, măcar să le transmită cluburilor să mai aducă în Liga 1 20 de Camora pe care să-i facă români de naţională că oricum tinerilor români li se transmite că orice Camora e mai preţuit de FRF. Şi să nu mai impună protejarea artificială a unor tineri români.

Camora e un jucător decent, dar nu e mai bun decât românii pe care i-am pomenit. Nu poate juca în cupele europene cu echipa sa, îi lipseşte experienţa actuală a înfruntărilor internaţionale. Dacă tot te arunci în această vâltoare a minciunii, naturalizarea unui jucător străin pentru naţională, măcar o faci cu un străin care era incontestabil mai bun decât orice român pe poziţia lui, aşa cum era Wesley. Dar, de fapt, nu ar trebui s-o faci deloc.

Pentru bucurii aduse de străini există echipele de club. Pentru ceva mai mult decât atât, reprezentare naţională, fior românesc autentic, există selecţionata României. A celor mai buni români. Cum ar fi ca, în înşiruirea "mexicanilor" din '70 sau în cea a eroilor care au învins campioana mondială Italia în '83 să pomeneşti un Camora? Dar federalii de acum oricum habar n-au de istorie, de sentiment autentic. Iau astfel de decizii, cazul Camora e doar o deschidere a "cutiei Camorei", încercând disperat să-şi apere beneficiile de sute de mii de euro la următoarele alegeri de la FRF.

Ca să primească în România cetătenia, Camora este prezentat ca "o valoare recunoscută internaţional". Pentru că jucătorul lui CFR Cluj nu întruneşte condiţiile pentru primirea cetăţeniei romàne. Ce caraghioslâc, Camora nu e o valoare recunoscută măcar în ţara sa, nu ştie mai nimeni de el prin Portugalia măcar.

Ni se spune că alţii fac deja asta. OK, şi dacă unii propovăduiesc o minciună, trebuie s-o preiei şi tu? Plus că acele selecţionate cu jucători cu origini străine redau noua realitate demografică a respectivelor ţări. Christoph Daum spune că şi Jerome Boateng nu arată a german, dar joacă pentru Germania. Da, herr Daum, dar Boateng s-a născut la Berlin. Pricepi mata? Asta este Germania de acum. La noi nu vrea niciun Boateng sau vreun albanez să vină să locuiască. Când doi refugiaţi sirieni au auzit că au nimerit în România din greşeală, nu ştiau cum să fugă de aici mai repede decât din Siria.

O naţiune care n-are nicio treabă cu sportul de performanţă, Qatar, a ajuns la Campionatul Mondial de handbal cu o gaşcă de sârbi şi alte seminţii. Noi am fost cvadrupli campioni mondiali la handbal, dar acum nu mai pupăm participarea la Campionatul pe care-l dominam odinioară. E trist, dar e mai bine aşa decât să vină un Burleanu la federaţia de handbal şi să ne ducă la Mondial cu nişte "qatarezi" care-mi povestesc cum au descoperit ei sarmaua la 29 de ani. Şi e mai bine aşa, trist, pentru că e onest.
 

Versiune selectata: mobil / standard