Astra e campioana internă, Steaua e campioana externă

3 aug 2016 12968 afişări Comentează şi tu Blog

E doliu mare în lumea bocitoarelor din fotbalul românesc: Steaua a eliminat clar, autoritar, spectaculos o echipă bună a Europei, o echipă care, în acest an, ajungea în sferturile Europa League după ce o spulbera pe Lazio pe Olimpico din Roma.

E doliu mare la cazarma care, în loc să-şi vadă de treburile sale legate de securitatea ţării, se ţine de practici staliniste şi încearcă să tragă din nou societatea noastră în ansamblu în hăurile istoriei comuniste. Dragă cazarmă, Steaua este calificată deja în grupele Europa League şi-şi va încerca şansa în play-off-ul Champions League.

E doliu mare printre peluzarii de serviciu care văd cu furie cum echipa asta poate face performanţă şi fără prezenţa lor pe stadion, o prezenţă care aducea amenzi şi suspendări ale stadionului propriu. Arena Naţională a arătat superb cu o echipă frumoasă pe teren şi cu oameni în tribune care nu vor să se întoarcă în stalinism la braţ cu vreun Talpan şi care nu vor să saboteze propria echipă cu scandări penibile şi cu aruncat infantil de obiecte în teren.

Am reuşit „performanţa” de a nu-l titulariza la EURO meci de meci pe cel mai bun fotbalist român al momentului, Stanciu. Şi trebuie să cobori mult în istorie pentru a mai găsi un fotbalist român care să fi reuşit evoluţii atât de extraordinare pentru o echipă românească în cupele europene precum a izbutit Stanciu în această dublă cu Sparta. Cred că trebuie să mergem cu 20 de ani în urmă, la Adrian Ilie, pentru a mai găsi un asemenea erou.

Este încântător să vezi cum Stanciu completează acest joc de geniu cu un caracter atât de frumos, cu o „modestie strălucitoare”, să-mi fie permis contrastul. Să ne bucurăm de acest fotbalist minunat care deja îşi face loc în galeria jucătorilor memorabili din istoria Stelei.

Toată echipa Stelei a încadrat perfect jocul sclipitor al lui Stanciu. Au mai fost momente de nesiguranţă în cazurile lui Niţă sau Toşca la eternele probleme ale Stelei în jocul aerian. Golubovic nu a avut strălucire în atac, dar a fost providenţial în faţa propriei porţi. Însă aceste minusuri au fost eclipsate de jocul ca-n vremurile bune ale lui Tamaş, de flancul drept de naţională cu Enache şi Popa, de vivacitatea lui Hamroun, care cu înţelepciune a fost readus în echipă, de soliditatea jocului lui Momcilovic, de inteligenţa cuplului de mijlocaşi centrali, Pintilii – Achim.

Pe cât de strălucitoare a fost seara vicecampioanei României, pe atât de tristă a fost seara campioanei. Astra n-a avut nicio şansă la Copenhaga, a fost spulberată, dacă Şumudică ar fi fost pe marginea terenului ar fi trebuit să arunce prosopul. Prietenii lui Şumi din Giuleşti, Săpunaru şi Niculae, au fost în capul listei dezamăgirilor, fundaşul fiind depăşit clar în aer de Cornelius la două goluri, atacantul păstrând tradiţia graşilor la echipa giurgiuveană. Măcar Budescu şi Alibec compensau prin execuţii magice surplusul de kilograme.

Astra a avut câţiva ani onorabili în cupele europene, dar la Copenhaga ea a fost umilită cum parcă nici la Zagreb nu i s-a întâmplat, când a pierdut la un scor şi mai drastic în grupele Europa League. Atunci însă Astra a avut puterea de a se ridica de la podea şi de a face meciuri decente în acea grupă, victorie cu aceeaşi Dinamo Zagreb la Giurgiu, egal cu Celtic Glasgow. Astra are puterea de a se ridica şi acum după această seară de coşmar şi de a lupta pentru a răzbate şi ea în grupele Europa League.

Versiune selectata: mobil / standard