Adios Barca?!

2 oct 2017 8751 afişări Comentează şi tu Blog

Nici Pique, nici colegii săi de la Barca, nici noi, ceilalţi microbişti de pretutindeni nu realizăm încă efectele referendumului de duminică. Am văzut imagini cu declaraţiile lui Piquet de după meciul de campionat cu Las Palmas. Era răvăşit, evident marcat de luptele de stradă, avea lacrimi în ochi, vocea gâtuită, stinsă. Era buimac. Nu părea să priceapă ce avea să se întâmple de a doua zi încolo. "Dacă deranjez pe cineva cu convocările la echipa naţională, atunci pot să fac un pas în lateral!" În cea mai fericită interpretare, Piquet ar putea fi socotit un naiv cu fundul în două bărci. S-a fălit că a fost printre primii care au votat "si" pentru independenţa "noii republici", dar şi-a închipuit că poate şi să răspundă convocărilor la naţională, să îmbrace tricoul Spaniei!!  

Măcar ceva mai abil, Iniesta "s-a dat lovit", cum spun fotbaliştii, pentru convocarea din aceste zile. Drept preţuire pentru golul care a adus Spaniei titlul mondial în Africa de Sud, Iniesta era singurul jucător catalan aplaudat pe oricare stadion iberic. La Madrid sau la Valencia. Iniesta a simţit probabil că nimic nu va mai fi la fel de aici încolo, că va avea de înfruntat ostilitatea tribunei în deplasările cu Barca. N-ar fi nimic mai firesc pentru Piquet, Alba, Iniesta şi toţi ceilalţi selecţionabili catalani ca naţionala Spaniei să fie un capitol închis. Şi să-şi deschidă larg porţile reprezentativa Cataloniei, pregătită odinioară de Johan Cruyff şi care se strângea doar către Sărbătorile de iarnă.                                

După cum la fel de încâlcită va fi şi postura Barcelonei în campionat. Duminică, majoritatea covârşitoare a catalanilor a întors spatele nu doar Madridului, ci şi celorlalte milioane de spanioli, galicieni, andaluzi sau basci. Nu poţi să te socoteşti tu, FC Barcelona "mai mult decât un club", ambasadorul fotbalului catalan şi să tânjeşti în acelaşi timp după titlul de campion al Spaniei. Rivala Spanie. Sau să mai pretinzi să fii una dintre reprezentantele Spaniei în Liga Campionilor!                    

Deocamdată doar supoziţii, presupuneri, speculaţii. Cert e că nimeni nu are habar ce se va întâmpla de acum înainte. În orice caz, balonul nu se va mai învârti la fel nici în La Liga, nici în cupele europene. Până la sosirea lui Cruyff în toamna lui '73, Barcelona nu era nici pe departe un club de top în Europa. Carevasăzică explozia a fost de import. Acum, întrega Catalonie a întors spatele Europei şi a apucat-o în sens invers autoizolându-se. Poate şi fotbalistic.    
 

Versiune selectata: mobil / standard