Valkyria Chronicles 4 Review: frăție pentru victorie

Valkyria Chronicles 4 Review: frăție pentru victorie
  • Publicat:
  • Actualizat:

Valkyria Chronicles nu ar trebui să fie un nume nou pentru nimeni. Undeva prin 2008, oarecum la scurt timp dupa lansarea consolei PlayStation 3 în România, își făcea apariția acest joc ciudat ce combina elementele RPG cu cele de strategie. Având la bază un conflict între două facțiuni ce dominau un continent similar cu cel european, ideea unui grup organizat în jurul unui tanc aparținând unui stat neutru te captiva din primele minute.

Seria a intrat ulterior într-un con de umbră, următoarele doua titluri fiind lansate exclusiv pentru PSP, nicidecum pentru PlayStation 3, platforma principală de la acea vreme a companiei. Odată cu apariția PlayStation 4, fanii au început să se întrebe dacă nu cumva Valkyria Chronicles va reveni la un moment dat în atenția celor de la SEGA. În concluzie, la fix zece ani distanță față de primul joc, avem azi ocazia să încercăm ceea ce poate fi considerat din toate punctele de vedere un sequel pe cinste.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4 este însă doar un urmaș spiritual deoarece nu reprezintă o continuare a poveștii din primul joc, acțiunea concentrându-se de această dată pe forțele armate ale Federației în lupta cu Imperiul invadator. La fel ca în primul titlu, soldații care formeaza grupul din jurul tancului Hafen sunt prieteni la cataramă, jucătorul aflând pe parcurs multe detalii legate de trecutul lor, de modul în care s-au înrolat în armată și de motivele care stau la baza deciziilor pe care le-au luat. Relațiile dintre personaje, evoluția acestora și, bineînțeles, transformarea lor sunt, de fapt, mesajele ascunse ale jocului. În ciuda vremurilor potrivnice și primejdioase, curajul, prietenia și, nu în ultimul rând, sârguința cu care îți îndeplinești obligațiile sunt calitățile principale care te vor ajuta să treci peste orice obstacol.

Jocul pare a fi uneori mult prea naiv pentru realitatea războiului, însă tratează subiectul cu seriozitatea de care este capabil în contextul unei povești fantastice. Fiecare personaj secundar are trecutul său, fiecare armă calitățile ei și fiecare tanc rolul său. Totul este atat de bine calculat încât fiecare părticică a jocului se simte ca o piesă de puzzle, plasată la locul ei. Rolul tău este doar acela de a arăta cu degetul spre victorie. Sună oarecum simplist, dar poate deveni extrem de complicat dacă nu iei în calcul fiecare astfel de „piesă” pe care o ai la dispoziție.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Nu îți spun degeaba că te simți ca un conducător care dă ordine trupelor sale. Modul principal al oricărei confruntări este o perspectivă de ansamblu asupra luptei, numită Command Mode. Bineînțeles că aici ai un anumit număr de puncte de comandă care îți permit să dai ordine și să muți personaje pentru îndeplinirea obiectivului. Odată activat un personaj, perspectiva se schimbă în third-person. Pe baza unui număr de puncte specific fiecăruia, te poți deplasa și poți efectua anumite acțiuni. Poți ataca inamicul, te poți vindeca sau, în funcție de clasa personajului, poți repara tancul sau îi poți vindeca pe ceilalți. Odată ce ți-ai terminat punctele de comandă, începe tura inamicului, caz în care poți fi atacat sau chiar poți pierde soldați dacă nu ești atent. Acest sistem turn based te obligă să fii extrem de precaut, să-ți lași soldații în cover, să fii extrem de eficient în eliminarea trupelor inamice și, nu în ultimul rând, să fii creativ în privința plasării unităților tale pe câmpul de bătălie și a mixului de clase pe care îl alegi.

Mai mult, nivelul unităților tale este extrem de important, iar echipamentul din dotarea lor va influența în mod dramatic deznodământul fiecărei confruntări. Toate acestea sunt probleme de management pe care le rezolvi în Headquarters, un loc unde vei petrece destul de mult timp pentru a șlefui fiecare piesă a acestui puzzle complex.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Headquarters include trei secțiuni principale și anume Command Room, pentru inspecția și controlul trupelor, Training Field, pentru antrenamentul fiecărei clase (Scout, Shocktrooper, Lancer, Engineer, Sniper, Grenadier), și R&D Facility, pentru dezvoltarea de echipament nou (puști, mitraliere, grenade, mortar, rachete anti tanc, uniforme) și de piese noi pentru tancurile din dotare. În afară de acestea trei, Mess Hall permite achiziția unor ordine noi în urma unor conversații cu diverse personaje, iar Private Quarters este un fel de compendium pentru tot ceea ce găsiți în joc, de la personaje la arme și terminologie specifică, plus noutăți din ziarele Federației, statistici sau tutoriale. Ar fi de menționat faptul că acest joc pune un accent deoebit pe tutoriale. Există tutoriale pentru orice, inclusiv unul pentru secțiunea de tutoriale din cadrul Private Quarters. Veți avea nevoie de răbdare din acest punct de vedere, dar, pe cât sunt de sâcâitoare, pe atât de utile se dovedesc a fi aceste tutoriale, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți cu mecanicile jocului.

Povestea are la bază un jurnal ținut de personajul principal și este împărțită pe capitole care, la rândul lor, conțin episoade. Vei mai avea parte însă și de squad stories, care completează povestea principală, sub-stories, care îți prezintă trecutul personajelor, sau pur și simplu skirmishes, bătălii bazate pe cele din scenariul principal. Poți reveni oricând să rejoci orice scenariu pentru a obține o notă mai bună și, nu în ultimul rând, mai mulți bani și mai multă experiență. Vei avea nevoie de bani pentru upgrade-uri de echipament și piese pentru tanc, cât și de experiență pentru antrenarea unităților și avansarea lor în nivel.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Bătăliile devin din ce în ce mai complexe și ar fi bine să fii cu un pas înainte, să investești în trupele tale, în echipamentul lor, în tancul din dotare și în ordinele de care ești capabil pe câmpul de luptă. În mijlocul acțiunii, fiecare decizie bună este răsplătită, în timp ce fiecare greșeală este grav penalizată. Pe cât pare de simplu la prima vedere, pe atât poate fi de complex, mai ales când ai făcut deja o serie de greșeli și ești nevoit să scoți de pe câmpul de luptă câteva unități pentru a introduce altele, în încercarea de a recupera teren și de a termina scenariul la timp.

Valkyria Chronicles 4 te surprinde și te prinde rapid. Încă o misiune, încă o secvență cinematică, „oare pot să trec de confruntarea următoare?”, „ce se întâmplă între Claude si Riley?”, „de ce este Kai fată când de fapt trebuia să fie băiat?” și care este de fapt rolul tău în toată bătălia. Sunt doar câteva întrebări care încep să te macine și care te îndeamnă să joci mai departe pentru a afla adevărul. Cât ești tu de bun, pe de o parte, și care este soarta personajelor de care te-ai atașat deja, pe de cealaltă parte.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Bineînțeles, pe lângă toate cuvintele de laudă, putem menționa și câteva minusuri, cum ar fi împărțirea pe cut-scene-uri a fiecărui episod, un aspect puțin exagerat al jocului. Multe dintre aceste secvențe puteau fi comasate în așa fel încât să nu fragmenteze acțiunea. Apoi numărul foarte mare de personaje secundare și relațiile dintre ele nu îți permit un management rapid al trupelor tale, mai ales că fiecare are preferințele sale pentru alte personaje. Dar să urmărești toate aceste relații este extrem de complicat și îți consumă mare parte din timp, plasând luptele și acțiunea principală în planul secund. Dacă dai mai multă atenție decat este cazul acestor detalii, jocul se transformă într-un management sim și, personal, nu pot fi de acord cu așa ceva. Nu-i rău că există aceste funcții în joc, dar nu este ceea ce te aștepți de la un RPG tactic în zilele noastre și poate că ar mai fi trebuit puțin balansat din acest punct de vedere.

Valkyria Chronicles 4 este, așadar, un urmaș demn al primului joc din serie și vă asigur că vă veți reîntoarce bucuroși pe câmpurile sale de luptă. Avem parte de o poveste cu destule surprize, de un mesaj pe măsura conflictului, de valori pe care cu toții ar trebui să le prețuim și, nu în ultimul rând, de un optimism pe care uneori ar trebui să îl avem și noi în abordarea anumitor încercări și obstacole.

Valkyria Chronicles 4

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen