Valkyria Chronicles 4 Review: frăție pentru victorie

Autor: Cosmin Aionita Publicat: 28 Oct. 2018, 19:55 Actualizat: 28 Oct. 2018, 19:56 Jocuri

Valkyria Chronicles nu ar trebui să fie un nume nou pentru nimeni. Undeva prin 2008, oarecum la scurt timp dupa lansarea consolei PlayStation 3 în România, își făcea apariția acest joc ciudat ce combina elementele RPG cu cele de strategie. Având la bază un conflict între două facțiuni ce dominau un continent similar cu cel european, ideea unui grup organizat în jurul unui tanc aparținând unui stat neutru te captiva din primele minute.

Seria a intrat ulterior într-un con de umbră, următoarele doua titluri fiind lansate exclusiv pentru PSP, nicidecum pentru PlayStation 3, platforma principală de la acea vreme a companiei. Odată cu apariția PlayStation 4, fanii au început să se întrebe dacă nu cumva Valkyria Chronicles va reveni la un moment dat în atenția celor de la SEGA. În concluzie, la fix zece ani distanță față de primul joc, avem azi ocazia să încercăm ceea ce poate fi considerat din toate punctele de vedere un sequel pe cinste.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4 este însă doar un urmaș spiritual deoarece nu reprezintă o continuare a poveștii din primul joc, acțiunea concentrându-se de această dată pe forțele armate ale Federației în lupta cu Imperiul invadator. La fel ca în primul titlu, soldații care formeaza grupul din jurul tancului Hafen sunt prieteni la cataramă, jucătorul aflând pe parcurs multe detalii legate de trecutul lor, de modul în care s-au înrolat în armată și de motivele care stau la baza deciziilor pe care le-au luat. Relațiile dintre personaje, evoluția acestora și, bineînțeles, transformarea lor sunt, de fapt, mesajele ascunse ale jocului. În ciuda vremurilor potrivnice și primejdioase, curajul, prietenia și, nu în ultimul rând, sârguința cu care îți îndeplinești obligațiile sunt calitățile principale care te vor ajuta să treci peste orice obstacol.

Jocul pare a fi uneori mult prea naiv pentru realitatea războiului, însă tratează subiectul cu seriozitatea de care este capabil în contextul unei povești fantastice. Fiecare personaj secundar are trecutul său, fiecare armă calitățile ei și fiecare tanc rolul său. Totul este atat de bine calculat încât fiecare părticică a jocului se simte ca o piesă de puzzle, plasată la locul ei. Rolul tău este doar acela de a arăta cu degetul spre victorie. Sună oarecum simplist, dar poate deveni extrem de complicat dacă nu iei în calcul fiecare astfel de „piesă” pe care o ai la dispoziție.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Nu îți spun degeaba că te simți ca un conducător care dă ordine trupelor sale. Modul principal al oricărei confruntări este o perspectivă de ansamblu asupra luptei, numită Command Mode. Bineînțeles că aici ai un anumit număr de puncte de comandă care îți permit să dai ordine și să muți personaje pentru îndeplinirea obiectivului. Odată activat un personaj, perspectiva se schimbă în third-person. Pe baza unui număr de puncte specific fiecăruia, te poți deplasa și poți efectua anumite acțiuni. Poți ataca inamicul, te poți vindeca sau, în funcție de clasa personajului, poți repara tancul sau îi poți vindeca pe ceilalți. Odată ce ți-ai terminat punctele de comandă, începe tura inamicului, caz în care poți fi atacat sau chiar poți pierde soldați dacă nu ești atent. Acest sistem turn based te obligă să fii extrem de precaut, să-ți lași soldații în cover, să fii extrem de eficient în eliminarea trupelor inamice și, nu în ultimul rând, să fii creativ în privința plasării unităților tale pe câmpul de bătălie și a mixului de clase pe care îl alegi.

Mai mult, nivelul unităților tale este extrem de important, iar echipamentul din dotarea lor va influența în mod dramatic deznodământul fiecărei confruntări. Toate acestea sunt probleme de management pe care le rezolvi în Headquarters, un loc unde vei petrece destul de mult timp pentru a șlefui fiecare piesă a acestui puzzle complex.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Headquarters include trei secțiuni principale și anume Command Room, pentru inspecția și controlul trupelor, Training Field, pentru antrenamentul fiecărei clase (Scout, Shocktrooper, Lancer, Engineer, Sniper, Grenadier), și R&D Facility, pentru dezvoltarea de echipament nou (puști, mitraliere, grenade, mortar, rachete anti tanc, uniforme) și de piese noi pentru tancurile din dotare. În afară de acestea trei, Mess Hall permite achiziția unor ordine noi în urma unor conversații cu diverse personaje, iar Private Quarters este un fel de compendium pentru tot ceea ce găsiți în joc, de la personaje la arme și terminologie specifică, plus noutăți din ziarele Federației, statistici sau tutoriale. Ar fi de menționat faptul că acest joc pune un accent deoebit pe tutoriale. Există tutoriale pentru orice, inclusiv unul pentru secțiunea de tutoriale din cadrul Private Quarters. Veți avea nevoie de răbdare din acest punct de vedere, dar, pe cât sunt de sâcâitoare, pe atât de utile se dovedesc a fi aceste tutoriale, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți cu mecanicile jocului.

Povestea are la bază un jurnal ținut de personajul principal și este împărțită pe capitole care, la rândul lor, conțin episoade. Vei mai avea parte însă și de squad stories, care completează povestea principală, sub-stories, care îți prezintă trecutul personajelor, sau pur și simplu skirmishes, bătălii bazate pe cele din scenariul principal. Poți reveni oricând să rejoci orice scenariu pentru a obține o notă mai bună și, nu în ultimul rând, mai mulți bani și mai multă experiență. Vei avea nevoie de bani pentru upgrade-uri de echipament și piese pentru tanc, cât și de experiență pentru antrenarea unităților și avansarea lor în nivel.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Bătăliile devin din ce în ce mai complexe și ar fi bine să fii cu un pas înainte, să investești în trupele tale, în echipamentul lor, în tancul din dotare și în ordinele de care ești capabil pe câmpul de luptă. În mijlocul acțiunii, fiecare decizie bună este răsplătită, în timp ce fiecare greșeală este grav penalizată. Pe cât pare de simplu la prima vedere, pe atât poate fi de complex, mai ales când ai făcut deja o serie de greșeli și ești nevoit să scoți de pe câmpul de luptă câteva unități pentru a introduce altele, în încercarea de a recupera teren și de a termina scenariul la timp.

Valkyria Chronicles 4 te surprinde și te prinde rapid. Încă o misiune, încă o secvență cinematică, „oare pot să trec de confruntarea următoare?”, „ce se întâmplă între Claude si Riley?”, „de ce este Kai fată când de fapt trebuia să fie băiat?” și care este de fapt rolul tău în toată bătălia. Sunt doar câteva întrebări care încep să te macine și care te îndeamnă să joci mai departe pentru a afla adevărul. Cât ești tu de bun, pe de o parte, și care este soarta personajelor de care te-ai atașat deja, pe de cealaltă parte.

Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4Valkyria Chronicles 4

Bineînțeles, pe lângă toate cuvintele de laudă, putem menționa și câteva minusuri, cum ar fi împărțirea pe cut-scene-uri a fiecărui episod, un aspect puțin exagerat al jocului. Multe dintre aceste secvențe puteau fi comasate în așa fel încât să nu fragmenteze acțiunea. Apoi numărul foarte mare de personaje secundare și relațiile dintre ele nu îți permit un management rapid al trupelor tale, mai ales că fiecare are preferințele sale pentru alte personaje. Dar să urmărești toate aceste relații este extrem de complicat și îți consumă mare parte din timp, plasând luptele și acțiunea principală în planul secund. Dacă dai mai multă atenție decat este cazul acestor detalii, jocul se transformă într-un management sim și, personal, nu pot fi de acord cu așa ceva. Nu-i rău că există aceste funcții în joc, dar nu este ceea ce te aștepți de la un RPG tactic în zilele noastre și poate că ar mai fi trebuit puțin balansat din acest punct de vedere.

Valkyria Chronicles 4 este, așadar, un urmaș demn al primului joc din serie și vă asigur că vă veți reîntoarce bucuroși pe câmpurile sale de luptă. Avem parte de o poveste cu destule surprize, de un mesaj pe măsura conflictului, de valori pe care cu toții ar trebui să le prețuim și, nu în ultimul rând, de un optimism pe care uneori ar trebui să îl avem și noi în abordarea anumitor încercări și obstacole.

Valkyria Chronicles 4

Autor: Cosmin Aionita Publicat: 28 Oct. 2018, 19:55 Actualizat: 28 Oct. 2018, 19:56 Jocuri
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ei să se culce cu un bogătaș
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ...
Concurentă „iUmor“, abuzată de medicul stomatolog: „M-a drogat, m-a pipăit în zonele intime, mi-a pus mâna pe sâni“ VIDEO
Concurentă „iUmor“, abuzată de medicul stomatolog: „M-a drogat, m-a pipăit în zonele intime, mi-a pus mâna pe ...
Un cutremur puternic de 7,1 s-a produs în apropriere de Noua Zeelandă. Autorităţile au emis o alertă de tsunami
Un cutremur puternic de 7,1 s-a produs în apropriere de Noua Zeelandă. Autorităţile au emis o alertă de tsunami
Declaratiile lui Raducioiu au ajuns in toata Europa! Ce a scris presa din Spania dupa acuzatiile de blat la Romania – Spania de la EURO 96
Declaratiile lui Raducioiu au ajuns in toata Europa! Ce a scris presa din Spania dupa acuzatiile de blat la Romania – Spania ...
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a slăbi
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a slăbi
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici în cele mai negre vise ale lui nu si-ar fi închipuit așa ceva:
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici ...
Răsturnare de situație în cazul Caracal! Unde ar fi, de fapt, Alexandra Măceșanu? Dincă a spus tot
Răsturnare de situație în cazul Caracal! Unde ar fi, de fapt, Alexandra Măceșanu? Dincă a spus tot
LOTO 6/49 - joi 4 martie 2021. Avem numerele la tragerile loto
LOTO 6/49 - joi 4 martie 2021. Avem numerele la tragerile loto
'Erau acolo, ne vegheau!'  Ce s-a văzut pe cer cu trei ore înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977. Fenomen paranormal?
'Erau acolo, ne vegheau!' Ce s-a văzut pe cer cu trei ore înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977. Fenomen ...
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeul” oamenilor
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeul” oamenilor
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
Din nou în scenariul roşu? Epidemiolog celebru spune tot: 'De săptămâna următoare'
Din nou în scenariul roşu? Epidemiolog celebru spune tot: 'De săptămâna următoare'
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
Dacia Duster RS. Vine mașina pe care fanii o așteaptă de 12 ani?
Dacia Duster RS. Vine mașina pe care fanii o așteaptă de 12 ani?
Ce oferă cel mai ieftin camper electric din lume, care costă 4.800 de dolari pe Alibaba
Ce oferă cel mai ieftin camper electric din lume, care costă 4.800 de dolari pe Alibaba
Un tânăr din  Australia şi-a pierdut  viaţa după ce a fost înţepat de cel mai veninos animal marin. Este primul deces cauzat de această specie din 2006
Un tânăr din Australia şi-a pierdut viaţa după ce a fost înţepat de cel mai veninos animal marin. Este primul deces ...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Cum se apără dentistul acuzat de viol. După mărturia concurentei de la iUmor, alte patru femei i-au adus acuzaţii
Cum se apără dentistul acuzat de viol. După mărturia concurentei de la iUmor, alte patru femei i-au adus acuzaţii
Bucureştiul se schimbă la faţă: Cel mai mare proiect imobiliar, de 3 mld. euro, a primit undă verde
Bucureştiul se schimbă la faţă: Cel mai mare proiect imobiliar, de 3 mld. euro, a primit undă verde
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
8 TRUCURI ca să reduci CONSUMUL de combustibil. Numărul 5 este cel mai greu de pus în practică
8 TRUCURI ca să reduci CONSUMUL de combustibil. Numărul 5 este cel mai greu de pus în practică
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?