Top 15 – cele mai așteptate jocuri din 2013

Top 15 - cele mai așteptate jocuri din 2013
  • Publicat:
  • Actualizat:

2013 se anunță un an de tranziție pentru industria gaming-ului. Cu vânzări în continuă scădere, marii jucători de pe piață vor fi nevoiți să ia măsuri drastice, toate zvonurile indicând că Sony și Microsoft își vor lansa noile generații de console PlayStation și Xbox în cursul acestui an. Chiar și Valve Corporation, compania din spatele foarte popularului Steam, pregătește „Steambox”, un concept deosebit de interesant, menit să combine versatilitatea unui PC și ușurința în folosire a unei console.

În aceste condiții, nu este de mirare faptul că publisherii s-au limitat la a anunța doar jocurile ce vor fi lansate în prima jumătate a lui 2013. Marile hituri ale sfârșitului de an vor fi probabil anunțate abia după ce Microsoft și Sony confirmă existența viitoarelor console, aceste titluri urmând să acompanieze lansările noilor generații de Xbox și PlayStation.

Astfel, atunci când am realizat clasamentul celor mai interesante și așteptate jocuri din 2013, am luat în calcul doar titlurile ce beneficiază de o dată de apariție bine stabilită (sau o perioadă de lansare), jocuri învăluite în mister precum Watch Dogs (vedeta de la E3 2012) sau Star Wars 1313 nefiind (încă) luate în calcul. Promitem să revenim cu o listă de apariții adusă la zi, atunci când va fi cazul (probabil după finalizarea E3-ului din acest an).

Jocurile anului 2013


15. DMC DEVIL MAY CRY
(Ninja Theory/Capcom)
PC/Xbox 360/PS3

Un nou studiou producător, o nouă poveste și o nouă viziune asupra personajului central Dante – acestea au fost conceptele pe baza cărora Capcom a abordat continuarea seriei Devil May Cry. Astfel, deși DmC Devil May Cry nu pare tocmai pe gustul tuturor, jocul celor de la Ninja Theory se anunță a fi un un titlu de acțiune reușit, bazat pe luptele spectaculoase împotriva unor boși, pe cât de impunători, pe atât de slobozi la gură.

Data apariției: 15 ianuarie 2013 (Xbox 360/PS3), 25 ianuarie 2013 (PC)


14. CRYSIS 3
(Crytek/Electronic Arts)
PC/Xbox 360/PS3

După criticile primite la adresa celui de-al doilea joc din serie, nemții de la Crytek doresc să corecteze toate aceste neajunsuri cu ajutorul lui Crysis 3. Folosindu-se de noul mediu de joc (New York City Dome, o infrastrctură gigantică construită peste vechiul oraș, acum înghițit de vegetație), producătorii doresc să combine cele mai reușite elemente din primele două titluri ale seriei, păstrând în același timp aspectul grafic de invidiat, caracteristic jocurilor ce folosesc motorul grafic CryEngine 3.

Data apariției: 22 februarie 2013


13. SPLINTER CELL: BLACKLIST
(Ubisoft)
PC/Xbox 360/PS3

Un alt titlu care promite să combine cele mai reușite elemente ale predecesorilor este viitorul Splinter Cell: Blacklist, primul joc al seriei din care, din păcate, va absenta Michael Ironside, fosta voce a eroului principal Sam Fisher. Din Conviction se va întoarce mecanica de joc „Mark and Execute”, în timp ce aspectul lui Sam va aduce aminte de Chaos Theory. Nu în ultimul rând, Blacklist va marca revenirea modurilor multiplayer cooperative și competitive (Spies vs. Mercenaries).

Perioada apariției: primăvara 2013


12. GEARS OF WAR: JUDGEMENT
(People Can Fly/Epic Games/Microsoft)
Xbox 360

Pe vremuri consola numărul 1 în materie de jocuri de acțiune, acum Xbox 360 duce o lipsă de titluri exclusive importante, o singură astfel de apariție fiind confirmată pentru 2013: Gears of War Judgement. Conceput drept un spin-off al seriei Gears of War, Judgement este realizat de studioul polonez People Can Fly (Painkiller, Bulletstorm), povestea fiind gândită drept un prequel cu Damon Baird și Augustus Cole în rolurile principale.

Data apariției: 19 martie 2013


11. SIMCITY
(Maxis/Electronic Arts)
PC

Intrate într-un relativ con de umbră, jocurile de strategie urmează să revină în forță pe parcursul lui 2013. Primul pe lista de apariții este noul SimCity, continuarea unei serii care a scris istorie la sfârșitul anilor ’80 și pe parcursul ultimului deceniu al secolului XX. Bazat pe un nou motor grafic – GlassBox Engine, SimCity promite să uimească atât prin grafică, cât și prin autenticitatea simulării modului de funcționare a unei metropole moderne. Inteligența artificială a populației a fost serios îmbunătățită, au fost introduse drumurile curbate iar orașele jucătorilor vor putea intercomunica, adăugând astfel o nouă latură socială jocului.

Data apariției: 8 martie 2013


10. DEAD SPACE 3
(Visceral Games/Electronic Arts)
PC/Xbox 360/PS3

Necromorfii nu se lasă învinși, Isaac Clarke aflându-se din nou în prima linie a războiului împotriva extratereștrilor însetați de sânge. De aceasta dată însă, eroul seriei Dead Space nu mai trebuie sa înfrunte valurile de inamici de unui singur: Dead Space 3 va permite abordarea cooperativă a campaniei, în acest mod de joc fiind adăugate noi elemente de poveste, precum și noi secvențe cinematice.

Data apariției: 8 februarie 2013


09. GOD OF WAR: ASCENSION
(Sony Santa Monica/Sony Computer Entertainment)
PlayStation 3

God of War: Ascension va reprezenta probabil ultima aventură a neobositului spartan Kratos pe generația actuală de console de la Sony (PS3). Lăsând la o parte povestea single player (un alt prequel pentru evenimentele din jocurile principale ale seriei), Ascension este primul titlu God of War ce va încorpora o componentă multiplayer. Jucătorii vor putea alege între armatele orașelor Troia sau Sparta, precum și între patru zei ai mitologiei grecești (Zeus, Ares, Hades și Poseidon), fiecare cu propriile bonusuri și abilități.

Data apariției: 13 martie 2013


08. ALIENS: COLONIAL MARINES
(Gearbox Software/SEGA)
PC/Xbox 360/PS3/WiiU

În timp ce Isaac Clarke va fi ocupat cu necromorfii, Aliens: Colonial Marines propune o „rețetă” ceva mai familiară: lupta împotriva „alienilor” clasici, xenomorfii. Nu va lipsi campania single player bazată pe o poveste ce continuă seria cinematografică Aliens, dar nici componenta multiplayer extinsă. Sunt promise numeroase moduri de joc, unele dintre acestea permițând chiar și controlarea neobosiților xenomorfi.

Data apariției: 12 februarie 2013


07. METRO: LAST LIGHT
(4A Games/THQ)
PC/Xbox 360/PS3

După succesul de care s-a bucurat Metro 2033, eroul principal Artyom se întoarce pentru o nouă rundă de vânat mutanți prin subteranele metroului moscovit. La fel ca și predecesorul său, Metro: Last Light promite un aspect grafic de invidiat și o poveste realizată în colaborare cu Dmitry Glukhovsky, autorul romanului Metro 2033. Pentru Last Light, producătorii au rafinat unele mecanici de joc (precum sistemul de stealth) și au adus noutăți importante (cum ar fi nivelurile open world).

Perioada apariției: martie 2013


06. COMPANY OF HEROES 2
(Relic Entertainment/THQ)
PC

Company of Heroes 2 marchează revenirea jocurilor de strategie în timp real, acțiunea urmând a se desfășura pe frontul de est al celui de-al Doilea Război Mondial. Jucătorii vor avea ocazia de a controla trupele Armatei Roșii, cu ajutorul cărora vor fi nevoiți să respingă atacurile naziștilor de la porțile Moscovei. Jocul are la bază motorul grafic proprietar Essence 3.0, capabil de redarea realistă a câmpurilor de bătălie, ce vor putea fi distruse în întregime.

Perioada apariției: martie 2013


05. TOMB RAIDER
(Crystal Dynamics/Square Enix)
PC/Xbox 360/PS3

O prezență deja obișnuită în topurile concepute de Go4games de-a lungul anilor, Tomb Raider se lasă așteptat deja de prea multă vreme. Pentru a îndulci amarul, cei de la Square Enix au confirmat că noul Tomb Raider va beneficia și de o componentă multiplayer, dezvoltată de studioul Eidos din Montreal. Totuși, noi suntem curioși în privința campaniei single player și a poveștii originilor eroinei Lara Croft.

Data apariției: 5 martie 2013


04. STARCRAFT II: HEART OF THE SWARM
(Blizzard Entertainment)
PC/Mac

Dacă ești un fan al jocurilor de strategie, numele StarCraft nu ar trebui să-ți fie străin. Heart of The Swarm va continua povestea din StarCraft II: Wings of Liberty, de această dată în prim plan urmând să se afle Sarah Kerrigan și trupele sale de zergi. Pe lângă povestea single player, Heart of The Swarm este așteptat cu sufletul la gură de pasionații de multiplayer, noi unități și elemente suplimentare de balansare fiind promise de către cei de la Blizzard.

Data apariției: 12 martie 2013


03. BIOSHOCK INFINITE
(Irrational Games/2K Games)
PC/Xbox 360/PS3

Un alt titlu foarte așteptat și amânat de prea multe ori este BioShock Infinite. După ce echipa producătoare a suferit schimbări de personal, renunțându-se la componenta multiplayer a jocului, BioShock Infinite pare în sfârșit că se afla pe drumul cel bun. Jucătorii vor avea ocazia de a intra în pielea unui fost agent, nevoit să călătorească până în orașul suspendat Columbia, de unde trebuie să salveze o fată cu puteri paranormale.

Data apariției: 26 martie 2013


02. THE LAST OF US
(Naughty Dog/Sony Computer Entertainment)
PlayStation 3

Prin The Last of Us, echipa de la Naughty Dog (autorii seriei Uncharted) își propune să combine o poveste emoționantă cu mecanicile tipice jocurilor survival horror. Acțiunea va avea loc într-o lume căzută pradă unei infecții transmise prin intermediul unor furnici, eroii Joel și Ellie fiind nevoiți să colaboreze pentru a putea spera la supraviețuire. Producătorii se laudă cu unele dintre cele mai elaborate rutine de inteligență artificială, inamicii urmând să reacționeze în funcție de modalitățile de „exprimare” abordate de jucători.

Data apariției: 7 mai 2013


01. GRAND THEFT AUTO V
(Rockstar Games)
Xbox 360/PS3

Putea oare Grand Theft Auto V să lipsească din acest top? Cel de-al cincilea titlu numerotat al seriei GTA promite cea mai cuprinzătoare lume de joc deschisă realizată vreodată de studiourile Rockstar Games: întregul Los Santos (replica virtuală a Los Angeles-ului real), precum și împrejurimile acestuia vor fi recreate în detaliu. De asemenea, pentru prima dată într-un astfel de joc, povestea din GTA V va avea nu mai puțin de trei personaje principale, jucătorul fiind liber să comute între acești eroi oricând dorește.

Perioada apariției: primăvara 2013


Ca de obicei, așteptăm opiniile și sugestiilor voastre în secțiunea de comentarii de mai jos. Voi ce jocuri așteptați cel mai mult în acest an?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…