Remake-uri și remaster-uri: dacă doriți să rejucați (2)

Remake-uri și remaster-uri: dacă doriți să rejucați (2)
  • Publicat:
  • Actualizat:

Toamna trecută am sesizat avântul tot mai puternic al remake-urilor moderne, realizate dupa jocuri clasice, sau al versiunilor remasterizate HD ale unor titluri relativ recente. Ceea ce părea însă doar o situație de moment, menită să umple golurile unei oferte încă sărăcăcioase de jocuri next gen, s-a transformat într-o veritabilă modă, iar numărul remasterizărilor HD (sau al remake-urilor) riscă acum să-l depășească pe cel al titlurilor cu adevărat noi și originale.

În aceste condiții, există șanse serioase ca articolele din seria „Remake-uri și remaster-uri: dacă doriți să rejucați” (prima parte) să devină o apariție mult mai frecventă pe Go4games, cel puțin atât timp cât publisherii și studiourile producătoare vor acorda aceeași atenție acestor versiuni modernizate ale unor jocuri lansate în trecut. Și, cel puțin pentru viitorul apropiat, acest trend nu pare că se va schimba: Resident Evil Remake HD a înregistrat cifre de vânzări impresionante, iar colecțiile Homeworld Remastered Collection și Borderlands The Handsome Collection ne zâmbesc de după colț, ambele urmând sa fie lansate în scurt timp.

Până să ajungem însă la acestea, astăzi avem sub lupă încă trei „suspecți”: Sleeping Dogs Definitive Edition, Grand Theft Auto V (versiunile remasterizate ale unora dintre cele mai bune titluri de acțiune open world apărute pentru precedenta generație de console), precum și Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition, remake-ul complet al clasicului joc de aventură lansat în anii ”90 de Sierra.


SLEEPING DOGS: DEFINITIVE EDITION

Incursiunea detectivului Wei Shen în lumea interlopă din Hong Kong a fost una dintre suprizele plăcute ale anului 2012, combinația de acțiune open world a la Grand Theft Auto, lupte inspirate din seria Batman Arkham și atmosfera tipică filmelor cu arte marțiale de proveniență asiatică ridicând Sleeping Dogs mult peste nivelul modest al așteptărilor. Însă nu calitatea incontestabilă a jocului original face subiectul acestei discuții.

Versiunea Definitive Edition este „pachetul complet” în ceea ce privește Sleeping Dogs: include toate DLC-urile lansate pentru acest joc, inclusiv campaniile noi Year of the Snake și Nightmare in North Point. Mai mult, acestea pot fi accesate direct din meniul principal al jocului, așa că puteți „trece direct la subiect” dacă ați parcurs deja campania originală.

Sleeping Dogs se prezenta foarte bine la capitolul grafic pe PC și în 2012, deci Definitive Edition nu aduce îmbunătățiri palpabile din acest punct de vedere. Totuși, lucrurile stau puțin diferit atunci când comparăm versiunile inițiale de PS3 și Xbox 360 cu Sleeping Dogs: Definitive Edition pentru PS4 și Xbox One. Edițiile next gen sunt foarte apropiate de calitatea grafică de pe PC, însă suferă în unele instanțe (mai ales la deplasarea prin oraș la bordul unei mașini sau la ghidonul unei motociclete) în ceea ce privește framerate-ul.

Merită? Nu, dacă aveți deja versiunea de PC a jocului, cele două campanii suplimentare pot fi achiziționate pentru puțin peste 10€. Cam la fel stă situația și în cazul în care dețineți ediția last gen a jocului (oferită gratuit atât în abonamentele PlayStation Plus, cât și în programul Games with Gold), diferențele grafice nefiind atât de mari încât să justifice prețul destul de piperat al versiunilor PS4 și Xbox One. Dacă nu ați jucat încă Sleeping Dogs, mai bine va orientați către ediția inițială a jocului, mult mai ieftină decât Definitive Edition.

Sleeping Dogs Definitive Edition

Sleeping Dogs Definitive EditionSleeping Dogs Definitive Edition

Sleeping Dogs Definitive EditionSleeping Dogs Definitive Edition


GRAND THEFT AUTO V (PlayStation 4 / Xbox One)

Telenovela GTA V pare că nu se mai sfârșește: jocul, lansat pentru PlayStation 3 și Xbox 360 în 2013, s-a bucurat de review-uri laudative, însă nici până astăzi nu a văzut lumina zilei în versiune pentru PC. În schimb, în noiembrie 2014 (după o serie de amânări), Grand Theft Auto V a fost relansat pentru PlayStation 4 și Xbox One, într-o versiune remasterizată și adăugită.

Din păcate, la prima vedere, conținutul suplimentar nu este tocmai evident și nu afectează deloc firul principal al poveștii din Grand Theft Auto V. Se poate remarca totuși aspectul grafic finisat și îmbunătățit față de versiunea inițială a jocului, unele scene prezentându-se mult mai bine decât pe vechile console. Totuși, există în continuare unele scăderi de framerate, ceva mai puțin evidente însă decât ce întâlneam pe PS3 sau Xbox 360.

Poate cea mai importantă noutate este însă adăugarea posibilității de a juca GTA V din perspectiva first person. Noul mod de vizualizare se potrivește foarte bine în unele instanțe, din păcate destul de limitate, modul în care se deplasează personajele și se conduc vehiculele fiind clar gândit pentru perspectiva inițială third person. De asemenea, dacă sunteți pasionați de GTA Online, noua versiune permite să jucați meciuri de 30 de persoane.

Merită? Nu, dacă ați trecut deja o dată prin GTA V pe PlayStation 3 sau Xbox 360. Pe de altă parte, daca nu ați apucat să jucați deloc Grand Theft Auto V, atunci ar fi de-a dreptul păcat să nu vă bucurați de cea mai arătoasă și bogată în conținut versiune a jocului. Sau, de ce nu, puteți aștepta versiunea pentru PC, care promite grafică și mai bună, framerate superior și un editor video dedicat salvării și partajării celor mai spectaculoase momente din joc.

GTA 5

GTA 5GTA 5

GTA 5GTA 5


GABRIEL KNIGHT: SINS OF THE FATHERS 20TH ANNIVERSARY EDITION

Dacă celelalte două titluri din lista se încadrează în categoria remasterizărilor (portări mai mult sau mai puțin directe, care au însă la bază scheletul jocului inițial, foarte puțin modificat), Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition este un adevărat remake, toate elementele vechiului titlu lansat de Sierra în 1993 fiind refăcute de la zero, folosind tehnologia modernă.

Astfel, pe lângă peisajele redesenate de mână, personajele au fost remodelate 3D, păstându-se, pe cât posibil, aspectul inițial al acestora. Rezultatul este mulțumitor, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition făcând față cu success competitorilor de piața actuală a jocurilor adventure point and click. De asemenea, au fost reînregistrate de la zero vocile personajelor, majoritatea fiind decente, interpretarea actorului principal necesitând totuși ceva timp de acomodare.

Nu în ultimul rând, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition conține ceea ce am putea numi „tweak-uri” de gameplay, desfășurarea capitolelor și unele puzzle-uri fiind regândite pentru publicul ceva mai puțin răbdător din ziua de azi. Din fericire, esența jocului rămâne neatinsă. Mai mult, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition oferă și un soi de enciclopedie dedicată procesului de realizare a jocului, cu artwork-uri și explicații din partea producătorilor.

Merită? Da, fără îndoială. Chiar dacă sunteți un fan înrăit al jocurilor de aventură point and click și ați trecut deja prin prima aventură a lui Gabriel Knight în forma sa originală, merită să reluați jocul pentru a vă bucura de toate bonusurile incluse în aceast remake aniversar, precum și, bineînțeles, de aspectul grafic modern. Totuși, dacă sunteți încă nehotărâți, puteți încerca versiunea demo gratuită disponibilă pe Steam.

Gabriel Knight Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition

Gabriel Knight Sins of the Fathers 20th Anniversary EditionGabriel Knight Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition

Gabriel Knight Sins of the Fathers 20th Anniversary EditionGabriel Knight Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition


În loc de încheire, având în vedere abundența de remasterizări HD și remake-uri apărute în ultima vreme, mai mult ca sigur că ne vom revedea foarte curând cu un nou episod al acestei serii de articole.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la toată lumea”
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la…
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…