Pro Evolution Soccer 2014 Review: șut puternic spre poarta FIFA

Pro Evolution Soccer 2014 Review: șut puternic spre poarta FIFA
  • Publicat:
  • Actualizat:

Poate sună cam deprimant, dar a mai trecut un an. A venit toamna fotbalului digital, în care atât seria Pro Evolution Soccer de la Konami cât și FIFA de la EA își arată colții și se luptă într-o cușcă invizibilă pentru bani și reputație.

Anul acesta, FIFA 14 va lansa la atac două versiuni principale: una de generație viitoare, disponibilă din noiembrie doar pe consolele Xbox One și PlayStation 4 și una de generație curentă, ce este disponibilă pe PC și consolele ce se găsesc acum pe piață. Pro Evolution Soccer 2014, pe de altă parte, reintră în luptă într-un mod neașteptat: implementează un motor grafic nou-nouț, dezvoltat în principal pentru generația viitoare de titluri Konami și lansează jocul doar pe PC și pe generația curentă de console. Practic, un singur PES se bate de la egal la egal cu ambele versiuni FIFA.

PES 2014

Dar să vedem despre ce este vorba mai exact. Se spune că prima impresie contează, iar în cazul Pro Evolution Soccer 2014, prima impresie este ciudată. Meniul jocului are un design la fel de lipsit de ingeniozitate ca în titlurile precedente, ceea ce mă face să cred că pe această latură ar trebui angajați oameni „mai puțin japonezi”.

Și ca să completeze imaginea unei prime impresii neașteptate, suntem loviți de o abordare atipică și în ceea ce privește coloana muzicală a jocului. Dacă anul trecut intrarea în joc era sărbătorită prin ritmurile hit-ului Ai, se eu te pego!, în PES 2014 jucătorul de fotbal este întâmpinat cu hit-uri clasice precum Nessun Dorma de Giacomo Puccini, marșul triumfal din Aida de Giuseppe Verdi sau Requiem Dires Irae. Lucrurile devin puțin mai normale atunci când cele două (ați citit bine) hituri mai recente intră în scenă. Cât de recente? Păi, Carnaval de Paris de Dario G a fost tema Campionatului Mondial din 1998, iar Guajira Guantanamera a apărut cu câteva decenii în urmă. Măcar au încercat. În afara melodiilor menționate, există alte în jur de șapte melodii necunoscute.

PES 2014

Dar aici avem un joc de fotbal, nu o competiție oldies but goldies. Așa că intrăm direct în acțiunea nebună a fotbalului și, în mod instantaneu, ne schimbăm impresia despre joc. Wow! Primele secunde de meci jucat în PES 2014 sunt o experiență superbă. Motorul grafic Fox Engine face ca jocul să arate și să se miște într-o manieră mai plină de realism decât oricând în anii precedenți.

Publicul modelat 3D este îmbrăcat în culorile echipelor favorite iar împreună cu stadioanele frumos executate crează o senzație de dimensiune și realism cum nu au mai fost văzute în serie. Animațiile jucătorilor au fost refăcute de așa manieră încât întreaga experiență să pară mult mai aproape de realitatea de pe terenul de fotbal și aș putea spune că PES 2014 are în acest moment un mare atu în ceea ce privește modul în care se mișcă jucătorii pe teren.

PES 2014

Controlul mingii a fost de asemenea îmbunătățit, iar pasele și șuturile sunt acum pline de viață și trimise în mod inteligent, ceea ce din punctul meu de vedere constituie o îmbunătățire majoră față de PES 2013. Mingea în sine este un obiect de sine stătător, cu o fizică mai bine implementată decât în jocurile anterioare, iar bătălia pentru posesie ține mult de capabilitatea jucătorului de a executa preluări bune și a ține mingea la picior.

AI-ul din PES 2014 este unul bine executat, fără probleme uriașe. Există însă anumite momente în care destinatarii paselor stau pe loc așteptând pasa, fără să sesizeze intenția unui adversar de a o intercepta. O altă problemă sesizabilă în domeniul AI-ului este pasa aeriană în adâncime, care uneori funcționează mai bine decât ar trebui datorită liniei defensive care nu se repliază la timp. Pe de altă parte există și îmbunătățiri, una dintre cele mai mari fiind aceea că acum jucătorii care nu sunt sub controlul direct al jucătorului au voința să se întindă după minge de câte ori ar putea să o intercepteze, creând ocazii de contraatac.

PES 2014

Fiindcă tot vorbim despre voință, trebuie să aduc în discuție faptul că acum jucătorii sunt influențați și de factori psihologici precum presiunea jocului în deplasare sau primirea unui gol timpuriu. De exemplu, o echipă este condusă cu 1-0 timp de 60 de minute iar apoi reușește să egaleze, atât echipa cât și suporterii săi vor primi o explozie de voință și energie, ceea ce va duce la preluări mai bune, reușite mai multe la dueluri aeriene și poziționare mai bună pe teren.

O adăugire tactică o reprezintă așa numitul „combination plan”, o metodă prin care pot fi atribuite anumite mișcări tactice predefinite la care iau parte mai mulți jucători, în funcție de zona din teren unde se regăsește mingea și situația de joc. Aceste mișcări trebuie declanșate prin dubla apăsare a unui buton la momentul oportun.

PES 2014

Pro Evolution Soccer 2014 păstrează și complexitatea adusă de jocurile anterioare din serie. Prin apăsarea butoanelor potrivite există posibilitatea de a alege direcția în care un anumit coechipier să alerge pentru a se demarca. De asemenea deținătorii de gamepad pot trimite mingea în absolut orice direcție, fără niciun fel de asistență din partea jocului, prin apăsarea butonului de control manual al pasei.

Există o multitudine de alte comenzi ce pot oferi un avantaj tactic, iar majoritatea pot fi exersate prin intermediul centrului de training, o secțiune a jocului care încearcă să explice în mod interactiv cum se execută comenzile avansate. Din păcate, acest mod de învățare este executat la fel ca în jocul anterior și poate scoate peri albi chiar și celui mai răbdător dintre jucători din cauza modului cam stângaci de explicare.

PES 2014

Din păcate agresivitatea cu care EA achiziționează licențe exclusive ale echipelor de fotbal, ligilor și stadioanelor importante îi determină pe japonezii de la Konami să recurgă an de an la denumiri fictive, iar acest lucru îi poate ține departe pe unii jucători pasionați, în pofida faptului că PES deține totuși licența UEFA Champions League. Din fericire, majoritatea opțiunilor de editare a echipelor au rămas intacte sau au fost îmbunătățite, așa că oricine poate înlocui denumirile și simbolurile fictive cu unele reale. Partea mai puțin bună este că în acest an editorul de stadioane a dispărut complet din joc, se pare că tot datorită unor licențe EA.

Un alt lucru care a dispărut din Pro Evolutoin Soccer 2014 este ploaia. În acest titlu terenul este întotdeauna uscat iar jucătorii nu trebuie să se teamă de răceală. Explicația Konami este că abia a fost făcută tranziția pe noul engine și momentan nu au avut timp să lucreze la schimbările fizice și grafice pe care le impune jocul pe timp de ploaie. Este ploaia o pierdere uriașă, având în vedere îmbunătățirile? Nu cred.

PES 2014

Și iată că ajungem și la multiplayer-ul online, care are parte de o implementare curioasă în noul joc. După instalarea jocului de pe DVD, PES 2014 nu conține modul Online Play. După o porție de căutare pe Google am găsit primul patch oficial al jocului care introduce modul de online multiplayer. Apoi, după această instalare jocul cere crearea unui cont Konami, care se face prin minimizarea jocului și accesarea site-ului Konami într-un browser. Apoi se cere din nou introducerea CD key-ului deja introdus la instalare, iar in final… nu poți juca până nu descarci ultimul data pack prin accesarea meniului „statistics”. După ce am trecut de toate aceste portițe, am descoperit un multiplayer frumos, care curge aproape la fel de cursiv ca atunci când joc împotriva AI-ului și merită jucat de către orice deținător al jocului. Mai mult, Konami a promis că va include și un mod multiplayer 11 vs 11 într-un patch viitor oferit gratuit.

Așadar, a mai trecut un an PES, am testat jocul pe toate părțile și a venit timpul pentru o concluzie. Iar concluzia, dragi fani ai sportului-rege, este că sub interfața urâtă a meniurilor și sub lipsa acută de licențe oficiale stă să fie descoperit un joc de fotbal foarte bun, care se poate bate cu FIFA din punctul de vedere al gameplay-ului. Din păcate, pachetul complet contează în ochii multor jucători, iar asta înseamnă că, deși PES merge în direcția potrivită, încă nu a ajuns la nivelul de produs bine pus la punct pe care îl promovează FIFA și probabil va rămâne în urmă pentru încă un an.

PES 2014

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele