PlayStation VR Review (2) – jocuri: Resident Evil 7, Eagle Flight, Batman

PlayStation VR Review (2) - jocuri: Resident Evil 7, Eagle Flight, Batman
  • Publicat:
  • Actualizat:

După cum am amintit în prima parte a review-ului nostru pentru PlayStation VR, specificațiile tehnice ale unui asemenea dispozitiv nu valorează mai nimic dacă nu există și software-ul care să le pună în valoare. Mai exact jocurile atrăgătoare, de calitate, care să ne convinga că VR-ul nu este doar o modă trecatoare, precum au fost 3D-ul sau Kinect-ul.

Așadar, am pornit la drum cu testele de jocuri pentru PlayStation VR folosind trei dintre cele mai apreciate titluri dedicate acestui dispozitiv: Resident Evil 7 de la Capcom, Eagle Flight de la Ubisoft și Batman: Arkham VR de la Warner Bros. și studioul Rocksteady.

Totuși, menționam în prima parte a review-ului despre cum fiecare jucător poate percepe în felul său aceste jocuri VR, subiectivismul jucând un rol determinant în emiterea unor eventuale verdicte. Așadar, nu ne vom feri să amintim cum se compară grafica acestor titluri cu versiunile lor non-VR (unde va fi cazul) sau dacă unele dintre aceste jocuri ne-au provocat rău de mișcare sau greață.


RESIDENT EVIL 7 BIOHAZARD
(Capcom)

În primul rând, nu ne vom referi aici la calitatea jocului propriu-zis Resident Evil 7 Biohazard. În aceste sens am publicat, în premieră pentru România, un review complet al titlului celor de la Capcom. Cu alte cuvinte, știm deja că Resident Evil 7 este un joc foarte bun, însă cum se prezintă aceasta atunci când este abordat în VR?

Este bine de știut că povestea principală din Resident Evil 7 Biohazard poate fi parcursă în întregime cu ajutorul unui headset PlayStation VR. Ce-i drept, există și câteva moduri de joc suplimentare, incluse în pachetele DLC din Season Pass, care nu oferă suport pentru acest device. Totuși, privind tabloul de ansamblu al jocului, acestea sunt neglijabile.

Resident Evil 7

Resident Evil 7Resident Evil 7

Nu vă așteptați totuși ca experiența VR din Resident Evil 7 să se ridice la același nivel calitativ din versiunea standard a jocului. Da, senzația de tensiune constantă este oarecum amplificată atunci când simți că te afli în mijlocul acțiunii, însă iluzia este oarecum știrbită de aspectul grafic net inferior ediției non-VR a jocului. Intensitatea unora dintre efecte este mult diminuată, în timp ce altele lipsesc cu desăvârșire.

De asemenea, rezoluția din versiunea VR a lui Resident Evil 7 este mult mai scazută față de varianta standard, această diminuare fiind accentuată în extremitățile laterale ale câmpului de vedere. Ajunge să aruncați o privire la imaginile alăturate, capturate în modul VR al jocului, pentru a vă da seama despre cât de drastic este downgrade-ul grafic.

Resident Evil 7

Resident Evil 7Resident Evil 7

Totuși, având în vedere că nu doar grafica face un joc, am încercat să parcurgem o porțiune mai însemnată din Resident Evil 7 în modul VR. Din păcate, nu am reușit să ajungem prea departe: indiferent de sistemul de corecție a perspectivei ales (se poate opta pentru ajustarea camerei în trepte, ajustabile, cu ajutorul stick-ului analogic drept de pe controller, sau pentru mișcarea cursivă a camerei cu ajutorul acestui stick, precum în versiunea non-VR), greața s-a instalat foarte repede, împiedicându-ne să continuăm. Merită menționat că două persoane au manifestat fix aceleași simptome, jucând separat, la ore și în locații diferite.

Deși foarte multă lume indică Resident Evil 7 drept un must have pentru cei care dețin un headset PlayStation VR, experiența noastră cu acest joc nu a fost tocmai cea mai fericită. Am fi putut trece ușor peste compromisurile grafice cauzate de trecerea la VR, însă senzația de greață provocată este pur și simplu prea puternică pentru a fi ingorată.

Resident Evil 7

Resident Evil 7Resident Evil 7


EAGLE FLIGHT
(Ubisoft)

Eagle Flight vine din partea celor de la Ubisoft și, deloc surprinzător, prezintă un mediu de joc open world, pe care îl putem survola din postura unui vultur. Este vorba despre o versiune din viitor a Parisului, în care omenirea a dispărut, iar vegetația și animalele au pus stăpânire pe oraș. Nu vă închipuiți însă peisaje post-apocaliptice, stilul vizual al jocului fiind mai degrabă viu colorat și minimalist.

Jucătorul are ocazia de a intra în pielea (și penele) unui vultur, de la nașterea acestuia și primele zboruri alături de părinți, trecând prin diferite etape ale vieții acestuia, reprezentate de misiunile tipice unui joc open world: colectarea de pene, explorarea, urmăririle cu păsări inamice etc. Există chiar și un mod multiplayer, un soi de capture the flag cu vulturi și cadavre de animale, destul de simplistic realizat.

Eagle Flight

Eagle FlightEagle Flight

Eagle FlightEagle Flight

Ce reușește însă Eagle Flight, spre deosebire de Resident Evil 7, spre exemplu, este să ofere o schemă de control funcțională în VR, schimbarea direcției de zbor a vulturului fiind realizată plin aplecarea capului în stânga sau dreapta. Sigur, poate deveni obositor, însă funcționează neașteptat de bine și elimină necesitatea de a corecta perspectiva într-un mod stângaci din controller. Totuși, se va folosi și gamepad-ul pentru operațiuni precum creșterea sau micșorarea vitezei de deplasare a vulturului sau atacul (sonic) asupra altor păsări.

În ciuda aspectului simplistic al jocului, grafica poate fi considerată mulțumitoare și clară. Chiar și așa, procesul inițial de loading este deranjant de lung, iar după o perioadă mai îndelungată de joc își pot face apariția și răul de mișcare sau greața. Nimic la fel de grav precum în cazul lui Resident Evil 7, totuși.

Problema lui Eagle Flight este că pare mai degrabă un experiment creat pentru a testa piața de VR, o experiență de joc fără prea multă profunzime, cu o prezentare artistică, însă prea simplistă, comercializată la un preț premium: 179,90 lei în versiune fizică și „doar” 139,90 lei în format digital, de pe PlayStation Store. Îl puteți încerca doar atunci când se va ieftini semnificativ.

Eagle Flight

Eagle FlightEagle Flight

Eagle FlightEagle Flight


BATMAN: ARKHAM VR
(Rocksteady/Warner Bros. Interactive Entertainment)

Batman: Arkham VR nu este ceea ce am putea numi un joc în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o experiență demonstrativă menită să pună în valoare posibilitățile oferite de un dispozitiv precum PlayStation VR. În primul rând, față de celalate două jocuri prezentate mai devreme, în Batman: Arkham VR am avut nevoie de motion controllerele PlayStation Move, mecanici întregi fiind gândite în jurul a folosirii în joc a ambelor mâini. De asemenea, se numără printre puținele jocuri VR pe care nu le-am putea juca așezați, calibrarea inițială nefuncționând corespunzător decât atunci când am stat în picioare.

Povestea din Batman: Arkham VR pare să continue evenimentele din seria principală, Bruce Wayne întrerupându-și rutina obișnuită pentru a rezolva o situație de urgența, din postura Cavalerului Întunecat. Astfel, veți avea ocazia să vizitați câteva locații din Gotham, inclusiv vestitul Bat Cave, din perspectiva first person, în încercarea de a rezolva un caz dificil.

Batman Arkham VR

Batman Arkham VRBatman Arkham VR

Fiecare astfel de loc oferă o serie de puzzle-uri, ce pot fi rezolvate, de cele mai multe ori, folosind gadget-urile din dotarea lui Batman: grappling hook-ul cu care te poți deplasa dintr-un loc într-altul și poți interacționa câteodată cu elemente din mediul înconjurător, scanner-ul cu ajutorul căruia poți analiza obiecte sau personaje și poți obține indicii vitale, precum și omniprezentele batarang-uri, din nou folosite pentru a ajunge la ținte îndepărtate sau inaccesibile în mod normal.

Aminteam mai devreme că mișcările ambelor mâini joacă un rol important, Batman fiind nevoit să-și verifice centura cu gadget-uri: Bat Claw-ul este agățat în partea dreapta a centurii și poate fi utilizat doar cu mâna dreaptă, iar scanner-ul se poate folosi într-un mod similar cu ajutorul mâinii stângi. Pe partea centrală din fața a centurii se regăsește rezerva de batarang-uri, ce pot fi apucate și folosite cu ambele mâini.

Batman Arkham VR

Batman Arkham VRBatman Arkham VR

Pentru a ușura interacțiunea, mâinile eroului sunt afișate în joc, mișcările fiind reproduse cu ajutorul controllerelor PlayStation Move. Aici apar câteva probleme de tracking, nimic însă care să te împiedice să duci experiența din Batman: Arkham VR la final. Problema jocului este faptul că se termină foarte repede, în sub o oră de gameplay efectiv. Ce-i drept, după prima parcugere a poveștii, poți relua capitolele pentru a găsi și rezolva obișnuitele Riddler Puzzles.

Unde merită laude Batman: Arkham VR este la capitolul grafic, cei de la Rocksteady reușind să obțina niște rezultate mai mult decât mulțumitoare, având în vedere limitările tehnologice ale platformei VR. Ce-i drept, câteodată jocul este un cam neclar, dar acest aspect se poate trece lejer cu vederea.

Batman Arkham VR

Batman Arkham VRBatman Arkham VR

Batman: Arkham VR constituie o experiență VR de calitate, în cadrul căreia nu am avut probleme cu răul de mișcare, și poate fi achiziționat, în format digital, la un preț de 90 lei, de pe PlayStation Store.

Review-ul nostru pentru PlayStation VR va continua în următoarele zile cu prezentările altor titluri dedicate acestui dispozitiv, precum PlayStation VR Worlds, Until Dawn: Rush of Blood, DriveClub VR sau Rise of The Tomb Raider.

Batman Arkham VR

Batman Arkham VRBatman Arkham VR


PlayStation VR Review Partea 1: privire de ansamblu asupra hardware-ului

PlayStation VR Review Partea a 3-a: jocurile PS VR Worlds, DriveClub VR și Until Dawn: Rush of Blood

PlayStation VR Review Partea a 4-a: jocurile Star Wars Battefront, Call of Duty: Infinite Warfare, Rise of The Tomb Raider și concluziile finale

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele mobile şi dispozitivele GPS
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele mobile şi dispozitivele GPS
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” + Promisiunea făcută
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” +…
Armata Română a mobilizat soldații. Decizia luată de MApN
Armata Română a mobilizat soldații. Decizia luată de MApN
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×