PlayStation Vita Review: o nouă dimensiune portabilă

PlayStation Vita Review: o nouă dimensiune portabilă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Iată că după ce în toamna anului trecut am avut ocazia să testăm o versiune preliminară de PlayStation Vita, varianta finală a celei mai noi console portabile Sony a poposit în sfârșit în redacția Go4games.ro. Cu această ocazie, Sony a oferit spre testare nu mai puțin de șase dintre jocurile ce se vor lansa alături de consolă: Little Deviants, ModNation Racers: Road Trip, WipEout 2048, Reality Fighters, Unit 13 și Uncharted: Golden Abyss.

HARDWARE ȘI PACHET

Consola ne-a fost livrată într-un ambalaj identic cu cel pe care veți avea ocazia să-l găsiți pe rafturile magazinelor. Din păcate, conținutul pachetului nu a fost tocmai cel final, unitatea venită la test fiind un model Wi-Fi, fără cardurile de realitate augmentată promise, însă acompaniată de un card de memorie de 4GB.

PlayStation Vita

Pe lângă consola propriu-zisă și manualele aferente (niciunul in limba română), pachetul mai conține încărcătorul de priză al consolei, precum și cablul de date, ce folosește o mufă proprietară pentru a face legătura dintre PlayStation Vita și PC sau PlayStation 3. Pentru a realiza transfer de date și jocuri între PS3 și noul Vita este necesar cel mai nou firmware pentru consola „de casă” Sony, în timp ce, pentru operațiunile similare pe un PC, este nevoie de instalarea unei aplicații gratuite.

Despre specificațiile hardware ale noului Vita am tot vorbit: consola este motorizată de un procesor ARM Cortex-A9 cu patru nuclee și un chip video quad core SGX543MP4+, specificații ce îi permit rularea celor mai arătoase jocuri portabile de până acum. În plus, consola este dotată, pe lângă gama clasică de butoane specifice PlayStation, cu două joystick-uri analogice, precum și cu două suprafețe tactile: ecranul OLED de 5″ și panoul dorsal. Acestea, împreună cu senzorii de mișcare implementați, oferă cele mai avansate metode de control implementate vreodata într-o consolă portabilă.

PlayStation Vita

Ecranul are o rezoluție de 960×544, este foarte luminos și face o impresie foarte bună atunci când vine vorba de redarea corectă a jocurilor sau a filmelor. Din păcate, toată această putere hardware are și consecințe mai puțin plăcute: în regim de utilizare normală (joc continuu), întreaga baterie din Vita se consumă în aproximativ 4 ore. Aceasta poate fi încarcată fie prin intermediul cablului USB livrat în pachet (doar atunci când consola este oprită), fie, mai rapid, de la priză. Din păcate, spre deosebire de PSP, bateria din Vita nu poate fi extrasă și înlocuită rapid.

INTERFAȚA

De-a lungul timpului, cu puține excepții, interfețele grafice oferite de console nu au fost tocmai cele mai prietenoase sau ergonomice. Sony dorește să corecteze acest neajuns prin intermediul lui PlayStation Vita, bătrânul Xcross Media Bar (PSP/PS3) fiind înlocuit de Live Area. Acesta este numele folosit de UI-ul Vita, care amintește foarte mult de desktop-ul unui smartphone sau al unei tablete bazate pe iOS sau Android.

PlayStation Vita

Aplicațiile sunt afișate sub forma unor pictograme circulare, a căror poziționare pe desktop poate fi modificată într-un stil asemănător cu ce întâlnim pe iOS. De asemenea, acestea pot fi poziționate pe mai multe pagini ale desktop-ului, fiecare dintre acestea putând fi personalizate în ceea ce privește culoarea de fundal sau wallpaperul folosit.

Live Area oferă și posibilitatea de a realiza multitasking, existând însă și câteva restricții în acest sens. Astfel, browser-ul inclus nu poate rula în același timp cu jocurile, cei 512MB de memorie RAM ai consolei nefacând probabil față unei asemenea sarcini. În schimb, în paralel cu orice joc poate fi ascultată muzică, sau se pot iniția sesiuni de chat cu prietenii.

PlayStation Vita

Atenție însă, cam fiecare funcție a consolei este tratată drept o aplicație separată: colecția de trofee câștigate se poate verifica cu ajutorul unei aplicații, PlayStation Store este accesat prin intermediul unei alte aplicații, setările sunt grupate sub forma unei alte aplicații și tot așa.

De altfel, întreaga interfață Live Area a fost gândită pentru a fi folosită exclusiv cu ajutorul touchscreen-ului, modul în care se închid aplicațiile deschise fiind elocvent în acest sens. Acestea sunt afișate sub forma unei pagini al cărei colț superior din dreapta este îndoit. „Apucarea” respectivei extremități și „tragerea” acesteia în afara ecranului are ca rezultat închiderea aplicației dorite. La fel se procedează și în cazul jocurilor, tratate la rândul lor ca aplicații.

PlayStation Vita

Din păcate, anumite aplicații fie nu erau accesibile la data scrierii acestui articol (versiunea europeană a PlayStation Store, Facebook, Twitter etc.), fie funcționalitatea lor nu era completă. Totuși, chiar și așa, Vita este livrat alături de minimul necesar: pe lângă aplicațiile dedicate sistemului, există un browser web decent (nu la fel de eficient precum Safari de pe iOS, spre exemplu), un player de muzică funcțional sau o aplicație dedicată redării de fișiere video (momentan este suportat doar formatul mp4/h264).

Per total, însă, interfața noului PlayStation Vita ar trebui să fie foarte ușor de utilizat pentru toți cei care au pus mână măcar o dată pe un telefon mobil modern. Pe lângă funcționalitatea incompletă a anumitor componente (cel mai probabil cauzată de testarea prematură a consolei), poate cel mai mare neajuns al Live Area este inconsistența sa vizuală. Aplicațiile sunt prea colorate și fără un stil grafic comun, oferind mai degrabă imaginea unei interfețe gândite pentru utilizatorii de vârste fragede.

PlayStation Vita

În ceea ce privește PlayStation Network, tot conținutul cumpărat de pe PS Store rămâne atașat de contul de pe care a fost făcută achiziția. Acesta nu va putea fi rulat dacă pe consolă este activat un alt cont (operațiunea de schimbare între conturi necesită un factory reset, însă formatarea cardului de date nu este obligatorie). Având în vedere că serviciul PS Store încă nu este disponibil pentru conturile PSN de România, vă recomandăm crearea unui cont de US/UK sau achiziționarea de jocuri retail.

JOCURILE

Și pentru că tot am ajuns la jocuri, haideți să aruncăm o privire asupra principalei functionalități a noului PlayStation Vita. Consola portabilă de la Sony poate rula jocurile în două formate princiaple: retail (titluri livrate în cutii, pe suportul unor carduri PSVITA proprietare) sau descărcate de pe PS Store pe un card de memorie/date, de asemenea proprietar. Cardurile retail nu sunt identice cu ele de memorie, acestea din urmă avand dimensiuni fizice foarte reduse.

PlayStation Vita

Din păcate, la test nu ne-a fost furnizat niciun titlu retail, cele șase jocuri fiindu-ne livrate în format digital. Pentru a le putea rula am folosit cardul de 4GB livrat în cutie (atenție, în mod normal, pachetele retail Vita nu conțin niciun astfel de card, fiind necesară achiziția separată a acestor medii de stocare).

Este de asemenea bine de știut că aceste jocuri au avut dimensiuni apreciabile, pornind de la câteva sute de MB și ajungând până la peste 3GB în cazul lui Uncharted: Golden Abyss. Așadar, dacă aveți de gând pe viitor să vă rezumați la titluri downloadate de pe PSN, alegeți un card de memorie cât mai încăpător.

PlayStation Vita

Alternativ, puteți folosi jocurile retail, dar și unele dintre acestea necesită prezența în consolă a unui card de date pentru a putea fi rulate. De asemenea, aproape toate jocurile oferite de Sony la test folosesc un online pass pentru accesarea componentelor multiplayer online. În acest caz, este absolut necesară folosirea unui cont de PSN creat folosind aceeași regiune din care a fost achiziționat jocul retail. Astfel, dacă importați un joc din America, veți avea nevoie de un cont PSN de US pentru a putea activa online pass-ul; dacă ați achiziționat un joc retail din România/Europa, este necesar un cont EU/UK pentru a activa pass-ul.

Littlle Deviants

În cazul lui Little Deviants avem de-a face cu o colecție de mini-games menită să scoată în evidență metodele inovatoare de control implementate in PlayStation Vita. Există joculețe în care un animăluț trebuie ghidat prin diferite capcane cu ajutorul panoului dorsal al consolei, în care o năvuță trebuie manevrată cu ajutorul senzorilor de mișcare sau chiar sesiuni de shooting în care mediul înconjurător este încluit de fluxul video provenit de la camerele video ale consolei (echipate, din păcate, doar cu senzori VGA).

PlayStation Vita

În ciuda aparențelor, mini jocurile din Little Deviants nu devin plictisitoare, întregul pachet oferind impresia că reunește sub un singur acoperiș funcționalitatea majorității titlurilor ce s-au impus în ultimii ani pe telefoanele mobile.

Reality Fighters

Reality Fighters este un joc de lupte în stilul Mortal Kombat, principala diferență fiind posibilitatea de a folosi funcțiile de realitate augmentată pentru a spori realismul înfruntărilor. Cu ajutorul camerelor, îți poti crea un luptător cu propria ta față, iar apoi îl poți personaliza după preferințe, într-un stil asemănător cu cel pe care-l întâlnim în RPG-uri.

Odată realizată această operațiune, noul luptător poate fi aruncat în mijlocul unui story line destul de pueril, în care domnul Miyagi (din Karated Kid) joacă rolul de gazdă/povestitor. Pe măsură ce avansezi, vei debloca diverse peisaje din realitate în care cei doi luptători de pe ecran se pot înfrunta.

PlayStation Vita

Alternativ, poate fi folosit și fluxul furnizat de camera video drept mediu de joc, însă, din cauza senzorilor de mișcare ce sunt activi în timpul unei lupte, este greu să realizezi toate mișcările speciale din joc și să ții camera focalizată pe luptători în același timp. Din păcate, atât acest neajuns, cât și complexitatea scăzută a gameplay-ului nu recomandă Reality Fighters noilor posesori de Vita.

ModNation Racers: Road Trip

Cei cărora ModNation Racers le-a plăcut pe PlayStation 3 vor fi foarte încântați să afle că aproape întreaga experiență de joc a făcut tranziția cu succes către PS Vita. La fel ca în jocul de PS3, și în Road Trip se pot crea noi piloți, noi mașinuțe și, nu în ultimul rând, noi trasee, care pot fi partajate prin PSN. În plus, editorul de circuite poate fi controlat acum prin intermediul touch screen-ului.

PlayStation Vita

Dacă în privința gameplay-ului propriu-zis, nu există aproape nicio diferență între edițiile de PS3 și PS Vita ale jocului, totuși Road Trip are un mare dezavantaj: nu se poate juca multiplayer online, ci doar local, printr-o conexiune ad-hoc.

WipEout 2048

Celebra serie de curse futuristice se întoarce și pe PlayStation Vita prin intermediul lui WipEout 2048. Construit pe baza lui WipeOut HD pentru PS3, 2048 este unul dintre cele mai arătoase jocuri pentru Vita, stilul său artistic potrivindu-se de minune cu ecranul de calitate cu care este dotată consola.

PlayStation Vita

Spre deosebire de ModNation Racers: Road Trip, WipEout 2048 oferă gama completă de funcționalitate, atât offline, cât și online. Din păcate, multiplayer-ul crossplatform între 2048 și WipeOut HD pentru PS3 nu a putut fi testat, acesta nefiind operațional la momentul redactării acestui articol. Totuși, grafica impresionantă, controlul responsiv și framerate-ul fluent recomandă WipEout 2048 drept unul dintre cele mai reușite titluri de lansare ale consolei.

Unit 13

Shooter-ul celor de la Zipper Interactive este probabil jocul care s-a schimbat cel mai mult în bine, de la primul contact cu el pe care l-am avut la Londra anul trecut și până acum. Acesta este un joc de acțiune third person, în care progresul prin campania single player este gândit în stilul titlurilor de mobil.

PlayStation Vita

Astfel, nu avem de-a face cu o poveste propriu-zisă, ci cu misiuni separate, destul de scurte, completarea acestora deblocând accesul către următoarele astfel de niveluri. În funcție de natura misiunii (obiective multiple, action, stealth etc.), se poate alege între mai mulți soldați, fiecare dintre aceștia cu specializarea sa, arsenalul său caracteristic etc.

Chiar dacă din punct de vedere grafic Unit 13 nu este tocmai cel mai avansat third person shooter pe care am avut ocazia să-l jucăm, formula sa funcționează foarte bine într-un mediu mobil, misiunile fiind gândite în așa fel încât să poată fi duse la bun sfârșit în doar câteva minute, atât cât durează o călătorie cu metroul sau o vizită neprogramată la toaletă.

PlayStation Vita

Mai mult, pe lângă leaderboards, Unit 13 oferă și posibilitatea de a aborda misiunile online, în mod multiplayer cooperativ.

Uncharted: Golden Abyss

Acest joc este probabil nestemată de pe coroana actuală a PlayStation Vita. Avem parte de o experiență vizuală și de gameplay parcă rupte din titlurile trilogiei Uncharted de pe PS3, fidelitatea grafică fiind mult peste ce am văzut până acum în alte jocuri portabile.

PlayStation Vita

Povestea are loc înainte de primul titlu al seriei inițiale Uncharted, Nathan Drake având la dispoziție întreg arsenalul de mișcări care l-a facut faimos pe PlayStation 3. Mai mult, s-a pus un accent deosebit pe funcționalitatea suplimentară a consolei PS Vita, mai multe elemente ale jocului fiind gândite pentru noile metode de control.

Astfel, puzzle-uri se rezolvă prin intermediul touch screen-ului, quick time events-urile necesită reproducerea unor gesturi pe ecran și nu apăsarea unor butoane, ochitul se poate realiza prin intermediul senzorilor de mișcare iar nivelul de zoom poate fi setat cu ajutorul panoului sensibil la atingere. Din fericire, majoritatea gameplay-ului de bază a rămas neschimbat, Drake putând fi controlat într-un mod foarte eficient cu ajutorul butoanelor clasice și al celor două stick-uri analogice.

PlayStation Vita

Din păcate, avem de-a face cu o aventură exclusiv single player, Uncharted: Golden Abyss fiind cam la fel de consistent din punctul de vedere al duratei de joc precum frații săi mai mari de pe PlayStation 3.

VERDICT

Până la urmă, după consultarea consolei propriu-zise, a noului său sistem de operare și a jocurilor dedicate, apare bineînțeles și inevitabila întrebare: merită achiziționat un PlayStation Vita în momentul de față?

Dacă ești un gamer înrăit, pentru care experiența de joc primează în fața resurselor financiare, răspunsul este fără îndoială pozitiv. PlayStation Vita este de departe cel mai puternic hardware portabil dedicat jocurilor video, și echiparea sa de top în ceea ce privește metodele de control nu se lasă mai prejos. Adăugați la acestea o integrare online la care Nintendo încă visează și jocuri de lansare reușite și aveți în față imaginea unei console pe care niciun împătimit n-ar trebui s-o rateze.

Pe de altă parte, nu se pot evita anumite semne de întrebare, legate în principal de costurile ascunse ale consolei PS Vita. Pentru a te putea bucura de toată funcționalitatea, este necesară achiziționarea unui card de memorie proprietar (care nu vine inclus în pachet), prețul acestor unități de stocare nefiind tocmai scăzut (mai ales în cazurile celor de capacitate mare).

PlayStation Vita

De asemenea, deși costul unui Vita este decent (comparativ cu tabletele sau telefoanele echipate cu hardware net inferior), jocurile sunt comercializate în continuare la prețuri destul de prohibitive: s-a cam dus vremea în care erai dispus să plătești 50 de dolari/euro pe un joc precum Uncharted: Golden Abyss, în condițiile în care Electronic Arts cere doar 0.99$ pentru Dead Space pe iOS.

Prin urmare, dacă partea financiară nu este tocmai punctul dvs. forte, ați putea să așteptați o posibillă scădere de preț a consolei, adaptarea prețurilor de pe PS Store la standardele impuse de concurență sau o eventuală revizie (ori bundle) care să includă memorie incorporată.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar acum răsuflă ușurat: 'A tăiat acea bucată de intestin'
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar acum răsuflă ușurat: 'A tăiat…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri!
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele