Overcooked 2 Review: ca la mama acasă

Overcooked 2 Review: ca la mama acasă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Industria de gaming începe să se concentreze din ce în ce mai mult pe dezvoltarea de jocuri multiplayer, însă, în goana după funcții online, multiplayer-ul local aproape că a dispărut complet. Din fericire, din când în când apare câte un titlu realizat special pentru clasicul „couch coop”, iar Overcooked 2 este probabil cel mai interesant joc de acest gen lansat în ultima perioadă. Desigur, 2-ul din coadă sugerează că titlul de față este o continuare a unui titlu precedent. Primul Overcooked a reprezentat o briză de aer proaspăt în industrie, adaptând activitatea din bucătăria unui restaurant unui joc de tip puzzle cooperativ, în care haosul și distracția sunt elementele cele mai importante, acuratețea culinară și igiena fiind pe locul al doilea. Cel de-al doilea titlu nu se îndepărtează foarte mult de la formula originală, lucru care poate fi considerat atât un plus, cât și un minus.

Întrucât au trecut doar doi ani de la lansarea originalului, studioul independent Ghost Town Games a preferat să nu înceapă munca de la zero. Astfel, Overcooked 2 nu arată foarte diferit la suprafață față de jocul original și nici nu este foarte diferit din punctul de vedere al mecanicilor de joc. De fapt, la nivel de bază, jocul a primit doar o singură funcție nouă: posibilitatea de a arunca ingredientele, în rest totul comportându-se identic.

Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

În continuare avem posibilitatea de a aborda întregul mod „story” fie solo, fie co-op până la patru persoane, iar scopul jocului este același. Bucătarii trebuie să coopereze între ei pentru a realiza felurile de mâncare comandate. Fiecare fel de mâncare este preparat folosind ingredientele disponibile, iar fiecare are un mod de preparare propriu, cu pași ce trebuie respectați. Evident, fiind un joc nu tocmai serios, toate acestea pot fi realizate fără griji prea mari. Ingredientele pot fi scăpate sau aruncate pe jos pentru a fi ridicate și folosite mai târziu, vasele nu se sparg, iar bucătăriile în care are loc acțiunea din joc nu sunt tocmai… convenționale.

Fiecare nivel (sau bucătărie) în parte reprezintă un puzzle nou pe care jucătorii trebuie să îl învețe înainte să poată deveni eficienți. Nu doar aranjamentul este problema, deși chiar și acesta poate fi dinamic în timpul nivelurilor, anumite elemente fiind mutate pe parcurs, însă fiecare nivel poate avea diverse elemente care să împiedice buna desfășurare a activității. Unele bucătării sunt în plină stradă, fiind necesară evitarea mașinilor sau pietonilor, în timp ce alte bucătării au loc în locații mai exotice precum planete extraterestre, într-un balon la altitudine mare sau pe plute într-un râu.

Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Pe cât de nebune se dovedesc a fi design-urile acestor bucătării însă, pe atât de bine gândite sunt, adevărata provocare nefiind ducerea la bun sfârșit a fiecărui nivel în parte, ci optimizarea modului de lucru pentru a putea „găti” în jurul tuturor obstacolelor. Aici cooperarea între cei doi, trei sau patru jucători joacă un rol foarte important, pentru că în modul coop nu există destul timp pentru a realiza toate rețetele de unul singur, iar în momentul în care unul dintre jucători face o greșeală, aceasta poate face diferența dintre un rating de o stea sau unul de trei stele. Întrucât fiecare nivel este „notat” cu puncte, iar acestea sunt acordate în funcție de viteza cu care sunt livrate comenzile, cooperarea în acest joc este totul. Când punem în balanță că avansarea în „poveste” este strâns legată de numărul de steluțe adunate, cu siguranță se vor încinge spiritele între jucători, mai ales când ceva nu merge cum trebuie.

Dar toate acestea erau valabile și în Overcooked 1, ce face cel de-al doilea joc special este faptul că design-urile bucătăriilor sunt acum mult mai nebune și totodată mai grele pentru începători. Este recomandat să jucați titlul original înainte de Overcooked 2, întrucât dificultatea crește foarte repede în noul joc. O mică parte din dificultate poate fi scăzută folosind noua mecanică de aruncare, însă aceasta poate să creeze și mai multe probleme dacă nu este executată cum trebuie, întrucât poate duce la pierderea ingredientelor și implicit a timpului.

Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Ghost Town Games a considerat că Overcooked 2 ar trebui să meargă în direcții și mai trăznite decât jocul original, introducând acum și platforme mobile care pot fi controlate de jucători, bucătării care se pot schimba complet în timpul jocului, necesitând adaptarea rapidă la un nou format și noi rețete mult mai complexe. Există câteva rețete, în special în cazul torturilor, în care până la patru ingrediente trebuie să fie procesate individual, apoi combinate într-un mixer și abia apoi băgate la cuptor, un proces anevoios, unde cea mai mică greșeală poate să strice complet o comandă. Din acest punct de vedere, probabil că Overcooked „simulează” într-un fel activitatea dintr-o bucătărie, însă mă îndoiesc că există bucătării atât de trăznite în realitate.

Din păcate, originalitatea nivelurilor și noile rețete sunt cele mai importante elemente care diferențiază Overcooked 2 de titlul lansat acum doi ani. Jocul suferă de aceleași mici probleme de control pe care originalul le avea, anumite elemente interacționabile putând fi greu de selectat într-o zonă aglomerată. Pe undeva jocul are și o poveste, pe care evităm să o descriem, întrucât poate fi rezumată într-un singur paragraf, așa că am prefera să vă lăsăm să o descoperiți pe cont propriu.

Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Campania este în continuare destul de scurtă și poate fi terminată într-o sesiune de joc mai lungă sau două, maximum trei sesiuni medii (2-3 ore fiecare), în funcție de abilitățile jucătorilor și nivelul de cooperare dintre aceștia. Recomandarea noastră ar fi să jucați alături de cineva cu abilități apropiate, care a mai jucat titluri în care viteza de reacție și atenția la detalii este importantă. Jocul poate fi distractiv și alături de cineva mai puțin priceput, cu condiția să lăsați mândria, nervii și nevoia de a fi mereu pe primul loc la intrare și să vă pregătiți de câteva ore de distracție.

După terminarea campaniei, jocul oferă și alte două moduri de multiplayer: arcade și versus, care sunt disponibile și online. În arcade, jocul oferă niveluri din campanie, jucătorii încercând să eficientizeze procesul de gătit pentru un scor cât mai mare, în timp ce în modul versus avem parte de niveluri complet noi, în care fiecare jucător controlează câte doi bucătari pe rând (așa poți juca și întreaga campanie în „single player”) pentru realizarea de rețete. Partea amuzantă este că jucătorii se pot sabota între ei și își pot fura ingredientele, vesala sau chiar și preparatele complete. Un bun jucător de versus va trebui să fie atât un bun bucătar, un sabotor iscusit, cât și un hoț priceput pentru a ieși învingător.

Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Overcooked 2Overcooked 2

Am testat versiunea de PlayStation 4 a jocului pentru review, însă jocul este disponibil atât pe PC și Xbox One, cât și pe Nintendo Switch. Întrucât avem de a face cu un joc cartoony, cu grafică simplă, dar drăguță, nu are sens să ne gândim la probleme de performanță, în ciuda faptului că jocul rulează în Unity Engine, un motor grafic care în trecut a avut probleme cu anumite console. Cele 60 de cadre pe secundă asigură un timp de răspuns mic al comenzilor, ceva foarte important într-un titlu atât de „frenetic”. Deși nu am testat versiunea de Switch, portarea jocului original rula la 30 de cadre pe secundă, deci probabil că și cel de-al doilea titlu va funcționa similar. Totuși, versiunea de Switch este singura care poate fi jucată și „la purtător”, deci compromisul de performanță ar putea să merite pentru cei care se joacă mai mult „în deplasare”.

Lansarea lui Overcooked 2 nu putea să vină într-un moment mai bun, fiind un joc perfect pentru zilele de vară în care este prea cald să ieși din casă. Fie că îl joci de unul singur, sau alături de prieteni, acesta va asigura câteva ore bune de distracție. Recomandarea noastră este însă să jucați titlul alături de cel puțin încă o persoană, întrucât aceasta pare să fie experiența de joc autentică pentru seria Overcooked.

Overcooked 2

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele